3 maj 2024
Om företaget

Redaktionen

 

Järva Krog Kvartersstad består av tre nya kvarter. De tre kontorshusen K11, K12 och K21 omfattar totalt 43.000 kvm kontor med plats för 1.800 arbetsplatser, service, handel och en förskola. Kvarteret får även 450 bostäder. Nu köper Fastpartner projekt K12 om 19.800 kvm, där NCC har sitt nya huvudkontor om cirka 17.000 kvm.

 

 

NCC säljer det första kontorsprojektet, K12, i Järva Krog till Fastpartner AB för drygt 1,5 Mdr kr. I fastigheten har NCC sitt nya huvudkontor.

Tillträde och erläggande av köpeskilling förväntas ske under första kvartalet 2020, vilket då ger en positiv resultateffekt i affärsområde NCC Property Development.

På grund av att NCC är den primära hyresgästen i fastigheten kommer cirka 40 procent av resultatet från försäljningen att elimineras i koncernen i enlighet med IFRS 16. Detta kommer sedan att resultatföras löpande under hyresavtalets längd, tio år.

 

Uthyrningsgraden för K12 uppgår till 92 procent. NCC lämnar hyresgarantier i 24 månader från och med tillträdesdagen samt garantier för parkeringsintäkter fram till ett år efter att tillhörande parkeringsanläggningar är helt färdigställda.

Affären genomförs som en bolagsförsäljning i affärsområde NCC Property Development. Den baseras på ett fastighetsvärde om 1.540 Mkr efter avdrag för latent skatt.

– Nu säljer vi K12, det första av totalt tre  kontorsprojekt som vi utvecklar i stadsdelen Järva Krog. Stadsdelen kommer förutom kontorshusen med 1.800 arbetsplatser även inrymma cirka 450 bostäder, service, handel och en förskola, säger Joachim Holmberg, affärsområdeschef NCC Property Development.

Kontorsprojektet, K12, omfattar cirka 19.800 kvm. NCC:s nya huvudkontor utgör knappt 17.000 kvm. I september i år tecknade även amerikanska multinationella företaget 3M hyreskontrakt för sitt Stockholmskontor i K12.

– Fastpartner förvärvar en fastighet av högsta kvalitet och förstärker därmed sin position som fastighetsaktör i Solna. Vi ser fram emot ett gott samarbete med NCC och övriga hyresgäster samt att få vara en del av områdets fortsatta utveckling, säger Sven-Olof Johansson,  vd för Fastpartner.

Kontorsbyggnaden är anpassad för ett modernt och aktivitetsbaserat arbetssätt och miljöcertifieras enligt det internationella systemet BREEAM, nivå Excellent.


Järva Krog Kvartersstad består av tre nya kvarter. De tre kontorshusen K11, K12 och K21  omfattar totalt 43.000 kvm kontor med plats för 1.800 arbetsplatser, service, handel och en förskola. Kvarteret får även 450 bostäder. NCC bygger för närvarande 94 av dessa åt bostadsutvecklaren Aros.

NCC har som mål att minimera miljöpåverkan och bidra med värde för både kunder och samhället med miljöcertifierade byggnader, attraktiva arbetsplatser och inkluderande stadsmiljöer.

 

Statens Fastighetsverk, Sfv, hyr ut  17.000 kvm till Coworking-bolaget 7 A  av Centralposthusets totalt 30.000 kvm på Vasagatan i Stockholm.

 

 


Den pampiga entréhallen i Centralposthuset ska fungera som en reception.



Centralposthuset på Vasagatan i Stockholm, som ägs av Statens Fastighetsverk, Sfv, får nya hyresgäster då Coworking-bolaget 7 A hyr 17.000 kvm av byggnadens totalt 30.000 kvm. Uthyrningen är en av Stockholms största förhyrningar i år. Inflyttningen planeras till början av 2020. Den största uthyrning i Stockholmsregionen år 2019 var när Vasakronan hyrde ut 42.000 kvm till Skatteverket i Sundberg. Se länk

Beläget bara ett stenkast från Stockholm Centralstation utmärker sig den rödgula tegelbyggnaden med klocktornet som sitt signum. Fasaduppbyggnaden och de välbevarade hallarna uppfördes år 1903 efter arkitekten Ferdinand Bobergs ritningar.

Fastigheten, som länge var ett Centralposthus, och fastigheten köptes av Statens Fastighetsverk då Postens Pensionsstiftelse sålde den år 2004. Postverksamheten upphörde år 2003. Huset renoverades under åren 2006–2008. För närvarande hyr Regeringskansliet cirka 10.000 kvm i Centralposthuset.

