3 maj 2024
Om företaget

Redaktionen

 

Från vänster: Anders Axelsson, fd vd i Tommy Byggare och Mattias Samuelsson, ny vd och ny större delägare i Tommy Byggare.


 

Erik Selin och Mattias Samuelsson förvärvar genom Selin & Samuelsson AB resterande aktier i Tommy Byggare AB, med säte i Alingsås. Selin & Samuelsson förvärvade 50 procent av Tommy Byggare från TB-Gruppen redan år 2015. Då ingick den option på resterande 50 procent som Selin & Samuelsson nu nyttjar.

I samband med aktieförvärvet blir Mattias Samuelsson ny vd för Tommy Byggare. Mattias Samuelsson har varit verksam i ledande roller inom Tommy Byggare sedan 2015, senast som vice vd och affärschef för segmentet Bostad Göteborg.

– Det är med stor tillförsikt vi lämnar över till Selin & Samuelsson, säger Anders Axelsson, fd vd på Tommy Byggare och delägare i TB-Gruppen. Vi har haft 5 år på oss att lära känna varandra och delar samma värdegrund och tanke om att bygga långsiktigt. Samarbetet mellan bolagen kommer fortsätta som tidigare.

Han fortsätter:
– Ägarbytet innebär inga förändringar i Tommy Byggares strategi eller planer för framtiden. Tommy Byggare ska fortsätta på inslagen väg och utvecklas med våra fantastiska medarbetare. Jag har lärt känna alla på Tommy Byggare, många av våra kunder och underentreprenörer under mina år på bolaget och är trygg med vart vi ska.

Tommy Byggare omsatte cirka 858 Mkr (908) år 2018, med ett rörelseresultat om 3,2 Mkr (6,6). Tillgångarna var 252 Mkr (260).


torsdag, 14 november 2019 12:43

Einar Mattsson köper av Skanska i Täby Park

 

Peter Svensson, vd för Einar Mattsson Projekt AB.


 

Einar Mattsson har förvärvat fastigheten Månstenen 5 i den framväxande stadsdelen Täby Park av Skanska. För fastigheten som omfattar cirka 12.600 ljus bruttoarea finns en lagakraftvunnen detaljplan. På platsen planerar Einar Mattsson att ställa ett kvarter bestående av cirka 150 bostadsrätter. Fastigheten tillträds 2020 och produktionsstart är beräknad till senast 2021.

– Täby Park kommer att bli en fantastisk stadsdel med nära 20 000 invånare och tusentals arbetsplatser när stadsdelen är klar. Tack vare Täby kommuns satsning, en bra dialog och affären med Skanska får vi nu möjlighet att bidra med cirka 150 högkvalitativa bostadsrätter så att fler kan hitta hem i denna natur- och stadsnära miljö, säger Peter Svensson, vd för Einar Mattsson Projekt AB.

– Vi välkomnar Einar Mattsson till Täby Park och tycker det är positivt att fler aktörer vill vara med och utveckla området. Täby Park kommer att bli en storstadsdel med småstadskänsla och med ett stort fokus på hållbarhet, säger Christoffer Järkeborn, regionchef Skanska Sverige Nya Hem.

Täby Park – en levande stadsdel med människan i centrum
Täby park ligger nära Täby centrum, naturområden och Roslagsbanan. Här planeras även för nya busslinjer. När den nya stadsdelen på galoppfältet är färdigutvecklad kommer det att bland annat inrymma cirka 20.000 invånare i 6.000 bostäder samt 4.000–5.000 arbetsplatser, nya skolor, en simhall, parker och handel.

Einar Mattsson är en långsiktig fastighetsaktör som varit verksam på Stockholms bostadsmarknad i 80 år. Med sina 5.600 bostäder är bolaget  idag Stockholms stads största privata ägare av hyresbostäder. Einar Mattsson har som mål att färdigställa minst 4.000 lägenheter under en tioårsperiod. I koncernen ingår också ett förvaltningsbolag som förvaltar cirka 15.000 bostäder, en byggentreprenadverksamhet som säkerställer kvaliteten i byggprocessen och ett bolag som sköter övriga investeringar.


