5 maj 2024

Administrator

torsdag, 23 februari 2012 16:38

Karlskrona får ubåtshall

sfv_karlskrona_ubat
Till vänster ses Marinmuseum och till höger på bilden ses utbåtshallen, som ska bli klar till sommaren 2014. Illustration: HMXV arkitekter och Björn Malmström

 

I dag togs första spadtaget till Marinmuseums efterlängtade ubåtshall på Stumholmen i Karlskrona. Byggnation planeras blir klar under sommaren 2014. I december blev det klart att regeringen godkänt Statens fastighetsverks (SFV) finansieringsplan för en ny ubåtshall intill Marinmuseum i Karlskrona.

Byggproduktionen ska ske i två etapper där grundläggning och grundkonstruktion görs i den första. Därefter ska ubåten HMS Neptun - som väger över tusen ton - levereras på plats. I etapp två ingår överbyggnad (ett yttre skal som så nära som möjligt ska följa ubåtens form) samt färdigställandet av byggnaden.

Marinmuseum (1997) är en omtyckt byggnad, både av karlskronabor och av turister. För SFV var det naturligt att ge arkitektuppdraget om en ny ubåtshall till HMXW arkitekter och Björn Malmström, eftersom de deltog i utformandet av huvudbyggnaden.

– Vår arkitektoniska utmaning har varit att tillfoga en så stor tillbyggnad till Marinmuseum, dessutom på en mycket trång tomt med närliggande byggnadsminnen. Lösningen fick bli en självständig form som för tankarna till modern fartygs- och smygteknik. Vår förhoppning är att tillbyggnaden ska uppfattas som ett skal snarare än en byggnad, säger Malmström.

Arkitekterna har även tagit stor hänsyn till tillgänglighet, ubåtshallen ska vara besöksvänlig för alla. En annan viktig aspekt har varit att skapa ett bra flöde mellan Marinmuseum och ubåtshallen, det ska vara lätt att röra sig mellan de båda byggnaderna. Väl inne i hallen ska besökaren få en förnimmelse av att befinna sig i en av de torrdockor där ubåtarna en gång byggdes. Materialet som används är framförallt betong och stål.

Utanför hallen ska en spegeldamm anläggas vars syfte är att reflektera ett vattenskimmer i hallens tak.
 

 

onsdag, 22 februari 2012 18:57

Wallenstam visade vinst om 736 Mkr

wallenstam_hans_wallenstam
Hans Wallenstam, vd, Wallenstam.
Foto: Wallenstam

 

Wallenstams helårsvinst efter skatt minskade till 736 Mkr (1 572), motsvarande
4 kr (9) per aktie. Det förklarades främst av att värdeförändringar i fastighetsportföljen föll till 907 Mkr (1 722) och värdeförändringar på derivatinstrument om -324 Mkr (84). Förvaltningsresultatet ökade till 343 Mkr (338). Inför årsstämman föreslår styrelsen en höjning av utdelningen till 1,20 kr (1,17) per aktie, vilket motsvarar en direktavkastning om cirka 2 procent. Hyresintäkterna steg med 6 procent till 1 532 Mkr (1 450).

Under perioden ökade investeringarna i fastigheter till 3 033 Mkr (2 100), varav förvärv utgjorde 1 908 Mkr (1 053). Totalt sett omfattade förvärven cirka 85 000 kvm, varav merparten finns i centrala Göteborg. Bland större pågående nyproduktionsprojekt kan nämnas Kungsholmsporten etapp två i Stockholm samt Kvillebäcken i Göteborg. Vidare såldes fastigheter för 1 298 Mkr (940), till priser som översteg värdering med cirka 5 procent.

Investeringar i vind- och vattenkraft uppgick till 414 Mkr (457). Bolagets genomförda och beslutade investeringar i förnyelsebar energi motsvarar en produktionskapacitet om cirka 75 procent av bolagets behov för att bli självförsörjande på förnybar energi på månadsbasis.

Totat sett ökade värdet på Wallenstams fastighetsportfölj till 26 296 Mkr (23 637), medan vind- och vattenkraftinvesteringarnas värde steg till 1 548 Mkr (1 179).

