5 maj 2024

Administrator

fredag, 20 januari 2012 13:14

Kista Galleria och A6 slog rekord år 2011

kista_basta_galleria
Kista Galleria, norr om Stockholm, utformades av Scheiwiller Svensson
Arkitektkontor.

 

För Kista Galleria var 2011 det mest framgångsrika året någonsin. Handelsplatsens omsättning översteg 2,3 mdr och antalet besökare ökade med 5 procent. För fastighetsbolaget steg både verksamhetens driftnetto och värderingen till toppnoteringar. Det i en period när den svenska detaljhandeln hade den svagaste utvecklingen på 15 år och nedgången på stockholmsbörsen var -16,7 procent.

Kista Galleria är Stockholms mest välbesökta köpcentrum. Det attraherade drygt 18,1 miljoner  år 2011, cirka 850 000 fler än föregående år. Omsättningen uppgick till cirka 2 353 mkr, vilket är en ökning med 3,6 procent jämfört med 2010.

kista_galleria_gunnar_massing_vd– Kista Galleria har under året stärkt sin marknadsledande position ytterligare. Det är konstant förnyelse och utveckling av handelsplatsen som ligger till grund för framgångarna, vilket möjliggörs av bolagets finansiellt starka och långsiktiga ägare, understryker Gunnar Mässing (bilden till höger), vd för Kista Galleria.

– Kontinuerlig förnyelse av kunderbjudande i kombination med tillgängligheten, de generösa öppettiderna och rikligt med nöjen och upplevelser som Filmstaden Kista, Food Court, O`Learys Kista Bowling och 5D- biografen Zinnemax 5D attraherar allt fler besökare., tillägger Jan Gösbeck, Centrumchef.

Även A6 Center i Jönköping redovisar den bästa julhandeln någonsin. Under december månad uppgick försäljningen till drygt 140 mkr, vilket är en ökning med över 3 procent jämfört med föregående år. A6 Center (som är beläget på A6 Handelsområde) ägs av tjänstepensionsbolaget Alecta och har 75 butiker och årligen över 5 miljoner besökare på en yta om cirka 25 000 kvm. 

– Det är givetvis mycket tillfredsställande att A6 Center, trots flera nyetableringar i regionen de senaste åren, uppvisar nytt försäljningsrekord. Efter en ganska trög inledning på månaden tog omsättningen rejält fart i samband med julhelgen och efterföljande mellandagsrea, ett tydligt kvitto på centrets attraktionskraft”, säger Lars Bröms, Centrumchef vid Newsec Asset Management som förvaltar A6 Center.

Det var segmenten elektronik, guld och smycken samt inredning och böcker som stod för de största ökningarna. Även kläder och skor utvecklades klart bättre än den generella utvecklingen i landet enligt Svensk Handels Blixtindex.

 

 

Under år 2011 reste 12 334 000 passagerare via Stockholms Hamnars hamnar i Stockholm, Kapellskär och Nynäshamn, vilket innebär rekord för fjärde året i rad. Mest ökade trafiken till Riga och Sankt Petersburg.

sten_nordin_wStockholms Hamnar har passagerartrafik med färja till elva städer runt Östersjön. Allra flest passagerare har rutten Stockholm – Åbo med 3 145 000 passagerare. Dessutom tillkommer de internationella kryssningsfartygen som var 262 stycken under 2011 med rekordmånga passagerare, 450 000.

Under året startade en ny färjeförbindelse mellan Sankt Petersburg och Stockholm. Nu är det möjligt att resa till Ryssland från Frihamnen två gånger i veckan. Linjen har blivit en framgång med totalt 137 000 passagerare sedan starten i april 2011.

– Stockholms Hamnar noterar med mer än 12 miljoner passagerare nytt rekord för fjärde året i rad, vilket är mycket glädjande, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Passagerarna ger turismintäkter och jobb till hela Stockholmsregionen och stärker Stockholms Hamnars ställning som Östersjöns största mötesplats.



