20 april 2024
söndag, 08 januari 2012 23:18

Nya Täby Galopp ska byggas i Bro

Skrivet av 

JM och Skanska ska uppföra bostäder på gamla Täby Galopp. Nu är det klartatt nya Täby Galopp ska ligga vid Önsta Gård (bilden) i närheten av Bro i Upplands-Bro kommun. Svensk Galopp har nu köpt 190 hektar mark vid gården.

taby-galopp-onsta-gard-wDen nya banan kommer att ligga i nära anslutning till E18 och med både pendeltågsstation och samhällsservice på gångavstånd. Stockholm Central nås på cirka 30 min och till Arlanda är det cirka 45 km. Från västra Sverige blir avståndet för tillresande cirka 40 kilometer kortare än idag.

Från södra Sverige är det cirka 20 km längre än till Täby Galopp, men när förbifart Stockholm står klar så kommer både avstånd och körtid att kortas. Tillträde till all mark sker under hösten 2012. Arbetet med marken går nu vidare i olika etapper där den första innebär en planläggning av själva området.

JM och Skanska förvärvade i maj 2011 markområdet för Täby Galoppbana, omfattande 50 hektar, för cirka 200 Mkr. Utöver denna köpeskilling ska JM och Skanska erlägga ett belopp om 71 Mkr för latent skatt till Täby Galopps fastighetsbolag.

Enligt översiktsplanen ska det på markområdet för Täby Galopp byggas en helt ny stadsdel med totalt cirka 4 000 bostäder samt arbetsplatser och serviceutbud.