3 maj 2024
Om företaget

Redaktionen

 




Stendörren Fastigheter har utsett Erik Ranje (bilden) till ny vice verkställande direktör och CIO. Erik Ranje har en lång och gedigen erfarenhet inom finansbranschen och kommer närmast från en position som Head of Real Estate Investment Banking på Danske Bank, där han i drygt två år har arbetat med bank- och kapitalmarknadsfinansiering samt rådgivning i samband med fastighetstransaktioner. Dessförinnan arbetade han inom Structured Real Estate Finance och Corporate Finance på SEB i 20 år. Han har en Master of Science in Economics and Business Administration från Handelshögskolan i Stockholm.

– Det är med stor glädje jag välkomnar Erik till vår ledningsgrupp. Eriks breda erfarenhet och kompetens inom fastighetsfinansiering blir en värdefull förstärkning inför Stendörrens fortsatta utveckling och expansion,  säger Mikael Nicander, verkställande direktör.

– Det är mycket glädjande att vi kan hälsa Erik välkommen till Stendörren. Med sin gedigna erfarenhet inom finans och fastighetsrelaterade affärer kommer han att fortsätta att utveckla företaget, säger Seth Lieberman, styrelseordförande.

 

– Det känns fantastiskt roligt att få ansluta till ett så spännande företag med så stor potential. Jag ser fram mot att få vara med och bidra till företagets fortsatta utveckling och expansion, säger Erik Ranje.

 

Efter att ha fått se bilder på de tre olika planlösningarna fick paneldeltagarna i Bostadsförmedlingens undersökning rangordna dem och säga vilken de själva skulle välja och då valde 51 procent alternativet delvis öppen planlösning.

 


Delvis öppen planlösning mellan kök och vardagsrum visade sig vara överlägset mest populärt när Bostadsförmedlingen i Stockholm frågade sin kundpanel vilken planlösning de föredrar. Den placerade sig långt före de andra två alternativen, helt öppen planlösning och helt slutet kök.

 


Efter att ha fått se bilder på de tre olika planlösningarna fick paneldeltagarna rangordna dem och säga vilken de själva skulle välja då valde 51 procent alternativet delvis öppen planlösning.

Orsakerna till att vilja ha delvis öppen planlösning var bland annat att man får en känsla av rymd, men att det är bra med en avskiljare som döljer en del av oredan i köket när man sitter i vardagsrummet. Dessutom slipper man visst ljud och stök från köket, men det är ändå möjligt för den som lagar mat att umgås med personer i vardagsrummet. Yngre kvinnor var allra mest positiva till den halvöppna planlösningen.

När det gäller de övriga två alternativen var det 20 procent som föredrog öppen planlösning och 27 procent som valde helt slutet kök.

När man jämför med resultatet från en undersökning som gjordes 2014 var alternativet delvis öppen planlösning populärast även då, på ungefär samma nivå då som nu. Andelen som väljer helt öppen planlösning har dock ökat med fem procentenheter medan de som väljer helt slutet kök har minskat lika mycket.

Bostadsförmedlingens undersökningar

Bostadsförmedlingen i Stockholm har lång erfarenhet och djup kunskap om bostadsmarknaden. Kundpanelen är representativ för personerna i bostadskön. Syftet med panelen är att ta reda på preferenser och åsikter kring boendefrågor.

 

fredag, 15 november 2019 13:36

950 bostäder för etapp 2 i Stora Sköndal

 

I Stora Sköndal kommer det att finnas 4.500 nya bostäder och 1.500 nya arbetsplatser när stadsdelen står klar år 2035.

 

 

Under torsdagen godkände stadsbyggnadsnämnden i Stockholm stad ett start-PM för den andra etappen, 2A, för Framtidens Stora Sköndal, som innebär ett godkännande för cirka 950 bostäder. Enligt markägaren Stiftelsen Stora Sköndal ska nu en helt ny och socialt hållbar stadsdel fortsätta växa fram där människor med olika förutsättningar kan bo, leva och arbeta.

 

Beslutet om etappen som fattades av stadsbyggnadsnämnden i Stockholm stad under torsdagen innebär att Stiftelsen Stora Sköndal fått klartecken att bygga bland annat cirka 950 bostäder, en skola, förskolor samt en parklek. Vidare ingår i etappen även en gata som möjliggör att de befintliga infartsvägarna till Stora Sköndal byggs ihop till en slinga som kan trafikeras med buss. Etappen innebär även utvecklingen av ett M-hus, vilket ska bli en mötesplats med fokus på barn och unga.