Skulderna ökade till 15 293 Mkr (13 460 och lånen i vindkraftsparker steg till 718 Mkr (438). På bokslutsdagen uppgick genomsnittsräntan till 3,92 procent (3,81). I går lanserade Wallenstam ett företagscertifikatprogram på 1 Mdr kr, vilket ger bolaget ytterligare ett finansieringsalternativ.

Det egna kapitalet ökade till 10 295 Mkr (9 783), vilket motsvarade 60 kr (57) per aktie och en soliditet om 36 procent (37).

Under året ökade Wallenstams substansvärde per aktie till 80 kr (75). Enligt bolagets affärsplan ska detta värde uppgå till 100 kr per aktie vid utgången av år 2013. LE

 

 

onsdag, 22 februari 2012 14:28

Vasakronan gör ännu en mångmiljardaffär

vasakronan_ahlenshuset_w

Vasakronan köper ett fastighetsbestånd av Diligentia med kontor och butiker i centrala Göteborg för 2,15 mdr kronor.

Portföljen innehåller 12 centralt belägna fastigheter om drygt 92 000 kvm varav 80 procent är kontor och 20 procent butiker. Exempelvis ingår Gårda Business Center, Åhlénshuset (bilden ovan) och delar av Nordstan.



Vasakronan sålde nyligen Nacka Strand för 2,95 mdkr och har varit tydliga med att Göteborg är en intressant marknad att investera i.

Fredrik Wirdenius (bilden nedan), vd för Vasakronan kommenterar affären:

– Det är stor efterfrågan på kontor i Göteborg och vi har i dagsläget nästan inga vakanser att erbjuda marknaden i vårt befintliga bestånd. Det är ett styrkebesked för hyresmarknaden i Göteborg och vi bedömer att centrala Göteborg kommer att ha en fortsatt positiv utveckling.

I och med förvärvet blir Vasakronan största aktören både på kontor och på cityhandel i Göteborg.

– Vi säljer nu en del av våra fastigheter i Göteborg, men fortsätter samtidigt att investera i vårt kvarvarande Göteborgsbestånd, bland annat genom fortsatt utveckling av våra bostäder, Frölunda Torg och till- och ombyggnad av hotell Rubinen på Avenyn, tillägger Anders Kupsu, Diligentias vd.

I det bestånd som nu säljs ingår följande fastigheter: Nordstaden 10:20, Nordstaden 21:1, Nordstaden 13:12, Nordstaden 20:5, Inom Vallgraven 15:1, Inom Vallgraven 16:24, Inom Vallgraven 16:25, Inom Vallgraven 20:14, Inom Vallgraven 22:16, Gårda 16:17, Gårda 18:23 samt del av Heden 22:10. Tillträde sker den 2 april 2012.

vasakronan_fredrik_wirdenius_w

 


 

ny_administrationsbyggnad_uppsala_universitet_2_skiss_3xn
Förslag till ny administrationsbyggnad för Uppsala universitet. Illustration: 3XN

 

Som ett underlag för den fortsatta kommunala detaljplaneprocessen i kvarteret Plantskolan i Blåsenhusområdet redovisar nu Uppsala universitet och Akademiska Hus det danska arkitektkontoret 3XN:s skisser på en byggnad för universitetets centrala administration.

Kommunens kontor för samhällsutveckling arbetar för närvarande med det detaljplaneförslag som efter prövning ska ligga till grund för den fortsatta utvecklingen av Blåsenhusområdet. Det som nu planeras är en ny byggnad för universitetsförvaltningen.

Uppsala universitetets förvaltning är i dag splittrad på flera platser i staden, bland annat på Polacksbacken, Sturegatan och på S:t Olofsgatan, där arbetsmiljön dessutom är undermålig. Syftet med den nya byggnaden i kvarteret Plantskolan är att samla gemensamma stödfunktioner tak i en tillgänglig förvaltning mitt i det moderna universitetet som är lokaliserat längs Dag Hammarskjölds väg från Ekonomikum till Ångströmlaboratoriet.

