5 maj 2024

Administrator

peab_tina-hermansson-bergTina Hermansson Berg har utsetts till ny personaldirektör för Peab AB. Hon tillträder tjänsten den 1 augusti 2012 och tar plats i Peabs koncernledning. Mats Johansson, som tidigare haft tjänsten, kvarstår i koncernledningen, nu med ansvar för Etik och Säkerhet.

Hermansson Berg kommer närmast från en tjänst som Executive Vice President inom Human Resources & Corporate Communication på Mölnlycke Health Care AB.

– Tina har en gedigen erfarenhet av strategiskt personalarbete från olika branscher, såväl nationellt som internationellt. Med mycket goda resultat har hon utvecklat och genomfört kulturbärande program och processer för anställda i syfte att säkra fortsatt framgång, lönsamhet och tillväxt, säger Peabs vd och koncernchef Jan Johansson.

 

vy_hus_bfStabila kassaflöden, lokal tillgång på krediter och en brist på andra attraktiva investeringsalternativ gör att den nordiska fastighetsmarknaden kommer att leverera god riskjusterad avkastning under de kommande åren. Fastigheter med stabila kassaflöden och en nära koppling till den inhemska efterfrågan förväntas avkasta bäst, där högkvalitativa bostäder samt logistik kopplat till handeln är mest lovande, enligt Newsec Property Outlook.

– En period med hög global sparbenägenhet och låg investeringsefterfrågan, i kombination med ett lågt kapacitetsutnyttjande, kommer att hålla nere både realräntor och inflation de närmsta åren. Det gynnar den kapitalintensiva fastighetsbranschen, säger Newsecs chefekonom Arvid Lindqvist.

De nordiska ekonomierna avviker från stora delar av den övriga västvärlden. I och med att regionen kommer att fortsätta växa de kommande åren skapas gynnsamma förutsättningar för ökande kassaflöden från högkvalitativa fastigheter i bra lägen.

De fundamentala förändringar som just nu sker på den globala finansmarknaden – med minskad tillgång till krediter, stor selektivitet hos bankerna med höga marginaler som följd – kommer att påverka den kreditintensiva fastighetssektorn negativt. Effekterna förväntas emellertid bli mindre i Norden än i resten av Europa i och med våra bytesbalansöverskott, de, förutom i Danmark, intakta finanssystemen och bankernas minimala exponering mot Sydeuropa.

Låg riskjusterad avkastning på alternativa tillgångar, som statsobligationer och aktier, gör att den nordiska fastighetsmarknaden kommer vara ett attraktivt investeringsalternativ för både inhemska och utländska investerare som söker stabil avkastning.

– Trots en vikande världskonjunktur var likviditeten på den nordiska fastighetsmarknaden god under 2011. Marknaden omsatte 18 miljarder euro, motsvarade cirka 20 procent av den totala europeiska transaktionsvolymen, och Sverige är den dominerade delmarknaden i regionen. Fastigheter i Norden förblir ett attraktivt tillgångsslag och likviditeten på fastighetsmarknaden förväntas vara fortsatt god under 2012, tillägger han.

 

 
lördag, 25 februari 2012 16:31

Pitebo bygger 17-våningshus i Piteå

pitea_kv_ekorren_tema
Kv. Ekorren i Piteå. Illustration: Tema

 

I centrala Piteå planerar det kommunala bostadsbolaget Pitebo AB ett sjutton våningar högt bostadshus i kv. Ekorren. Tema, som vann det parallella skissuppdraget, arbetar nu vidare med uppdraget.

Det ovala höghuset är ett flerbostadshus, varav de två nedersta planen är kontorsvåningar och det översta planet är en lokal avsedd för verksamhet med stadens bästa utsikt. De 13 bostadsplanen rymmer 52 lägenheter.

Byggnaden består av två delar, en kärna och en mantel. Den inre byggnadskroppen kan byggas rektangulär och den runda formen kommer av de omgivande rundade balkongerna. Byggnaden har inglasningar mot Sundsgatan som skydd mot buller och balkongerna åt andra hållet vänder sig mot solen.

