29 april 2024
onsdag, 11 november 2020 14:17

SEPREF Q4 2020: Fortsatt hyresfall år 2021

Skrivet av 

 

 

 


Gästbloggare Karin Witalis har skrivit en kort summering av den senaste SEPREF-rapporten på CBRE:s Sveriges Fastighetsblog

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Enligt CBRE:s gästbloggare Karin Witalis har hyrorna gått upp efter förra kvartalets dipp. SEPREFs senaste konsensusprognos indikerar att kontorshyrorna i Stockholm, Göteborg och Malmö nu är tillbaka på samma nivå som under Q2 2020. Det är hyra för kontor i bästa läge (prime office rent) som prognosen avser. Hyresökningen var cirka 3 procent jämfört med föregående kvartal Q3, som innebar en dipp i kurvan. Trots det senaste kvartalets återhämtning når hyresnivån inte upp till den toppnivå som uppmättes under början av året.

Fortsatt dyster syn på ett års sikt

Hyresprognosen på ett års sikt visar på en fortsatt negativ marknadssyn, om än mindre negativ jämfört med den prognos som gjordes före sommaren. Då förväntade sig majoriteten av de svarande sjunkande kontorshyror i alla tre storstäderna, och inte någon förväntade sig stigande hyror på ett års sikt. I den senaste undersökningen har andelen som förväntar sig sjunkande hyror det kommande året fortsatt att minska, och i alla tre storstäderna finns det en grupp svarande som ser framför stigande kontorshyror på ett års sikt.

Stabila avkastningskrav närmaste året
Beträffande direktavkastningskrav för kontor (prime office yield) har nivån justerats nedåt något i Stockholm, men förblivit stabil i Göteborg och Malmö. Prognosen på ett års sikt indikerar ett fortsatt stabilt marknadsläge. I Malmö är det hela 90 procent av de svarande som bedömer att avkastningskraven ligger still nästa år. Motsvarande andel är 88 procent för Stockholm och 80 procent för Göteborg. I SEPREFs undersökning är det inte någon som förväntar sig sjunkande avkastningskrav under 2021.