Med utgångspunkt från sitt förslag som presenterades år 2009 har 3XN bearbetat förslaget vidare utifrån universitetets behov.

Nu har universitetet och Akademiska Hus enats om ett förslag samt ett kostnadsläge som båda parter anser kan ligga till grund för utformningen.

Skisserna ska utgöra underlag för den fortsatta detaljplaneprocessen tillsammans med kommunens kontor för samhällsutveckling (f d statsbyggnadskontoret). Först efter att detaljplan fastställts kan processen fortsätta och byggnaden komma till stånd.

 

 

Newsec Asset Management har fått i uppdrag att förvalta 11 fastigheter belägna i Stockholm, Skellefteå, Karlskorna och Växjö med en total yta om cirka 85 000 kvm. Fastigheterna utgörs främst av kontors- och handelslokaler och ägs av fonder tillhörande Cordea Savills som därmed blir ny kund till Newsec.

bjrn_lindeborg– Vi är glada över att ytterligare kunna bredda vår kundportfölj med Cordea Savills och över förtroendet att förvalta aktuellt bestånd. Med vår samlade kontors- och retailkompetens är förutsättningarna de rätta för att tillföra stora värden i den fortsatta utvecklingen av beståndet, säger Björn Lindeborg, vd för Newsec Asset Management.

Newsec Asset Management är en av Sverige ledande fastighetsförvaltare med cirka 4 miljoner kvm under förvaltning. Mer än hälften utgörs av kontorslokaler och cirka 1,5 miljoner kvm av butik- och handelsytor, varav 38 köpcentrum.

Det aktuella beståndet består bland annat av Amiralen Köpcentrum i Karlskorna, Solbacken Handelsområde  i Skellefteå, I11 Handelsområde i Växjö samt kontorsfastigheten Bryggan 16 på Kungsgatan i Stockholm. Fastigheterna ägs av Cordea Savills som är en internationell fondförvaltare inom fastighetssektorn med 9 kontor i Europa samt Singapore, där den nordiska verksamheten styrs från Stockholmskontoret. Totalt har Cordea Savills drygt 30 miljarder kr under förvaltning.

 
tisdag, 21 februari 2012 20:05

WSP satsar på Göteborg

vag155-w
Längs väg 155 pågår i dag ett flertal projekt som ingår i det västsvenska paketet.

 

Göteborgsregionen står inför en stor förändring med en mängd stora samhällsbyggnadsprojekt. Infrastruktursatsningar på kollektivtrafik, järnvägar och vägar ska, exempelvis, genomföras för totalt 34 Mdr kr.

Dessa stora projekt inebär att WSP ska rekrytera 100 nya medarbetare inom samhällsbyggnad. Parallellt med detta ska WSP flytta till NCCs Breeam-certifierade kontorshus på Ullevigatan i centrala stan. Inflyttning på drygt 6 500 kvm beräknas till februari 2013.

WSP har i dag 400 personer i Göteborg, som bland annat arbetar med Marieholmsförbindelsen, Östra Nya Barnsjukhuset och Västlänken.

 

 

tisdag, 21 februari 2012 20:04

Valad hyr ut 17 000 kvm i Köpenhamn

 

stamholmen_143_161_wValad har hyrt ut 17 215 kvm i Copenhagen Business Park på uppdrag av V+ Nordic Fund. Kontrakten fördelar sig på fem hyresgäster, där det största gäller If Skadeforsikring, som förlängde avtalen för sina 14 628 kvm plus ytterligare 926 kvm. Dessutom uppgraderade SKF Danmark sina lokaler och tecknade sig för 1 386 kvm.

Totalt omfattar Copenhagen Business Park 65 000 kvm, vilket gör den till Danmarks största kontorsfastighet. Byggnaden har över 50 hyresgäster, cirka tio minuter från den internationella flygplatsen i Köpenhamn.

