20 april 2024

Redaktionen

måndag, 06 oktober 2014 11:46

Cityhold köper projekt i Hamburg

alt

Cityhold köper kontorsprojektet  Burstah om 18 000 kvm i centrala Hamburg.


alt

Berith Kübler, chef för Cityhold i Tyskland.



Cityhold Group, ägt av Första och Andra AP-fonderna, ökar sitt engagemang i Tyskland genom att förvärva projektet ”Großen Burstah” i Hamburg från Frankonia Eurobau AG. Byggnaden ligger i Nicolai Viertel – ett distrikt i centrala Hamburg nära stadshuset – och förvärvet är en off market-affär där JLL och Hogan Lovells medverkade som rådgivare till Cityhold. Förväret innebär att Cityhold utökar sin portfölj i Tyskland till 300 MEUR (cirka 2,7 Mdr kr).
    

– Vi är glada att vi genomfört ytterligare en investering i Hamburg inom en månad efter förvärvet av Atlantic Haus. Det visar vårt engagemang för Tyskland som en investering marknad och vi planerar att expandera ytterligare. Burstah är en högkvalitativ byggnad i ett utmärkt läge i centrum av Hamburg som perfekt uppfyller våra investeringskriterier, säger Berith Kübler, chef för Cityhold i Tyskland.

 

Großen Burstah omfattar åtta våningar med en total uthyrbar area brutto om cirka 18000 kvm, varav 80 procent kontor och 20 procent detaljhandel. Dessutom innehåller byggnaden 100 p-platser i tre plan under jord.

 

Fastigheten ska färdigställas under våren och för närvarande är 75 procent av ytorna bokade, bland annat av Funke Medien som publicerar Hamburger Abendblatt den största tidningen i regionen. Bland butikshyresgästerna kan nämnas Habitat och dm apotek. Fastigheten är precertified enligt LEED Gold.

 

Första och Andra AP-fonderna har öronmärkt cirka 500 MEUR i eget kapital för Cityhold i ett inledande skede. Kapitalet är främst avsett för långsiktiga investeringar i kärnkontorsfastigheter i större europeiska städer. Investerings platser hittills inkluderar London, München och Hamburg. Den nuvarande portföljen uppgår till ett sammanlagt värde av cirka 900 MEUR (cirka 8,2 Mdr kr).

fredag, 03 oktober 2014 15:29

Profi och SSM utvecklar vid Järla sjö

alt

Stockholm Modecenter ska flytta till Infra City i Upplands Väsby. I de nuvarande lokalerna i Järla sjö planeras istället bostäder och lokaler för service.


SSM och Profi Fastigheter etablerar ett samarbete för att utveckla Centralkvarteret i Järla sjö, inkluderande Gustaf de Lavals historiska fabrikslokaler, till ett levande bostadsområde där människor och företagande möts.

 

– Vi ser fram emot att tillsammans med SSM utveckla Centralkvarteret till en levande stadsdel med mer än 200 unika bostäder och lokaler som på ett varsamt sätt kompletterar den befintliga miljön i Järla sjö. Genom att även skapa lokaler för service och andra verksamheter, samtidigt som vi vidareutvecklar Stockholm Modecenter på annan plats, skapar vi förutsättningar för en hållbar utveckling i området, säger Thomas Sipos, vice vd på Profi Fastigheter.

 

Profi och SSM har arbetat fram ett förslag där Centralkvarterets industrikaraktär bevaras samtidigt som bostäder och kommersiella ytor skapas i området. SSM strävar efter att utveckla bostäder för segmentet ”morgondagens stockholmare”, genom att skapa yteffektiva bostäder med funktionell design i kommunikationsnära lägen.

 

– Nacka kommun står inför en fortsatt stark tillväxt de kommande åren. Det är roligt och inspirerande att vi nu, genom samarbetet med Profi Fastigheter, kan vara en del av Nackas utveckling. Vi kommer genom detta projekt att tillföra attraktiva bostäder samt verksamhetslokaler till området och därigenom bidra till att ”Nacka bygger stad” för morgondagens stockholmare. Samarbetet med Profi Fastigheter ger oss nu möjlighet att bygga fler bostäder för de som vill bo och verka nära stadens puls, säger Mattias Roos, vd på SSM Bygg och Fastighets AB.

fredag, 03 oktober 2014 15:03

Newsec rekryterar Granswed och Engnell

alt

                                                                                                    

Newsec Communication har rekryterat Sophia Granswed (bilden t v) och Hedvig Engnell som rådgivare inom Public Affairs respektive Corporate Communications. Sophia Granswed kommer närmast från Hegeli där hon arbetat som konsult inom främst Public Affairs. Dessförinnan arbetade hon som projektledare för Moderaterna i Stockholm. Hedvig Engell kommer närmast från Vattenfalls koncernstab som sponsoransvarig.