Garagebyggnaden ska ge plats för 68 bilar samt markparkering. Förutom boendeparkering finns även plats för cirka 10 arbetsplatsparkeringar och några gästplatser. Garaget är överbyggt med en gård där gemensamhetslokaler kan placeras.
 

 

lördag, 25 februari 2012 16:24

Byggnads hotar med storstrejk

Strejkvarsel från och med onsdagen den 7 mars tillkännagavs i förmiddags; det gäller 40 företag och innebär total arbetsnedläggelse för cirka 3 000 anställda på 120 olika arbetsplatser enligt Byggnads.
sb_mats_akerlind_w– Vi konstaterar att Byggnads, istället för att följa den ordning vi kom överens om 2010, nu driver frågorna till sin spets helt i onödan. Vi har haft alla förutsättningar att fullfölja årets avtalsförhandlingar på märkets nivå för löner och ersättningar, en enkel räkneövning. En strejk kommer bara att förstöra för byggsektorn, för Byggnads egna medlemmar och försvaga förtroendet för gällande kollektivavtal, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef.

Sveriges Byggindustrier uppskattar att det handlar om betydligt fler som drabbas. Så många som 12 000 anställda i medlemsföretagen kan beröras direkt och indirekt.

– Vi kan konstatera att många drabbas genom att byggprojekten omfattar bostäder, kontor, industrier, sjukhus, förskolor, hotell, varuhus och vägbyggen. Det är inte bra att vanliga människor råkar illa ut. Våra medlemsföretag riskerar dessutom betydande kostnader, konstaterar han.

Byggnads kräver löneökningar på 3,5 procent. Sveriges Byggindustrier konstaterar att deras medlemmar har de högsta lönerna i LO-kollektivet och att de också kräver de högsta löneökningarna. Andra fackförbund har visat att de respekterar den nivå som satts av exportindustrin, 2,6 procent, men Byggnads fortsätter att hävda att de inte behöver ta hänsyn till den nivån. Detta trots att de redan befinner sig skyhögt över låglöneförbund och kvinnoförbund som inte på något sätt kan få del av Byggnads löneökningar.

Byggnads kräver även att anställda vid strandade förhandlingar ska ha rätt till retroaktiv lön, trots att det finns en kollektivavtalsreglerad lönenivå för dessa situationer.

– Retroaktivitet kan ge en kostnadsdrivande effekt som är oöverskådlig och vi kan naturligtvis inte göra ändringar i gällande kollektivavtal i efterhand. Vidare, vill vi inte skjuta upp frågan om arbetsmiljön. Tvärtom har Sveriges Byggindustrier och övriga arbetsgivarorganisationer i byggsektorn bjudit in till den största satsningen på arbetsmiljö i branschens historia – ”En säker arbetsplats”. Det är vår viktigaste fråga och Sveriges Byggindustrier har förberett detta sedan våren 2011, tillägger Åkerlind.

Arbetsmiljöfrågan har tagits om hand på ett seriöst sätt, fastställer han.

 
fredag, 24 februari 2012 00:28

Hög aktivitet i Heba

heba_lennart.karlsson_w
Lennart Karlsson, vd för Heba. Foto: Cato Lein

 

Stabila Hebas vinst efter skatt blev 248,0 Mkr (289,7). I resultatet ingick värdeförändringar på fastigheterna med 197,9 Mkr (191,5).  På grund av ett något mindre fastighetsbestånd minskade hyresintäkterna till 231,0 Mkr (235,9).

Bolagets projekt kommer inom några år långsiktigt tillföra bolaget betydande värden. Under 2011 startade bolaget en nyproduktion av 77 lägenheter i Råcksta. Totalt inom de närmaste år har Heba ytterligare bostadsprojekt om totalt 315 lägenheter i Annedal, Norra Djurgårdsstaden och i Gubbängen.