– De internationella kryssningarna utvecklas starkt och Stockholms Hamnar har redan fler bokningar för kommande säsong än för 2011. Det är extra roligt att vår satsning på den nya färjeförbindelsen mellan Sankt Petersburg och Stockholm blivit så populär, det är ett kvitto på Stockholms starka attraktionskraft, tillägger
Helena Bonnier (M), ordförande Stockholms Hamnar.

 
karolinska_mathias_nero_1
Bilderna visar miljöer formgivna av LINK vid Fertilitetskliniken i Huddinge. Foto: Mathias Nero

 

karolinska_mn_2
 

 

Värme, glädje och ljus står i fokus i LINK arkitekturs sjukhusmiljö vid Fertilitetsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.  Rymd, harmoni och trygghet ska välkomna besökarna. Förra året invigdes nya lokaler vid Fertilitetsenhetens nya lokaler vid Karolinska i Huddinge. Ombyggnaden för 1 500 kvm av kliniken är ritad av LINK arkitektur, som även har formgett den fasta, lösa inredningen samt laboratoriet. Projektet har genomsyrats av höga krav på hygien, täthet, ventilation och miljövänliga materialval, eftersom de embryon som skapas i provrör bakom laboratoriedörrarna är mycket känsliga.

Att skapa en sjukhusmiljö som är varm, harmonisk och modern har varit utgångspunkten för projektet. Samtidigt är denna typ av verksamhet mycket känslig för gifter, vilket ställer mycket hårda krav på miljön – förutom att den ska vara giftfri ska den vara hygienisk, funktionell och tillgänglig.

Arkitekturen präglas av nytänkande inom färg och materialval. Konceptet är tre återkommande färger; orange, grönt och cerise. Varje del i avdelningen har sin egen kulör, som kontrasterar mot möblerna. I den offentliga delen möts färgerna, vilket skapar en känsla av vår och förhoppning.

Vad gäller materialval har LINK tänkt ekologi och miljövänlighet. Ekologiska klinkerplattor är lagda i frystanksrummet, och i den övriga lokalen är mattorna fria från PVC. Besöksstolarna är klädda i miljövänliga textilier. LINK har använt av halvtransparenta blommönstrade glaspartier, som släpper in ljus. I korridoren spelar ljuskällor för att bryta känslan av institution.

link_catarina_b_t– När projektet påbörjades utgick vi från en yngre patientgrupp (25-40 år) med friska människor som besöker kliniken en kort stund. I och med detta var behovet på färgskalan annorlunda. Vi ville få in elegans och fräschhet i kliniken. Det var viktigt att de besökande patienterna känner att det är en häftig och modern plats där man samtidigt känner sig trygg och hemma och att det inte är en vanlig sjukhusmiljö. Vi vågade helt enkelt vara djärva i färgsättningen, säger Catarina Bendix Tegnell (bilden till höger), inredningsarkitekt på LINK arkitektur. 

Arbetsmetoden hos LINK har varit evidensbaserad design – den har utgått från den forskning som finns om vårdarkitektur och sedan applicerats på inredningen. Ett rums arkitektur och färgsättning påverkar människans stämning och hälsotillstånd och just den här miljön, som egentligen är en komplex vård- och labbmiljö, har krävt stor ödmjukhet från arkitekterna.  Området i Flemingsberg i södra Stockholm har starka, tydliga färger och sjukhuset har ett eget färgsättningskoncept.

Arkitekterna har plockat in delar av detta i den nya miljön som med sina gröna och orange färger ger en association till 70-talet.

Den ursprungliga planen och förstudien gjordes av AR Arkitektkontor. LINK arkitektur har stått för uppdragets utförande med Catarina Bendix Tegnell som ansvarig inredningsarkitekt och Helen Engelberg Cöster som ansvarig arkitekt.

 

 

måndag, 16 januari 2012 13:21

Port73 i Haninge växer vidare

atriumljungberg_foro_pixprovider_w
Handelsplatsen Port73 i Haninge. Foto: Pixprovider

 

Den 29 mars inviger Atrium Ljungberg den andra etappen av Port73 tillsammans med Blomsterlandet, Cervera och Babyproffsen. Handelsplatsen växer således vidare femton månader efter starten och arbetet med ytterligare en expansion pågår.

I oktober 2010 invigde Atrium Ljungberg Haninges nya handelsplats Port73. Utvecklingen och efterfrågan i regionen har lett till beslutet i september 2011 att bygga ut Port73 med ytterligare 12 000 kvm uppdelat i två etapper. Den första av dessa etapper är nu fullt uthyrd.

Cervera och Blomsterlandet är klara hyresgäster sedan tidigare och nu är även avtal tecknat med Babyproffsen – en babybutikskedja med ett femtiotal butiker i Sverige, från Ystad i söder till Skellefteå i norr. Alla tre butiker ska invigas den 29 mars 2012.

– Vi är mycket glada över att idag kunna presentera ytterligare ett nytt koncept för Port73 i form av Babyproffsen och ser verkligen fram emot öppningen i mars. Babyproffsen, Cervera och Blomsterlandet kommer att förstärka utbudet för våra viktigaste målgrupper; familjer och husägare. Det här är en viktig byggsten i vårt arbete med att skapa en stark regional handelsplats av Port73, säger Carola Lavén, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg.



