25 april 2024

Redaktionen

alt
Nu bygger Aspholmen 4.000 kvm i centrala Örebro, varav 80 procent är uthyrt. Bild: Roof arkitekter

 

I Drottningparken, som ligger vid den södra infarten till Örebro city, bygger Aspholmen Fastigheter totalt 4.300 kvm moderna kontor, varav närmare 80 procent är uthyrt till Handelsbanken, PwC och Nethouse. Kontorsbyggnaden är ritad av Roof arkitekter och den kommer att ligga intill Aspholmens befintliga fastighet på Fabriksgatan 54. Asplunds Bygg är upphandlade som totalentreprenör.

 

– Lokalerna kommer att vara av hög standard och läget är ypperligt med närheten både till Södra station och till City. Då hållbarhetsfrågor är viktigt för oss på Aspholmen Fastigheter och att vi under förra året tillsammans med våra systerbolag och vårt moderbolag Castellum antog en ny hållbarhetspolicy så var Miljöbyggnadnivå Silver en självklarhet. Byggnaden kommer dessutom att bli vår första fastighet med grön fjärrvärme, säger Per Gawelin, förvaltare på Aspholmen.

onsdag, 04 mars 2015 18:33

Rekordavkastning för CLS Holdings

alt

CLS Holdings har färdigställt Spring Mews i centrala London för cirka 700 Mkr, innehållande 378 uthyrda studentbostäder samt Staybridge Hotel med 93 rum.

 

CLS Holdings framgångar fortsatte under 2014 med färdigställandet av två utvecklingsprojekt i centrala London, opportunistiska förvärv, selektiva försäljningar och sänkt vakansgrad som nu är nere på all-time low 3,0 procent (4,4). Helårsvinsten efter skatt ökade med 208 procent till 194,9 MGBP (63,2). Substansvärdet per aktie (EPRA net asset) steg med cirka 40 procent till 1,774 pence (1,268) och vinsten per aktie ökade med 17 procent till 77,4 pence. Vid årsskiftet värderades fastighetsportföljen till 1.310 MEUR, cirka 16,7 Mdr kr, efter en ökning med knappt 16 procent mätt i lokala valutor.

 

Under året färdigställde CLS Holdings utvecklingsprojektet Spring Mews i centrala London för cirka 700 Mkr, ett projekt som omfattade 378 fullt uthyrda studentlägenheter samt Staybridge Hotel med 93 rum.

 

Bolagets förvärv under året uppgick till 29,7 MGBP (cirka 379 Mkr) till en initial direktavkastning om 6,7 procent. Hela fastighetsportföljens direktavkastning (EPRA net initial yield) uppgick till 6,5 procent, vilket var 290 punkter över räntekostnaden, vilket var en av de högsta nivåerna bland noterade fastighetsbolag på börsen i London.

 

– Vår strategi att investera i attraktiva, högavkastande kontor i större städer, bör fortsätta att tjäna koncernen väl, säger Sten Mörtstedt, arbetande ordförande i CLS Holdings. 

onsdag, 04 mars 2015 16:48

Fojab ritar nya Studenternas i Uppsala

alt
Den nya arenan i Uppsala ska blir stor med 10.000 åskådarplatser, med möjlighet till framtida expansion.

 

Fojab arkitekter har fått uppdraget att rita det nya arenaområdet i Uppsala, Studenternas IP. Med fotbolls- och bandyarenor och ett läge precis vid Fyrisån, blir det ett landmärke i staden. Den stora fotbollsarenan ska uppfylla Allsvenskt krav och UEFA-krav, men blir också allmänhetens nya mingelplats med öppna foajéer och gott om aktiviteter även mellan matcherna.

 

– Det här är ett härligt projekt – en öppen och aktiv arena. Anläggningen ligger i ett grönskande idrotts- och rekreationsområde. Man ska kunna flanera genom de öppna foajéerna, ta ett workoutpass, äta en bit mat eller slå sig ner på läktaren i solen för att titta när hemmalaget tränar, säger Per-Aage Nilsson, ansvarig på Fojab arkitekter.

