18 maj 2024
tisdag, 13 mars 2012 20:49

MSA: Obligationsvillkoren måste utvecklas

Skrivet av 

I en intressant artikel i Fasta affärer av André Andersson (bilden), partner i Mannheimer Swartling Advokatbyrå (MSA), menar han att obligationsvillkoren behöver utvecklas på den svenska marknaden. Han skriver att de villkor som används för osäkrade obligationer utgivna av stora börsnoterade företag fungerar relativt bra för sitt ändamål. Den stora utmaningen blir att utveckla villkor för andra typer av obligationer, som till exempel fastighetsobligationer med eller utan säkerhet.

msa-andre769-anderssonLämpligt skydd för obligationsinnehavare är att villkoren behöver åtaganden av olika slag för fastigheterna. Det kan vara villkor och information om finansiella nyckeltal och utökad informationsskyldighet.

Emittenten kan även behöva ställa säkerheter för fastigheterna, för aktier i fastighetsägande bolag samt för bankkonton. För dessa typer av strukturerade obligationer fyller en oberoende företrädare en vital roll. Företrädaren kan, för obligationsinnehavarnas räkning, hålla eventuell säkerhet och följa upp efterlevnaden av finansiella nyckeltal och andra åtaganden.

Andersson berör även frågan om hur stämpelskatt kan undvikas för nya pantbrev genom en ny struktur som kallas ring-fencing. Vidare måste investerarna förfoga över instrument för att analysera och prissätta kreditrisken för dessa nya typer av obligationer.

Slutligen anser Andersson att det är obestridligt faktum att den svenska obligationsmarknaden inte är särskilt likvid. En svår fråga att lösa är att obligationsinnehavarna i princip måste behålla obligationen till förfall, eftersom den i regel inte går att sälja på en fungerande marknad. SF