3 maj 2024
tisdag, 24 januari 2012 10:58

Samarbete för pendlarregion i Mälardalen

Skrivet av 

Beslutsfattarna i storstadsregionen med Stockholm och länen runtomkring är överens. Mer samarbete och nya investeringar behövs för att lösa den besvärliga situationen för vardagsresenären.

-– Vi ska samarbeta mer för att visa hur vardagen ska kunna fungera för människor i hela Mälardalen, säger Christer G Wennerholm (M), trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Ett tjugotal ledande beslutsfattare – landstingspolitiker, regionpolitiker och landshövdingar – från de sex länen, Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland och Östergötland, har samlats för att dra upp riktlinjerna för ett förstärkt samarbete på området infrastruktur och transporter med gemensamma mål och prioriteringar.

Högst på dagordningen står frågan om ett gemensamt kollektivtrafiksystem i hela regionen, med dagliga tågavgångar varje timme och förstärkning i rusningstid, smidiga byten och ett enklare biljettsystem.

– Trafikförseningarna för arbetspendlare i Sveriges storstadsregioner kostar samhället 8,5 miljarder varje år och Stockholmsregionen är hårdast drabbad. Vi i regionen är beredda att ta ett stort ansvar för den framtida trafikeringen, understryker Helene Hellmark Knutsson (S), ordförande i Mälardalsrådet och  oppositionslandstingråd i Stockholms läns landsting. 

Villkoret för att samarbetet ska lyckas är att Trafikverket och ytterst regeringen ser de stora kapacitetsbrister och flaskhalsar vi har och prioriterar att lösa dem, inte minst inför Citybanans öppnande år 2017 som blir viktig för hela Sverige, tillägger hon.

Det är många aktörer som äger frågorna kring infrastrukturplanering och trafikering. Det utvecklade samarbetet kommer att omfatta sju län (även Gotland) och involvera en mängd aktörer, bl a kommuner, landsting, regioner, länsstyrelser, Trafikverket och länstrafikbolagen.
vagverket_ingemar_skogo
– Framgångsfaktorn är att vi samarbetar mellan länen
. Vi måste planera tillsammans. Nu är det stor uppmärksamhet på tågtrafiken, men låt oss inte glömma att merparten av våra transporter går på väg. Vi behöver ha med det perspektivet också, kommenterar Ingemar Skogö (bilden), landshövding i Västmanland.

– Vår region må vara störst i Sverige men internationellt sett är den liten. Vi behöver binda samman hela Stockholm-Mälarregionen på ett bra sätt och ha en trafik som fungerar. Fungerande anslutningar till Citybanan när den öppnar 2017 är kanske den allra viktigaste pusselbiten, säger Erik Weiman (M), Landstinget Uppsala län.

Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för kommuner och landsting i Stockholm-Mälarregionen med syfte att stärka regionens internationella konkurrenskraft. Rådet initierar, leder och strävar efter resultat genom att vara en mötesplats för politik, akademi och näringsliv.