5 maj 2024
tisdag, 27 oktober 2020 13:34

Nytt storfängelse till Kalmar

Skrivet av 

 

 

 


Marken öster om Halltorp. omfattande 47,4 hektar, kan bli det nya fängelseområdet i Kalmar kommun. Halltorp ligger cirka 3 mil söder om Kalmar. Foto: Kalmar kommun.


 

 

 

 

 


Kalmar får ett nytt storfängelse och ett häkte efter att Krimalvårdens generaldirektör Martin Holmgren under måndagen den 26 oktober 2020 fattade ett initieringsbeslut om en etablering av en ny anstalt ska inriktas mot Kalmar kommun. Inriktningen är ett häkte i anslutning till centralorten Kalmar samt en anstalt på lämplig plats inom Kalmar kommun. Om rätt förutsättningar ges ska även en gemensam anläggning för häkte och anstalt övervägas.

– En ny anstalt och ett nytt häkte i Kalmar innebär ytterligare en viktig del i arbetet med att modernisera vår infrastruktur och samtidigt öka vår platskapacitet långsiktigt. Valet att etablera den nya anstalten i Kalmar innebär att vi kan ta tillvara på den kompetens som redan idag finns i Kalmar vilket är en stor fördel jämfört med att bygga upp en verksamhet helt från grunden, säger ekonomi- och fastighetsdirektör Björn Myrberg på Kriminalvården.

– Vi är jätteglada för det. Det innebär ju ett antal hundra nya jobb och investeringar på över en miljard i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson, (S) till TT.

Idag finns en anstalt i klass två med 60 platser i Kalmar, ett häkte med 35 platser samt ett frivårdskontor. Anstalten byggdes 1852 och bedöms ha begränsade förutsättningar för en modern anstaltsverksamhet. Lokalerna saknar också möjligheter till expansion eller annan större anpassning. Häktet invigdes 1974 och var fram till 2007 samlokaliserat med polisen som då flyttade till nya lokaler. Efter det har nya hyresgäster flyttat in vilket inneburit vissa säkerhetsmässiga problem.

Nu följer ett intensivt arbete med överläggningar med Kalmar kommun och kompletterande utredningar inför nästa viktiga milstolpe. Planen är att teckna en avsiktsförklaring med kommunen kring årsskiftet

 

En inledande målsättning är att den nya klass två-anstalten i Kalmar ska kunna tas i bruk 2027. Tidigare i år skrev Kriminalvården ett samverkansavtal med Trelleborgs kommun som blir platsen för en ny anstalt i södra Sverige. De nya anstalterna ska ha minst 300 ordinarie platser vardera.

– Tanken är att vi ska bedriva de två projekten på ett sätt som ger oss möjlighet att effektivisera genomförandet, till exempel genom att överföra lärdomar och erfarenheter mellan projekten, säger Björn Myrberg.

.