Fredrik Hultman, vd på 7A, berättar om projektet:
– Många har varit intresserade av Centralposthuset men till slut var det vi som lyckades vinna Statens Fastighetsverks förtroende att förvalta denna unika byggnad. Den 2 december kliver vi in genom dörrarna och ser fram emot att tillsammans med alla medarbetare få göra Centralposthuset till en av Stockholms mest professionella, personliga och välkomnande centrala mötesplatser.

Flex Office – avskilda kontorsytor för större företag

Till årsskiftet inleds en ny era i Centralposthuset, när lokalerna förvandlas till kontorsmiljöer om 10.000 kvm med möjlighet att ta över hela våningsplan. Det nya konceptet kallas Flex Office och innebär avskilda kontor anpassade för större företag som är i behov av skräddarsydda ytor – men fortfarande vill ta del av alla servicefördelar som ett traditionellt kontorshotell erbjuder.

Fredrik Hultman, kommenterar:

– Vi ser stor potential i området kring Vasagatan och kapaciteten som Posthuset erbjuder. Med Flex Office kan vi nu erbjuda privata kontorslösningar även till större företag, utan att de går miste om all kringservice som vi erbjuder våra hyresgäster på kontorshotellet. Samtidigt vill vi skapa den bästa arbetsplatsen i city på Stockholms mest tillgängliga adress. Det handlar om mer än kvadratmeter, lika viktigt är att skapa en trivsam kontorskultur som stärker det egna arbetsgivarvarumärket och ger utrymme för både företag och individen att utvecklas.

– Vi är övertygade om att marknaden är i behov av långsiktiga kontorslösningar och Posthuset erbjuder plats för den enskilda firman till större bolag med hundratals anställda. Här ska våra hyresgäster känna att det finns kapacitet att ta större ytor i takt med att bolaget växer. Vi kommer även att erbjuda uthyrningsbara ytor till momsbefriande verksamheter – något som vi vet är en utmaning för många i nuläget.

Sedan starten 2006 har 7A vuxit till ett företag med ett sextiotal medarbetare på attraktiva adresser i Stockholm, bland annat på Strandvägen och Odenplan. Posthuset kommer inte bara att bli hem åt företag som söker kontor. Det kommer även att erbjuda lokaler och högklassig service för alla typer av event och konferenser, enligt Fredrik Hultman:

– Vi vill skapa inspirerande miljöer för fysiska möten. Det är en möjlighet för alla i näringslivet att träffas och utbyta kunskaper och erfarenheter. I Posthuset kan vi arrangera allt från förtroliga möten till att erbjuda Stockholms mest flexibla och centrala kongressalternativ.

Han forsätter:
– Posthuset kommer också att bjuda på allt det där som är avgörande för att skapa lyckade möten. Den rätta känslan, maten och bemötandet som höjer nivån på upplevelsen och får den att fastna hos besökaren.

 

7A erbjuder sedan tidigare konferens- och kontorslösningar på tre attraktiva adresser i centrala Stockholm, 7A startades för 14 år sedan och har i dag tre anläggningar som erbjuder lokaler för coworking. Den första öppnade på Strandvägen 7A (därav namnet) och bolaget har även anläggningar vid Odenplan och även på Vasagatan – alla cirka  4.000 kvm vardera. Sedan december 2018 är SEB Private Equity majoritetsägare i 7 A.

I en kommentar kan sägas att flera aktörer har velat köpa Centralposthuset av Statens fastighetsverk, Sfv, som dock inte har velat sälja så länge Regeringskansliet hyr stora ytor i fastigheten. SF

måndag, 25 november 2019 12:46

Lansa blir det grönaste fastighetsbolaget

 

Lansa Fastigheter och FF-Fastighetsservice blir först i branschen med att införa ett helt fossilfritt yttre underhåll. Handredskap som elhäcksaxar men även de större gräsklipparna samt eldrivna servicebilar och ultrarent vatten hör till de nya investeringarna. Foto: Stihl.

 

 


Anders Woodall är förvaltningschef för Lansa Fastigheter och ansvarar för bolagets miljösatsning. Foto: Jan-Olof Ekelund



Det finns många företag inom fastighetsbranschen som strävar en ”grön” profil. Men Lansa Fastigheter har valt att gå från ord till handling i ett ovanligt snabbt tempo.

– Vår grönyteskötsel ska bli helt fossilfritt till sommaren 2020, intygar Anders Woodall, förvaltningschef för Lansa.