 

Newsec Communication startade i september förra året och leds av Niklas Alm, tidigare bland annat kommunikationsdirektör inom Stronghold samt vd för Citigate Stockholm. Han säger:

 

– Det finns ett behov av Public Affairs inom fastighetsbranschen, inte minst nu efter regeringsskiftet då branschen måste uppdateras om aktuella utredningar och eventuella regeländringar. Ambitionen är att vara en mindre partnerägd byrå med fokus på hög kvalitet och långsiktiga relationer, vilket Sophia och Hedvig kommer att bidra till.

fredag, 03 oktober 2014 12:13

Kaplan, ny bostadsminister

alt

Mehmet Kaplan, 43 (MP) har valts till Bostads- och stadsutvecklingsminister.

 

Idag utnämndes Mehmet Kaplan, 43 (MP), till Bostads- och stadsutvecklingsminister.
 Han har tidigare varit bland annat presstalesman för Sveriges muslimska råd (2005–06) och han var ordförande i Sveriges Unga Muslimer (SUM) (2000–02) samt dess sekreterare (1996–2000). Mehmet Kaplan valdes in i riksdagen 2006 och sitter i dag som gruppledare för Miljöpartiet. Han har arbetat för en arbetskraftsinvandring där papperslösa ska få rätt till vård. Han var också den första riksdagspolitikern som 2010 deltog i Ship to Gaza, något som skapade stor uppmärksamhet då Mehmet Kaplan, bland andra, satt i israeliskt förvar i ett dygn.

 

Kaplan har vuxit upp i Rinkeby och han har också bott i Husby i 17 år. Idag bor han i Akalla och han har i allmänhet kritiserat en social nedrustning i förorten och i synnerhet att den kommunala servicen flyttats, att fungerande skolor lagts ner och att hyresrätter ombildats till bostadsrätter i snabb takt.

 

I en kommentar kan det sägas att regeringen med valet av Kaplan vill klart markera en satsning på upprustningen av miljonprogrammet. Samtidigt som det råder en samstämmighet i den nya regeringen kring behovet av fler hyresrätter och en hållbarhetsanpassning av dagens bestånd. Socialdemokraterna önskar totalt 250 000 nya bostäder under de närmaste fem åren.

 

I Stockholm har nu alla ombildningar stoppats efter att sedan år 2006 cirka 26 000 bostäder ombildades i Stockholms tre kommunägda bostadsbolag/allmännyttan, vilka nu har totalt cirka 70 000 bostäder. Idag är cirka 47 procent av lägenheterna i Stockholms kommun bostadsrätter jämfört med år 2000 då andelen var 31 procent.

fredag, 03 oktober 2014 12:04

Altira köper Foresta

alt
Foresta får ny ägare.


Altira har köpt fastigheten Södermanland 38 på Lidingö, mer känd som ”Foresta”. Säljare är Lärarförbundet. Fastigheten som har Scandic som huvudhyresgäst omfattar cirka 16 000 kvm inklusive garage. JLL Tenzing var rådgivare till säljaren Lärarförbundet.

 

Foresta, ursprungligen kallad Villa Foresta, uppfördes av Wilhelmina Skogh som privatbostad under åren 1908-1910 när hon var vd för Grand Hôtel i Stockholm. Arkitekter var Ernst Stenhammar och Edvard Bernhard.

 

Byggnaden köptes 1931 av Anders Sandrew, som drev restaurangverksamhet i många år, och den har ägts av byggmästare Nils Nessen som 1957 renoverade och öppnade hotell.

 

Fastigheten har under årens lopp byggts ut med separata hotellbyggnader bakom den ursprungliga villan och den har genomgått omfattande renoveringar vid ett flertal tillfällen, men huvudbyggnaden har behållit sin karakteristiska stil av riddarborg och utgör ett välkänt kännetecken för Lidingö.

 

Sedan februari 2009 hyr Förvaltnings AB Foresta ut restaurang-, konferens- och hotellrörelsen till Scandic under namnet Scandic-Foresta.

torsdag, 02 oktober 2014 14:35

Exerton gör sin första affär

alt

Håkan Bryngelson och Mounir Tajiou har startat ett nytt långsiktigt fastighetsföretag.


Fastighetsbolaget Exerton AB, som etablerades den 1 september, har genomfört sitt första förvärv och tillträtt två mindre fastigheter i Sollentuna, om cirka 5 800 kvm, innehållande ytor för kontor, handel och lager.

