5 maj 2024
måndag, 26 oktober 2020 17:36

Riksbyggen förvaltar Ulveaus Slottsholmen

Skrivet av 

 

 

 


Slottsholmen on Water  är ritat av SandellSandberg och byggnaden uppförd med träfasad på en flytande ponton. Foto: David Wall för Zap PR

 

 

 

 

 

 

 

 


Slottsholmen on Water i Västervik är ett flytande hotell, som ägs till 70 procent av Björn Ulveaus och till 30 procent av ALM Equity. Hotellet är till stor del är självförsörjande vad gäller färskvatten och energi. Riksbyggen har fått uppdraget att sköta den ultramoderna tekniska utrustningen runt avsaltning, solelproduktion, ventilation och tillvaratagande av spillvatten.

– På Riksbyggen är vi väldigt glada och stolta över uppdraget som vi fått av Slottsholmen on Water. Det är en spännande teknik att utvinna dricksvatten av saltvatten som bidrar till minskad påverkan på grundvattnet, säger Niklas Karlsson, arbetsledare på Riksbyggens fastighetsförvaltning.

På många håll runt om i landet är grundvattennivåerna låga.

– Slottsholmen on Water är nog världens mest miljövänliga hotell. Ostkusten brukar ha problem med lågt grundvattenstånd när solen lyser som mest på sommaren och just då kan vi inte använda all el som taket producerar. Vi gör vatten med hjälp av överskottsenergin, tänkte jag, och så blev det. Östersjöns bräckta vatten lämpas sig väl för avsaltning, säger Björn Ulvaeus.

Avtalet med Slottsholmen on Water är på ett år med möjlighet till förlängning. Förutom att sköta avsaltningsanläggningen kommer Riksbyggen att sköta ventilationen och har tillsyn av hotellets driftutrymmen. Slottsholmen on Water har 33 rum och ligger vid hamnen i Västervik.

– Tanken med Slottsholmen on Water har från början varit att erbjuda något extra, både när det gäller gästernas upplevelse men även när det gäller hållbarhet. Med en egen avsaltningsanläggning och solpaneler för produktion av egen el vill vi minska hotellets påverkan på miljön. Underhållet av dessa är avgörande för att vi ska få full effekt av våra hållbarhetssatsningar, säger Anna Ulvaeus, vd för Slottsholmen.

Arbetet med avsaltningsanläggningen innebär bland annat att byta filter och göra provtagningar på vattnet.

– Sedan är jouren en viktig del eftersom det handlar om hotellets och restaurangens vattenförsörjning och det måste förstås alltid finnas vatten på hotellet och i restaurangen, om något händer med avsaltningsanläggningen finns beredskap för att säkerställa vattenförsörjningen med kommunalt vatten, säger Niklas Karlsson.