 

Framtidens Stora Sköndal grundar sig på en idé om social hållbarhet med fokus på inkludering och mångfald. Stor vikt kommer därför att läggas vid att bygga promenadstråk, torg, parker och andra gemensamma ytor och mötesplatser som bidrar till en mer inkluderande och trygg miljö.

 

– Vi är väldigt glada över beslutet som innebär att vi får fortsätta arbetet att utveckla en hållbar stadsdel som är till för många och där människors olika behov tillgodoses, säger Åsa Andersson, vd för Stiftelsen Stora Sköndal.

 

I Stora Sköndal kommer det att finnas 4.500 nya bostäder och 1.500 nya arbetsplatser när stadsdelen står klar år 2035. Det kommer det finnas bostäder med blandade upplåtelseformer, lika delar bostadsrätter och hyresrätter, och i varierade storlekar. Därtill kommer det finnas lägenheter för olika behov och intressen. Ambitionen är att det ska finnas lägenheter som tar hänsyn till olika familje- och relationskonstellationer, har extra anpassning för varierande behov och med möjlighet till samutnyttjning av utrymmen för en mer social miljö.

 

Genom erbjudandet blir Ilija Batljan, vd för SBB,  en stor fastighetsentreprenör i klass med Erik Paulsson, Erik Selin och Rutger Arnhult.



SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, lade under fredagens morgon ett bud på Hemfosas samtliga stam- och preferensaktier, motsvarande en budpremien om drygt 22 procent. Hemfosas styrelse rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera budet. Erbjudandet motsvarar, enligt SBB, ett pris om 126,15 kr per stamaktie i Hemfosa samt 194,63 kr för varje preferensaktie i Hemfosa, vilket kan jämföras med gårdagens stängningskurs om 102,80 för stamaktien i Hemfosa. SBB ska genom budet på Hemfosa skapa Nordens största bolag med samhällsfastigheter med ett totalt fastighetsvärde om cirka 70,5 Mdr kr och ett årligt driftnetto om cirka 3,5 Mdr kr.


Erbjudandets totala värde är 23.521 Mkr. Det totala vederlaget i erbjudandet för stamaktier i Hemfosa består av en kombination av kontanter och stamaktier av serie B i SBB. en enligt Mix & Match-möjlighet för stamaktien. Räknat på ett bud om 126,15 kronor, höjs p/e-talet till 20 ggr, medan den indirekta  direktavkastningen på fastigheterna sjunker till 4,2 procent, enligt Analysguiden.

 

I ett pressmeddelande säger SBB att ”SBB erbjuder Hemfosas aktieägare en så kallad Mix & Match-möjlighet, genom vilken varje stam- och preferensaktieägare i Hemfosa, med de begränsningar som redogörs för nedan, kan välja antingen att erhålla så mycket aktievederlag som möjligt eller så mycket kontantvederlag som möjligt för sina Hemfosa-aktier. Sammanlagt kan som vederlag i erbjudandet emitteras upp till totalt 512.701.953 stamaktier av serie B i SBB och 33.879.996 stamaktier av serie D i SBB, samt upp till totalt 10.118 Mkr  kommer att betalas kontant. Denna fördelning kommer inte att ändras som ett resultat av val gjorda enligt Mix & Match-möjligheten. För att enskilda aktieägare i Hemfosa ska erhålla mer av ett visst önskat vederlagsslag enligt Mix & Match-möjligheten måste alltså andra aktieägare i motsvarande mån ha gjort omvända val.”

I kommunikén om erbjudandet säger vd Ilija Batljan;
– Vi tycker att erbjudandet innebär en möjlighet för de befintliga aktieägarna i Hemfosa att realisera värde från deras innehav samtidigt som de behåller en exponering mot utvecklingen av den gemensamma organisationen och realiseringen av synergier.

Acceptfristen för erbjudandet förväntas inledas den 19 november 2019 och avslutas den 20 december 2019.


