30 april 2024
fredag, 23 oktober 2020 13:55

Sveriges köpcentum ökar, trots e-handeln

Skrivet av 

 

 

 


Kristina Andersson, analyschef på Datscha.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny uppdaterad statistik från ”Swedish Shopping Centre Directory” (SSCD), visar att trots e-handelns framfart växte omsättningen i Sveriges 375 köpcentrum och handelsområden med 6,7 miljarder år 2019. Det visar den årliga kartläggningen av Sveriges köpcentrum och handelsområden som genomförs i samarbete HUI Research, Datscha och Nordic Council of Shopping Centers (NCSC).

– Detaljhandelsåret 2019 kännetecknas av en fortsatt blygsam tillväxt då detaljhandeln i allt högre grad påverkas av e-handel och förändrade köpbeteenden. Trots det hade Sveriges köpcentrum och handelsområden en tillväxt på 2,0 procent under 2019. Köpcentrumens tillväxt var 1,0 procent medan handelsområdena med mer livsmedel, hemutrustning och byggvaror, växte desto mer med 3,2 procent, säger Monica Bruvik, Senior Retail Analyst, HUI Research.

Sveriges 5 omsättningsmässigt största handelsplatser

Listan nedan visar Sveriges omsättningsmässigt största handelsplatser. Handelsplatserna på listan består främst av samlokaliserade köpcentrum och handelsområden, men solitära köpcentrum och handelsområden förekommer också.

 

 

Datscha har, i samband med uppdateringen av köpcentrumdatabasen Swedish Shopping Centre Directory (SSCD), även tagit fram statistik över transaktionsvolymen för handelsfastigheter på den svenska fastighetsmarknaden.

Ökat intresse för handelsfastigheter – främst i Stor-Stockholm

– Trots pandemiutbrottet har intresset för handelsfastigheter ökat visar ny statistik från Datscha. Under årets tre första kvartal står handelssegmentet för mycket starka siffror sett till transaktionsvolym. Det omsattes handelsfastigheter till ett värde närmare 15 miljarder SEK och det är en ökning med 6 procent jämfört med samma period föregående år. Trenden är att det är volymhandel som köps och säljs. Den stora marknaden är Stor-Stockholm där transaktionsvolymen av handelsfastigheter uppgick till 7 miljarder SEK, vilket är en ökning med 141 procent jämfört med samma period i fjol. Det är den näst högsta volymen sedan finanskrisen i 2008, säger Kristina Andersson, analyschef på Datscha.