3 maj 2024
Om företaget

Redaktionen

onsdag, 27 november 2019 18:18

NP3 köper i Karlstad, Umeå och Skellefteå

 

 

Andreas Wahlén, vd för NP3 Fastigheter.


NP3 Fastigheter har investerat i tre fastigheter med ett sammanlagt underliggande fastighetsvärde om 225 Mkr. Det sammanlagda hyresvärdet uppgår till 20,1 Mkr. Därutöver har en obebyggd fastighet förvärvats i Sundsvall. Fyra fastigheter har avyttrats, varav tre i Härnösand och en i Sundsvall.

 

En nyproducerad fastighet i Karlstad har förvärvats med ett underliggande fastighetsvärde om 100 Mkr. Fastigheten är fullt uthyrd och inrymmer industri- och byggvaruhandel. Den uthyrningsbara arean uppgår till 8.627 kvm. Hyresvärdet uppgår till 7,1 Mkr och den genomsnittliga återstående löptiden på hyresavtalen uppgår till drygt nio år. Fastigheten har en tomtarea om 20.161 kvm. Ekonomiskt tillträde skedde 1 oktober 2019.

 

NP3 har avyttrat tre fastigheter i Härnösand och en i Sundsvall med ett sammanlagt underliggande fastighetsvärde om 210 Mkr. De fyra avyttrade fastigheterna, med lokaler för främst kontor, har en uthyrningsbar area om 21.600 kvm. Hyresvärdet uppgår till 23,9 Mkr och uthyrningsgraden är 87 procent. Ekonomiskt frånträde sker 1 december 2019. Försäljningen är i nivå med redovisat värde. Pangea Property Partners har varit rådgivare i denna affär.


Två industrifastigheter har förvärvats i Umeå och Skellefteå för ett underliggande fastighetsvärde om 125 Mkr. Fastigheterna omfattar 14.000 kvm uthyrningsbar area och en markareal om 39.200 kvm. Det årliga hyresvärdet är 13 Mkr. Den genomsnittliga återstående löptiden för hyresavtalen uppgår till sex år och uthyrningsgraden uppgår till 97 procent. Tillträdesdag 2 december 2019.

 

I Sundsvall har en obebyggd fastighet om 133.000 kvm förvärvats. Marken ligger i Birsta, ett av Sveriges största handelsområden, och har 45.000 kvm byggrätter.

 

 

Patrizia Living Cities Residential Fund (Living Cities) har förvärvat en bostadsfastighet i Heinrich Heine Gärtern i Düsseldorf.


Patrizia har lanserat Patrizia Living Cities Residential Fund (Living Cities), en öppen fond med som för närvarande har 650 miljoner euro tillgångar men som förväntas växa till över 1 miljard euro, cirka 10,5 Mdr kr, i tillgångar nästa år. Fonden är Patrizias flaggskepp, som en central europeisk bostadsfond för institutionella investerare och den stöds av Patrizias 35-åriga erfarenhet av att både investera i bostadssektorn i hela Europa och att förvalta öppna diskretionära fonder. Patrizia har tillgång till lokala erbjudanden genom sitt oöverträffade nätverk av 200 lokala professionella aktörer för bostadsinvesteringar.

Fondens första portfölj har skett genom en serie separata transaktioner. Den senaste transaktionen är ett köp av en tysk bostadsportfölj, som är till 99,5 procent uthyrd. I denna portfölj finns 1.198 lägenheter i byggnader i sex av Tysklands ledande städer med en total area på 96.500 kvm  som alla hyrs ut till den privata sektorn.


De andra viktigaste transaktionen inkluderar två bostadsprojekt i ett växande område i Münchens West End, som kallas Green Levels, där fonden har förvärvat 192 lägenheter om 14.190  kvm.

I Köpenhamn har fonden köpt 76 lägenheter om 8.383 kvm i ett projekt i området för Amager Beach Park. Båda projekten kommer att levereras till den privata hyresmarknaden under 2020.

Dessutom har fonden Living Cities köpt ett dussin tillgångar i de nederländska städerna Amsterdam och Rotterdam.

