25 april 2024

Redaktionen

måndag, 17 februari 2014 21:18

FastPartner hyr ut 7 800 kvm i Bromma

alt

FastPartner tecknar nya hyreskontrakt i fastigheten Riksby 1:13 i Bromma.


FastPartner har tecknat två nya avtal om totalt 7 800 kvm i fastigheten Riksby 1:13 nära Bromma Flygplats. Den ena hyresgästen är transportföretaget MTAB Transport & Spedition som ska hyra 5 500 kvm på ett femårigt kontrakt från och med den 1 maj och den andra är Fruedenberg Simrit, som producerar tätningar, antivibrationskomponenter och formdetaljer i polymera material, som ska hyra 2 300 kvm per den 1 juli.

 

Bland övriga hyresgäster i fastigheten kan nämnas ApoEx, 4Transport och ByggMax. Uthyrningen i fastigheten Riksby 1:13 går bra och fastigheten erbjuder ytterligare lokaler i ett fantastiskt läge.

 

– Lokalerna håller för närvarande på att byggas om för de nya hyresgästerna MTAB och Fruedenberg Simrit. Vi fortsätter att utveckla fastigheten tillsammans med nya och gamla hyresgäster. Vi ser fram emot nya verksamheter i lokalerna, säger Svante Hedström, fastighetschef på FastPartner.

måndag, 17 februari 2014 21:12

NCC miljöcertifierar Aitio Vivaldi i Finland

alt
Kontorshuset Aitio Vivaldi i Helsingfors miljöcertifieras på hög nivå.

 

NCC:s kontorsbyggnad Aitio Vivaldi i Helsingfors har belönats med ett BREEAM ”Excellent” certifikat. Det är den första byggnaden i Finland och den tredje i Nordeb som har beviljats BREEAM-certifikat på denna nivå.

 

– Vi har utvecklat två av de tre BREEAM Excellent byggnaderna. Vi BREEAM-certifierar alla våra egenutvecklade kommersiella projekt då miljöcertifieringar är viktiga för fastighetsinvesterare. En hållbarhetsprofil med hög kvalitet av ljus, ljud och luftkvalitet värderas också högt av hyresgäster och deras anställda som arbetar i byggnaden, säger Carola Lavén, affärsområdeschef NCC Property Development.

 

Ett stort antal miljöfrågor har betraktats i planeringen och byggskedet av NCC:s Aitio Vivaldi. Till exempel är energieffektiviteten och driftskostnaderna minskade genom noggrann design och solpaneler. Den lokala miljön och gröna profilen av byggnaden stärks av fågel-och fladdermusbon som har placerats på det gröna taket. Lokalerna utvecklas i enlighet med konceptet ”Future Office by NCC”, som är ett nordiskt koncept med målet att skapa en attraktiv och hållbar arbetsplats för kunden.

 

måndag, 17 februari 2014 21:08

Hemsö köper för 883 Mkr i Finland

alt
Per Berggren.

 

Hemsö stärker sin närvaro i Finland genom att förvärva en portfölj om 15 vård- och äldreomsorgsfastigheter. Fastigheterna rymmer framförallt lokaler för äldreomsorg och vård. Uthyrningsbar yta är totalt närmare 40 000 kvm. Värdet på de förvärvade fastigheterna är cirka 100 MEUR (cirka 883 Mkr).

 

– Det här är vår andra affär i Finland på kort tid och förvärvet är ett led i vår tillväxtstrategi, säger Hemsös vd Per Berggren.
    

Säljare är Trevian Care I Ky. Tillträde är beräknat till början av mars. Förvärvsrådgivare har varit Leimdörfer och Castrén & Snellman.

 

De förvärvade fastigheterna ligger till hälften i Helsingforsregionen och resterande främst i större finska städer. Hyresgästerna består av en kommunal aktör och ett antal väletablerade privata operatörer. Största hyresgäst är Esperi Care följt av Mediverkko. Återstående genomsnittlig löptid på hyreskontrakten är cirka sju år.

 

– Vår långa erfarenhet av att äga och förvalta samhällsfastigheter innebär att vi kan bidra med specialistkompetens vad gäller att förvalta och utveckla lokaler för vård, skola och äldreomsorg säger Gustav Björkman, chef strategi och transaktion på Hemsö.

måndag, 17 februari 2014 20:59

BAU skapar nordisk ambassad i Hanoi

alt

BAU arkitektbyrås förslag om nordisk ambassad i Hanoi.

 

I höstas fick fyra av Statens fastighetsverks (SFV:s) upphandlade arkitektkontor i uppdrag att ta fram var sitt förslag på en gemensam ambassad för Sverige, Norge och Finland på den svenska tomten i Hanoi, Vietnam. Nu står det klart att det blir förslaget från BAU som Statens fastighetsverk väljer att utveckla vidare.

