5 maj 2024

Administrator

morby-centrum-vinnande-fors
Solvind blev vinnande förslag för nya Mörby centrum. Arkitekt: Erik
Guidice, Paris

 

I torsdags beslöt regeringen att undanröja de överklaganden som hindrat Diligentias planerade utveckling av Mörby Centrum. Därmed är alla planmässiga hinder för att påbörja utvecklingsprojektet borta.

jansson_bo_2_diligentia-w– Äntligen kan vi komma igång på allvar i Mörby. Överklagandena har gjort att våra konkurrenter i Täby Centrum har fått ett ordentligt försprång och nu hoppas vi snabbt kunna starta omdaningen av Mörby Centrum, säger Bo Jansson, fastighetschef för köpcentrum och bostäder i Diligentia.

Diligentia vill bygga om och förnya Mörby Centrum för att skapa större handelsytor och fler kontor och bostäder. Dessutom ska infrastrukturen ses över och optimeras.

– Vi har redan kontaktat Danderyds kommun och avvaktar nu besked om när vi kan träffas och återuppta förhandlingarna, för att starta om projektet och snabbt ta fram ett nytt exploateringsavtal, avslutar han.

 

 

måndag, 30 januari 2012 22:45

300 snabba studentbostäder i Bredäng

madeleine-sjostedt-fp-wPå nästa sammanträde med Fastighetsnämnden i Stockholm ska beslut tas om att uppföra cirka 300 tillfälliga studentbostäder i Bredäng. Det är sedan tidigare klart att den nuvarande bebyggelsen på platsen, som tillhör Björksätra skola vilken byggdes år 1954 och lades ner 1988, ska rivas och ersättas med bostadsbebyggelse. Efter uppförande ska studentbostäderna vara kvar åtminstone ett tiotal år.

– Ett av de snabbaste sätten att få fram nya studentbostäder i staden är att ställa upp färdiga paviljonger på mark som är lämpliga för ändamålet, med närhet till kollektivtrafik och goda anslutningsmöjligheter för värme, vatten och avlopp samt el. Det nu aktuella området uppfyller alla dessa förutsättningar. Jag hoppas kunna se fler liknande lösningar under året, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd.

 
fredag, 27 januari 2012 21:34

Fortsatt stark Stockholmskonjunktur

olle_zetterberg-liten-w-cat
Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region.
Foto: Cato Lein

 

Den senaste Stockholmskonjunkturen från Stockholm Business Region visar på en fortsatt god tillväxt för Stockholm. Under tredje kvartalet ifjol ökade lönesumman med 7,2 procent i Stockholms län och 6,9 procent i Stockholms stad jämfört med föregående kvartal.

I övriga landet ökade lönesumman med 5,5 procent. Samtidigt fortsatte sysselsättningen och antalet lediga jobb i Stockholm att utvecklas positivt, men takten dämpades något.

Det starka nyförtagandet i Stockholm höll i sig med en årstakt på historiskt höga 24 700 nya företag i länet och 14 300 i staden. Under tredje kvartalet ökade antalet invånare med 0,5 procent i länet och 0,7 procent i staden. De senaste fyra kvartalen har Stockholms län ensamt svarat för 55 procent av Sveriges befolkningsökning under perioden.

– Stockholm har en fortsatt stark arbetsmarknad trots att arbetslösheten ökar igen. Det kraftfulla nyföretagandet är mycket positivt. Att staden också får allt fler invånare visar att Stockholm har en stor attraktionskraft, vilket är glädjande, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

 

torsdag, 26 januari 2012 22:39

Atrium Ljungberg ökar i Hagastaden

ny_blastern-13-w 
Blästern 13 i Hagastaden, Stockholm.

 

Atrium Ljungberg har förvärvat resterande 50 procent av fastigheten Blästern 13 i Hagastaden i Stockholm. Säljare är Länsförsäkringar Liv, vars rådgivare var Leimdörfer. Fastigheten omfattar totalt cirka 40 000 kvm uthyrbar yta, varav
6 500 kvm garage, och är fullt uthyrd. Köpeskillingen är baserad på ett underliggande fastighetsvärde om cirka 630 Mkr för halva fastigheten. Tillträde sker senast 15 februari.

