26 april 2024

Administrator

År 2009 minskade Micasa energianvändningen med 30 procent i genomsnitt. I denna statistik ingår nio fastigheter. År 2010 minskade bolaget värmeenergianvändningen med 34 procent jämfört med 2007. Elförbrukningen för samma tidsperiod har minskat med 16 procent. För 2011 ser besparingen ut att bli cirka 28 procent. Micasa Fastigheters totala energianvändning har minskat från 179 kWh/kvm till 158 kWh/kvm.

– Miljö är ett prioriterat område för Stockholms stad. Även om vårt energiprojekt är avslutat kommer vi att fortsätta arbeta aktivt för att minska energiförbrukningen och miljöbelastningen i våra fastigheter, informerar Anders Nordstrand, vd Micasa Fastigheter.

micasa-solcellstak-wProjektet bidrar också till att utsläppen av koldioxid minskar med 3100 ton, vilket motsvarar 20 procent av bolagets totala utsläpp.

De olika åtgärder som genomförts är bland annat byte av ventilationsaggregat, frånluftsvärmepumpar, konvertering från oljeeldning till bergvärme, uteluftsvärmepumpar, installation av solceller och solfångare, gråvattenvärmepumpar och utbyte av fjärrvärmecentraler.

Bolagets arbete med att spara energi fortsätter under 2012 och de kommande åren. I tre fastigheter byts befintliga oljepannor ut mot bergvärme. Konverteringen innebär en minskning med 172 ton koldioxid per år.

Fas tre i projektet handlar om drift och uppföljningsoptimering och ska pågå i 7–9 år. I samband med underhåll och ombyggnader kommer också ventilationssystem och armaturer att bytas och tilläggsisolering ske av väggar och tak.

 
söndag, 08 januari 2012 23:18

Nya Täby Galopp ska byggas i Bro

JM och Skanska ska uppföra bostäder på gamla Täby Galopp. Nu är det klartatt nya Täby Galopp ska ligga vid Önsta Gård (bilden) i närheten av Bro i Upplands-Bro kommun. Svensk Galopp har nu köpt 190 hektar mark vid gården.

taby-galopp-onsta-gard-wDen nya banan kommer att ligga i nära anslutning till E18 och med både pendeltågsstation och samhällsservice på gångavstånd. Stockholm Central nås på cirka 30 min och till Arlanda är det cirka 45 km. Från västra Sverige blir avståndet för tillresande cirka 40 kilometer kortare än idag.

Från södra Sverige är det cirka 20 km längre än till Täby Galopp, men när förbifart Stockholm står klar så kommer både avstånd och körtid att kortas. Tillträde till all mark sker under hösten 2012. Arbetet med marken går nu vidare i olika etapper där den första innebär en planläggning av själva området.

JM och Skanska förvärvade i maj 2011 markområdet för Täby Galoppbana, omfattande 50 hektar, för cirka 200 Mkr. Utöver denna köpeskilling ska JM och Skanska erlägga ett belopp om 71 Mkr för latent skatt till Täby Galopps fastighetsbolag.

Enligt översiktsplanen ska det på markområdet för Täby Galopp byggas en helt ny stadsdel med totalt cirka 4 000 bostäder samt arbetsplatser och serviceutbud.

 
supreme_london_westminster
Vision av InterContinental Hotel. Illustration: Supreme Hotels/ISG

 

ISG har fått ett uppdrag om 20 miljoner GBP (drygt 213 Mkr) för att omvandla byggnaden Queen Anne’s Chambers i Westminster, London, till femstjärniga InterContinental Hotel för beställaren Supreme Hotels.


Läget är Broadway, nära parlamentsbyggnaderna (Houses of Parliament). Fastigheten har fungerat som sjukhus och, senare, som lokaler för regeringens skattejurister (the Government’s Treasury Solicitor). Nu förvandlas fastigheten till ett lyxhotell, som beräknas bli klart i slutet av år 2012.