I en kommentar kan sägas att Ilija Batljan, vd för SBB, är en stor fastighetsentreprenör i klass med Erik Paulsson, Erik Selin och Rutger Arnhult. Många tyckte tidigt att han tog hög risk redan från start då han grundade bolaget 2016. Många kommuner i Norden har svag ekonomi för att fortsätta att förvalta samhällsfastigheter och därför har SBB haft framgång, med att Ilija Batljan kunnat finna och förvärva en fastighetsportfölj med lågrisktillgångar i Sverige, Norge, Finland och Danmark, med ett totalt marknadsvärde om cirka 30,8 Mdr kr i SBB per den 30 september 2019. SF



 

Greger Landstedt är vd i Subnova Trivselfastigheter som säljer drygt 30.000 kvm bostäder i Norrköping till Amasten.



Amasten Fastighets AB avtalade under fredagen om att köpa 7 bostadshyreshus i Norrköping. Transaktionen sker i bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 426 Mkr. Säljare är Subnova Trivselfastigheter. Amasten tillträder fastigheterna per den 16 december 2019. Avtalet är villkorat av slutlig granskning av bolagen och fastigheterna.

– Det är fantastiskt roligt att få köpa fastigheter i en så stark ort och att få duktiga lokala fastighetsägare som nya ägare i Amasten. Säljarna kommer att fortsätta förvalta fastigheterna i 3 år framöver vilket ger en trygghet till hyresgäster och personal, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

Förvärvet omfattar 347 lägenheter och 30.703 kvm  med ett sammanlagt hyresvärde om 34,7 Mkr per år. Samtliga fastigheter är fullt uthyrda och direktavkastningen bedöms uppgå till 4,4 procent.

Fastigheternas befintliga lån kommer att övertas eller refinansieras och bedöms motsvara en belåningsgrad om 44 procent.

 

Den preliminära köpeskillingen för aktierna i det fastighetsägande bolaget uppgår till totalt 211 Mkr. Utöver bankfinansiering erlägger Amasten 52,8 Mkr kontant, samt 158,3 Mkr i form av nyemitterade stamaktier i Amasten till en överenskommen teckningskurs om 7,90 kronor per stamaktie.

 

Den slutgiltiga köpeskillingen ska motsvara den preliminära köpeskillingen med justeringar för förändringar i det egna kapitalet på tillträdesdagen. Eventuella justeringar i den preliminära köpeskillingen ska regleras kontant.



 

Platinan i Lilla Bommen, cirka 200 meter från Västlänkens nya uppgång, omfattar totalt 60.000 kvm. Fastigheten ska stå klar under våren 2022.



Genom att Vasakronan har avtalat om att bolaget hyr ut 6.500 kvm till COWI i Platinan, innebär det att
COWI flyttar sitt svenska huvudkontor från Skärgårdsgatan 1 i fiskhamnen i Göteborg till projektfastigheten Platinan i Lilla Bommen.  Förhyrningen innebär att Platinan redan två år före projektavslut når en uthyrningsgrad om 67 procent
.

Nu  bygger Vasakronan Platinan i Lilla Bommen, cirka 200 meter från Västlänkens nya uppgång, med direkt påfart till E45 och gångavstånd till Nils Ericsonterminalen med lokal-, region- och fjärrbussar samt Göteborgs Centralstation

 

Fastigheten omfattar totalt 60.000 kvm, Arena (Vasakronans egen satsning på coworking), restaurang och redan vid projektstart var det klart att Scandic hyr 25.000 kvm. Sedan dess har även Wistrand Advokatbyrå och KPMG tecknat avtal.

Nu är det klart att även COWI etablerar sig i Platinan. Förhyrningen omfattar totalt 6.500 kvm fördelat på hela plan nio och halva plan 10. Inflyttning sker den 1 mars 2022.

– Efterfrågan på den typ av toppmoderna lokaler och den miljö vi erbjuder i Platinan är hög. Många ser även läget som framåtriktat. Lilla Bommen är under stark utveckling vilket naturligtvis är intressant. COWI är dessutom hyresgäster hos Vasakronan sedan tidigare och hyr både i Solna Strand och i projektfastigheten Priorn i Malmö. Det gör att den här uthyrningen känns lite extra speciell, säger Kristina Pettersson Post, regionchef för Vasakronan Göteborg.  

COWI är ett konsultföretag inom teknik, ekonomi och miljövetenskap. Med kontor i hela världen och 7.300 medarbetare utvecklar bolaget lösningar för framtidens hållbara samhällen.

fredag, 15 november 2019 11:24

Amastens bästa resultat

 

Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten, ser en framtid med ökade värden och resultat i bolaget.



