2 maj 2024
måndag, 28 september 2020 10:59

CapMan stänger en tredje nordisk fastighetsfond

Skrivet av 

 

 

 


Mika Matikainen, vd för CapMan Real Estate.

 

 

 

 

 

 

 

 

CapMan stänger en tredje nordisk fastighetsfond om 313 MEUR, cirka 3,31 Mdr kr, vilket innebär att den blir största fonden i företagets historia

CapMan Real Estate har etablerat CapMan Nordic Real Estate III-fonden (”CMNRE III”, “Fund”) med 313 MEURmed aktieåtaganden från nordiska, europeiska och nordamerikanska institutionella investerare. CMNRE III efterträder CapMans två tidigare nordiska mervärdesfonder som samlats in under 2013 och 2017.

 

På grund av stark investerarefterfrågan tror CapMan att fonden kommer att nå sin målstorlek på 500 MEUR före årsskiftet, vilket skulle göra den till den största fonden i CapMans driftshistorik hittills. Med hävstång överstiger fondens bruttoinvesteringskapacitet 1,2 miljarder euro.

– Den snabba insamlingsprocessen visar tydligt vårt investerares starka intresse för vår beprövade mervärdsstrategi och visar också deras förtroende för vårt starka lokalteam i Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Fondens investerarbas är tydligt internationell med cirka 70 procent av åtagandena, som hittills kommer från länder utanför Norden. Vi är tacksamma för det fortsatta samarbetet med investerarna som nu har arbetat med oss ​​i flera fonder och är glada över att ha nya investerare ombord. Vi ser fram emot att etablera långsiktiga relationer med dem alla, säger Mika Matikainen, vd för CapMan Real Estate.

I linje med sina föregående fonder investerar CMNRE III främst i tillfälliga kontorsfastigheter för bostadsprojekt i huvudstäder samt i andra stora tillväxtcentra i Sverige, Finland, Danmark och Norge. Fonden kan också investera selektivt i andra fastighetssektorer som stöds av rådande megatrender.

– Covid 19-pandemin och därmed sammanhängande osäkerhet har väckt en debatt om efterfrågan på kontorslokaler eftersom många branscher är under omvandling. Enligt vår erfarenhet har efterfrågan på moderna och flexibla kontorslokaler varit fortsatt hög, särskilt på centrala platser där hyresgäster värdesätter högkvalitativa och mångsidiga lösningar. Samtidigt finns det en efterfrågan på renovering och omvandling av äldre attraktivt lokaliserade kontorslager för att uppfylla kraven för andra typer av användning, t.ex. skolor och offentliga tjänster, som också är ett fokusområde för vår fond, fortsätter Matikainen.

– Vår fastighetsportfölj har fortsatt att fungera bra och teamet har genomfört flera framgångsrika transaktioner under innevarande år trots en utmanande marknad. Fonden som nu samlas in kommer att bli den största i CapMans historia. Jag är övertygad om att vår tredje nordiska värdetillgångsfastighetsfond kommer att bygga på teamets framgångsrika resultat, säger Joakim Frimodig, CapMans vd.

CapMans fastighetsteam består av över 40 fastighetskonsulter i Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn och Oslo. CapMan Real Estate förvaltar för närvarande totalt 2,8 miljarder euro i fastighetstillgångar.