29 april 2024
fredag, 11 september 2020 12:33

NCC ansöker om stort projekt i Helsingfors

Skrivet av 

 

 

 


NCC planerar att i Helsingfors utveckla lokaler för hotell, detaljhandel, parkering, skolor samt lägenheter på båda sidor om Savonkatu, med en total yta om cirka 160.000 kvm.

 

 

 

 

 

 

 

NCC ansöker om att utveckla Savonkatu-området i Alppila och Pasila i Helsingfors. Målet är att utveckla området tillsammans med Helsingfors stad till ett koldioxidneutralt distrikt och att skapa ett gemensamt, aktivt och bekvämt centrum i gatan på Savonkatu, med öppna entréer för butiker och kontorsbyggnader.

Utvecklingsområdet kommer initialt att omfatta byggandet av lokaler på båda sidor om Savonkatu med en total yta om cirka 160.000 kvm för hotell, detaljhandel, parkering, skolor samt lägenheter. Utöver utvecklingen i Savonkatu ska NCC ansöka för bygglov för en kontorsfastighet om 45.000 kvm.

– Målet med områdets utveckling är att uppnå synergifördelar för hela samhället genom en delningskultur som förbättrar energieffektivitet och tillgång till tjänster, säger Heikki Alén, fastighetsutvecklare på NCC.

Genom aktivt engagemang med staden eftersträvas olika alternativ i planeringen för att leva upp till området och effektivt integrera det med stadens aktiviteter.

– Pasila är en växande arbetsplats och huvudkontor, vars attraktivitet stöds av att platsen har goda transportförbindelser. Utvecklingen av Savonkatu är en betydande expansion i Pasilas byggnation av affärslokaler, förklarar Ilkka Aaltonen, Helsingfors stads fastighetsutvecklingschef.

Arkitekt för Utvecklingen av Savonkatu är JKMM Arkkitehdit. Arkitekturen söker en högkvalitativ, tät stadsstruktur med en koppling mellan det historiska Konepaja-området och det nya området Keski-Pasila. Mellan bostadshus och affärskvarter finns en grön zon med öppna klippor. Som en del av utvecklingsplaneringen tas hänsyn till skolans och utbildningsbyggnadens funktioner samt den skyddade gamla skolbyggnaden längs banan.

Energieffektiva lösningar och delningsekonomin stöder målen för programmet Carbon Neutral Helsinki 2035.

Helen Oy
är implementeringspartner för utvecklingsplaneringen av områdets energi. För att uppnå hög regional energieffektivitet kommer fokus att ligga på utnyttjandet av lokala resurser som geoenergi, solenergi och värme.

Bearbetningen av utvecklingsområdena börjar den 15 september 2020. Efter en noggrann förberedelse av planen för området skattar NCC att byggandet av den första fasen kan börja tidigast år 2023. Målet är att medborgarna ska engagera sig och påverka utvecklingen av området genom hela projektet.