Arbetet med en fortsatt utbyggnad om cirka 10 000 kvm pågår för fullt. Här kommer bland annat dagligvarukedjan Willys att flytta in och förhandlingar pågår med flera potentiella hyresgäster. Invigningen för Willys och de övriga sker under våren 2013. Då kommer Port73 att bestå av närmare 40 butiker på en total area om cirka 37 000 kvm.      

 

 

lördag, 14 januari 2012 21:40

Vasakronan flyttar till Klara Zenit

klara-zenit-ny_wI slutet av året flyttar Vasakronan sitt huvudkontor till Klara Zenit på Mäster Samuelsgatan 56. Det nuvarande kontoret på Sveavägen 167 har redan hyrts ut till Moderna Försäkringar, som har tecknat ett kontrakt om 3 700 kvm på en längre löptid. Dessutom har Vasakronan hyrt ut drygt 1 300 kvm kontor till samma hyresgäst i Västra Hamnen i Malmö.

Vasakronan har under de senaste åren gått från 700 till knappt 350 medarbetare. Arbetssätten har förändrats och lokalbehovet blivit något helt annat än det var för drygt tre år sedan när två bolag skulle bli ett.

När Vasakronan ska se över sin egen kontorslösning blir det förstås inget vanligt kontor. Britt Lindqvist är utvecklingschef på Vasakronan och projektledare för flytten:

– Vi har verkligen jobbat igenom ramverket för hur vårt nya kontor ska se ut för att på bästa sätt stödja vårt arbetssätt och vårt uppdrag. Lokalerna i Klara Zenit, som Vaskakronan förvärvade för ett år sedan, blir vakanta till sommaren.

fredrik-wirdenius-w– Eftersom vi är både kund och leverantör på samma gång ser vi det här som ett perfekt tillfälle att dels utveckla vår försäljningsprocess och dels skapa ett kontor i framkant, säger vd Fredrik Wirdenius.

Ytterligare en orsak till att valet föll på Klara Zenit är dess goda kommunikationsläge.

– På Vasakronan har vi minskat våra koldioxidutsläpp med 96 procent sedan år 2007. De kvarvarande fyra procentenheterna består till stor del av transporter och resor. Med flytten beräknas andelen biltransporter minska väsentligt och inom en nära framtid kommer även alla våra servicebilar att vara elbilar, avslutar Wirdenius.

I en kommentar kan sägas att Vasakronans köp av kv. Blåmannen, Klara Zenit, i december 2010, fortsatt har bevarat sitt värde, dels tack vare sitt absoluta cityläge med höga hyresnivåer, dels tack vare sin storlek om hela 70 000 kvm. På vissa ytor i fastigheten har bolaget till och med fått dubbla hyror på grund av att tidigare avflyttade hyresgäster har utbetalat hyresgarantier för ett flertal år, ytor som sedan Vasakronan med egen förvaltning hyr ut igen. SF

onsdag, 11 januari 2012 21:31

Profi köper i Bromma

magneten-30-ekhagsv-22-br-w
Magneten 30, Ekhagsvägen 22, Bromma.

 

Profi Fastigheter II AB har förvärvat tre fastigheter i Bromma från Humlegården Fastigheter AB. Förvärvet omfattar kommersiella lokaler om 27 000 kvm och 300 parkeringsplatser. Fastigheterna ligger i Ulvsunda industriområde i direkt anslutning till tvärbanans nya sträckning mellan Alvik och Solna. Köpet kompletterar Profis befintliga Brommabestånd mycket väl. Köpeskillingen är inte publik.

profi_staffan_olssonFastigheterna som förvärvas är Magneten 12, 18 och 30, med i huvudsak lokaler för kontor och lager. I samband med färdigställandet av tvärbanans förlängning i början av år 2013 ska områdets tillgänglighet förbättras bland annat med en station i direkt anslutning till fastigheterna.

– Vi tror mycket på området. Tvärbanan kommer att betydligt öka tillgängligheten. Vidare så är andra infrastrukturprojekt i närområdet snart klara, projekt som historiskt försvårat trafiksituationen. Vår ambition är att ta ta en aktiv roll i Ulvsundas fortsatta utveckling. Det finns få områden med motsvarande karaktär kvar i Stockholms närförorter, säger Staffan Olsson (bilden), vd på Profi.

Fastigheterna ingick i ett förvärv som Humlegården genomförde under 2006 med Fabege på säljsidan.