 

torsdag, 14 november 2019 12:39

Martin Morén blir ny HR-chef på White

 




Rekryteringen av Martin Morén (bilden) innebär att blir ny HR-chef  på White arkitekter. Han kommer närmast från det globala medtech-företaget Vitrolife. Han har en magisterexamen i arbets- och organisationspsykologi från Göteborgs universitet och han har lång erfarenhet av arbete med HR-strategier, internationella processer och organisationsutveckling.


– Jag lockas av Whites värdedrivna organisation där medarbetarna brinner för en hållbar samhällsutveckling. Det är en spännande utmaning för mig att arbeta med sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter av hållbart samhällsbyggande, säger Martin Morén, ny HR-chef för White arkitekter.

Martin Morén efterträder Heléne Bengtsson som har lämnat White för att övergå i egen verksamhet. Som HR-chef kommer han att ansvara för en avdelning med fem medarbetare och ingå i företagsledningen.

– Hos White är det tydligt att människan utgör kärnan i verksamheten. Hälsosamma och inkluderande värderingar är en förutsättning för framgångsrik verksamhet och det ser jag fram emot att få vara med och bidra till. En hållbar arbetsmiljö för samhällsbyggarna gynnar både medborgare och samhället, säger Martin Morén.

Whites vd Alexandra Hagen ser fram emot samarbetet. Hon säger:
– Vi arbetar med komplex arkitektur, design och samhällsbyggnad i en internationell kontext. Det kräver att vi är skickliga på att samarbeta över gränser inom och utanför företaget. Vi har ett fokus på att utveckla vår kultur av utforskande och samverkan för att stärka vår kreativitet och vår konkurrenskraft. Att vi växer internationellt gör att vi måste bli ännu bättre på att förstå och dra nytta av nya perspektiv, Martin Morén kommer nu att bidra med värdefulla erfarenheter i det arbetet.

 

Martin Morén tillträder som HR-chef för White Arkitekter den 20 januari 2020.

White är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor och det tredje största i Europa med cirka 800 medarbetare på 13 kontor i Sverige, Danmark, Norge och England.

torsdag, 14 november 2019 12:07

Rekord: 238.000 unga bor ofrivilligt hemma

 

Ola Palmgren, talesperson för ungas boende på Hyresgästföreningen.


Enligt  Hyresgästföreningens nya rapport Unga vuxnas boende i Sverige 2019 bor totalt 238.000 unga i åldrarna 20-27 hemma hos sina föräldrar, trots att de hellre skulle vilja bo på annat sätt. Det är den högst uppmätta andelen sedan den första undersökningen gjordes 1997.

Totalt cirka 27 procent av Sveriges unga vuxna bor hemma hos sina föräldrar. Det är den högst uppmätta andelen sedan den första undersökningen gjordes 1997, då motsvarande andel var 15 procent. Det handlar om 280.000 personer i åldrarna 20-27 som bor hemma.

– Det är galet att så många unga vuxna faktiskt inte har möjlighet att påbörja vuxenlivet på riktigt. Den här rapporten visar svart på vitt att bostadsbristen hindrar unga från att flytta till utbildning och jobb, eller att bilda familj. Det skapar inte bara otrygghet och ofrihet, utan får också konsekvenser för arbetsmarknaden och samhället i stort, säger Ola Palmgren, talesperson för ungas boende.

Drygt 85 procent, alltså 238 000, av de som bor hos sina föräldrar skulle vilja flytta hemifrån det närmaste året. Drygt var fjärde ung vuxen tvekar inrför att skaffa barn på grund av boendesituationen. Bostadsbristen är dessutom anledningen till att en av tre unga, 311.000 personer, tvekar inför att flytta till en annan ort.