 

Viktiga parametrar för den nordiska ambassaden i Hanoi är dels att skapa ett gemensamt landmärke för de tre länderna, dels en miljöprofil. Avsikten är att miljöcertifiera projektet enligt det lokala miljösystemet Lotus.

 

I BAU:s förslag placeras kansliet direkt innanför entrén med residens och personalbostäder på ömse sidor. Norr om byggnaden föreslås ett grönt stråk i form av en ravin mot vilken många rum vetter, en idé som ger boendet lugn och insynsfrihet.

 

– BAU:s förslag har en omedelbart avläsbar grön profil där parken i sig fungerar som landmärke. Med sin rika växtlighet kan den utgöra en välgörande oas i den allt tätare staden för anställda och besökare. Miljöaspekten är viktig och förslaget bedöms kunna uppnå Lotus miljöklass medel silver. Förslaget har en enkelhet i teknikval samt en uppdelning mellan residens och personalbostäder som lämpar sig väl här, säger Berit Nilsson, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

 

Utvärderingen av de fyra arkitektförslagen har skett gemensamt med representanter från utrikesministerierna i Finland, Norge och Sverige samt Statens fastighetsverk. Nu påbörjas ett intensivt arbete med att bearbeta arkitektförslaget för att tillgodose de tre ländernas behov samt att säkerställa de ekonomiska ramarna.

söndag, 16 februari 2014 22:32

Stockholm A Global Star

alt

 

Stockholm A Global Star är en långfilm om Stockholms bygg- och fastighetsmarknad, och särskilt en film om fastighetsinvesteringar i Stockholm.

 

Medverkar i filmen gör bland annat Chris Heister, landshövding, Sten Nordin, finansborgarråd, Peter Wågström, vd NCC, Erik Selin, vd Balder, Christian Hermelin, vd Fabege, Johan Ericsson, vd Catella Corporate Finance, Regina Kevius, stadsbyggnadsborgarråd, Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region, Gustaf Hermelin, vd Catena, Lennart Karlsson, vd Heba, Gert Wingårdh, arkitekt, Christian Hahne, styrelseordf. Centur, Anna Gissler, vd Stockholm Business Development, Agneta Danielsson, vd DTZ Sweden, Gunnar Nordfeldt, partner ByggVesta, Martin Ingvar, professor, Pär Olsson, vd Skanska Healthcare,  Elinor Fors, vd SIPA, Torbjörn Rosdahl, finanslandstingsråd och Anders Lindh, arkitekt.
    

Föranmälan för biljetter till premiären i Cannes, torsdagen den 13 mars 2014, kl. 15.30, på Palace des Festivals görs till Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

söndag, 16 februari 2014 22:24

Tengelin blir vd för Sveafastigheter

alt

                                                                                          

Den 1 april tillträder Johan Tengelin (bilden) som vd för Sveafastigheter. Han kommer närmast från GE Capital Real Estate där han innehaft ledande befattningar sedan 2004 och varit vd för den nordiska verksamheten sedan 2010. Dessförinnan var Tengelin projektledare inom Corporate Finance och delägare i Carnegie Investment Bank.

 

– Jag är mycket nöjd över rekryteringen av Johan Tengelin som för med sig viktiga erfarenheter av att leda och utveckla en högpresterande investeringsorganisation samt en bevisad förmåga att genomföra framgångsrika fastighetsaffärer, säger Peter Leimdörfer, styrelsens ordförande.

 

Johan Tengelin efterträder Patrick Gylling som valt att fokusera på investeringsverksamheten i Finland. Från 1 juni 2014 kommer Gylling tillsammans med Jonas Ahlblad och Matti-Pekka Sävelkoski fortsätta att bistå Sveafastigheter på fristående basis som rådgivare för huvuddelen av Sveafastigheters bestånd i Finland. Sveafastigheters kontor i Finland kommer som en konsekvens av detta att avvecklas. 

söndag, 16 februari 2014 22:21

Adolfsson och Wallet, nya på Brostaden

alt

                                                                                       

Brostaden rekryterar ytterligare två uthyrare.  Jennifer Adolfsson (bilden t v) som börjar i dag den 17 februari, kommer närmast från motsvarande roll hos Cushman & Wakefield och dessförinnan var hon säljare av FM-tjänster på Estate Service Management AB. Den 24 februari börjar Malin Wallett (bilden t h) som senast kommer från Nordic PM där hon arbetat som uthyrare sedan 2009.

 

– Det har varit ett bra år för oss och vi räknar med att växa ytterligare under 2014. Därför känns det bra att kunna stärka upp uthyrningsavdelningen ytterligare med Jennifer och Malin. De har båda gedigen erfarenhet av uthyrning av kommersiella lokaler och har de egenskaper vi söker hos en uthyrare, säger Anders Nilsson, vd på Brostaden.

alt

Kontorskomplexet SkyCity Office på Arlanda består av flera hus i olika

höjder och har en totalyta på över 20 000 kvm. För utformningen svarar

arkitekt Thomas Sandell.