Detta blir Atrium Ljungbergs andra fastighetsaffär på kort tid i området. Så sent som vid årsskiftet förvärvades resterande 50 procent av Blästern 6 från Humlegården Fastigheter i samma kvarter.

Sedan tidigare äger bolaget även näraliggande Blästern 11. Det gör att Atrium Ljungberg, efter det senaste förvärvet, äger cirka 85 000 kvm sammanhängande uthyrbar yta i området.

I och omkring dessa fastigheter pågår just nu ett av Stockholms största utvecklingsprojekt någonsin, med en beslutad investering på 50 Mdr. Här växer den nya Hagastaden fram – en världsledande life science arena med plats för 35 000 arbetsplatser och 5 000 bostäder – vilken ska sammanlänka Stockholm med Solna genom Nya Karolinska sjukhuset (NKS) som beräknas stå färdigt 2015/2016.

 

 

torsdag, 26 januari 2012 22:35

Profi invigde sitt nya kontor

s-olsson-plus-tommny-ronng profi.anna-westman.1639
Staffan Olsson, vd Profi, och Tommy Rönngren,
grundare av Akloma, med världspatentet
”plåster mot tinnitus”. Den senare är även
delägare i Fotografiska museet.             
Anna Westman, fastighetschef och projektutvecklare på Profi.

 

christer-alvemur-i-profi eva-fonter-profi
Christer Alvemur, fd vice vd
i Vasakronan, sitter i Profis styrelse.



Eva Fonter, Profi.

 

lisa.huitfeldt.1655 marie-strom-och-frida-lund
Lisa Huitfeldt, kommunikationsansvarig
på Profi.
Från vänster: Marie Ström, ansvarig för stiftelsen Bagunçaço
som hjälper utsatta barn i Brasilien, och Frida Lundquist,
partner i advokatfirman Glimstedt. Profi stöder Bagunçaço.

 

nils-skold sf-och-bert-ove-johansson
Nils Sköld, partner i Kilpatrick Townsend & Stockton Advokat KB.                                        
Stefan Fröjdendahl, Fastighetsaktien, och Bert-Ove
Johansson, Newsec Transactions.

 

 

taube-per-och-s-olsson thomas-persson-vd-catella-
Per Taube, stor fastighetsägare i Arlanda
och ägare till Steninge slott,
och Staffan Olsson.
Thomas Persson, vd,
Catella Corporate Finance.
thomas-sipos-profi  
Thomas Sipos, partner i Profi.
 

 


Profi som äger och förvaltar fastigheter till ett värde om drygt 4 Mdr kr, invigde under torsdagen sitt nya huvudkontor på Lästmakargatan 24, granne med bland annat Carnegie, i Fabeges nybyggda kvarter Bocken, ett stenkast från Stureplan. Till invigningen kom ett stort antal kunder och branschkollegor.

 

tisdag, 24 januari 2012 10:58

Samarbete för pendlarregion i Mälardalen

Beslutsfattarna i storstadsregionen med Stockholm och länen runtomkring är överens. Mer samarbete och nya investeringar behövs för att lösa den besvärliga situationen för vardagsresenären.

-– Vi ska samarbeta mer för att visa hur vardagen ska kunna fungera för människor i hela Mälardalen, säger Christer G Wennerholm (M), trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Ett tjugotal ledande beslutsfattare – landstingspolitiker, regionpolitiker och landshövdingar – från de sex länen, Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland och Östergötland, har samlats för att dra upp riktlinjerna för ett förstärkt samarbete på området infrastruktur och transporter med gemensamma mål och prioriteringar.

Högst på dagordningen står frågan om ett gemensamt kollektivtrafiksystem i hela regionen, med dagliga tågavgångar varje timme och förstärkning i rusningstid, smidiga byten och ett enklare biljettsystem.