Lansa har på drygt tre år byggt upp ett fastighetsbestånd av hyreslägenheter och projekt på tio regionorter i Sverige. Samtidigt har bolaget från starten varit noga med att verksamheten ska ge en minimal miljöpåverkan.

Tillsammans med leverantören FF-Fastighetsservice har Lansa sjösatt ett omfattande investeringsprogram för få ner utsläppen av koldioxid till noll inom fastighetsskötsel. Alla redskap som tidigare hade förbränningsmotorer ersätts med eldrift och samtliga servicebilar byts ut till eldrivna modeller.

– Redan till sommaren kommer vi vara klara med utfasningen. Även om det kortsiktigt innebär något högre kostnader, så gör nyttan för miljön och våra hyresgästers välbefinnande kalkylen lönsam, säger Anders Woodall.

Samarbetet har lett till att även FF Fastighetsservice kliver fram i en tätposition inom hållbart miljöarbete. Med en uppdaterad bil- och maskinpark kan vi nu leverera betydligt bättre skötsel, samt att arbetsmiljön för våra medarbetare förbättras, säger Mats Thor, marknadschef för FF-Fastighetsservice.

För Lansa är dessa åtgärder ett viktigt steg för att leva till bolagets ambitiösa miljö– och hållbarhetspolicy.


 

I februari 2019 påbörjade Sizes sin industriella tillverkning av flerbostadshus i Oskarshamn.


Sizes, den industriella tillverkaren  av flerbostadshus, investerar i my produktionskapacitet, automation och förstärker samtidigt organisationen. Expansionsplanerna och investeringen ska ses med bakgrund av att Sizes nyligen tecknade ett tioårigt avtal med Rikshem, ett av Sveriges största privata fastighetsbolag, för tillverkning av hyreslägenheter. Det aktuella avtalet tillsammans med en generellt ökande efterfrågan innebär att Sizes fördubblar sin kapacitet vid produktionsanläggningen i Oskarshamn under 2020. Kundbasen består bland annat av Rikshem, Heimstaden, Bergsundet Development, BJC Group, NREP samt systerföretaget I Am Home. Nuvarande orderstock, i form av tecknade entreprenad- och förstudieavtal, uppgår till 1.400 Mkr.

– Vår industriella tillverkning utmanar traditionellt byggande. Vi är stolta över att tillverka moderna bostäder åt en rad namnkunniga fastighetsbolag, trots bolagets korta historia. Med vår flexibla tillverkningsprocess kan vi möta kundernas högt ställda krav, projektspecifika behov samt önskemål om god och varierande gestaltning, säger Niklas Andersson, grundare pch vd för Sizes.

Sizes grundades år 2017 med målet att sänka produktionskostnaderna i de projekt som systerbolaget I Am Home utvecklar. I Am Homes huvudstrategi är att utveckla hyresrättslägenheter där ökade kostnader inte drabbar kunden vilket ofta är fallet för äganderätter och bostadsrätter. Bolaget identifierade industriell tillverkning som lösningen och genomlyste den europeiska marknaden efter möjliga leverantörer utan att finna någon som kunde kombinera kvalité, flexibilitet och miljöaspekter till ett hållbart pris. Därmed uppkom affärsidéen att själva fylla tomrummet och Sizes grundades.

Genom att under 2019 även producera åt externa kunder medges större volymer för att pressa inköpspriser, utveckla produkten och säkra nödvändiga produktionsflöden.

– Den ständigt växande efterfrågan och nu det ingångna avtalet med Rikshem bekräftar vår effektiva tillverkningsprocess och att vi levererar högkvalitativa bostäder. Nu ska vi successivt öka kapaciteten, automatisera och ytterligare effektivera hela verksamheten för att fortsatt möta den stora efterfrågan på våra bostäder, tillägger Niklas Andersson.

måndag, 25 november 2019 12:19

Franska Corum köper centrum i norska Eleverum

 

Corum köper en fullt uthyrd detaljhandelpark, omfattande cirka 11.180 kvm butiksytor i Elverum, cirka 15 mil norr om Oslo.


Renger Investment Management (RIM) fortsätter sitt samarbete med den franska fastighetsinvesteraren Corum Asset Management och RIM har nu medverkat som konsult då Corums gör sitt första förvärv på den norska fastighetsmarknaden. Corum förvärvar för sin fond Corum XL  en nyutvecklad och helt uthyrd detaljhandelpark som ligger i Elverum, cirka 15 mil norr om Oslo. Butiksparken omfattar cirka 11.180 kvm butiksytor och hyresgästerna inkluderar Rusta, Elkjøp, Power, Byggmaker, Europris och Thansen


David Renger
, vd för RIM kommenterar:
– RIM:s samarbete med Corum expanderar framgångsrikt i hela Norden. Samarbetet med Corum är i linje med RIM:s strategi att samarbeta med ekonomiskt starka och välkända fastighetsinvesterare i Norden. Vi uppskattar det fortsatta förtroendet från Corum och vi ser fram emot fortsatt samarbete om deras expansion i regionen.