– De senaste 10 åren har ungdomsarbetslösheten sjunkit med 33 procent samtidigt som antalet ofrivilligt hemmaboende vuxit med 29 procent. Något är snett på bostadsmarknaden, det går inte ihop, säger Ola Palmgren.

Undersökningen visar också att även de unga vuxna som har flyttat hemifrån har relativt hög ekonomisk utsatthet. 35 procent av de unga som har flyttat hemifrån, alltså 221 000, har inkomster som ligger under Konsumentverkets basnivå (6.350 kr i månaden efter att boende är betalt). Totalt cirka 129.000 unga vuxna, lever dessutom under den gräns som Kronofogden har som lägstanivå att behålla vid skuldsanering (4.923 kr i månaden efter att boende är betalt).

Trots att bostadsbyggandet legat på relativt höga nivåer under de senaste åren har antalet ofrivilligt hemmaboende vuxit. Nu har bostadsbyggandet stannat av.

 

Hyresgästföreningen föreslår tre åtgärder för att vända utvecklingen: 1.Inför kommunala bostadsgarantier för unga: genom att låta unga utan egen bostad få förtur till hyresrätter i bostadskön. 2.Reformera bostadsbidraget. 3. Stärk den statliga finansieringen för byggandet av hyresrätter.

–Politikerna har skapat den här situationen genom att inte göra tillräckligt under närmare 30 år, och nu är det dom som behöver städa upp. På kort sikt kan kommunerna prioritera att vi unga får gå före i bostadskön. Sen behöver bostadsbidragen uppdateras så unga kan söka dem. Men i slutändan måste staten ta ett större ansvar för finansieringen av byggandet, säger Ola Palmgren.


torsdag, 14 november 2019 11:31

Hong Kong har världens dyraste butikshyror

 

Annika Edström, Head of What’s Next, Cushman & Wakefield och Jens Linderstam Head of Retail Services, Cushman & Wakefield.

 

 

 

 


Topphyror på 20 butikslägen i världen enligt Main Strett Across the World. Källa Cushman & Wakefield.

 

 

Cushman & Wakefield’s årliga rapport om handel, Main Streets Across the World 2019, presenteras under retailmässan MAPIC i Cannes 13-15 november. Rapporten visar att de högsta butikshyrorna för andra året i rad identifierats i Hong Kong. För Sveriges del ligger Biblioteksgatan i Stockholm fortfarande i topp.


Causeway Bay i Hong Kong är världens dyraste shoppinggata. Den europeiska motsvarigheten hittas på New Bond Street i London och i Sverige är det Biblioteksgatan i Stockholm. Cushman & Wakefields årliga rapport ”Main Streets Across the World” utgår från hyror i 448 lägen på 68 marknader och är den mest omfattande kartläggningen sedan starten 1988.

Jens Linderstam, Head of Retail Services, Cushman & Wakefield i Sverige, som är på plats i Cannes säger:
– Att Biblioteksgatan i Stockholm har klättrat från plats 26 till 24 på listan för 2019 förvånar oss inte. Allt fler internationella varumärken har etablerat sig där, vilket är en bidragande orsak till en hyrestillväxten på 3,7 procent.

Hälften av alla topp 10-lägen globalt ligger i Europa, fyra i Asien och en i USA
Primelägen, butikslokaler på attraktiva adresser i city, fortsätter att rankas högt med hyror som också generellt har varit stabila under året. För att säkerställa ett högt flöde adderas allt oftare upplevelser utöver den traditionella handeln. Det kan röra sig om olika typer av tjänster eller mat för att komplettera upplevelsen och fortsätta att vara relevanta för målgruppen. Även mer flexibla lokaler och kontrakt samt samarbeten mellan fastighetsägare och hyresgäster har blivit vanligare.  