– Trafikförseningarna för arbetspendlare i Sveriges storstadsregioner kostar samhället 8,5 miljarder varje år och Stockholmsregionen är hårdast drabbad. Vi i regionen är beredda att ta ett stort ansvar för den framtida trafikeringen, understryker Helene Hellmark Knutsson (S), ordförande i Mälardalsrådet och  oppositionslandstingråd i Stockholms läns landsting. 

Villkoret för att samarbetet ska lyckas är att Trafikverket och ytterst regeringen ser de stora kapacitetsbrister och flaskhalsar vi har och prioriterar att lösa dem, inte minst inför Citybanans öppnande år 2017 som blir viktig för hela Sverige, tillägger hon.

Det är många aktörer som äger frågorna kring infrastrukturplanering och trafikering. Det utvecklade samarbetet kommer att omfatta sju län (även Gotland) och involvera en mängd aktörer, bl a kommuner, landsting, regioner, länsstyrelser, Trafikverket och länstrafikbolagen.
vagverket_ingemar_skogo
– Framgångsfaktorn är att vi samarbetar mellan länen
. Vi måste planera tillsammans. Nu är det stor uppmärksamhet på tågtrafiken, men låt oss inte glömma att merparten av våra transporter går på väg. Vi behöver ha med det perspektivet också, kommenterar Ingemar Skogö (bilden), landshövding i Västmanland.

– Vår region må vara störst i Sverige men internationellt sett är den liten. Vi behöver binda samman hela Stockholm-Mälarregionen på ett bra sätt och ha en trafik som fungerar. Fungerande anslutningar till Citybanan när den öppnar 2017 är kanske den allra viktigaste pusselbiten, säger Erik Weiman (M), Landstinget Uppsala län.

Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för kommuner och landsting i Stockholm-Mälarregionen med syfte att stärka regionens internationella konkurrenskraft. Rådet initierar, leder och strävar efter resultat genom att vara en mötesplats för politik, akademi och näringsliv.

 
måndag, 23 januari 2012 22:15

Ny bro i Vasastan

 

ny-bro-cederdalsg.-wStockholms stad planerar att anlägga en ny gångbro över Cederdalsgatan i Vasastan i Stockholm. Den nya gångbron innebär ökad trafiksäkerhet för både bilister och fotgängare, ökad framkomlighet i området och stärker promenadstaden Stockholm.

– Med en framkomlig och tillgänglig förbindelse i form av en ny gångbro över Cederdalsgatan åstadkommer vi en ökad trafiksäkerhet framför allt för områdets barn och ungdomar, säger Ulla Hamilton (M), trafikborgarråd och ordförande i trafik- och renhållningsnämnden i Stockholms stad.

Gångbron och anslutande åtgärder uppskattas kosta cirka 30 Mkr med en förväntad driftskostnad om 0,25 Mkr per år.

 

 

scheiwiller_svensson_akzo
AkzoNobels nya svenska huvudkontor i Sickla. Illustration:
Scheiwiller Svensson Arkitektkontor

 

Fredag den 27 januari tas första spadtaget för byggnationen av AkzoNobels nya svenska huvudkontor i Sickla Affärskvarter i Nacka. Här skapas en kreativ, funktionell mötesplats som ger AkzoNobel ökade förutsättningar för innovation och affärsutveckling.

Sickla och Nacka kommun är en av Sveriges mest expansiva stadsdelar och kommuner. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har under kort tid utvecklat Sickla till ett blomstrande och levande område med en blandning av handel, arbetsplatser, service, kultur och lärande. AkzoNobel är ett av flera stora företag som väljer att utveckla sin verksamhet i det som kallas Sickla Affärskvarter.

Scheiwiller Svensson Arkitektkontor anlitas för utformningen av fastigheten om cirka 10 300 kvm. Laboratorier, verkstäder och kontor samlas i ett högteknologiskt verksamhetshus när globala koncernen AkzoNobels olika R&D- och marknadsavdelningar samlas i byggnaden.

