18 maj 2024
måndag, 27 februari 2012 22:38

Catella ökade omsättningen

Skrivet av 
catella_johan_ericsson_w
Johan Ericsson, vd för Catella. Foto: Catella

 

Catellas nettoomsättning för helåret 2011 ökade till 794 Mkr (308), medan vinsten efter skatt minskade till 21 Mkr (25), motsvarande 0,25 kr (0,28) per aktie. I resultatet ingick förvärvs- och etableringskostnader om 12 Mkr samt reservering om 5 Mkr för en ökad momskostnad. Styrelsen avser att återkomma i kallelsen till årsstämman med förslag till utdelningspolicy samt utdelning för räkenskapsåret 2011.

Vidare belastades resultatet med nedskrivning av tillgångar om totalt 57 Mkr (49), varav 34 Mkr (2) avsåg nedskrivning av låneportföljer. För året redovisade dessutom en positiv skatt om 30 Mkr (-16) till följd av redovisning av uppskjutna skattefordringar på koncernens skattemässiga underskott. Under slutet av förra året avslutades ett stort antal fastighetsprojekt inom Catella Corporate Finance, vilket bidrog positivt till koncernens resultat. Samtidigt ökade verksamhetsgrenen Kapitalförvaltning förvaltnings­volymerna, främst i de tyska fastighetsfonderna, vilket också bidragit positivt till resultatet. Däremot medförde minskande arvoden inom den svenska fondrörelsen att kapitalförvaltningen inte nådde sina resultatmål.

Catella är under fortsatt förändring, med målet att skapa ökad lönsamhet genom en specialiserad finansiell rådgivningsrörelse och en kapitalförvaltning med förmåga att leverera konkurrenskraftig avkastning. LE