 

ISG ska skapa 256 hotellrum på våningarna två till sju, inklusive en ”Executive Club” bar- och restaurangdel. På bottenvåningen skapas ytor för olika mötesplatser, där hotellgäster kan röra sig lätt mellan dessa. På denna våning ska även finnas en reception som leder till en te-salong och en vinterträdgård, en modern restaurang och en pub.

 

ISG ska även installera sju hissar i byggnaden och en trappa som ska löpa från markplan till den översta våningen. Dessutom ska företaget skapa ett antal ytor för konferens och bankett samt ett gym för hotellgäster. Vidare ska fasaden och fönster förädlas samt ytor för trafik till och från hotellet anläggas.

 

 

skiss-friskis--svettis_a-sidan-arkitektkontor-ab
Skiss Friskis&Svettis på Campus Ultuna. Illustration: A-sidan Arkitektkontor

 

För 1,5 år sedan byggdes anläggningen ut med en undervisningsdel dit instruktörer och tränare från hela landet kommer för att komplettera sina utbildningar. Tack vare det centrala läget på campus går nu startskottet för en ny utbyggnad som innebär att Friskis&Svettis växer med ytterligare 700 kvm motionslokaler och 100 kvm gemensamhetsytor.

Den nya utbyggnaden ska ske såväl på taket av den nuvarande anläggningen som i markplan.

– En attraktiv motionsanläggning är ett viktigt inslag för en levande kunskapsmiljö som Campus Ultuna. Möjligheterna till idrott och friskvård är värdefullt för såväl studenter, lärare och forskare vid universitetet som de boende i närområdet. Anläggningen är även en viktig mötesplats på campus och bidrar med sin ständiga puls av människor till en trygghetskänsla på området, säger
Hans Antonsson, regiondirektör för Akademiska Hus Uppsala.

Utbyggnaden av Friskis&Svettis planeras vara klar december 2012.

 

 

torsdag, 15 mars 2012 21:06

Niras projektleder Masthusen i Malmö

niras_masthusen-w
 

 

Det är nu klart att Diligentia har valt Niras att projektleda uppförandet av kvarter 11, den första etappen i Västra hamnens nya stadsdel Masthusen. Ansvarig projektledare är Ola Palmquist, senior projektledare, med gedigen erfarenhet av större projekt.


Totalt 18 kvarter ska byggas i Västra Hamnen, Malmö, varav uppförandet av det första påbörjas i april och ska ligga i anslutning till den befintliga ICA Maxi-butiken i området. Niras uppdrag omfattar totalt cirka 9 500 kvm kontor och kommersiell handel med beräknad inflyttning i slutet av år 2013.


– Det här är en intressant utmaning och vi ser mycket fram emot att få leda detta projekt, genom att det blir den första stadsdelen i Norden som kommer att certifieras enligt Breeam Communities, säger Palmquist på Niras.

 

 

ipd-norge-w
 

 

Enligt IPD Norge var totalavkastningen på norska fastigheter 7,4 procent
för 2011, vilket var något högre än den genomsnittliga avkastningen under
de senaste fem åren som i Norge har varit 6,5 procent. För år 2011 blev det
i genomsnitt 5,8 procent i direktavkastning och 1,5 procent i värdeökning.

Kontorsfastigheter levererade den högsta avkastningen med en totalavkastning
om 8,4 procent, varav 5,9 procent var direktavkastning och 2,4 procent värdeökning.
De största värdeökningarna har skett i Oslo CBD, representerat av Aker Brygge, Vika
och Bjørvika. Retail totalavkastade 5,9 procent. Sämst avkastning hade
industrifastigheter, inklusive logistik, som visade en direktavkastning om 6,3 procent,
men med en negativ värdeförändring om -1,1 procent.

I norska medier sägs det att en del norrmän är avundsjuka på Sverige, eftersom vår
totalavkastning var 10,2 procent för 2011. SF

 

 

torsdag, 15 mars 2012 21:04

Newsec avtalar för Alecta i Göteborg

carl-petre-newsec-w


Newsec har tecknat tre nya hyreskontrakt för Alectas räkning i Göteborg för kontorsytor om totalt drygt 1 500 kvm. Hyresgäster är Vindora Utbildning (femårigt avtal om 1 000 kvm i Gullbergsvass 4:2), Fastighetspartner (305 kvm på tre år i fastigheten Mektagonen) och EQC Group (210 kvm på tre år i fastigheten Inom Vallgraven 37:20-21).