Precisa tegelskivor framför stora glaspartier bildar fasad för byggnaden. Flexibilitet, smart logistik och avancerad teknik präglar projektets insida då verksamheten spänner över ett ovanligt brett spektrum. 

Byggnaden ska ligga i framkant vad gäller hållbarhet och kommer att miljöcertifieras. Planering och projektering sker i nära samarbete med AtriumLjungberg och AkzoNobel.


 



 

 

måndag, 23 januari 2012 18:05

Peab bygger på Kvarnbergsterrassen

peab_kvarnbergsterrassenDen 18 januari 2012 beslutade kommunstyrelsen i Värmdö att tilldela byggföretaget Peab Bostad AB markanvisning vid Kvarnbergets sluttning i centrala Gustavsberg, Värmdö. Målsättningen är att en detaljplan ska vara antagen och ha vunnit laga kraft i början av år 2013, vilket gör att en byggstart skulle kunna ske 2014.

Planläggningen av området syftar till att sammanbinda centrum med hamnen och fabriksområdet som en del av omdaningen av Framtidens Gustavsberg. Drygt 180 bostäder i varierad storlek planeras på den mark som tilldelats Peab. En stor del av lägenheterna får utblick över Bersåparken och Farstaviken.

Bebyggelsen föreslås bestå av två hustyper. En gårdsbildande sammansatt hustyp i fem till åtta våningar som kompletteras med en hustyp av alldeles eget värde skapad för platsen och Gustavsberg. Hustypen är inspirerad av Olof Thunbergs runda hus och föreslås få en fasad av emaljerad plåt.

– Olof Thunberg illustrerade redan på 1950-talet ett sammanlänkande bebyggelsestråk i dalgången mellan Kvarnberget och kyrkan och vi är mycket glada att förslaget bygger vidare på traditionen och tidigare bebyggelse i Gustavsberg samtidigt som utformningen som den blir en ny årsring i vår ort, säger Lars-Erik Alversjö (M), kommunstyrelsens ordförande.

Detaljplanen för Kvarnbergsterrassen var under våren 2011 ute på samråd där många värdefulla synpunkter inkom. I den fortsatta processen ska förutsättningarna vidare utredas.

– Att vara med så här tidigt i processen gör att vi gemensamt kan arbeta med att skapa goda möjligheter för områdets bebyggelse och utformning, understryker P O Svensson, Peab Bostad AB.

Värmdö, två mil öster om Stockholm, har en unik natur med över
10 000 öar. Här bor drygt 38 000 människor, på sommarhalvåret växer kommunen med över 100 000 personer.

Newsec har hyrt ut ett plan motsvarande 1 800 kvm i fastigheten Hönsfodret 1, Tullgårdsgatan 12, på Södermalm i Stockholm. Hyresgäst är MiROi, ett av Sveriges största utbildningsföretag. Inflyttning sker senast den 1 april 2012. Folksam äger fastigheten som har en total uthyrbar area om cirka 9 400 kvm.

folksam_tullgardsg_12– Tidigare i år expanderade Klara Södra Gymnasium i fastigheten och vi välkomnar nu MiROi, som är ett av Sveriges största utbildningsföretag inom såväl offentlig- som privat verksamhet, säger Anders Albrektsson, Kundansvarig för Folksam vid Newsec Asset Management.

Newsec Asset Management förvaltar totalt drygt 300 000 kvm åt Folksam fördelat på 60-tal fastigheter över landet.

– Efter en grundläggande analys tillsammans med Newsec tog vi för knappt fem år sedan beslut om att successivt konvertera den aktuella fastigheten från kontor till ett utbildningscenter. Vi ser nu över möjligheterna att ta nästa steg i utvecklingsarbetet och därmed skapa ytterligare värde”, konstaterar Björn Gustafsson, fastighetschef på Folksam Fastigheter.