Anne Kavanagh, Chief Investment Officer på Patrizia, säger:
– Vi är glada över att ha lyckats lansera denna nya bostadsfond som ett flaggskepp för att utnyttja de spännande möjligheter som finns inom den europeiska bostadssektorn och som visar styrkan och djupet i vår erfarenhet på denna marknad och vår fond hanteringsfunktioner. Vi vill ta tillfället i akt att tacka våra investerare för deras tidiga engagemang som visar deras förtroende för vårt team och vår strategi. Levande städer skapar redan enormt intresse bland investerare på grund av den starka tillväxtpotentialen i Europas bostadssektor.

Sebastian Dietert, fondförvaltare, Living Cities på Patrizia, kommenterade:
– Att ha lanserat en första portfölj om 650 miljoner euro är ett bevis på vår affärsförmåga och på vår förmåga att säkra mycket attraktiva tillgångar för våra kunder. Sammansättningen av den nuvarande portföljen för levande städer återspeglar essensen i denna fond, nämligen att ge stabila inkomster med långsiktiga utsikter för kapitaltillväxt på starka mikroplatser. Dessutom har vi en pipeline om cirka 1,5 miljarder euro i ytterligare förvärvsmål tack vare vår starka lokala expertis.

Patrizia AG  har varit aktiv på fastighetsmarknaden i hela Europa i mer än 35 år. Patrizia verksamhet inkluderar förvärv, förvaltning, ompositionering och försäljning av bostads- och kommersiella fastigheter genom egna licensierade investeringsplattformar. Som en global partner för paneuropeiska fastighetsinvesteringar fungerar Patrizia som en affärspartner för stora institutionella investerare och detaljhandelsinvesterare i alla större europeiska länder.Patrizia förvaltar mer än 42 miljarder euro i fastighetstillgångar, främst som en medinvesterare åt försäkringsbolag, pensionsfonder och banker.


 

 

Totalt ska det byggas bostäder om 15.700 kvm BTA i den nya stadsdelen Södra Källtorp i Västerås. Illustration: White arkitekter


Nu är det klart vilka byggaktörer som får markanvisning för utveckling av bostäder i den första utbyggnadsetappen av Södra Källtorp. Markanvisningen går till Carpenter och EA Fastigheter.

Alla anbud som har kommit in har utvärderats utifrån kriterierna markpris, utformning och gestaltning samt projekttidplan.

– Det känns väldigt bra att vi nu på allvar börjar byggandet av en helt ny stadsdel. Jag är också mycket glad att vi fått så många konkurrenskraftiga anbud från så många aktörer. Det visar att Västerås är fortsatt mycket attraktivt att bygga i, säger Jesper Brandberg (L), kommunalråd och ordförande i fastighetsnämnden.

I den första utbyggnadsetappen anvisar vi två markområden, Höjden och Gården. För området Höjden, som ligger i de nordöstra delarna av Södra Källtorp, har vi fått in fyra anbud. Markanvisningen går till Carpenter. Höjden innehåller byggrätt för max 10.700 kvm BTA för bostäder. Här planerar de att bygga två mindre flerbostadshus med fyra våningar, nio mindre flerbostadshus med tre våningar och tre radhus med en-två våningar. Sammanlagt blir det 96 lägenheter, både hyres- och bostadsrätter i storlekarna 1-5 rum och kök.

För området Gården, som ligger på platån där Wenströmska skolan tidigare låg, har vi fått in åtta anbud. Markanvisningen går till EA Fastigheter. Gården innehåller byggrätt för max 5.000 kvm BTA för bostäder. Här planerar bolaget att bygga tolv mindre flerbostadshus med två-tre våningar. Sammanlagt blir det 46 bostadsrättslägenheter i storlekarna två-fyra rum och kök.


Byggaktörerna kommer även att bygga ut kvartersgator, parkeringar, grönytor, lekplatser, miljöbodar med mera inom respektive område.


