29 april 2024
fredag, 11 september 2020 15:18

Oväntad återhämtning av detaljhandeln

Skrivet av 

 

 

 


Prognosen för Sällanköpshandel under 2020 förbättras till 2,5 procent mot tidigare –1,0 procent, enligt HUI, som ägs av Svensk Handel.

 

 

 

 

 

 

 

Ekonomin och mänskligheten har utsatts för enorma prövningar under 2020 i och med coronapandemins globala skadeverkningar. Efter den inledande chocken inleddes en kraftfull återhämtning under sommarmånaderna – inte minst genom en urstark detaljhandelssektor. HUI Research reviderar nu BNP-prognosen för 2020, från -4,6 till -3,2 procent. Återhämtningen är snabb men skör, då risken för nya smittkluster, finansiella obalanser och den extraordinära arbetsmarknadssituationen måste vägas in.

– Efter katastrofutvecklingen i april och maj var det väntat att ekonomin studsade, har man haft total solförmörkelse måste det bli ljusare ett tag. Återhämtningens dilemma kommer snarare att handla om uthålligheten – om huruvida man lyckas hålla nere smittan så att vi kan vara produktiva och få tillbaka människor i arbete, säger Ola Nevander, analytiker på HUI.

Inom detaljhandeln har stora delar av sällanköpsvaruhandeln överraskat positivt till följd av inställd tjänstekonsumtion, uteblivna resor och ökad tid i hemmet. Undantaget är modesegmentet som lider av minskad social aktivitet och utebliven shoppingturism under en tid när i stort sett all tillväxt sker online.

– Vi bevittnar troligtvis tidernas snabbaste omställning av konsumtionsmönster. Hypersnabb digitalisering, global pandemi och Amazons Sverigelansering i höst rör minst sagt om i detaljhandelsgrytan, konstaterar Ola Nevander.