29 april 2024
fredag, 13 november 2020 11:29

Oscar Properties gör förlust om –57,2 Mkr

Skrivet av 

 

 

 


Norra Tornen är de högsta bostadshusen i Stockholms innerstad. Det första tornet, Innovationen, med 182 bostäder, färdigställdes under första kvartalet 2019. Det andra tornet, Helix, innefattar 138 bostäder som planeras att stå klart i december 2020. Inflyttningarna i Helix påbörjades sommaren 2020, med första inflyttning i slutet av juli 2020. De sista inflyttningarna planeras att slutföras i slutet på december 2020. Projektet Helix drivs tillsammans i ett  joint venture där Fastpartner och Slättö äger 50 procent.

 

 

 

 

 

 

 

 

För årets tre första kvartal gör Oscar Properties en förlust om –57,2 Mkr (23,7). Det som oroar i rapporten är att bolaget endast har likvida medel om 32,9 Mkr (70,8).

I niomånadersrapporten heter det att:
– Koncernens likvida medel uppgick den 30 september 2020 till 32,9 Mkr (70,8). Styrelsens bedömning är att bolaget behöver förstärka sitt rörelsekapital för att bolaget skall kunna fortsätta med sin verksamhet och fullgöra sina förpliktelser på kort och lång sikt. Dessa förpliktelser inkluderar genomförande av pågående och nystartade projekt, avslutande projekt i slutfasen, den löpande driften i allmänhet samt lösen av sedan tidigare förfallna leverantörsskulder.

Totala räntebärande skulder med förfallotidpunkt under den kommande tolvmånadersperioden uppgick per 30 september till 870 Mkr. Av dessa har dock obligationslånet om 312 Mkr förlängts till 2023 och resterande kortfristiga skulder förväntas till väsentlig del lösas i samband med färdigställande av projekt under 2021 samt avyttring av projektfastighet.

 

Som ett led i att etablera ett stabilare kassaflöde har avtal ingåtts om förvärv av en fastighetsförvaltningsportfölj, vilken kommer att bidra till ett positivt löpande kassaflöde framåtriktat. Detta tillsammans med en företrädesemission samt färdigställande av pågående projekt bedöms frigöra tillräckligt med likviditet för att bolaget ska kunna möta sina förpliktelser på kort och lång sikt. Förvärvet är avhängt av att nyemissionen om 325 Mkr genomförs enligt förväntan samt att finansiering av förvärvet i övrigt erhålls enligt plan.

Slutsatsen är att Oscar Properties måste få en godkänd nyemission om 325 Mkr för att förvärva SBB:s bestånd i bolaget Valerum för totalt 1,4 Mdr kr. Valerum äger 37 fastigheter, belägna i framförallt södra Sverige med hyresintäkter om 127 Mk och ett driftnetto motsvarande 82 Mkr.


Skulle åtgärderna om en nyemission, sålda färdigställda bostäder samt försäljning av en projektfastighet, misslyckas, är Oscar Properties framtid slut. I rapporten skriver bolaget:


Skulle de åtgärder som beskrivs inte falla väl ut och inte kunna genomföras kan det innebära att det föreligger en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten. Styrelsens bedömning är att det är mycket sannolikt att dessa åtgärder kommer att kunna genomföras och att fortsatt likviditet kan erhållas. Företagets finansiella rapporter har upprättats enligt antagande om fortsatt drift.

På grund av den svaga rapporten rasade aktien i Oscar Properties med drygt 11 procent till 0,50 kr. SF