Södra Källtorp – en ny stadsdel tar form
Södra Källtorp byggs med blicken mot framtidens Västerås med boende för de äldre, förskola för de yngre och idrottsplats för de som sportar. Natur och parker till alla som vill må bra – och naturligtvis bostäder.
I området blir det också en ny lekplats, park- och promenadstråk och en ny konstgräsplan på idrottsplatsen.



 

Värmdö kommun bjuder nu in till markanvisningstävling för att uppföra ett särskilt boende för äldre med minst 60 lägenheter.


Värmdö kommun befinner sig i en fas med ett ökat antal invånare och har därmed ett stort behov av nya bostäder, framförallt för de allra äldsta invånarna. Värmdö kommun bjuder nu in till markanvisningstävling för byggnation av särskilt boende för äldre, i Pilhamn på centrala Ingarö.

Invid Kolströms kanal omgiven av kulturhistorisk bebyggelse ska ett särskilt boende för äldre utformas. Pilhamn på Ingarö har, förutom flera byggnader från 1800-talet, Ingarö kyrka inpå knuten samt närhet till förskolor och kollektivtrafik. Platsen för den nya bebyggelsen ligger på gångavstånd till Brunn centrum där det erbjuds offentlig och kommersiell service. Idag består markanvisningsområdet av en infartsparkering. För området finns en detaljplan med utrymme för ett särskilt boende.

Värmdö kommun bjuder nu in till markanvisningstävling för att uppföra ett särskilt boende för äldre med minst 60 lägenheter. Markanvisningsområdet utgör en del av fastigheten Brunn 1:507 och är cirka 4.500 kvm stort. För området finns det en gällande detaljplan som möjliggör byggnation av 2.500 kvm byggnadsarea i två våningar. Marken kommer att överlåtas genom försäljning.

Boendeformen ska vara särskilt boende för äldre och det ska finnas lokaler för allmänt utnyttjande, måltider och daglig samvaro samt ett tillagningskök. Utemiljön ska utformas med ytor avsedda för gemensam vistelse som är bilfri och som lockar till avkoppling och social samvaro.

 

Skanska har tecknat avtal med Akademiska Hus om att bygga en ny byggnad för Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Projektet omfattar två nya huskroppar i sju våningar om cirka 32.000 kvm, med avancerade labbmiljöer, men även undervisningslokaler och kontor. Illustration: Kanozi Arkitekter

 


 



 

 

 

En gemensam hall i en ny byggnad för Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Illustration: Kanozi Arkitekter

 

Skanska har tecknat avtal med Akademiska Hus om att bygga en ny byggnad för Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Kontraktet är värt cirka 1,2 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Sverige för det fjärde kvartalet 2019.

 

Projektet omfattar två nya huskroppar i sju våningsplan samt en mellanliggande del som rymmer atrium och mötesrum. Byggnaden, som omfattar cirka 32.000 kvm, ska innehålla avancerade labbmiljöer, men även undervisningslokaler och kontor.

 

Lokalerna får en flexibel utformning som kan ändras efter universitetets framtida behov. Därtill sker ombyggnation av en anslutande byggnad om cirka 2.000 kvm.

 

Satsningen gör det möjligt för universitetet att samla stora delar av sin verksamhet inom Naturvetenskapliga fakulteten, vilket omfattar cirka 3.000 studenter och 500-600 medarbetare, på en och samma plats. Byggnaden blir också en viktig pusselbit för att fortsätta utvecklingen på campusområdet Medicinareberget.

 

Byggstart sker omgående och projektet ska stå klart under andra kvartalet 2023.

onsdag, 27 november 2019 12:39

Oscar Properties aktie rasar 20 procent

 

Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

 


Under onsdagen rasade aktien i Oscar Properties med cirka 20 procent under stor omsättning. Kursfallet började efter uppgifter i Expressen  om att Oscar Properties inte hade betalat en faktura till bolagets revisor Ernst & Young, EY. Fakturan hade via inkasso gått vidare till Kronofogden. Den berörda fakturan summa var drygt 0,6 Mkr. Den hamnade först hos inkassoföretaget Intrum som inte fick in pengarna. Ärendet skickades då vidare till Kronofogdemyndigheten där det fanns en ansökan om betalningsföreläggande riktat mot Oscar Properties, skriver Expressen.

