13 maj 2024
måndag, 19 oktober 2020 16:28

Psykiatrin i Borås flyttar in i nya lokaler

Skrivet av 

 

 

 


Det mest utmärkande med Psykiatrins kvarter i Borås är dess form. Nybyggnationen har ett stjärnformat utseende med lokaler utformade för att ta vara på så mycket dagsljus som möjligt, nästan alla vårdrum ligger mot ljusa väderstreck. Det nya huset är ritat av White arkitekter som vann regionens arkitekttävling för projektet

 

 

 



Att avstigmatisera den psykiatriska vården och dess patienter har varit en viktig del av arkitekternas uppdrag. Ledorden har varit att en vacker miljö uppmuntrar till omtanke om lokalerna och de som vistas där. Foto: Felix Gerlach

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

I början av oktober godkändes slutbesiktningen av Psykiatrins kvarter på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Nu lämnar Peab över den stjärnformade byggnaden mitt inne på sjukhusområdet till verksamheten. Bakom arkitektur och inredning i de nya byggnaderna står Whites specialister på vårdarkitektur, som fått uppdraget av Västfastigheter och Södra Älvsborgs sjukhus. Cristiana Caira är ansvarig arkitekt med lång erfarenhet inom ämnet. Hon är sedan februari 2020 konstnärlig professor i vårdarkitektur på Chalmers.

Tre år har gått sedan spaden sattes i marken för Borås största satsning inom psykiatrisjukvården. Sedan dess har mycket hänt inne på området. I våras lämnade Peab över byggnader för nya infektionsenheten och nu är det dags för psykiatrin att göra sig hemmastadda i nya, verksamhetsanpassade lokaler.

Ove Svanberg, projektchef på Peab, berättar:
– Vi hade väldigt stor respekt för projektet innan vi startade, vi visste att det skulle innebära utmaningar att bygga på sjukhustomten. Vi startade projektet med stora sprängningsarbeten. Vi satsade extra mycket på att planera och följa upp tillsammans med vår beställare Västfastigheter och den pågående verksamheten. Något som vi haft stor nytta av genom hela projektet, säger han. 

Det mest utmärkande med Psykiatrins kvarter är dess form. Nybyggnationen har ett stjärnformat utseende med lokaler utformade för att ta vara på så mycket dagsljus som möjligt, nästan alla vårdrum ligger mot ljusa väderstreck. Det nya huset är ritat av White arkitekter som vann regionens arkitekttävling för projektet.

– Tomten ligger i direkt anslutning till skogen och läget på fastigheten gör att den får lite olika karaktär beroende på var man är. Åt väster får man en känsla av sammanhang, där finns entrén och kontakt med övriga verksamheter. Åt öster känns det lite lugnare eftersom man får kontakt med naturen. Där finns också utegårdar för delar av verksamheterna, säger Andreas Tyrén, projektledare på Västfastigheter.

Psykiatrins kvarter kommer att rymma både öppen- och slutenvård, heldygnsvård och akutmottagning för både barn- och vuxenpsykiatrin. Tanken med utformningen av byggnaden är att den inte ska uppfattas som en storskalig institution med långa korridorer utan vara inbäddad i grönska med en interiör med skiftande vyer mot naturen, naturliga ljusinsläpp och genomtänkt logistik. Fastigheten är anpassad efter verksamhetens behov och har utvecklats i samråd med Södra Älvsborgs sjukhus. Projektet som är den största satsningen någonsin på psykiatrisk vård i Borås är en investering i verksamhetsutveckling med patientens perspektiv som utgångspunkt.

Nio år efter att White Arkitekter började sitt inledande skissarbete, flyttar nu barn- och vuxenpsykiatrin in i sina nybyggda lokaler på Södra Älvsborgs sjukhusområde. De nya byggnaderna är del av satsningen på utveckling av den psykiatriska vården inom SÄS, och inrymmer bland annat avdelningar för heldygnsvård, öppenvård och lokaler för utbildning. Idag välkomnas de första patienterna till avdelningarnas nya lokaler.

Att avstigmatisera den psykiatriska vården och dess patienter har varit en viktig del av arkitekternas uppdrag. Ledorden har varit att en vacker miljö uppmuntrar till omtanke om lokalerna och de som vistas där. De två nya byggnaderna knyts samman av ett torg som fylls av patienter, anhöriga, studenter och personal. Markplan i en av byggnaderna rymmer ett café för möten, avkoppling och samvaro.

– Det är en stor stolthet att nu kunna stå framför byggnaden tillsammans med hela teamet och se att vi har lyckats förvalta väldigt många av de idéer och tankar som fanns redan för nio år sedan. Det är en utmaning att få med alla bra ambitioner i så långsiktiga projekt som detta. Tack vare den goda dialogen med en fantastiskt engagerad verksamhet, en driven projektledning och genom att vi kontinuerligt hämtat stöd från aktuell forskning har hela teamet kunna leverera ett resultat som vi är väldigt stolta över, säger Cristiana Caira, ansvarig arktiekt på White.

I Whites forskningsrapport ”Arkitektur som medicin” framkommer att bältesläggningar, hot, våld och medicineringar inom psykiatrin drastiskt minskar när arkitekturen är utformad efter människans behov av trygghet och säkerhet samt har koppling till naturen*. Det är med utgångspunkt i den forskningen som den nya vårdbyggnaden tagit form – i de nya lokalerna är vårdmiljöerna en del av vården. Träbeklädda väggar, milda färger, stora ljusinsläpp och vackra vyer ska ge en trivsammare vårdtid och ett snabbare tillfrisknande för patienterna.

– Här är relationer mellan människor i centrum. Nu återstår det som vi alla arbetat för under så lång tid, att huset fylls med liv och rörelse!, säger Cristiana Caira.