29 april 2024
måndag, 14 september 2020 18:03

EQT köper idealista för 13,53 Mdr kr

Skrivet av 

 

 

 


Idealista grundades 2000 och har sitt huvudkontor i Madrid, Spanien, och plattformen stöder cirka 40.000 fastighetsmäklare och 38 miljoner unika besökare varje månad i södra Europa genom att tillhandahålla en marknadsplats online för fastighetsannonser för bostadsköpare och säljare.

 

 

 

 

 

 


EQT IX förvärvar för totalt 1,3 miljarder euro, cirka 13,53 Mdr kr idealista, den ledande plattformen online för fastighetsannonsering i södra Europa, med fastigheter till salu i Spanien, Italien och Portugal. Idealistas underliggande marknad stöds av gynnsamma sekulära megatrender, såsom den ökande övergången från offline till onlinemarknadsföring, samt betydande nätverkseffekter som drivs av plattformens starka varumärkesigenkänning

EQT kommer tillsammans med idealistas grundare och ledningsgrupp att stödja idealistas fortsatta tillväxt och ytterligare penetrering av befintliga marknader genom att utnyttja EQTs starka digitala expertis och sektorsexpertis, ”lokal med lokalbefolkningen” och ett omfattande rådgivande nätverk

EQT IX-fonden (”EQT IX”) har gått med på att förvärva idealista till ett transaktionspris på 1,3 miljarder euro från fonder som rekommenderas av Apax Partners och ledningen. Ledningen kommer att investera betydligt i företaget medan EQT IX kommer att ha majoritetsägande. idealistas ledningsgrupp, inklusive grundare och vd Jesús Encinar, kommer att fortsätta att leda bolaget och bygga på sitt starka resultat av tillväxt och innovation.

Idealista grundades 2000 och har sitt huvudkontor i Madrid, Spanien, och plattformen stöder cirka 40.000 fastighetsmäklare och 38 miljoner unika besökare varje månad i södra Europa genom att tillhandahålla en marknadsplats online för fastighetsannonser för bostadsköpare och säljare. Företagets onlineplattform och en diversifierad portfölj av digitala tjänster, såsom CRM-verktyg, dataanalys och online-inteckning, hjälper till att möjliggöra effektiva fastighetstransaktioner, vilket gör det till en viktig destination för potentiella husägare och säljare i Spanien, Italien och Portugal.

EQT IX kommer att stödja idealistas tillväxt och fortsatta strävan efter kommersiell spetskompetens genom att investera i Bolagets onlineplattform och vidareutveckla sin portfölj av värdetilläggstjänster för fastighetsmäklare. Dessutom förväntas företaget utnyttja EQT: s egna digitala och tekniska expertis, globala närvaro och nätverk av rådgivare. Tillsammans med grundarna och ledningen kommer EQT att stödja idealistas planer på att ytterligare tränga igenom sina kärnmarknader och stärka sin position som marknadsledande och gå-till-plattform för fastighetsannonser i södra Europa.

Bert Janssens
, partner och global co-head TMT på EQT Partners och investeringsrådgivare till EQT IX,säger:
– idealista representerar en verkligt tematisk investering inom en av EQTs kärnsektorer. Denna investering passar med EQTs fokus att investera i företag med hög tillväxt och samarbeta med ledningsgrupper i världsklass. Vi är imponerade av den marknadsledande position som idealista har byggt under de senaste 20 åren och EQT är glada över att stödja idealista och dess företagsledningsteam i nästa steg av tillväxt.

Carlos Santana, vd och chef för EQT Private Equity i Spanien på EQT Partners, och investeringsrådgivare för EQT IX,  säger:
– EQT anser att idealista har potential att växa i snabbare takt. Tillsammans med Jesús och ledningsgruppen kommer EQT att stödja ytterligare expansion inom idealistas kärnmarknader och befästa sin ledande position i södra Europa. Investeringen i idealista visar ytterligare EQT: s åtagande att driva investeringsmöjligheter i regionen.

Jesús Encinar, vd för idealista, säger:
– Vi är mycket glada att samarbeta med EQT och ser fram emot att arbeta tillsammans under de kommande åren. EQTs online-annonser och fastighetsexpertis, lokal närvaro i Spanien och Italien och med ett omfattande nätverk av rådgivare, kommer att vara av stort värde för oss och nyckeln till vår framtida framgång. idealista och EQT delar en liknande kultur och passion för tillväxt, en viktig beslutsfaktor för mig och mitt team att samarbeta med dem.

I linje med åtagandet att investera i hållbara företag kommer EQT att påskynda idealistas tillväxt eftersom det stöder lokal och industriell teknisk innovation genom att utnyttja sin roll som en viktig mellanhand i värdekedjan för fastighetstransaktioner. Genom att stödja fastighetsmäklares övergång från offline till online och möjliggöra effektiva transaktioner mellan potentiella husägare och säljare bidrar idealista främst till hållbarhetsmål 11.

Transaktionen förväntas avslutas med förbehåll för sedvanliga godkännanden i december 2020. PwC, Allen & Overy och Freshfields fungerade som rådgivare för EQT, medan Evercore fungerade som rådgivare för Apax och idealista.

Med denna transaktion förväntas EQT IX vara investerat till 10-15 procent, baserat på dess målfondstorlek.

EQT är en differentierad global investeringsorganisation med mer än 62 miljarder EUR i insamlat kapital och cirka 40 miljarder euro i förvaltat kapital i 19 aktiva fonder. EQT-fonder har portföljbolag i Europa, Asien och Stillahavsområdet och Nordamerika med en total försäljning på mer än 27 miljarder euro och med cirka 159.000 anställda. EQT arbetar med portföljföretag för att uppnå hållbar tillväxt, operativ spetskompetens och marknadsledarskap.