 

Oscar Properties återkom inte till Expressen med svar på tidningens frågor före tidningens publicering, men efter publiceringen svarade Oscar Properties Expressen: ”Det råder ingen oklarhet kring fakturorna och fakturorna är betalda” och att bolaget inte betalade till inkassoföretaget skylls på en ”brist i rutinen”.

I en kommentar kan sägas att en investeringen i Oscar Properties aktie har varit en usel investering. I mars 2017 var kursen i Oscar 91,50 kr jämfört med dagens kurs om 2,16 kr. Bara sedan årsskiftet har aktien rasat med 85 procent ned till ett börsvärde om otroligt svaga 62 Mkr. Det har länge förekommit rykten om att vd Oscar Engelbert har råd att köpa samtliga aktier i bolaget. När aktien stod nära all time high med 91,50 kr sålde Oscar Engelbert aktier för drygt 300 Mkr i mars 2017 med motiveringen att ägandet i aktien borde spridas och free-floaten öka. SF

onsdag, 27 november 2019 12:04

Skanska investerar 830 Mkr i Ørestad City

 

Totalt omfattar Skanskas Ørestad City i Köpenhamn 22.800 kvm och det kommer att certifieras enligt DGNB Gold. Den första fasen avslutades 2018 och är fullt uthyrd till Sweco Danmark.


 


Ørestad City II består av en kontorsbyggnad om 8.300 km kombinerat med ett hotell om 6.000 kvm.

 

 

 


Interiör Ørestad City.

 

Skanska investerar 585 MDKR, cirka 830 Mkr, i den andra fasen av det kommersiella fastighetsprojektet Ørestad City i Köpenhamn. Ørestad City II består av en kontorsbyggnad om 8.300 km kombinerat med ett hotell om 6.000 kvm, samt ett garage med 340 offentliga parkeringsplatser.

Hotellet är uthyrt till hotelloperatören Borealis Hotel Group med ett 25-årigt avtal och 180 parkeringsplatser har hyrts till By&Havn med ett 30-årigt hyresavtal.

Den andra fasen inleds i november 2019 i samarbete med entreprenören KPC København A/S och den kommer att vara färdigställd under 2022.

Totalt omfattar projektet 22.800 kvm och det kommer att certifieras enligt DGNB Gold. Den första fasen avslutades 2018 och är fullt uthyrd till Sweco Danmark.

Därutöver har Skanska i en separat affär köpt två tomter i Ørestad City bredvid tunnelbanestationen Ørestad med en total byggrätt på cirka 22.000 kvm för utveckling av kommersiella fastigheter och bostäder. Säljare är By&Havn.

 

Mia Häggström hållbarhetschef på Fabege.

 


Totalt 100 procent av Fabeges förvaltningsfastigheter nu certifierade. Fabege är det fastighetsbolag som har hållbarhetscertifierat flest kvadratmeter under 2019. Trettiotvå fastigheter om totalt 500.000 kvm har erhållit certifikat enligt BREEAM under året.


Det är en bred palett av variabler som bedöms i ett certifieringsarbete. Alltifrån ledning och styrning av fastigheten, hälsa och innemiljö, energi- och vattenförbrukning, CO2-utsläpp, transporter, resor, tillgänglighet till servicefaciliteter, material som använts, avfallshantering, mark och ekologi, föroreningar till innovation. Certifieringarna är ett bra verktyg för att skapa en långsiktig fastighetsförvaltning och tydlig målstyrning. Det handlar inte om engångsinsatser utan ger långsiktiga positiva effekter och certifikaten kommer dessutom löpande att verifieras.

– Att certifiera en byggnad är ett lagarbete och kräver hårt arbete. Det fina är att resultatet gynnar hela vår affär och möjliggör grön finansiering. Även där är vårt mål 100 procent och vi är på god väg med våra 82 procent grön finansiering redan idag, berättar Mia Häggström, hållbarhetschef på Fabege.