Nyligen, i februari 2012, blev det även klart med en avsiktsförklaring mellan Heba och Akademiska Hus om att bygga 200 student- och gästforskarbostäder på Karolinska institutets campus i Solna. Karolinska gör redan nu bedömningen att behovet av denna typ bostäder kan utökas med ytterligare 200 lägenheter.

Trots ett mindre bestånd stärktes bruttoresultat till 131,0 Mkr (130,3).  Resultatet av fastighetsförsäljningar blev 0,2 Mkr (7,8). Under året sålde Heba en fastighet i Nälsta om 
7 100 kvm till JM för 101,8 Mkr samtidigt som Heba av JM förvärvade mark för 77 hyresbostäder i Råcksta. Vidare sålde Heba en fastighet i Västberga om 15 000 kvm för
33 Mkr.

Bolagets 2 967 bostäder (3 098) värderades vid årsskiftet till 4 151,2 Mkr (4 119,0). Det egna kapitalet stärktes till 2 331,5 Mkr (2 327,7).

De räntebärande skulderna minskade till 1 029,1 Mkr (1 071,8), finansierade till en snittränta som sänktes till 3,5 procent (3,6), vilket innebar att soliditeten ökade till 56,1 procent (54,7). Totalt medförde denna starka finansiella ställning att substansvärdet steg till 73 kr per aktie (69). Utdelning föreslås till 1,00 kr (1,00), med en extrautdelning om 0,10 kr per aktie. SF

 

 

fredag, 24 februari 2012 00:27

Ökat driftnetto för FastPartner

s-o-johansson
Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner.
Foto: Fastpartner

 

FastPartner ökad hyresintäkterna under 2011 med 12 procent till 465 Mkr (414,1) och driftnettot steg med 19 procent till 295 Mkr (247). Förvaltningsresultatet föll till 188 Mkr (199). Inför årsstämman föreslår styrelsen att utdelning höjs till 2,50 kr (2,30) per aktie.

Vinsten efter skatt minskade till 225 Mkr (508), motsvarande 4,43 kr (10,01) per aktie. Skillnaden mot föregående år förklaras främst av lägre värdeförändringar på fastigheter, högre finansiella kostnader till följd av fastighetsförvärv samt större negativ värdeförändring på innehavet i Allenex.

Under året köpte FastPartner fastigheter för 619 Mkr och investerade 47 Mkr i befintligt bestånd. Vidare uppgick orealiserade värdeökningar till 224 Mkr (449), vilket sammantaget innebar att fastigheternas marknadsvärde steg till 5 990 Mkr (5 099). Lånen, exklusive obligationslån, ökade till 3 495 Mkr (2 983) blev finansierade till en medel ränta om 3,5 procent (2,6). Det egna kapitalet ökade till 1 998 Mkr (1 891), motsvarande en soliditet om 30,4 procent (32,3).

Vid årsskiftet köpte FastPartner 29 fastigheter med en total uthyrningsbar yta om cirka 148 000 kvm och med hyresintäkter om cirka 170 Mkr. Dessa hyresintäkter kommer redan från och med kvartal 1 i år påverka förvaltningsresultatet positivt. LE

 

 

fredag, 24 februari 2012 00:26

Brinova visade vinst om 232 Mkr

klovern_gustaf_hermelin
Gustaf Hermelin, vd för Brinova.

 

Brinovas helårsvinst efter skatt minskade till 232 Mkr (277), motsvarande 8,80 kr (10,60) per aktie. I resultatet ingick reavinster med 44 Mkr (28) och orealiserade värde ökningar för fastigheter med 15 Mkr (28) och för derivat med -47 Mkr (7,4). Fastighetsintäkterna steg till 374 Mkr (370) medan driftsöverskottet minskade till 226 Mkr (230).