– Vi är glada att överlämna stafettpinnen till Profi som är en betydande fastighetsägare i Bromma. Försäljningen gör att vi kan ytterligare fokusera oss på våra högst prioriterade uppgifter, kommenterar Per-Arne Rudbert, vd på Humlegården Fastigheter.

I en kommentar kan sägas att Profi har gjort ett klokt förvärv med starka hyresgäster som hyr på längre kontrakt. Ulvsunda är ett område i stor förvandling eftersom det där planeras för 3 000 nya lägenheter i en blandad stad med starka kopplingar till Sundbyberg och till Bromma center. SF

 

 

sten_nordinVid Exploateringsnämnden sammanträde den 19 januari ska beslut fattas om en markanvisning för 28 våningar högt kontorshus i Mårtensdal, Hammarby Sjöstad. Det innebär att området får ett betydande tillskott i form av nya arbetsplatser.

Västra delen av kvarteret Mårtensdal i Hammarby Sjöstad har idag en tydlig industriprägel och Skanska Fastigheter AB har inkommit med en ansökan om markanvisning för att uppföra kontorsbebyggelse om cirka 55 000 kvm inom och i anslutning till kvarteret.

– Hammarby Sjöstad är ett bra exempel på hållbar stadsutveckling i ett Stockholm på väg mot världsklass. Att då få in ny bebyggelse med ett tillskott av cirka 3 500 arbetsplatser är ett viktigt tillskott för området, säger Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M).

 
söndag, 08 januari 2012 23:31

ALM Equity köper del av Timotejen 19

vastberga_ericsson_fastALM Equity har förvärvat del av fastigheten Timotejen 19, Telefonplan, Stockholm. Fastigheten omfattar cirka 32 000 kvm kontor samt övriga ytor. Fastigheten ska detaljplanändras från kontor till bostäder. Plantillstånd har erhållits.

ALM Equity, som gör investeringen tillsammans med en icke publik svensk partner, kommer att äga 50 procent av projektet.

Totalt kommer parterna att investera cirka 800 Mkr i utveckling av området. Målsättningen är att skapa 500 nya bostäder anpassade till förstagångsköpare.

I ett pressmeddelande säger Alm Equity att Telefonplansområdet i stadsdelarna Midsommarkransen och Västberga genomgår en stor och uppskattad förändring från industriområde till ett blandat område för bostäder och service.

Den nya ägarens ambition är skapa en ny årsring av sammanhängande stadsmiljö som knyter an till de äldre delarnas struktur med nya gator, parker, torg och bebyggelse, samtidigt som en del äldre bebyggelse sparas. Sammantaget utgör projekten kring Telefonplan bra exempel på att använda exploaterad och tidigare ianspråktagen mark för bostadsbebyggelse.

joakim-alm-w– Vi ser fram emot att kunna utveckla bra, prisvärda, moderna boenden för unga förstagångsköpare där individer ska klara en boendekostnad om cirka 30 procent av disponibel inkomst. Vi räknar med att kunna skapa ca 500 nya bostäder i området, kommenterar Joakim Alm, vd ALM Equity.

I början av oktober förvärvade M6 Capital och nya Scandinavian Properties A/S Timotejen 19, Ericssons landmärke vid Telefonplan, omfattande cirka 50 000 kvm. I vår intervju med Curt Ahnström, vd Scandinavian Properties A/S, ansåg han att det går att utveckla bostäder om cirka 150 000 kvm kring Timotejen 19.

I en kommentar kan sägas att nyfikenheten är stor kring vem den icke publike svenske investeringspartner är som Alm Equity ska samarbeta med. Frågan är om det finns kvar några danska finansiärer i affären via Scandinavian Properties A/S.

Joakim Alm ska ha ett erkännande som fastighetsutvecklare, eftersom ALM Equity utvecklat Tvålflingan 11 vid Telefonplan och slutsålt 255 borätter anpassade för unga vuxna och förstagångsköpare. SF

 

Stockholms stads förre fastighetsdirektör Torbjörn Johansson (bilden) friades strax före jul av tingsrätten från misstankarna om grov trolöshet mot huvudman. Åtalet mot Johansson var att han hade på eget bevåg konsumerat 250 000 kr av Stockholms stad skattepengar genom osanna fakturor. Men enligt tingsrätten har åklagaren inte lyckats styrka att det rör sig om osanna fakturor.

torbjorn_johansson-w– Min klient är oerhört lättad. Han har hela tiden förnekat att han skulle ha begått något brott eller haft något brottsligt uppsåt, säger hans advokat Max Ahlgren till ABC.

