29 april 2024
fredag, 11 september 2020 11:54

Storvinst då Urban Edenström sålde Datscha

Skrivet av 

 

 

 


Urban Edenström, grundare av och vd för Stronghold Invest.

 

 

 

 

 


Datscha såldes i december 2019 till amerikanska Real Capital Analytics. Datscha startades för 20 år sedan av entreprenören Urban Edenström och är en plattform för fastighetsdata. Bolaget har varit helt dominerande i sin nisch med nästan 110 Mkr i omsättning och en vinst på dryga 30 Mkr, enligt Urban Edenström, rapporterar Breakit.

Prislappen för Datscha ville dock ingen avslöja, men det gör nu Breakit. I årsredovisningen för Datschas förra ägare, Stronghold, framgår i den nästan 100 sidor tjocka årsredovisningen, i noten 7 med “Övriga intäkter” och “Resultat försäljning dotterbolag”. redovisas nu den stora vinsten.

Den stora vinsten vid försäljningen av Stronghold, där Urban Edenström äger 50 procent av aktierna, blev på hela 603,2 Mkr. Nästan halva vinsten eller 300 Mkr valde aktieägarna att dela ut till sig själva, varav Urban Edenström alltså fick 150 Mkr.


Transaktionen den 11 december 2019 innebar att Datscha kommer att fortsätta verka under sitt eget varumärke och Jacob Philipson, ordförande och tidigare vd på Datscha, kommer att fortsätta som rådgivare för RCA. Se länk:

Real Capital Analytics (RCA) är en betydande aktör för de affärer, aktörer och trender som driver de kommersiella fastighetsmarknaderna. RCA täcker alla marknader globalt för att leverera data med inblick i marknadsaktörer, prissättning och kapitalflöden. RCA grundades år 2000 och bolaget kontor i New York, San Jose, London och Singapore.