Brinovas nye vd Gustaf Hermelin framhåller i bokslutskommunikén att bolaget genomförde flera affärer för att renodla fastighetsbeståndet och bidra till utveckling av bolagets aktieinnehav i fjol. Dessutom medverkade bolaget vid emissioner i fastighetsbolagen Diös och Platzer samt finansbolaget Svensk Fastighetsfinansiering. Investeringar i befintlig portfölj uppgick till 213 Mkr (115) medan förvärv gjordes för 101 Mkr (444).

Vid årets bokades fastigheterna till 3 774 Mkr (3 885). Vidare minskade Brinovas finansiella anläggningstillgångar, där aktieinnehav i Fabege, Wihlborgs, Platzer, Klövern, Diös och Tornet ingår, till 3 089 Mkr (5 623). Skulder till kreditistitut minskade till 3 458 Mkr (3 475), vilka finansierades till en medelränta om 3,48 procent (2,47). Det egna kapitalet minskade till 3 111 Mkr (3 742), motsvarande 118,8 kr (143,1) per aktie och en soliditeten om 43,9 procent (48,5). Utdelningen föreslås bli oförändrat 4,00 kr (4,00) per aktie. LE

 

 

fredag, 24 februari 2012 00:25

Angermann rekryterar af Trampe och Virgin

claes-christopherFastighetsrådgivaren Angermann, med huvudkontor i Hamburg, har rekryterat Christopher af Trampe (till höger) och Claes Virgin som partners till kontoret i Stockholm, där de ska arbeta med köp- och säljrådgivning vid kommersiella fastighetstransaktioner.

Af Trampe har rekryterats från Colliers transaktionsavdelning, medan Virgin närmast har arbetat med fastighetstransaktioner på RBS Nordisk Renting.

 

catella_johan_ericsson_wCatella har agerat rådgivare och arrangör till Sefyr Värme AB, moderbolag till fjärrvärmebolaget Värmevärden AB.

Sefyr Värme AB emitterar en senior säkerställd obligation om drygt 900 Mkr riktad till utvalda nordiska institutionella investerare. Obligationen har en kupong om 7 procent och har fem års löptid. 



– Det här är första större affären för Catellas satsning inom finansieringsområdet. Vi ser tydligt att företag idag har ett stort behov av alternativ till traditionell bankfinansiering, säger Johan Ericsson, vd för Catella AB. 


catella_anna_ringby_w
– Vi ser ett stort intresse för företagsobligationsmarknaden från både emittenter och investerare. Oron från hösten 2011 har avtagit, vilket gör att låntagare och investerare har ökat sitt affärsfokus, tillägger
Anna Ringby, Head of Nordic Fixed Income. 



Värmevärden AB är ett energiföretag med verksamhet inom produktion och distribution av fjärrvärme. Verksamheten är spridd på elva kommuner i Mellansverige och präglas till stor del av nära samverkan med orternas tyngre industrier. Till viss del produceras även el i kombination med ångproduktion för industrin.

Sefyr Värme AB med Värmevärden AB ägs av Macquarie European Infrastructure Fund 2 och Capstone Infrastructure Corporation.

 
torsdag, 23 februari 2012 17:13

Peab bygger ut Töcksfors Shoppingcenter

peab_tocksfors_w
Flygbild som visar det befintliga köpcentrumet och den planerade utbyggnaden.
Fotomontage: Peab

 

Peab deltog i byggandet av köpcentret i Töcksfors, Värmland, drygt fem km öster om den norska gränsen. Det stod klart år 2005. Nu är uppdraget att utöka med 15 000 kvm fördelat på tre plan – p-hus, butiksplan och takyta.

– Vi är tacksamma över att ha fått förtroendet att bygga ut Töcksfors Shoppingcenter, som vi var med och byggde 2005, säger Eibert Olsson, arbetschef på Peab, med anledning av utbyggnaden som startar i början av mars.

När projektet blir klart, våren 2013, kan shoppingcentret erbjuda 33 000 kvm butiksyta istället för dagens 28 000 kvm.

Uppdraget är en totalentreprenad och Peab bygger på uppdrag av Olav Thongruppen. Kontraktssumman är cirka 70 Mkr.