Under årets tre första kvartal ökade Amasten hyresintäkterna till  271 Mkr (202)  med ett förvaltningsresultat som steg till 65 (25). Driftöverskottet  stärktes till 138 Mkr (96). Värdeförändringarna ökade under perioden till 415 Mkr (110), vilket medförde att periodens resultat före skatt steg till 469 Mkr (135) och efter skatt till 384 Mkr (113).

I balansen har Amasten mer än fördubblat värdet på sin fastighetsportfölj till 7,45 Mdr kr (3,04). Orsaken till det mer än dubblade fastighetsbeståndet var att bolaget i juli 2019 köpte 28 fastigheter för sammanlagt cirka 3 Mdr kr, framförallt genom förvärvet av ICA-handlarnas bolag Urbana för cirka 2,8 Mdr samt med ett förvärv i Köping för 216 Mkr. Förvärven innebar att Amasten bestånd  består av bostäder till över 90 procent.

Under perioden ökade de långfristiga skulderna till 2.804 Mkr (989) liksom de kortfristiga lånen som steg till 1.725 Mkr (1.110). Lånen finansierades till en sänkt medelränta om 1,8 procent (2,0). Det innebar att det egna kapitalet steg 2.828 Mkr (1.025) med en soliditet som ökade till 37,1 procent (36,0) och en räntetäckningsgrad som steg till 3,25 gånger (1,66).

Amasten ska satsa på nyproduktion av bostäder genom sitt eget koncept Riki som bostäder med prefabrikation från Kina. I rapporten säger vd Jan-Erik Höjvall:
– Efter utgången av perioden har vi startat ett joint venture med SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, där ambitionen är att bygga 750 Riki-lägenheter i Nyköping i ett första samarbete. Samarbetet är ett ytterligare erkännande av Riki-konceptet och vi upplever ett stort intresse från flera aktörer. Amasten står redo att öka takten i nyproduktionen, både för egen förvaltning eller i samarbeten likt ovan då vi är övertygade om att
Riki-produkten behövs för  Sveriges bostadsförsörjning. Det innebär att vi inom några år kommer uppnå vårt delmål om att bygga 1.000 Riki-lägenheter.

Han fortsätter:
– Den 10 oktober meddelade SBB att bolaget är ny storägare i Amasten med en ägarandel på 20 procent
och med en option på ytterligare 10 procent av kapitalet och rösterna. Det är glädjande att ännu en kapitalstark aktör med bred och gedigen fastighetskompetens väljer att investera i Amasten.

– Med stigande driftsöverskott, minskade genomsnittlig ränta och en stor kassa ser jag mycket positivt på Amastens framtida förmåga att fortsätta förbättra förvaltningsresultatet och skapa värde.

I en kommentar kan sägas att Amasten har blivit ett långsiktigt stabilt bolag genom den stora andelen av bostäder om drygt 90 procent av värdet i fastighetsportföljen, vilket känns tryggt vid en framtida konjunkturnedgång SF


torsdag, 14 november 2019 19:52

Willhem: Starkt ökat driftnetto

 

Mikael Granath, vd för Willhem.



Under året tre första kvartal steg Willhems driftnetto till 1.037 Mkr (966), en ökning med 7,3 procent. Ökningen i jämförbart fastighetsbestånd var 4,9 procent.

 

Periodens orealiserade värdeförändring på fastigheter steg  till 1.106 Mkr (1.040), vilket motsvarar en värdeökning på 3,0 procent (3,1). Realiserad värdeförändring uppgick till 1 Mkr (5). Intäkterna ökade till 1.685 Mkr (1.607), motsvarande en ökning på 4,9 procent. Värdeförändringen på finansiella instrument blev -804 Mkr (188), vilket medförde att resultatet efter minskade till 744 Mkr (1.455).