 

Exerton är ett nytt och planerat långsiktigt svenskt fastighetsbolag som har grundats av Mounir Tajiou och Joakim Einarson tillsammans med Håkan Bryngelson, Sverker Thufvesson och ett begränsat antal svenska institutioner och professionella investerare. Exerton kommer att ta in totalt cirka 1,4 Mdr kr i eget kapital i tre kapitalanskaffningar, varav den första nu är stängd.

 

– Vi har på relativt kort tid attraherat det kapital vi önskade, och är stolta över vilka investerare som givit oss förtroendet. Det är även glädjande att vi har kunnat genomföra vår första affär som uppfyller vår strategi att förvärva kommersiella fastigheter i tillväxtstäder med potential över tid. Vår ambition är att med moderat belåning stadigt växa under det närmaste decenniet i takt med att vi finner lämpliga fastigheter, säger Mounir Tajiou, grundare och vd för Exerton.

 

Medgrundare och ordförande i Exerton är Håkan Bryngelson. Han säger:
– Jag ser fram emot att vara med och bygga upp ett nytt långsiktigt fastighetsbolag med höga ambitioner vad gäller bolagsstyrning, transparens, rapportering samt operativ och finansiell kontroll. Detta tillsammans med långsiktigt hållbara affärer tror vi är, och blir, allt viktigare.

 

I en kommentar kan sägas att herrarna Mounir Tajiou, Joakim Einarson, Håkan Bryngelson och Sverker Thufvesson har funnit en ny gemensam plattform i nya Exerton efter att tvingats bort eller frivilligt lämnat äldre plattformar.

 

Bryngelson har tidigare varit vd för Vasakronan och han har haft tunga styrelseposter i Kungsleden, Hemsö och Tengbom. Tajiou har närmast, lite överraskande, lämnat vd-skapet i Granen Fastighetsutveckling, för att bli ny vd i Exerton. Till sist  har Joakim Einarsson fått en ny roll som utvecklingschef i Exerton, efter ett förflutet i bland annat Drott, Fabege, Granen och Catella. Ett undantag i sammanhanget är Sverker Thufvesson,  som kvarstår som vd i Lancelot Holding, när han blir partner i Exerton.

 

Slutligen ska nämnas att i Exertons styrelse sitter även Stefan Eklund från Söderberg & Partners, med uppgiften att tillföra Exerton nytt privat investeringskapital. SF

alt

Andreas Rutili, Magnolia, och Svante Hagman, NCC.


NCC har fått i uppdrag att bygg totalt 401 hyresrätter för Magnolia Bostads AB. Det rör sig om två projekt, varav det ena omfattar 268 lägenheter i Norrköping och det andra 133 lägenheter i Kungsängen i Upplands Bro. Det totala ordervärdet uppgår till cirka 450 Mkr. Båda projekten ska byggstartas i december med inflyttning under 2016.

 

I Norrköping byggs hyresrätterna intill Norrköpings fotbollsarena – nära kollektivtrafik och på cykel- och gångavstånd till Norrköpings centrum. Husen är NCC:s egenutvecklade koncept Folkboende och P303. Koncepten kännetecknas av prisvärda lägenheter med bra kvalitet och design samt låg energiförbrukning.

 

– Norrköping får nu ett stort tillskott av eftertraktade hyreslägenheter i ett nytt område med både punkt- och lägre flerfamiljshus, lamellhus, säger Svante Hagman, affärsområdeschef för NCC Construction Sweden.

 

I Kungsängen byggs hyreslägenheter enligt konceptet Folkboende med fristående punkthus. Bostäderna är ytsmarta och har låg energiförbrukning.

 

– Vi ser med denna affär fram emot att ta första spadtaget mot vår expansion utanför Mälardalen och med detta påbörja vår etablering i mellersta och södra Sverige, säger Andreas Rutili, vd på Magnolia Bostad.

 

Som mervärden för de boende kommer det att finnas både bil- och cykelpool samt tidtabell i realtid för närliggande kollektivtrafik.

 

– Vi är mycket glada att vi fått förtroendet att producera denna stora volym hyresbostäder ihop med Magnolia. Vår ambition är att utveckla vårt samarbete och att detta projekt blir starten för många fler projekt med Magnolia framöver, säger Fredrik Leeo, affärschef för NCC Construction Sweden.

torsdag, 02 oktober 2014 14:17

Platzer hyr ut till Gårda Meetingpoint

alt

Platzer anpassar och hyr ut ytterligare ytor till Gårda Meetingpoint på Drakegatan 10 i Göteborg. Fastigheten omfattar totalt cirka 15 800 kvm.