Utmaningar för handeln har pressat hyror
Det är främst sämre lägen på mogna marknader i Europa och USA som upplevt en större press på hyresnivåerna. I Asien har däremot alla typer av handelsmarknader presterat bra.

Den globala e-handeln växer snabbt
Tidigare har stort fokus legat på konkurrensen mellan e-handel och fysisk handel. Nu börjar en relation mellan dessa två kanaler att ta form, där båda behövs. Att kvantifiera värdet av den fysiska butiken är fortfarande svårt. Den är dock fortsatt viktigt för kunden och fungerar som visningsrum. Det bidrar till en ökad varumärkesnärvaro och synlighet, även kallad ”halo-effect”. Det genererar affärer både på plats och online. För att bli en framgångsrik handelsaktör krävs därför en ökad integrering mellan butikernas fysiska och digitala närvaro.

Större fokus på hållbarhet och service
Handeln lägger idag ett större fokus på social, etisk och miljömässig hållbarhet. Bland annat där mer återvunnet material används i produkter och fler aktiva materialval görs vid butiksinredningar. Även serviceutbudet är vitalt för att säkerställa ett handelsområdes attraktivitet vilket innebär att ”mixed use” därmed fortsätter vara centralt för att attrahera morgondagens kunder.


onsdag, 13 november 2019 17:46

Skanska avtalar om reningsverk i Tammerfors

 

Skanskas projekt för ett reningsverk i Tammerfors består av utgrävningsarbete för bearbetningsutrymmen och avloppstunnlar samt betongstrukturer.


Skanska har tecknat avtal med Tammerforsregionens centrala avloppsreningsverk om att genomföra ett omfattande tunnel- och utgrävningsprojekt för ett avloppsreningsverk som ska byggas under mark i Tammerfors, Finland. Kontraktet är värt 60 MEUR, cirka 644 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det fjärde kvartalet 2019.

Projektet består av utgrävningsarbete för bearbetningsutrymmen och avloppstunnlar samt betongstrukturer. Den nya anläggningen kommer att behandla avloppsvatten med mer modern och effektiv teknik än befintliga anläggningar i regionen och även göra det möjligt att avlägsna kväve från vattnet i större utsträckning. Anläggningen kommer att nyttjas av Tammerfors och flera angränsande kommuner.

Projektet startar i december 2019 och det kommer att slutföras under sommaren 2022.

onsdag, 13 november 2019 16:55

Locum får Miljöbyggnad Guld i Huddinge

 

Den nya behandlingsbyggnaden för operation, intervention och röntgen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge mäter 29.000 kvm till ytan och tas i bruk under början av nästa år. Projektet har även sedan tidigare finansierats av en grön obligation, vilket innebär att investerare lånar ut pengar till hållbara projekt.


Den nya behandlingsbyggnaden för operation, intervention och röntgen vid Huddinge sjukhusområde certifieras med Miljöbyggnad guld. Därmed har Locum åtta vårdbyggnader som certifierats med denna högsta nivå för hållbart samhällsbyggande.

Miljöbyggnad är ett svenskt certifieringssystem för hållbara byggnader som utvecklats av Sweden Green Building Council. Nu får den nya behandlingsbyggnaden i Huddinge den gröna kvalitetsstämpeln.

– Endast de mest ambitiösa byggprojekten med en uttalad miljöprofil kan få Miljöbyggnad guld. Vi skapar hållbara vårdfastigheter för dagens och morgondagens invånare i Region Stockholm och det känns mycket positivt att få den här certifieringen som ett kvitto på att vi når våra höga ambitioner, säger Elisabeth Teichert, miljöchef på Locum.

Den nya behandlingsbyggnaden för operation, intervention och röntgen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge mäter 29.000 kvm till ytan och tas i bruk under början av nästa år. Projektet har även sedan tidigare finansierats av en grön obligation, vilket innebär att investerare lånar ut pengar till hållbara projekt.