I balansen steg  marknadsvärdet på fastigheterna vid utgången av perioden till 38.146 Mkr (34.696). De långfristiga skulderna minskade till 17.503 Mkr (17.866), medan de kortfristiga skulderna steg till 9.634 Mkr (7.243). Skulderna finansierades till en sänkt genomsnittliga ränta om 1,5 procent (1,6). Det innebar att det egna kapitalet ökade till 13.471 Mkr (12.291), med en soliditet som steg till 33,2 procent (32,9) och med en räntetäckningsgrad som stärktes 3,3 gånger (2,9)

Willhem har under perioden förvärvat 201 lägenheter i Malmö till ett avtalat fastighetsvärde om 277 Mkr. Utöver det har 162 nyproducerade lägenheter i Helsingborg och Stockholm tillträtts med ett totalt avtalat fastighetsvärde om 419 Mkr. I september tillträddes en fastighet i Täby med 178 lägenheter, som är under produktion, med ett avtalat fastighetsvärde om 473 Mkr. I Malmö har 781 lägenheter avyttrats till ett avtalat fastighetsvärde om 900 Mkr.

 

Under perioden har tre gröna obligationer emitterats till ett totalt värde om 1 300 Mkr.

I en kommentar till rapporten säger vd Mikael Granath:
– Vi har haft ännu en stabil period med ett driftnetto som ökat med 7,3 procent jämfört med föregående år. Ökningen i jämförbart fastighetsbestånd var 4,9 procent. Värdeutvecklingen på fastigheterna var fortsatt stark och uppgick till 1.106 Mkr. Energianvändningen har minskat under perioden och utfallet är vårt bästa hittills. Vår nyproduktion är fortsatt stabil.  Totalt har 101 nya lägenheter i egen regi färdigställts parallellt som vi tillträtt nyproduktionsprojekt med totalt 340 lägenheter som förvärvats av projektutvecklare.

 




Rekryteringen av Henrik Viklander (fd Svensson) (bilden) innebär att han blir ny Retail Leasing Manager på Atrium Ljungberg. Han kommer närmast från en tjänst som projektuthyrare för kommersiella lokaler hos Stockholmshem och han har tidigare bland annat arbetat för JLL. Henrik Viklander tillträder sin tjänst hos Atrium Ljungberg 7 januari 2020.  

– Henrik kommer i första hand att arbeta med uthyrningar i Farsta Centrum. Han har en gedigen erfarenhet som är mycket värdefull i arbetet med att utveckla Farsta Centrum och öka platsens attraktivitet. Vi ser väldigt mycket fram emot att Henrik börjar och önskar honom varmt välkommen till oss, säger Charlotta Gustafson, Head of Leasing på Atrium Ljungberg.

Farsta centrum består idag av cirka 150 butiker, restauranger, caféer och service. Farsta har en lång historia som ett av de första ABC-samhällena i Sverige. Tillsammans med Stockholms stad och andra fastighetsägare i området planeras här för ännu mer bostäder, kontor och handel.

torsdag, 14 november 2019 13:47

Catella ökade intäkterna med 10 procent

 

Knut Pedersen, vd och koncernchef för Catella.


– Catella fortsätter att växa och bolagets totala intäkter ökade till 1.659 Mkr (1.518) en ökning med 10 procent i jämförelse med tredje kvartalet föregående år. Det är främst fasta intäkter som driver ökningen genom fortsatt tillväxt inom Property Investment Management som ökat sitt förvaltade kapital med cirka 34 Mdr kr i jämförelse med föregående år, säger Knut Pedersen, vd och koncernchef i rapporten.

 

Han fortsätter:

– Rörelseresultatet minskade med 18 Mkr belastat av ökade personal- och hyreskostnader i samband med uppstart av nya verksamheter inom främst Property Investment Management samt nya initiativ på produktsidan vilket är en viktig del i strategin om fortsatt tillväxt. Finansnettot påverkades negativt under kvartalet av nedskrivningen om totalt 85 Mkr hänförligt till låneportföljerna vars bokförda värde uppgår till 141 Mkr per utgången av tredje kvartalet.

 

För årets tre första kvartal ökade Catella rörelseresultatet till 300 Mkr (292) med ett resultat före skatt om 170 Mkr (275), varav -85 Mkr var hänförligt till nedskrivning av låneportföljen.

 

Periodens resultat från kvarvarande verksamheter uppgick till 76 Mkr (188), varav resultat från avyttringsgrupp som innehas för försäljning steg till 52 Mkr (-96).

 

Under perioden minskade det egna kapitalet till 1.487 Mkr (1.578) samtidigt som koncernens förvaltade kapital steg till 184,1 Mdr kr (178,9).