18 maj 2024
måndag, 12 mars 2012 22:15

Samhällsfastigheter säljs ut

Skrivet av 
lennart-weiss-vd-nai-svefa-
Lennart Weiss, vd för NAI Svefa. Foto: NAI Svefa

 

Enligt en rapport från NAI Svefa kommer många fastigheter ägda av kommuner att säljas. Polisstationer, vårdcentraler, äldreboenden eller andra fastigheter i offentlig drift har i många fall stora underhållsbehov. Renoveringar som ofta innebär en ekonomisk utmaning och som tvingar stat, landsting och kommuner att sälja fastigheterna till marknadsaktörer.

NAI Svefas rapport, som har betygsatt 24 orter utifrån ett investeringsperspektiv, visar även att samhällsfastigheterna är mycket lukrativa på fastighetsmarknaden, då de ofta säljs tillsammans med långvariga hyreskontrakt.

Under de senaste åren har aktörer specialiserade på samhällsfastigheter expanderat aggressivt. Under 2011 omsattes samhällsfastigheter för drygt 10 Mdr kr där Rikshem (Fjärde AP-fonden och AMF Fastigheter) och Hemsö (Tredje AP-fonden och Kungsleden) stod för drygt 50 procent av förvärven. Säljarna är i huvudsak kommuner, landsting och stat med 35 procent av försäljningsvolymen men även byggbolagen som sålde avslutade nyproduktioner och som stod för 25 procent av transaktionsvolymen under år 2011.

Exempel på nyligen gjorda förvärv är SPP:s köp av Uppsala polishus av Nordisk Renting för cirka 400-500 Mkr. Vidare ett äldreboende i Västerås som såldes till Hemsö samt Sigtuna kommuns försäljning av en femtedel av sitt nuvarande bestånd av hyres- och samhällsfastigheter till Rikshem.

Affären i Sigtuna omfattade 1 100 hyreslägenheter och 60 000 kvm samhällsfastigheter Köpeskillingen uppgick till cirka 1,7 Mdr kr.

Investerarna är många gånger experter på samhällsfastigheter och säljarna är ute efter köpare med långsiktig placeringshorisont.

Rapporten visar också att fastighetsbolagen blir allt mer kreativa när det gäller finansiering av nya investeringar. Detta som en direkt orsak av bankernas ovilja att vilja lämna nya krediter.


I en kommentar
kan sägas att vi nyligen skrev om Cornerstone som ska resa ett initialt kapital om cirka 200 MEUR, ett belopp som kan växa till 500 MEUR, för investeringar i samhällsfastigheter. Enligt Cornerstone äger svenska staten, kommuner och landsting, fastigheter till ett värde om cirka 100 miljarder euro, varav endast 10 procent av detta belopp ägs av privata företag. SF