– Det är bra att ha ett system där vi jobbar systematiskt med miljö- och energifrågorna. Det är ett komplext projekt i sig att bygga en stor behandlingsbyggnad och det känns fantastiskt att vi dessutom kan uppfylla de högt ställda kraven för Miljöbyggnad guld. Vår goda samverkan med sjukhuset, regionen och våra entreprenörer är definitivt en av våra styrkor, säger Vicky Lau, projektchef på Locum.

Locums arbete med Miljöbyggnad
Locum har i dagsläget nio projekt med målet att uppnå Miljöbyggnad guld eller silver. Åtta av dessa projekt har certifierats enligt Miljöbyggnad guld, vilket bara kan eftersträvas i byggprojekt där det finns en mycket ambitiös och uttalad miljöprofil. För att bibehålla guldcertifieringen görs en verifiering cirka två år efter att fastigheten tagits i drift. Under verifieringen kommer mätningar att göras och en enkät skickas ut till de som arbetar i fastigheten för att se hur inomhusmiljön upplevs.

Kraven som ställs för att nå betygsnivån guld är mycket höga och det krävs ett gediget samarbete mellan projektörer, specialister, entreprenörer och vårdens verksamheter då vårdbyggnader är komplexa fastigheter som innebär svåra utmaningar inom flera områden. Det projekt som kommit längst i processen är Nya Södertälje sjukhus, där Locum nu är i den slutgiltiga verifieringsfasen.

 



Rekryteringen av Andrea Cedwall (bilden) innebär att hon blir transaktionschef på Rikshem. Honl kommer närmast från samhällsfastighetsbolaget Hemsö, där hon bland annat varit transaktionschef. Hon tillträder sin nya tjänst i januari 2020.

Andrea Cedwall har över 16 års erfarenhet av fastighetsbranschen och kommer närmast från Hemsö, där hon har varit verksam i 9 år. Det senaste året har hon innehaft rollen som transaktionschef med ansvar för den svenska och finska marknaden. Dessförinnan har Andrea haft olika positioner på fastighetsbolaget Kungsleden.

– Rikshem har en stabil och bred portfölj inom samhällsfastigheter och bostäder, något som jag ser fram emot att fortsätta utveckla. I min nya roll kommer jag att fokusera på helhetsaffären samt att driva ett strukturerat, affärsdrivet ledarskap, säger Andrea Cedwall.

– Med rekryteringen av Andrea Cedwall tar vi nu nästa steg i att förstärka Rikshems kapacitet i att genomföra affärer. Andrea har precis den bakgrund och erfarenhet som vi sökt med värderingar som stämmer väl överens med våra. Dessutom delar hon vårt intresse och fokus på att utveckla områden med både bostäder och samhällsfastigheter i syfte att bidra till levande stadsdelar och en positiv stadsutveckling. Jag ser framemot att välkomna Andrea till teamet, säger Petter Jurdell, chef affärs- och hållbarhetsutveckling på Rikshem.

onsdag, 13 november 2019 13:51

Aberdeen Standard lanserar ny europeisk fond

 

Från vänster: Andy Creighton, Head of Continental European Real Estate, Aberdeen Standard Investment och Troels Brøndum Andersen, Fund Manager, Aberdeen Asset Management Denmark A/S.

 

Aberdeen Standard Investments (ASI) har lanserat European Long Income Real Estate Fund. Fondens första stängning var den 31 oktober 2019, med över 100 miljoner euro, cirka 1.075 Mkr,  i eget kapital från sex institutionella investerare från sex olika länder. Fonden är strukturerad som öppen och den avser att växa avsevärt i storlek över tid.

 

Eftersom räntor och avkastningar från obligationer är historiskt låga,  kommer fonden att vända sig till institutionella investerare som letar efter alternativa inkomstkällor som utnyttjar  en premie för marknadens illikviditet. Fonden kommer att följa en liknande investeringsstrategi som dess brittiska föregångare, som lanserades för den brittiska marknaden för 16 år sedan och som nu förvaltar tillgångar på över 2,5 miljarder pund, cirka 31,2 Mdr kr.