 

Uppdraget omfattar, förutom fotbolls- och bandyhall, gestaltning av det omgivande parklandskapet, arenatorg, restaurang, kontor, parkering och andra lokaler för sport och rekreation. Fotbollsarenan ska byggas i etapper, med en första del som rymmer runt 10.000 åskådarplatser, med möjlighet till framtida expansion. Bandyarenan planeras för en publik på 4.500 personer.

 

Sportfastigheter, ett kommunägt bolag, står som beställare, och det hela planeras vara färdigt 2017.

alt
I expansiva Haninge kommun utvecklar Riksbyggen Haninge terrassen till en pulserande citykärna.

 

I Haninge kommun utvecklas Haningeterrassen till en pulserande citykärna med ny bussterminal, 500-600 nya bostäder, affärer, biograf och närhet till natur. Det blir Riksbyggen som får i uppdrag att, tillsammans med SveaNor, förverkliga visionen om framtidens Haninge. Haninge kommun ska i samband med utvecklingen uppföra ett nytt allmänt torg ovanpå bussterminalen.

 

Det är sedan tidigare klart att Riksbyggen ska utveckla bostäder vid Handenterminalen i Haninge. Det är nu klart att företaget ensamt tar ansvarar för bostadsutvecklingen och tillsammans med exploatören SveaNor får helhetsansvar för projektet. För Riksbyggens del innebär detta att bolaget kommer bygga i storleksordningen 500-600 nya bostäder.

 

– Vi tar oss an den här möjligheten med glädje och stolthet. Vår vision är en stadsdel med variation i höjder och fasadgestaltning, inom ramen för en sammanhållen karaktärsfull helhet, säger Joanna Berg, marknadsområdeschef för Riksbyggen Söderort.

 

Totalt ska omvandlingen ske i åtta etapper där minst en etapp har inriktning mot stora och små barnfamiljer. Vidare plan annan etapp planeras för Riksbyggens koncept för instegsboende, StegEtt, med yngre och andra som köper sin första lägenhet som huvudmålgrupp. Ytterligare en etapp blir seniorbostäder, Bonum, med huvudmålgrupp mellan 65-75 år. Med Riksbyggens nya affärsområde Fastighet finns även möjlighet att utveckla nya hyresrätter i området.

 

– Riksbyggen och SveaNor ska tillsammans utveckla ett unikt stadsutvecklingsprojekt i Haninge där moderna bostäder och specialiserad sjukvård knyts ihop med ett framtidsinriktat trafikknutspunktskoncept, säger Steinar Stokke, vd på SveaNor Fastigheter.

 

Under våren inleder Riksbyggen den första etappen med att inleda försäljningen av boende i 18 våningar höga Brf Blicken, Haningeterrassens klart högsta byggnad med utsikt över Rudans friluftsområde och sjön Rudan.

 

tisdag, 03 mars 2015 14:03

H&M hyr stort i Mall of Scandinavia

alt

Mall of Scandinavia ägs och utvecklas av Unibail-Rodamco.


H&M genomför en storsatsning i Mall of Scandinavia höst med en fullkonceptsbutik av internationella mått på hela 4.000 kvm med de senaste uppgraderade butikskoncepten.

 

– H&Ms unika etablering i Mall of Scandinavia, med spjutspetsarna COS och & Other Stories, visar tydligt att det vi skapar är något kunden aldrig upplevt tidigare, säger Lars-Åke Tollemark, Managing Director Nordic, Unibail-Rodamco.

 

Förutom de senaste modekollektionerna, utökat sport- och skosortiment kommer kunderna uppleva både H&M Home och det nya skönhetssortimentet H&M Beauty. För COS innebär det den första etableringen i ett Nordiskt köpcentrum.

 

Sedan COS lanserades 2007, har varumärket utvecklats och kommit att bli synonymt med stil snarare än mode.  Kollektioner skapas för kvinnor, män och barn som presenteras i vackra butiker med en tydlig prägel av det Skandinaviska ursprunget. COS har idag 117 butiker i 26 länder världen över.

 

Det populära & Other Stories erbjuder ett brett sortiment av skor, väskor, smycken, skönhetsprodukter och ready-to-wear. & Other Stories öppnade den första butiken 2013 och har redan etablerat butiker i hela 18 städer.