 

 

tisdag, 21 februari 2012 20:03

Tamar integrerat i Tavistock

 

david_dahlgrenEfter en omorganisation av Tamar Capital Partners har Tamar i Skandinaviska blivit helt integrerat i moderbolaget Tavistock Group. Det innebär att bolagets skandinaviska fastighetsgrupp, som leds av David Dahlgren (bilden), nu ska arbeta under Tavistocks varumärke.

Tavistock Group, som är ett privatägt investmentbolag, grundades av Joe Lewis för drygt 35 år sedan. Britten Lewis, nu boende på Bahamas, rankades av Forbes under år 2011 på plats 347 bland världens rikaste med en förmögenhet om cirka 3,2 miljarder pund.

Tavistock har investeringar i mer än 200 företag i 15 länder. Dessa investeringar finns inom sport och media, restauranger, biovetenskap, reseindustri, fastigheter, finans, energi, jordbruk, konsumentprodukter, detaljhandel, distribution och logistik.

Tavistock säger i ett pressmeddelande att gruppen nu ska öka sina investeringar i skandinaviska och europeiska fastigheter. SF

 

 

tisdag, 21 februari 2012 09:55

Newsec hyr ut till Niam i Malmö

drottninggatan_18_w
Drottninggatan 18 i Malmö. Foto: Malmö stad

 

Newsec har tecknat ett femårigt hyresavtal avseende cirka 1 100 kvm i fastigheten Karin 11, på Drottninggatan 18 i centrala Malmö. Hyresgäst är det internationella mjukvaruföretaget Aveva. Fastigheten som har en total uthyrbar area om cirka 19 500 kvm ägs av Niam.

– Det är mycket glädjande att Aveva, efter att ha utvärderat flera andra alternativ, väljer att stanna kvar i fastigheten ytterligare en femårsperiod, säger Britt Bergström, Asset Manager vid Newsec Asset Management, som förvaltar fastigheten på uppdrag av Niam.

Aveva i Malmö är ledande inom konstruktions- och informationslösningar för förvaltning inom processanläggning, energi och marin industri. Bolaget ingår i Aveva Group Plc som är börsnoterat på London Stock Exchange.

Andra hyresgäster i den aktuella fastigheten, som för närvande är fullt uthyrd, är bland andra Länsstyrelsen och Polisen.

 

 

måndag, 20 februari 2012 22:22

Atrium Ljungberg ökade driftnettot

atrium-lj_inga-lill_berglund-w
IngaLill Berglund, vd för Atrium Lungberg. Foto: Atrium Ljungberg

 

Atrium Ljungbergs vinst efter skatt för 2011 minskade till 905 Mkr (916), motsvarande 6,95 kr/aktie (7,03). I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar för fastigheter om 528 Mkr (525). Nettoomsättningen steg till 2 018 Mkr (1 936), varav hyresintäkter utgjorde 1 686 Mkr (1 614). Driftöverskottet från fastighetsförvaltningen steg till 1 095 Mkr (1 030). Resultatet före värdeförändringar ökade till 694 Mkr (669).

Enligt vd Ingalill Berglund ökade driftnettot, justerat för fastighetsförsäljningar och engångsersättningar med 11 procent. Starkt bidragande till denna ökning var bolagets färdigställda projekt.

Samtidigt har Atrium Ljungberg sin största pågående projekt-volymen någonsin, omfattande cirka 3,5 Mdr kr, vilket kommer att innebära fortsatt goda tillskott för driftnettot.

Under året investerade Atrium Ljungberg 1 050 Mkr (1 047), samtidigt som fastighetsförvärv fullföljdes för 379 Mkr (35).
Detta medförde att portföljens värde steg till 21 897 Mkr
(19 960). Skulderna ökade till 9 721 Mkr (9 110), vilka finansierades till en medelränta om 4,2 procent (3,8).

Det egna kapitalet steg till 9 541 Mkr (9 099), motsvarande en soliditet om 41,2 procent (42,9).

Styrelsen att utdelningen höjs till 2,60 kr/aktie (2,40).

Marknaden accepterade bokslutet då aktien steg med 0,3 procent till 83,25 kr som senast betalt. LE