 

Fastigheten hyrs ut på långa hyresavtal till Rusta, Elkjøp, Power, Byggmaker, Europris och Thansen. RIM har varit en strategiskt rådgivare och har tagit fram ett prospekt kring investeringen. Fastigheten förvärvades från en grupp privata investerare.

 

– Vi är glada över att vi kan utöka vår närvaro i Norden med vår inträde på den norska fastighetsmarknaden efter att vi framgångsrikt har investerat i den finska marknaden i några år. Vi avser att ytterligare utöka våra investeringar i regionen det kommande året, säger Philippe Cervesi, Corums investeringschef.

Bjørn Slaatta på DLA var juridisk rådgivare till Corum samt Akershus och Wiersholm var säljarnas kommersiella och legala rådgivare.

måndag, 25 november 2019 11:53

Johnny Vollmer lämnar JM för Bonava

 




Rekryteringen av Johnny Vollmer (bilden) innebär att han utsetts till ny chef för design och produktion, Bonava Sverige. Han kommer att ingå i Bonava Sveriges ledningsgrupp.

– Med Johnny Vollmers gedigna erfarenhet inom bostadsproduktion och sitt starka ledarskap kommer han att axla en nyckelroll i Bonava Sverige. Som chef för vår svenska organisation inom design och produktion, inköp, hållbarhet och säkerhet samt inom VDC, Virtual Design and Construction, kommer han att ta arbetet med standardiserade processer, kostnadskontroll, digitalisering och en ökad grad av industriellt byggande vidare i Bonava, säger Fredrik Hemborg, affärsområdeschef, Bonava Sverige.  

Johnny Vollmer kommer senast från bostadsutvecklaren JM, där han de senaste tio åren varit produktionschef i Stockholm och ansvarig för JM:s produktion av bostäder inom Stockholms kommun. Han har en examen i väg– och vattenbyggnad från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Bonavas avdelning för design och produktion ansvarar för att utifrån kundinsikter skapa prisvärda, välplanerade hem i lyckliga grannskap. Genom att ha en egen designstudio, ett digitaliserat arbetssätt och centraliserade inköp ökar Bonava effektiviteten och reducerar kostnader.  

Johnny Vollmer tillträder tjänsten den 10 februari 2020.

måndag, 25 november 2019 11:40

CBRE köper Laxfield Capital

 

Sophie van Oosterom, CEO och CIO för CBRE Global Investors EMEA.



CBRE Group har förvärvat Laxfield Capital, en investeringsveksamhet med fastighetsskulder omfattande en portfölj med totalt cirka 818 MGBP,  cirka 10,13 Mdr kr, i förvaltade tillgångar i Storbritannien.

Laxfield Capital kommer att fungera som en del av EMEA-plattformen för CBRE Global Investor.

Förvärvet är ett viktigt steg i CBRE Global Investors strategi att erbjuda kunder ett utökat utbud av investeringar i reala tillgångar på ledande marknader över hela världen.

– Med förvärvet av Laxfield Capital lägger vi till en djup kunskap om den kommersiella fastighetsskuldbranschen, med ett erfaret team av professionella med ett långvarigt, utmärkt rykte och en stark marknadsprofil, säger Sophie van Oosterom, CEO och CIO för CBRE Global Investors EMEA.

Laxfields verkställande team består av Emma Huepfl som verkställande direktör, Alexandra Lanni som chef för investeringar och Chris McMain som fondförvaltare för skuldinvesteringar. Laxfields grundare Adam Slater kommer att fortsätta som ordförande i skuldverksamheten i en roll som konsult.

Marco Rampin, som redan gick med i EMEA-verksamheten tidigare i år från CBRE Capital Advisors, kommer också att gå med i teamet och han kommer att fortsätta att fokusera på den kontinentala europeiska skuldbranschen, där han redan har en stor erfarenhet.