 

– Vårt starka samarbete med H&M fortsätter att generera fantastiska butiker och bidrar till en kundupplevelse utöver det vanliga, avslutar Lars-Åke Tollemark.

alt

Clarion Hotel Helsinki, ritat av Aki Davidsson, blir ett landmärke i staden och kommer samtidigt att definiera den vidare utvecklingen i stadsdelen Jätkässari, som på svenska kallas Busholmen.


I oktober nästa år öppnar Nordic Choice Hotels sitt första egna hotell i Helsingfors och Finland. Hotellet blir ett nytt Clarion som ska uppföras vid vattnet i stadsdelen Jätkässari (som på svenska heter Busholmen), belägen i södra Helsingfors. Byggherre blir Arthur Buchardt. När hotellet öppnar har det investerats totalt cirka 1 Mdr kr i projektet.

 

– Vår ambition är att vara den största hotellkoncernen i Norden och då är det naturligt att vi finns i alla de nordiska länderna. Vi har sökt spännande projekt i Finland och då vi såg planerna för det här hotellet så fanns det inga tvivel om att detta skulle bli ett Nordic Choice hotell, säger Torgeir Silseth, koncernchef Nordic Choice Hotels.

 

I en kommentar säger Arthur Buchardt:
– Jätkässari är framtidens Helsingfors. Här byggs det 17.000 nya bostäder och 6.000 nya kontorsplatser. Vi ska bygga ett landmärke som ska bli en naturlig mötesplats för de som bor här och de som kommer på besök.

 

Med 429 rum och 11 konferensrum, där det största är på 700 kvm, blir hotellet Helsingfors största konferenshotell. Arkitekt är finländske Aki Davidsson och anläggningen kommer bland annat bestå av två 16-våningstorn.

 

– Oavsett om du besöker Clarion Hotel Post i Göteborg, Clarion Hotel Sign i Stockholm eller Clarion Hotel The Edge i Tromsö så kan du förvänta dig ett fullservicehotell som sjuder av liv och med fantastiska matupplevelser. Vi är säkra på att hotellet kommer ta med sig det bästa från Clarion till Helsingfors och sätta standarden för vad som kan förväntas av hotellupplevelser i stan, säger Torgeir Silseth.

alt
Anders Kupsu, vd för Diligentia.


Enligt IPD Svenskt Fastighetsindex blev fjolårets totalavkastning för Diligentia 10,8 procent. Därmed presterade bolaget drygt två procentenheter bättre än branschgenomsnittet och slog branschens totalavkastningssnitt för sjätte året i rad. Kontor och köpcentrum var de segment som uppvisade bäst resultat.

 

Diligentia äger, förvaltar och utvecklar kontor, bostäder, köpcentrum och samhällsfastigheter till ett värde av cirka 36 Mdr kr.

 

– Jag kan stolt konstatera att våra samtliga segment avkastade bättre än branschgenomsnittet under 2014. Branschens avkastningssiffra, inklusive investeringar och transaktioner, blev 8,6 procent och Diligentias hela 10,8 procent, säger Anders Kupsu, vd för Diligentia.

 

Enligt Kupsu är framgångsfaktorerna flera. Han framhåller en hög investeringstakt, ett välbalanserat fastighetsbestånd och en mycket engagerad personalstyrka som några av de främsta.

 

IPD-mätningen av den svenska fastighetsmarknaden 2014 omfattade 40 fastighetsportföljer till ett sammanlagt värde av 464 Mdr kr.

tisdag, 03 mars 2015 13:05

Adamek efterträder Linder på JLL

alt

                                                                                        
Efter sex framgångsrika år lämnar nuvarande analyschef Åsa Linder (bilden t h) JLL och blir chef för transaktion, analys och värdering på Svenska Bostadsfonden. Hennes efterträdare blir JLL-kollegan Norbert Adamek (bilden t v) med tio års erfarenhet från såväl transaktionsrådgvining, uthyrning samt fastighetsutveckling. Närmast kommer Adamek från en roll som projektledare inom JLL Tenzing Capital Markets och tidigare har han varit verksam på Catella och Skanska Fastigheter Stockholm.