Alecta äger totalt 11 fastigheter med en total uthyrningsbar yta om cirka 133 000 kvm i Göteborgsregionen. Samtliga förvaltas av Newsec Asset Management.


– Efter för Alecta, samt flera andra tecknade hyresavtal för andra kunder, har vi nu en vakansgrad på historiskt låga 2,7 procent i hela det förvaltade Göteborgsbeståndet, som totalt omfattar cirka 350 000 kvm, säger Carl Petre, uthyrningsansvarig i Göteborg vid Newsec.

  

 

onsdag, 14 mars 2012 20:46

Klöverns skattetillägg undanröjt

leidhammar-wistrand-w
Börje Leidhammar, vid Wistrands
advokatbyra, har varit Klöverns ombud.

 

Förvaltningsrätten i Stockholm undanröjer det skattetillägg om 493 Mkr som tidigare har påförts Klövern vid 2003 års taxering. Fram till den 13 maj 2012 har Skatteverket möjlighet att överklaga förvaltningsrättens dom till Kammarrätten.

Frågan om oriktig uppgift i det avdragsyrkande som lämnades in till Skatteverket 2003 har nu avgjorts i dom av förvaltningsrätten. Klövern har enligt förvaltningsrätten objektivt sett lämnat en oriktig uppgift, men rätten anser att det är uppenbart oskäligt att skattetillägget ska tas ut.

Klövern har sedan Skatteverkets beslut haft anstånd med betalningen av skattetillägget, som därför inte har belastat Klöverns resultat- eller balansräkning. Förvaltningsrättens dom innebär att Skatteverkets beslut upphävs. Klöverns ombud under processen har varit Börje Leidhammar vid Wistrands advokatbyrå och Thomas Andersson vid Deloittes revisionsbyrå.

 

 

onsdag, 14 mars 2012 20:44

Funäsdalsberget rekonstrueras

funasdalsberget-w
Funäs Ski Lodges i norra Härjedalen.
Illustration: Funäsdalsberget

 

Tack vare en uppgörelse mellan befintliga aktieägare, rekonstruktören Mats Säterberg från Lindahl advokatbyrå och koncernens vd Kevin Kirk, har skulderna i konkursen Funäsdalsberget i Härjedalen halverats via omvandling av lån till aktieägartillskott på cirka 46 Mkr.

– Vi hoppas och tror att vi kan ha en långsiktig och finansiellt stark lösning till i slutet av mars där vi bland annat får förutsättningar att förverkliga de färdiga planerna på en gondolbana som knyter ihop toppen på berget med centrum i byn, säger Kevin Kirk, vd för Funäsdalens Alpina AB.

 

 

tisdag, 13 mars 2012 20:50

Skanska flyttar till Hyllie

skanska-malmo-hyllie-wSkanska startar nu utvecklingen av fastigheten Klipporna i den nya hållbara stadsdelen Hyllie i Malmö. Sommaren 2014 flyttar koncernens Malmökontor in i den första etappen, som omfattar cirka 6 500 kvm med en investering på omkring 200 Mkr. Bygguppdraget utförs av Skanska Sverige.

– Detta är Skanskas första projekt i Hyllie. Att vi väljer att flytta Malmökontoret till en miljösmart fastighet visar att vi lever efter våra ambitioner att utveckla en långsiktigt hållbar stadsmiljö, säger Camilla Wieslander, vd Skanska Öresund.


Drygt 400 Skanska-anställda kommer att flytta till fastigheten, som ska certifieras på den allra högsta nivån, Platinum, enligt det internationella miljöcertifieringssystemet LEED. Totalt ska projektet bestå av tre huskroppar om 21 000 kvm kontorsyta.

Uthyrningsarbetet för kommande etapper har påbörjats.