4 maj 2024
onsdag, 23 september 2020 18:03

EQT och Sigma i JV om 3.000 hyresbostäder i London

Skrivet av 

 

 

 


Peter Shacalis, chef för EQT Real Estate i Storbritannien.

 

 

 

 

 

 

 


EQT Real Estate och Sigma Capital lanserar ett joint venture för bostäder med ett kapital om 1 miljarder pund, cirka 11,46 Mdr kr, som kommer att investera i 3.000 nya hyresbostäder till Stor-London.

Det gemensamma företaget utgör EQT Real Estate’s första investering i Storbritannien och kombinerar dess tematiska fokus på hyresbostäder i europeiska gateway-städer med en social strategi som stöds av EQTs hållbarhetsstrategi.

Det gemensamma JV:et lanserar efter att ha säkrat fem anläggningar från en av Storbritanniens främsta husbyggare, Countryside Properties, och JV:et har ingått ett avtal om att köpa ytterligare två byggprojekt för hyresrääter från Sigma Capital när de är färdigställda.

En första finansieringen tillhandahålls av statliga Homes England.

JV:et kommer att fokusera på skapandet av nybyggda högkvalitativa bostadshyreshus och hus i mer prisvärda delar av Greater London och dess förorter. Bostäderna kommer huvudsakligen att ligga i transportzonerna 3-6 och i närheten av transportförbindelser, inklusive tågförbindelser till centrala London.

De färdigställda bostäderna kommer att hyras ut till marknadsmässiga hyror under Sigmas varumärke ”Simple Life London”, som syftar till att ge en högre standard för kunder på den privata hyresmarknaden. Sigma har varit pionjär med hyresrättsprojekt i Storbritannien och föertaget har hittills framgångsrikt byggt runt om Stobritannien mer än 4.200 hyresbostäder för egen förvaltning.

EQT Real Estate och Sigma har initialt förbundit sig att investera ett eget kapital på 300 miljoner pund respektive 16 miljoner pund i det gemensamma JV:et. Det tänkt att JV:et ska ha en initial kapacitet att etablera en investeringsportfölj på cirka 3.000 bostäder till ett totalt värde överstigande 1 miljard GBP.

JV:et har hittils säkrat fem projekt med sammanlagt 361 bostäder från Countryside Properties plc i Londons stadsdelar Ealing, Enfield och Havering. Dessutom kommer ytterligare två projektfastigheter, som för närvarande är under utveckling av Sigma i stadsdelarna Barking och Dagenham och Havering att förvärvas av JV efter färdigställandet. Dessa två anläggningar kommer tillsammans att omfatta ytterligare 157 bostäder och förväntas vara färdiga under första halvåret 2021. Fastighetstillgångarna förväntas levereras under en period av minst fem år för att skapa en stabiliserad portfölj med diversifierade hyresintäkter.


Peter Shacalis, chef för EQT Real Estate i Storbritannien, säger:
– EQT Real Estate är stolta över att komma in på Londons bostadsmarknad, med professionellt förvaltade, högkvalitativa och prisvärda hyresbostäder, tillsammans med Sigma Capital. Förutom de initiala sju systemen utvärderar vi för närvarande en växande andel av projekt i Greater London för att bygga en storskalig hyresrättsportfölj med stabila och diversifierade hyresintäkter. EQT Real Estate ser fram emot att samarbeta med Sigma-teamet för att förverkliga vår gemensamma vision de kommande åren.

Taylor Wessing agerade som juridisk rådgivare för EQT Real Estate.