2 maj 2024
onsdag, 04 november 2020 12:03

Scandic betalar mindre hyra efter storförlust

Skrivet av 

 

 

 


KPL Fastigheter äger Scandic Grand Central på Vasagatan/Kungsgatan i Stockholm som har 390 rum och hotellet inrymmer även restaurang Teaterbrasseriet och Vasateatern. I byggnaden på taket ryms även 18 bostadslägenheter, främst i en påbyggnad till den äldre bebyggelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Scandic gör ett katastrofresultat för årets tre första kvartal med en förlust om – 5.424 Mkr (737). I rapporten säger vd Jens Mathiesen:
– Vissa hotell, framförallt i storstäderna, har idag en hyra som överstiger hotellets omsättning, vilket är orimligt. Vi intensifierar nu förhandlingarna med hyresvärdarna och kommer därför reducera hyresbetalningarna fram till att överenskommelser om nya villkor har nåtts.


Det är Corona-pandemin som orsakat den stora förlusten med en beläggningsgrad om endast 36 procent  under det tredje kvartalet 2020, vilket är ungefär hälften av vad som tidigare varit normalt. Och det verkar bli värre. Jens Mathiesen säger:
– I oktober var vår beläggningsgrad ungefär i linje med september och uppgick till 33 procent. Efterfrågan påverkas för närvarande negativt av ökad spridning av coronaviruset kombinerat med skärpta myndighetsrestriktioner på våra marknader. Baserat på nuvarande bokningstakt förväntas beläggningen i november bli lägre än i oktober.

I balansen minskade tillgångarna den 30 september 2020 till 38,6 Mdr kr (44,7) med ett eget kapital som reducerades till 2.810 Mkr (6.597).

Vid periodens utgång hade Scandic totalt 53.159 rum i drift fördelade på 268 hotell, varav 244 med hyresavtal.
Under kvartalet öppnades Scandic Pasila i Helsingfors. Totalt ökade antalet rum i drift med 179 under tredje kvartalet. Under det fjärde kvartalet kommer två finska hotell med totalt 255 rum att lämnas. Scandic planerar inte att öppna några ytterligare hotell under det fjärde kvartalet.

Omkring 15 procent av Scandics hyresavtal löper ut fram till slutet av 2022 och cirka 25 procent till slutet av 2025. Den genomsnittliga återstående kontraktslängden för Scandics hotell uppgår till cirka 11 år.


Det betyder att Scandic nu förhandlar om kraftigt reducerade hyresnivåer med ett flertal fastighetsägare, framförallt med Pandox, men även med Balder, Axfast, Buchardt, AFA Fastigheter, Vasakronan, KLP, Stockholms stad och FO Nordstaden AB.