 

Åsa Linder har under de senaste sex åren varit värderings- och analyschef och var dessförinnan analyschef och transaktionscontroller på Vasakronan. Nu blir hon chef för Svenska Bostadsfondens transaktions, analys och värderingsenhet. I enheten ingår för närvarande transaktionschefen Ebba Christensson och analysansvarige Victor Svensk.  

 

– Det här är en betydande förstärkning till Svenska Bostadsfonden som fortsätter att expandera. Vi är övertygade om att Åsas erfarenheter och kompetens kommer vara till stor nytta, särskilt nu eftersom nya regler på finansmarknaden medför att transaktion, analys och värdering, som underlag för framgångsrik transaktionsverksamhet och regelefterlevnad, blir allt mer viktigt, säger Lars Swahn, vd för Svenska Bostadsfonden.

måndag, 02 mars 2015 18:08

NCC hyr ut till SATS i Torsplan 2

alt

Torsplan etapp 2 om 22.000 kvm ska stå klart 2016 med högsta miljöcertifikat, BREEAM Outstanding.

 

alt

Katarina Wåhlin Alm, Sverigechef, NCC Property Development.                    

 

NCC har tecknat hyresavtal med träningskedjan SATS samt APCOA PARKING i den andra etappen av Torsplan i nya Hagastaden, Stockholm. SATS kommer bland annat att erbjuda träning på en takterass om 400 kvm medan APCOA erbjuder laddplatser till elbilar. Detta bidrar till att fastigheten uppnår BREEAM Outstanding, den allra högsta nivån i miljöcertifieringssystemet BREEAM.

 

 – Torsplan 2 är ett kontor som möter både social hållbarhet och de högsta miljökraven i världen. Personerna som jobbar och vistas här ska trivas, och SATS stora takterrass för utomhusträning är ett exempel på hur man möter människors behov. En attraktiv arbetsplats bidrar även till att de företag som hyr kontor här kan attrahera nya medarbetare, säger Katarina Wåhlin Alm, Sverigechef, NCC Property Development.                     

 

Torsplan etapp 2 beräknas stå klar i slutet av 2016 och blir den andra kommersiella fastigheten i Stockholms nya stadsdel Hagastaden. Fastigheten, som omfattar 22.000 kvm, utvecklas för både kontor och handel.

 

– Intresset är fortsatt stort, likt första etappen av Torsplan. Restaurang Toros var först ut och nu välkomnar vi SATS och APCOA som kommer bidra starkt med servicen i Hagastaden, säger Olle Forsberg, regionchef NCC Property Development.

alt
Svenska  Bostäder förvärvade S:t Görans Gymnasium i november 2011 för att bygga om fastigheten till studentbostäder. Men Svenska Bostäders planerade ombyggnation överklagades i flera instanser.

 

alt

Pelle Björklund, vd på Svenska Bostäder.


Efter flera års väntan har Svenska Bostäder tecknat avtal om att påbörja om- och tillbyggnationen av S:t Görans gymnasium i kvarteret Vallgossen på Kungsholmen till studentbostäder. Byggnationen är ett led i Stockholms stads högt ställda mål för nyproduktion. Huvudbyggnaden, där gymnasiet tidigare var inrymt, är 10 våningar hög och ska inrymma cirka 235 studentbostäder om totalt 8.000 kvm boarea.

 

I huset finns även en förskola i en flygelbyggnad, ett garage i källarplan samt ett antal kommersiella lokaler. Inom ramen för projektet byggs även 14 studentbostäder i en tillbyggd del på plats där ursprungligen en aula var tänkt.

 

– Projektet är oerhört spännande och vi ser fram emot att bygga till och samtidigt bevara 50-talskaraktären under denna spännande omdaning, säger Pelle Björklund, vd på Svenska Bostäder.

 

Värmdö Bygg, som sedan i höstas ingår i Serneke-koncernen, har fått uppdraget att bygga om huset till studentbostäder i kvarteret Vallgossen. Projektet uppgår till cirka 310 Mkr.

 

S:t Görans Gymnasium invigdes 1960 och är klassad som en kulturhistorisk byggnad. Den ritades av Léonie och Charles-Edouard Geisendorf och har en unik arkitektur.