18 maj 2024
torsdag, 23 februari 2012 16:38

Karlskrona får ubåtshall

Skrivet av 
sfv_karlskrona_ubat
Till vänster ses Marinmuseum och till höger på bilden ses utbåtshallen, som ska bli klar till sommaren 2014. Illustration: HMXV arkitekter och Björn Malmström

 

I dag togs första spadtaget till Marinmuseums efterlängtade ubåtshall på Stumholmen i Karlskrona. Byggnation planeras blir klar under sommaren 2014. I december blev det klart att regeringen godkänt Statens fastighetsverks (SFV) finansieringsplan för en ny ubåtshall intill Marinmuseum i Karlskrona.

Byggproduktionen ska ske i två etapper där grundläggning och grundkonstruktion görs i den första. Därefter ska ubåten HMS Neptun - som väger över tusen ton - levereras på plats. I etapp två ingår överbyggnad (ett yttre skal som så nära som möjligt ska följa ubåtens form) samt färdigställandet av byggnaden.

Marinmuseum (1997) är en omtyckt byggnad, både av karlskronabor och av turister. För SFV var det naturligt att ge arkitektuppdraget om en ny ubåtshall till HMXW arkitekter och Björn Malmström, eftersom de deltog i utformandet av huvudbyggnaden.

– Vår arkitektoniska utmaning har varit att tillfoga en så stor tillbyggnad till Marinmuseum, dessutom på en mycket trång tomt med närliggande byggnadsminnen. Lösningen fick bli en självständig form som för tankarna till modern fartygs- och smygteknik. Vår förhoppning är att tillbyggnaden ska uppfattas som ett skal snarare än en byggnad, säger Malmström.

Arkitekterna har även tagit stor hänsyn till tillgänglighet, ubåtshallen ska vara besöksvänlig för alla. En annan viktig aspekt har varit att skapa ett bra flöde mellan Marinmuseum och ubåtshallen, det ska vara lätt att röra sig mellan de båda byggnaderna. Väl inne i hallen ska besökaren få en förnimmelse av att befinna sig i en av de torrdockor där ubåtarna en gång byggdes. Materialet som används är framförallt betong och stål.

Utanför hallen ska en spegeldamm anläggas vars syfte är att reflektera ett vattenskimmer i hallens tak.