 

Jones Lang LaSalle har fått i uppdrag från Swedavia att utveckla och hyra ut lokaler för både kontor och handel i Sky City Office One, med en första etapp på 15 000 kvm. Fastigheten, som är en fortsättning av satsningen på Clarion Hotel Arlanda Airport, kommer erbjuda en bred variation av lokalstorlekar för såväl stora som mindre företag.
 

– Det är otroligt spännande att få vara med och tillsammans med Swedavia skriva historia i detta gigantiska utvecklingsprojekt som nu drar igång på Arlanda, säger Magnus Carlsson på Jones Lang LaSalle.

 

Sky City är en av sex stadsdelar i den flygplatsstad som växer fram i direkt anslutning till Stockholm Arlanda Airport.

torsdag, 13 februari 2014 21:19

Semrén & Månsson tillsätter ny kontorschef

alt

                                                                                                           

Som ett led i att än bättre möta kundernas behov, görs strukturella förändringar hos Semrén & Månsson. Sophie Dufva tillträder den nya positionen som kontorschef på huvudkontoret i Göteborg och bolaget organiserar sig i ämnesorienterade studios som ska driva bolagets framstående affärsområden.

 

– Vi vill tydliggöra våra specifika kompetenser och samtidigt erbjuda en bättre uppställning för att matcha våra beställares organisationer, säger Adelina Mehra (bilden t v), vd för Semrén & Månsson.

 

Sophie Dufva (bilden t h), vars CV visar en bakgrund som arkitekt hos Eliassen og Lamertz-Nielssen i Oslo, samt ett internationellt arbetsfält på IKEAs arkitektkontor. Och med sina 12 år på Semrén & Månsson är hon väl insatt i företaget för att kunna axla ansvaret att bygga det heltänkande arkitektkontoret.

 

För Magnus Månsson, ägare och koncernchef, innebär fördelningen av de affärsledande arbetsuppgifterna en möjlighet att fortsätta arbeta nära kunder och projekt i tidiga skeden.

 

– Jag är mycket glad att vi kan presentera en så kompetent och omtyckt kontorschef som Sophie. Min roll blir att stödja henne och vår vd i deras arbete att utveckla vårt erbjudande, samtidigt som det ger mig mer tid att arbeta med projekten, säger Magnus Månsson.

torsdag, 13 februari 2014 21:17

Kungsleden ökade vinsten till 862 Mkr

alt

Biljana Pehrsson tillträdde som vd för Kungsleden den 1 september.

 

Kungsledens helårsvinst steg till 862 Mkr (352), motsvarande 6,31 kr (2,58) per aktie. Ökningen berodde främst på fjolårets resultat belastades av reserveringar för skatterisker. I resultatet ingick reavinster om 8 Mkr (16), orealiserade värdeförändringar för fastigheter med 48 Mkr (-20) och för finansiella instrument med 425 Mkr (70). Förvaltningsresultatet ökade till 549 Mkr (445), motsvarande 4,02 kr (3,26) per aktie. 

 

Nettoomsättningen steg till 2 224 Mkr (2 110) och bruttoresultatet förbättrades med ett större fastighetsbestånd till 1 301 Mkr (1 218).

 

Kungsledens år var händelserikt. I februari slutreglerades försäljningen av Hemsö till Tredje AP-fonden, en affär som huvudsakligen avräknades under 2012. Samtidigt presenterades en ny strategisk inriktning, vilken går ut på att bolagets verksamhet ska inriktas på att äga, förvalta och förädla fastigheter i tillväxtregioner i Sverige. I september tillträdde Biljana Pehrsson som vd och mot slutet av året genomförde Kungsleden ett storförvärv från GE Real Estate för 5,5 Mdr kr – ett förvärv som gör att de medel som frigjordes under föregående år när Kungsleden sålde Hemsö återinvesterats.

 

Vid årsskiftet bestod fastighetsportföljen, exklusive modulbyggnader, av 366 fastigheter (275) med ett bokfört värde om 20 338 Mkr (14 247). Av det totala värdet finns 30 procent i vardera Stockholm och Mälardalen, drygt 20 procent i Göteborg och knappt 20 procent i Malmö.

 

Låneportföljen uppgick till 12 879 Mkr (9 704) och snitträntan minskade till 5,8 procent (6,8). Det egna kapitalet ökade till 8 453 Mkr (7 726), motsvarande 62 kr (57) per aktie och en soliditet på oförändrat 37 procent.

 

Inför årsstämman föreslår styrelsen en utdelning om 1,25 kr (1,00) per aktie.