I gemensamt uttalande säger ledargruppen i Laxfield:
– CBRE Global Investors är en utmärkt plattform för att betjäna våra kunder, påskynda tillväxten och bredda våra produkter till kontinentala Europa. Det kändes som rätt tid för oss att samarbeta med världens ledande organisation för kommersiella fastigheter. Vi är glada över att gå in i våra nya roller inom CBRE: s globala verksamhet med skuldinvesteringar.

måndag, 25 november 2019 11:11

Skanska investerar 420 Mkr i Aqua i Malmö

 

Skanskas kontorsprojekt Aqua på Universitetsholmen i Malmö omfattar nio våningsplan och en uthyrningsbar yta om cirka 10.000 kvm.


Skanska investerar cirka 420  Mkr i ett nytt kontorsprojekt på Universitetsholmen i Malmö. Kontorshuset Aqua omfattar nio våningsplan och kommer att få en uthyrningsbar yta om cirka 10.000 kvm.


Aqua erbjuder moderna och hälsosamma lokaler med terrasser till varje hyresgäst och kommer att hälsocertifieras enligt den internationella standarden WELL och hållbarhetscertifieras enligt LEED, nivå Platinum. Aqua blir en del av den andra etappen av kvarteret Citadellstaden, som omfattar såväl bostäder, kontor och butiker.

Byggnadsarbetet pågår och kontorshuset planeras att stå klart under det första kvartalet 2022.

Skanska har utvecklat flera kontorsprojekt på Universitetsholmen, bland annat Bassängkajen, Malmö Live och STUDIO och i år färdigställs Epic och Aura.

måndag, 25 november 2019 10:59

Serneke säljer på Lindholmen för 173 Mkr

 

Senekes säljer en fastighet om 9.800 kvm till Älvstranden Utveckling. Den sålda fastigheten ligger granne med den kommande stadsdelen Karlastaden.


Serneke har sålt en fastighet om cirka 9.000 kvm till Fastighetsaktiebolaget Fribordet, ett helägt dotterbolag till Älvstranden Utveckling AB. Köpeskillingen uppgår till 173 Mkr.

 

Den avyttrade fastigheten ligger granne med den kommande stadsdelen Karlastaden och är strategiskt viktig för den vidare utvecklingen av området. Fastigheten omfattar 8.760 kvm mark och lokalarean uppgår till cirka 9.800 kvm.

Serneke Groups vd och koncernchef Ola Serneke är glad för den nya ägaren Älvstranden Utveckling:
– Det känns extra bra att köparen är Älvstranden Utveckling, som med säkerhet kommer att tillvarata stadens intressen i kommande stadsutveckling på Lindholmen. Vi har haft en positiv utveckling av fastigheten sedan vårt förvärv, och då följer det även vår strategi att sälja vid denna tidpunkt.

 

Tillträdesdagen är satt till den 29 november 2019. Försäljningen förväntas ge en positiv resultatpåverkan i det fjärde kvartalet om cirka 20 Mkr samt en positiv likviditetseffekt om drygt 100 Mkr. Försäljningen konfirmerar även tidigare uppskrivning om cirka 20 Mkr.

 




Rekryteringen av Svein Arild Steen-Mevold (bilden) innebär att han har utsetts till Chief Portfolio Officer med övergripande ansvar för Scandics portföljhantering. Han är idag är chef för Scandic Hotels Norge. Scandic genomför organisationsförändring för att stärka fokus på portföljutveckling

Scandics hotellportfölj har växt snabbt de senaste åren, och koncernen är idag den klart ledande hotelloperatören i Norden. Under året initierades en översyn av hotellportföljen samtidigt som Scandic också arbetar med att effektivisera investeringsverksamheten och se över framtida tillväxtmöjligheter.

För att ytterligare stärka och effektivisera Scandics portföljutveckling har en ny funktion med helhetsansvar för portföljhantering inrättats i koncernledningen. Den nya rollen inkluderar ett övergripande ansvar för utveckling av hotellportföljen och omfattar bland annat hyresavtal, relation med fastighetsägarna, designkoncept samt projektledning för renoverings- och nyinvesteringar.

– I takt med att Scandic har blivit större har vi sett ett behov av att ta ett starkare grepp om vår portföljhantering. Därför samordnar vi nu våra kompetenser inom allt från hyresavtal till konceptutveckling och investeringar. Jag är övertygad att Svein Arild kommer att vara framgångsrik i att leda detta viktiga arbete, säger Jens Mathiesen, Scandics vd och koncernchef.

– Jag ser verkligen fram emot att arbeta med att utveckla Scandics hotellportfölj. Det finns en betydande potential inom detta område när vi nu samordnar våra resurser och drar nytta av våra skalfördelar, säger Svein Arild Steen-Mevold.