Platzer har tecknat ett sexårigt avtal med Gårda Meetingpoint, tidigare Gårda Business Hotel, om cirka 2 400 kvm kontorslokaler i fastigheten Gårda 16:17 på Drakegatan 10 i Göteborg.

 

Gårda Meetingpoint hyr sedan tidigare cirka 1 200 kvm i fastigheten,  utökningen innebär att hyresgästen kan utveckla sitt nya aktivitetsbaserade koncept för den moderna arbetsplatsen och kontorsmiljön.

 

Konceptet bygger på ett medlemskap, och är speciellt skapat för den som reser och jobbar en del ute på fältet och gärna vill slippa betala för ett kontor som står oanvänt. Platzer iordningställer planlösningen i de nya lokalerna enligt det nya konceptet och Gårda Meetingpoint tillträder de nya lokalerna vid årsskiftet.

 

– Vi är glada att genom detta koncept kunna erbjuda lokaler till företag med stort behov av flexibla kontorsarbetsplatser. Vårt arbete med utveckling av våra fastigheter i södra och norra Gårda innebär att det är ett av Platzers snabbast växande delområden och vi jobbar aktivt med att kunna erbjuda ytterligare lokaler till förhyrning genom fler spännande utvecklingsprojekt, säger P-G Persson, vd på Platzer.

alt

YIT förnyar stationsområdet vid Tikkurila i Vanda, Helsingfors, och NREP Nordic Strategies Fund köper det nya köpcentrumet i området.


NREP Nordic Strategies Fund har avtalat med finska YIT om förvärv av köpcentrumet Dixi som ska utvecklas vid Finlands tredje mest trafikerade järnvägsstation – Tikkurila i Vanda, Helsingfors. Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra köpeskillingen.

 

– Den här investeringen ligger väl i linje med vår strategi att förvärva butiker med låg marknadsrisk, säger Jani Nokkanen, partner på NREP.

 

Förvärvet omfattar 9 000 kvm köpcentrumyta. Den första fasen kommer att öppna för affärer i slutet av året och den andra under hösten 2016.

 

– Med denna transaktion fonden har säkrat transaktioner för över 400 MEUR ett halvår före stängning, säger Rickard S. Dahlberg, informationschef på NREP.

 

För närvarande byggs ett nytt komplex vilket kommer att kombinera järnvägsstationen och bussterminalen med en rad butiker som betjänar resenärer och närboende. Ankarhyresgäster blir S-Market, järnvägen biljettförsäljning och Vanda stads servicecenter. I projektet ingår totalt cirka 16 000 kvm kontor.

onsdag, 01 oktober 2014 16:33

Hotellfyr för 44 Mkr såldes för 2,7 Mkr

alt
Dämman i Kalmarsund blir nu ett hotell.

 

Dämmans fyrplats i Kalmarsund har varit till salu sedan 2011. Den fungerade som fyr mellan 1873 och 1968 och byggdes om för hotell- och restaurangverksamhet av affärsmannen och multimiljonären Håkan Cederberg 1995, berättar Barometern. Men några år efter att Cederberg hastigt rycktes bort i en trafikolycka 2008 blev fyren till salu med utgångspriset 44 Mkr. Ingen nappade dock och priset sänktes i omgångar. I februari i år kostade Dämmans fyrplats 19 Mkr och då sa den senaste mäklaren att en affär var på gång. Men slutpriset blev något annat, endast 2,7 Mkr och det var ingen kändis som slog till, utan AB Recess från Sala.

 

Vd för AB Recess är Anders Larsson och han är engagerad i ett tiotal företag, bland annat ett som erbjuder exklusiva skärgårdscharterresor. Företaget sysslar även med helikopterturer.

 

Affären gick i lås i början av sommaren och Anders Larsson har sedan dess gjort täta besök på Dämman för att planera inför framtiden och för att se över fastigheten som stått tom i några år.

 

Med sitt utsatta läge i Kalmarsund kräver nu fastigheten en del underhåll främst på utsidan, berättar Anders Larsson som siktar man på verksamhet för mindre sällskap, företagsgrupper och utländska besökare. Om ett år skall det vara klart, och innan dess vill man försöka få ut fast elförsörjning.

 

I en kommentar kan sägas att Larsson lyckas säkert med Dämman. Men att priser kan falla starkt är inget nytt. Under fastighetskrisen år 1992 då jag var mäklare i Stockholm minns jag att Ekviks gård på Värmdö kom till kronofogden. Konferensgården, nära Wermdö Golf, hade kostat 60 Mkr att bygga. Priset hos kronofogden blev 2,2 Mkr. Nu är Ekviks gård en omtyckt konferensgård med det vackra namnet Villa Soludden. SF