3 maj 2024
torsdag, 15 oktober 2020 13:09

SBB köper finska äldreboenden för 2,3 Mdr

Skrivet av 

 

 

 


Ett äldreboende på Elisabetinkatu i Åbo.

 

 

 

 

 

 

 


Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB,  förvärvar en portfölj i Finland med i huvudsak äldreboenden och vårdboenden för EUR 222 MEUR, cirka 2,30 Mdr kr. Portföljen omfattar cirka 71.000 kvm uthyrningsbar yta med en hyresintäkt om 13,6 MEUR och ett driftnetto om cirka 13,1 MEUR. Den genomsnittliga löptiden i portföljen uppgår till 7,6 år.

Transaktionen är den största någonsin i Finland inom vårdsegmentet. SBB:s förvaltningsresultat på 12-månaders rullande basis väntas öka med 136 Mkr. JLL har varit rådgivare åt säljaren, fonden eQ Care och Avance Attorneys var fondens juridiska rådgivare.


Överenskommet fastighetsvärde för portföljen uppgår till 222 MEUR. Fastigheterna är framförallt lokaliserade i södra och västra Finland med 25 procent av fastighetsvärdet i Helsingforsregionen. Äldreboenden utgör 60 procent av portföljen, följt av 20 procent särskilda vårdboenden och 20 procent utbildning.

Tillträdet beräknas ske under fjärde kvartalet 2020 och är villkorat av att finska konkurrensverket godkänner transaktionen, ett beslut som förväntas hösten 2020. Affären finansieras med egna medel.

Jennifer Eloheimo
, investeringsdirektör för eQ Care på eQ Asset Management, säger:

– I samband med denna affär stärker fonden sin position som ägare och utvecklare av större och centralt belägna vårdfastigheter samtidigt som effektiviteten i sin verksamhet förbättras. Efter denna transaktion äger fonden 107 fastigheter, värda 1,1 miljarder euro, varav 66 procent ligger i Helsingfors-regionen. Fonden fortsätter att investera i vård, hälsocentra, skolor och andra offentliga fastigheter. Målet är också att öka den nuvarande andelen om 45 procent offentliga hyresgäster i framtiden. Vi är glada över att ha hittat ett bra hem för tillgångarna som nu avyttras och vi litar på att SBB kommer att ta hand om dem väl.

Ilija Batljan
, vd för SBB, säger:
– Vi fortsätter att stärka vår position i Finland och i linje med vår strategi att öka antalet äldreboende under egen fastighetsförvaltning

Thomas Persson
, chef för Capital Markets Nordics, JLL Sverige, säger:
– Det är fantastiskt att se att våra ansträngningar att bygga en marknadsledande plattform för pan-Nordic Capital Markets och att den fortsätter att ge resultat.