30 april 2024
fredag, 03 februari 2012 19:04

Satsningar i Göteborgs hamn

Skrivet av 
goteborgs_hamn_ab_w
Trots ekonomisk turbulens sker satsningar
i Göteborgs hamn. Foto: Göteborgs Hamn AB

 

Fjolåret inleddes med en kraftig tillväxt i Göteborgs hamn. Men tillväxten kom av sig under sommaren och under hösten minskade i stället importen och exporten av flera godsslag. Trots det slog containertrafiken volymrekord med 887 000 skeppade containrar. Det visar en sammanställning av hamnens godsvolymer 2011.

– En stor del av Sveriges utrikeshandel går genom Göteborgs hamn och vi märker tidigt av svängningar i konjunkturen. Den ekonomiska oron i Europa under hösten avspeglar sig tydligt i ett minskat godsflöde. Däremot visar våra direktlinjer till länder andra världsdelar, till exempel Asien, dock en mer positiv utveckling, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn AB.

Trots den ekonomiska osäkerheten har år 2012 inletts med flera ljusa tecken, exempelvis genom två nya fartygslinjer till England och tre nya tågpendlar, varav en till Oslo.

– Dessutom har en stor rederiallians annonserat att de tänker börja anlöpa Göteborgs hamn till våren med en direktlinje till Asien. Så det görs många satsningar trots oron i ekonomin, avslutar han.