 

Fonden strävar efter att tillhandahålla långsiktiga, pålitliga och inflationsskyddade inkomstströmmar med minskad volatilitet i kapitalvärden jämfört med mer konventionella fastighetsfonder. Enligt Aberdeen Standard Investments har denna typ av fastigheter särskilt defensiva egenskaper. Fonden kommer att investera i tillgångar med långa hyresavtal och långsiktiga hyresgäster. Hyresgästkreditförsäkring är en avgörande del av investeringsprocessen, och teamet kommer att kunna dra nytta av den kunskap och erfarenhet som ASI har om europeiska aktier och räntor. Målet är att bygga en diversifierad portfölj av direkta fastighetstillgångar belägna på viktiga västeuropeiska marknader (med fokus på Tyskland, Frankrike, Benelux och Norden). Fonden kommer inte att investera på den brittiska marknaden.

 

Fonden förvaltas av danska Troels Andersen, med stöd av biträdande fondförvaltare Sabine Dost och Eeva Saravuo, från Tyskland och Finland. Fondledningsteamet kommer att ha tillgång till resursen och kompetensen hos det större teamet inom Aberdeen Standard Investments , som har 11 kontor i tio europeiska länder.

 

Andy Creighton, Head of Continental European Real Estate, säger:
– Fastigheter med långa hyresavvtal har etablerat sig som en viktig del i många institutionella investerares portföljer i Storbritannien och vi är glada över att starta denna fond för institutioner i kontinentala Europa. Vår kunskap och erfarenhet av fastigheter med avtal med långa intäkter, tillsammans med djupet och bredden i vårt europeiska fastighetsteam, gör det mycket lämpligt för oss att förvalta denna fond och vi vill erbjuda fler investerare tillgång till en potentiell källa för långsiktig och pålitlig inkomst.

onsdag, 13 november 2019 13:02

Titania köper byggrätter i Österåker

 

Einar Janson, vd och styrelserordförande för Titania Holding AB.

 

 

Titania tecknade, via dotterbolag, i slutet av oktober 2019 ett avtal med Valsjöberget AB om köp av mark detaljplanerad för bostäder vid Valsjön i Österåkers kommun. Detaljplanen möjliggör byggnation av cirka 3.600 kvm BTA, främst i radhusbebyggelse. Titania har nu tillträtt fastigheterna och säljaren har erhållit försäljningslikvid.


Einar Janso
n, vd för Titania säger:
– Projektet passar oss bra planeringsmässigt. Vi är involverade i ett flertal projekt där detaljplanearbetet eller själva byggstarten av olika skäl drar ut på tiden, men i detta projekt har detaljplanen redan vunnit laga kraft och vi fick möjligheten att göra en snabb affär till bra villkor för båda parter. Vi planerar att söka bygglov och påbörja byggnationen omgående efter att vi har erhållit startbesked, förhoppningsvis sätter vi spaden i backen inom 4 månader. Vi avser sälja bostäderna som bostadsrätter men kommer att starta byggnation oavsett andel då sålda bostäder. Med det pris vi betalar för marken och de produktionskostnader vi har känner vi oss trygga med att det finns köpare när projektet är klart.

Valsjöberget AB är ett helägt dotterbolag till Grundingen Fastighets AB som äger ett markområde vid sjön Valsjön i Österåkers kommun där det totalt planeras för cirka 140 bostäder.

Titania Holding AB är moderbolag i en koncern med cirka 150 anställda och med verksamhet i Stockholmsområdet, främst inom nyproduktion av bostäder i egen regi. Under år 2018 omsatte bolaget cirka 536 Mkr med ett resultat om cirka 26,5 Mkr. Tillgångar var cirka 1,13 Mdr kr.