18 maj 2024
tisdag, 13 mars 2012 20:49

DTZ: Transaktionsaktiviteten börjar ta fart

Skrivet av 

Inledningen på transaktionsåret 2012 har varit mycket trevande, rapporterar DTZ. Fortfarande under andra halvan av februari uppgick transaktionsvolymen i Sverige till knappt 10 Mdr kr. Nu har transaktionsvolymen emellertid börjat stiga och det ser ut som att marknaden har börjat röra på sig ordentligt.

dtz_kallenvret-wHittills i år har fastigheter till ett värde av knappt 19,5 Mdr kr bytt ägare i Sverige. För årets första kvartal blir därmed transaktionsvolymen större än för det första kvartalet ifjol som stannade vid 19,6 Mdr kr.

– Affärerna har dragit ut på tiden under inledningen av året trots att det funnits intresse från köpare och säljare. Viktigaste orsaken är finansieringsproblem. Just nu märker vi flera kreativa lösningar och en tydlig anpassning hos marknaden till den nya situationen, säger Patrik Kallenvret (bilden till vänster), vice vd för DTZ i Sverige.

dtz_fredrik_lidjan_w
Generellt kan sägas att affärer främst sker i storstadsregionerna och att intresset för investeringar i svenska fastigheter från utlandet är stort. Utländska investerare har hittills i år stått för 29 procent av förvärvsvolymen, vilket kan jämföras med 11 procent för hela 2011.

– Inte minst på Mipim märktes det stora intresset för Sverige och Norden från utländska köpare. Åter får vi stort fokus och bidragande är en väl fungerande fastighets- och uthyrningssektor i combination med stabila stadsfinanser, understryker Fredrik Lidjan (bilden till höger), Head of Capital Markets för DTZ i Sverige.