4 maj 2024
torsdag, 24 september 2020 15:07

Catella köper studentbostäder i Maastricht

Skrivet av 

 

 

 


Catella Real Estate AG (CREAG) har köpt The Bassin, en fastighet med 159 studentbostäder i Maastricht, i södra Nederländerna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Catella Real Estate AG (CREAG) har förvärvat The Bassin, en fastighet med 159 studentbostäder i Maastricht, i södra Nederländerna, byggd på initiativ av Mulleners Vastgoed. Förvärvet gjordes på uppdrag av Sarasin Sustainable Properties - European Cities Fund (SSP), en institutionell fond som förvaltas gemensamt av CREAG och Bank J. Safra Sarasin med med en tillgångsförvaltning på över 500 miljoner euro.

Fastigheten består av två femvåningsbyggnader och är uppkallat efter Bassin, Maastrichtens historiska inre hamn i stadens centrum, där fastigheten ligger. Tidigare har två kontorshus, med en total uthyrningsbar yta om 3.100 kvm, byggts om till studiolägenheter, alla med ett privat kök, badrum. Allt färdigställt till höstterminen nu september 2020. Fastigheten har solpaneler på taket och totalt 48 parkeringsplatser finns på markplan.

Axel Bertram, portföljförvaltare på CREAG, säger:
– Detta förvärv visar styrkan i Catellas europeiska nätverk. Vår marknadskunskap och lokala närvaro över hela Europa gör det möjligt för oss att köpa tillgångar av hög kvalitet och erbjuda löpande investeringar och kapitalförvaltningstjänster till fonder som vi förvaltar för våra räkning eller för en tredje part. Det senaste förvärvet i Maastricht, som har en begränsad bostadsmarknad, erbjuder ett utmärkt tillfälle för framtida tillväxt av intäkter och tillgångsvärde.

Bassin ligger inom gångavstånd från Maastricht Universitets fakulteter för ekonomi-, juridik-, kultur- och samhällsvetens samt nära de flesta av universitetets biblioteksfaciliteter.

Ralph Willems, transaktionsansvarig för Catella IM Benelux, säger:
– Maastricht University har ett gott rykte för vetenskap och forskning och universitet har cirka 18.000 studenter, varav 53 procent är internationella studenter. Denna studentpopulation har lagt press på stadens begränsade privata hyresbostadsbestånd och särskilt studentbostäder, vilket vi tror gör att nyrenoverade fastigheter som The Bassin är mycket attraktiva. Ännu mer eftersom den privata hyresmarknaden i Maastricht är allvarligt begränsad med få utvecklingsprojekt.

CREAG slutförde förvärvet i september 2020. Fastigheten förvaltas av Catella Investment Management Benelux i Maastricht.

Maastricht ligger nära många europeiska städer och internationella flygplatser med goda förbindelser via kollektivtrafiknät och motorvägarna A2 och A79. Liège och Hasselt i Belgien, liksom Aachen i Tyskland,  kan nås med bil på 30 minuter. Köln, Düsseldorf, Bryssel, Antwerpen och Eindhoven med sina internationella flygplatser ligger inom en timmes radie och Maastricht-Aachen internationella flygplats ligger också bara 15 minuter bort med bil.