2 maj 2024
tisdag, 13 oktober 2020 10:00

Skräll: Oscar Properties köper av SBB för 1,4 Mdr

Skrivet av 

 

 

 


Oscar Engelbert som har avvecklat byggbolaget Allegro, hoppas nu att affären med SBB ska rädda bolaget från konkurs. Frågan blir om Oscar Properties lyckas få ihop en finansiering? Börsen tror det eftersom kursen på aktien under dagen har stigit med drygt 22 procent ill 0,66 kr.

 

 

 

 

 

 

 

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, har ingått ett avtal, villkorat av finansiering, med Oscar Properties Holding AB om att sälja en fastighetsportfölj för 1,4 Mdr kr. Försäljningen inkluderar två kontorsfastigheter direkt ägda av SBB och resterande fastigheter utgörs av SBB:s 50 procent delägda joint venture Valerum.

Det totala överenskomna fastighetsvärdet på 1,4 Mdr kr är i linje med senaste externvärdering. Försäljningen är villkorad av att Oscar Properties erhåller nödvändig skuldfinansiering och tillförs nytt eget kapital.

– SBB:s transaktionsteam fortsätter att leverera försäljningar med ambitionen att SBB ska uppnå en BBB+ rating, säger Oscar Lekander, affärsutvecklingschef, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Frågan blir om Oscar Porperties, som länge har varit konkurshotat, lyckas få ihop en finansiering? Börsen tror det eftersom kursen på aktien under dagen har stigit med drygt 22 procent ill 0,66 kr.

Oscar Properties kommer att kalla till en extra bolagsstämma för att besluta om en företrädesemission om 325 Mkr som är säkerställd till cirka 80 procent genom teckningsåtaganden och garantier från aktieägare och ett externt garantikonsortium. Oscar Engelbert, via Parkgate AB, har åtagit sig att teckna sin pro rata-andel om cirka 49 Mkr och därutöver garantera ytterligare 30 Mkr. SBB har åtagit sig att garantera 50 Mkr.

Därutöver föreslås den extra bolagsstämman besluta om ett erbjudande till innehavare av Oscar Properties preferensaktier och preferensaktier av serie B att frivilligt byta in dessa till nyemitterade stamaktier.

Som en del av finansieringen av Förvärvet avser Oscar Properties att, via dotterbolag, ta upp bankfinansiering samt emittera ett seniort säkerställt obligationslån. Bolaget och dess rådgivare har, efter sedvanlig undersökning av förutsättningarna för ett sådant obligationslån, förankrat emissionen med ett antal institutionella investerare. Bolaget avser att genomföra obligationsemissionen i närtid med en villkorsändringarna att obligationslånet förlängs från september 2021 till september 2023 samt att kupongräntan sänks från Stibor 3 månader plus 8,0 procent till Stibor 3 månader plus 5,5 procent. Vissa större obligationsinnehavare, som tillsammans röstar för cirka 29 procent av obligationerna, har ställt sig positiva till att rösta för den föreslagna villkorsändringen.

Oscar Engelbert, vd,säger i kommenterar:
– Bolaget och jag själv har gått igenom en väldigt turbulent tid där jag kan konstatera att vi fattat en mängd beslut med syfte att förbättra situationen men dessa har inte räckt för att till fullo stabilisera bolagets finansiella ställning. Med dagens affär skapar vi en stabil plattform för framtiden så att vi kan blicka framåt och fortsätta utveckla de bästa och finaste bostäderna i Sverige. Sedan bostadsmarknaden vände nedåt under andra halvan av 2017 med förändrade marknadsförutsättningar, har vi fokuserat på att minska skuldsättningen och anpassa organisationen. Bland annat har vi avvecklat byggbolaget Allegro, genomfört kraftiga kostnadsbesparingar och minskat organisationens storlek.

Oscar Engelbert fortsätter:
– Vi är glada över möjligheten att förvärva en väldiversifierad förvaltningsportfölj i södra Sverige med bra hyresgäster och ett garanterat kassaflöde som långsiktigt kommer att stödja kärnverksamheten och samtidigt utgöra en stabil bas för kompletterande förvärv. Genom förvärvet från SBB, tillsammans med den tillhörande kapitaliseringen av bolaget, skapar vi nu en solid finansiell ställning utan att vara beroende av fluktuerande kassaflöden från utvecklingsverksamheten. Vi har i samband med förvärvet identifierat cirka 82.000 kvm byggrätter i portföljen inom ramen för befintliga detaljplaner, varav en stor andel kommer att vara aktuella för bostadsutveckling. Vi ska bygga och sälja bostadsrätter runt om i Sverige. Det som ska särskilja oss är att vi ska bygga till ett pris som många kan ha råd med samtidigt som vi ska bygga med hög kvalitet, hållbart och med en genomtänkt design som ofta överraskar.

I affären med det joint venture som kallas Valerum ska nu SBB sälj sitt innehav om 50 procent, den övriga innehavet om 50 procent ägs av Property AD AB och Sören Ferin som en huvudägare. Valerum äger 39 centralt belägna fastigheter i kommunerna Oskarshamn, Västervik, Nyköping, Karlskrona, Hudiksvall, Karlstad, Älvdalen, Malung-Sälen, Motala, Hedemora, Tomelilla, Hörby, Ludvika, Skövde, Ovanåker, Helsingborg, Flen, Norrköping, Torsby, Hagfors och Svalöv. Bolagets totala uthyrningsbara ytan omfattar 108.248 kvm med ett driftnetto på cirka 59 Mkr. Fastigheterna omfattar såväl samhällsverksamheter som kontor. Se länk.