Efter dramatiska tv-inslag stängdes Johansson av från sin befattning som fastighetsdirektör när han anklagades för att ha använt cirka 250 000 kr av Stockholms stads skattepengar till bland annat fotbollsresor i Barcelona och kickoffevenemang som inte ingick i tjänsteuppdraget. Det var stadens revisorer som upptäckte att det saknades underlag till vissa fakturor, men staden valde att inte polisanmäla.

Däremot valde statsåklagaren på Riksenheten för korruption att själv titta på ärendet och åtalade sedan den förre fastighetsdirektören. Tingsrätten skriver att fakturorna visserligen har en del övrigt att önska för att fylla bokföringslagens krav och att attestordningen inte tagits ordagrant. Däremot är det inte styrkt att fakturorna är osanna. Vad gäller den så kallade fotbollsresan anser rätten att det saknas utredning som visar att Johansson inte studerade torgen i Barcelona, som hans uppdrag för staden var.

Men statsåklagare Nils-Erik Schultz väljer nu att överklaga tingsrättens friande dom. Enligt uppgifter i tidningen Metro säger han att:

– Domen är märklig. Dessutom har jag kompletteringar som ska tillföras i en ny rättegång.

Schultz menar vidare att rättegången i december 2011 fick avbrytas två gånger efter att en och samma nämndeman hade somnat. Dessa avbrott är, enligt honom, ytterligare ett skäl till att domen överklagas till hovrätten.

 
söndag, 08 januari 2012 23:23

Atrium Ljungberg köper hela Blästern 6

Atrium Ljungberg har förvärvat resterande 50 procent av fastigheten Blästern 6 i Hagastaden i Stockholms innerstad. Förvärvet stärker bolagets position på en av Stockholms viktigaste tillväxtmarknader och skapar möjligheter för Atrium Ljungberg att i än större utsträckning vara delaktiga i den expansion som sker i området.

blastern-6-wAtrium Ljungberg har tecknat ett avtal med Humlegården om förvärv av Humlegårdens andel av kontorsfastigheten Blästern 6, belägen på Norra Stationsgatan där den nya Hagastaden växer fram. Fastigheten har tidigare ägts till 50 procent av Atrium Ljungberg som även har haft förvaltningsansvaret.

I och med förvärvet äger Atrium Ljungberg 100 procent av Blästern 6. Blästern 6 omfattar totalt cirka 31 000 kvm uthyrbar yta, varav cirka 6 500 kvm garage. Fastigheten är uthyrd till cirka 80 procent. Köpeskillingen är baserad på ett underliggande fastighetsvärde uppgående till 342 Mkr för den förvärvade delen. Tillträde sker under januari 2012.

Atrium Ljungberg äger sedan tidigare fastigheten Blästern 11 och tillsammans med Länsförsäkringar Liv även fastigheten Blästern 13 i samma kvarter som den nu förvärvade fastigheten.

Just nu pågår ett av Stockholms största utvecklingsprojekt någonsin i och omkring Hagastaden, där Nya Karolinska sjukhuset (NKS) och Karolinska Institutet utgör hjärtat för det som ska bli en ledande arena för life science och en modern vetenskapsstad av högsta internationella klass. Stockholms stad, Stockholms läns landsting, tre universitet (Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet) och näringslivet verkar tillsammans genom stiftelsen Stockholm Science City med uppdraget att etablera och utveckla verksamheter för life science i Hagastaden. Utvecklingen är planerad att pågå fram till år 2025 och innehåller en blandning av lärosäten, företag, forskningsinstitut, sjukhus, service och kultur, caféer, restauranger och parker.

– Det är mycket glädjande att vi har gjort den här viktiga affären på en av de starkaste tillväxtmarknaderna i Stockholm. Vi vill fortsätta växa inom kontorsfastigheter i Stockholm och det här förvärvet är strategiskt helt rätt för oss. Det ger oss också möjligheter att i än större utsträckning vara delaktiga i den spännande utveckling som sker i området, säger Ingalill Berglund, vd Atrium Ljungberg.

– Samägandet med Atrium Ljungberg har varit tilltalande men det är rätt tid för oss att överlämna det framtida ägaransvaret till Atrium Ljungberg, varvid vi kan koncentrera oss på andra investeringar som har högre prioritet för oss, tillägger Per-Arne Rudbert, vd på Humlegården Fastigheter

Juridisk rådgivare i transaktionen var advokat Pontus Kågerman, Glimstedts advokatbyrå.