I och med det intensiva arbetet under året har Fabege nu certifierat hela förvaltningsbeståndet, vilket motsvarar 84 procent av den totala ytan. De återstående kvadratmetrarna finns i projektfastigheter som kommer att certifieras i takt med att förädlingen av byggnaderna slutförs. Sedan 2013 certifierar Fabege alla nya projekt.

I förra veckan fick Fabege ta emot pris från Sweden Green Building Council för Årets fastighetsägare i BREEAM med följande motivering:
”Årets fastighetsägare i BREEAM med flest certifierade kvadratmeter det gångna året är en fastighetsägare som bidrar till att göra Stockholm mer hållbart. Fastighetsägaren har utmärkt sig genom att BREEAM-certifiera HELA sitt bestånd, såväl befintliga byggnader som nyproduktion, och kommer under året att ha ett 100 % certifierat förvaltningsbestånd. Företaget har engagerat sig i SGBC och BREEAM på många olika sätt, och har varit betydelsefulla för systemet. Det är med stor glädje vi presenterar årets fastighetsägare – Fabege.”

 

Första spadtaget för en logistikanläggning för flyggods för DHL Express i Sunnanå i Malmö tas av från vänster: Peter Bexell, grundare av Hallbygg, Peter Ervasalo, vd för DHL Express och Benny Thögersen, vd för Catena.

 


Under tisdagen tog Catena första spadtaget för det senaste projektet vid Logistikposition Sunnanå i Malmö – en logistikanläggning för flyggods för DHL Express.

Logistikposition Sunnanå ligger på ett optimalt logistikläge med direkt avfart från riksväg 11 och med 300 meter till avfarten från E6/E20 strax utanför Malmö som även är en del av Greater Copenhagen. Den nya byggnaden om drygt 10 100 kvm som nu uppförs för DHL Express blir granne med den DHL-terminal som var Catenas första etablering på området. 

– Det är mycket roligt att vi tagit första spadtaget. DHL har ambitiösa klimatmål och att gå över till en ännu mer energieffektiv logistikanläggning, där vi bland annat kommer att förbereda byggnaden för kommande elektrifiering av fordonsflottan, är en av många åtgärder som vi gör för att nå målen inför framtiden. Dessutom kommer den nya anläggningen att ge en ännu bättre servicekvalitet för våra kunder vilket stärker vår position ytterligare på marknaden, säger Peter Ervasalo, vd för DHL Express, Sverige.

– Genom den nya byggnationen för DHL Express fortsätter vår utveckling av Logistikposition Sunnanå som med sin unika placering för transporter både inom och utom Sverige utgör ett centralt nav för dagens och framtidens varuflöden, säger Jörgen Eriksson, Catenas regionchef i Malmö.

Inflyttning är beräknad till hösten 2020. På området är Chefs Culinar, Svensk Cater, DS Smith, DHL Supply Chain och Lekia etablerade sedan tidigare.

 




Rekryteringen av Jakob Westin (bilden) innebär att han har utsetts till Deputy Head of Capital Markets för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet. Han tillträder sin nya tjänst 1 januari 2020.

 

– Det känns kul och inspirerande att vara med och utveckla teamet ytterligare i kombination med ett fortsatt kund- och affärsfokus, säger Jakob Westin, Deputy Head of Capital Markets, Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

Jakob Westin har varit inom Newsec sedan 2010 och han är partner i den svenska rådgivningsverksamheten. I sin nya roll kommer han att fortsätta axla ett stort affärsansvar men även bli personalansvarig för teamets Senior Associates och Associates.

– I och med Jakobs nya roll kommer jag att kunna lägga ännu mer tid åt affären, vilket jag ser framemot och definitivt kommer att komma våra kunder till gagn. Jag har alltid brunnit för hantverket och genomförandet i våra transaktioner, det är det roligaste jag vet. Vi planerar dessutom att fortsätta växa teamet med ett par seniora rekryteringar den närmaste tiden, säger Dan Sandstedt, Head of Capital Markets & Partner, Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.