2 maj 2024
onsdag, 14 oktober 2020 11:20

Amasten lägger bud på alla aktier i SSM

Skrivet av 

 

 

 


Jan-Erik Höjvall, till vänster,  kommer att sluta som vd för Amasten före år 2021. Frågan blir om Mattias Lundgren, vd för SSM, kommer vara kvar i Amasten med SSM om Amasten fullbordar uppköpet?

 

 

 

 

 

 

 




Amasten Fastighets AB har lagt ett bud på samtliga aktier i SSM Holding i utbyte mot nyemitterade stamaktier i Amasten. Amasten äger för närvarande cirka 29,6 procent av aktierna och rösterna i SSM. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB och Gösta Welandson med bolag, som tillsammans kontrollerar cirka 45,4 procent av aktierna och rösterna i SSM, har åtagit sig att acceptera erbjudandet.

Aktieägare i SSM erbjuds 1,20 nya stamaktier i Amasten för varje befintlig aktie i SSM, vilket motsvarar 6 nya stamaktier i Amasten för 5 befintliga aktier i SSM. Exklusive Amastens nuvarande innehav uppgår budvärdet till cirka 400 Mkr.

Länsförsäkringar Fondförvaltning, som kontrollerar cirka 9,8 procent av aktierna och rösterna i SSM, har uttalat sig positiv till erbjudandet, men har inte genom avtal eller på annat sätt förbundit sig att acceptera erbjudandet.

Erbjudandet värderar samtliga 58.878.813 aktier i SSM till cirka 568 Mkr baserat på stängningskursen för Amastens stamaktie på Nasdaq First North Premier den 13 oktober 2020. Exklusive Amastens nuvarande innehav om 17.400.000 aktier uppgår budvärdet till cirka 400 Mkr.


Erbjudandet, motsvarande en värdering om 9,65 kr per aktie i SSM baserat på stängningskursen för Amastens stamaktie på Nasdaq First North Premier den 13 oktober 2020, innebär en premie om 8,9 procent jämfört med stängningskursen om 8,86 kr för SSM:s aktie på Nasdaq Stockholm den 13 oktober 2020.


Styrelsen i SSM har bildat en oberoende budkommitté för att utvärdera erbjudandet. Kommittén består av fyra oberoende styrelseledamöter och Jonas Wikström har utsetts till ordförande i kommittén. Bengt Kjell är styrelseordförande i Amasten, som lämnat erbjudandet, och Krister Karlsson är vice vd för SBB, som oåterkalleligen åtagit sig att acceptera erbjudandet. Således anses Bengt Kjell och Krister Karlsson inte vara oberoende och ingår därför inte i kommittén och har inte, och kommer inte att delta i styrelsens utvärdering av eller beslut omerbjudandet.

Per 30 juni 2020 hade SSM 727 bostäder under produktion, varav 178 bostäder var hyresrätter. Inklusive projekt under utveckling och projekt under utvärdering hade SSM 5.351 bostäder i projektportföljen, varav 2.816 var hyresrätter och 2.535 var bostadsrätter.

– Ett samgående med SSM innebär att Amastens tillväxtprofil stärks ytterligare. Att med kassaflöden från Amastens befintliga fastighetsbestånd kunna delfinansiera nyproduktion av kostnadseffektiva och högkvalitativa Riki-hus med kort byggnationstid skapar en spännande framtid och en god affär för aktieägare och intressenter. Vi bedömer att cirka 2 000 hyresrätter kan utvecklas från SSM:s projektportfölj för egen långsiktig förvaltning, säger Amastens vd Jan-Erik Höjvall.

Amasten köpte sin nuvarande aktieandel i SSM i januari 2020 genom att förvärva aktier från SSM:s grundare Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand via bolaget Eurodevelopment AG. Se länk.

SBB och Welandson köpte sina sina andelar av Eurodevelopment AG en dryg månad senare, vilket innebar att bolaget har sålt hela sitt innehav. Se länk.

I balansen minskade SSB Holding under Q1 2020 de totala tillgångarna till 938,6 Mkr (1.350,2) samtidigt som de totala skulderna minskade till 627,7 Mkr (603,5) vilket innebar att det egna kapitalet sjönk till 310,6 Mkr (746,7).

I en kommentar kan sägas att det kan tyckas attraktivt att SSM har 5.351 bostäder i projekt under utveckling och projekt under utvärdering. Men det oklart hur många av dessa projekt med bostäder som leder till färdiga byggrätter med byggstart. SF