26 april 2024

Redaktionen

alt
David Neil, vd för Genesta.

 

alt

Anders Palmgren, partner i Genesta.

 

Genesta har accepterats som AIFM (Alternative Investment Fund Manager) av Luxemburgs finansinspektion, CSSF. Det betyder att Genesta har, som första fastighetsfondförvaltare med fokus på Norden, erhållit tillstånd att bedriva alternativa investeringsfonder under AIFM-direktivet.


Som en AIFM kan Genesta genomföra kapitalanskaffningar inom EU samt förvalta icke-noterade fastighetsfonder. Genestas förvaltningsbolag i Luxemburg skickade in sin ansökan till Finansinspektionen i Luxemburg (CSSF) i oktober 2013.

­­­­


– Vi ville vara tidigt ute i vår process så att vi kunde ha ett godkännande innan tidsfristen gick ut den 22 juli 2014, säger John Jones, Conducting Officer på Genesta.


Genestas rådgivare i processen har varit Arendt & Medernach och EY. De har bistått Genesta vid utvecklingen av de nya interna processerna inom transaktioner, riskkontroll och fastighetsförvaltning nödvändiga för att kunna möta det nya europeiska direktiven.


– Det nya sättet att arbeta på är inte bara viktigt från ett regulatoriskt perspektiv, utan även utifrån ett institutionellt investerarperspektiv som kräver en ökad riskmedvetenhet och en utökad kontroll av regelverkets efterlevnad, kommenterar David Neil, vd för Genesta.


Som en AIFM kommer Genesta att kunna resa kapital i samtliga länder inom EU. AIFM-direktivet ger ett regulatoriskt ramverk för alla europeiska finansinspektioner att följa vid kapitalanskaffningar.

­


– Nu när vår andra fond kommer att stängas efter sommaren är det av största vikt för Genesta att vi har AIFM-licensen. säger Anders Palmgren, partner i Genesta med ansvar för investor relations och transaktioner.


Bakgrunden till AIFMD

Sedan början av den finansiella krisen som följde 2008 har kraven ökat på högre kapitalisering och bättre reglering inom den finansiella sektorn, inkluderande riskkontroll, rapportering och transparens. En del av Europas nya regelverk består av AIFM-direktivet (Alternative Investment Fund Manager), som reglerar tidigare oreglerade alternativa fondstrukturer såsom fastighetsfonder, private equity- och hedgefonder.


Efter den 22 juli 2014 kommer förvaltare inte kunna resa kapital för reglerade alternativa investeringar (fastighetsfonder, private equity- eller hedgefonder) utan att vara licensierade under AIFM-direktivet.

 

Genesta är en fastighetsinvesterare baserad i Luxemburg med kontor i Stockholm, Helsingfors, Köpenhamn. Företaget ansvarar för fastigheter med en sammanlagd yta på över 500 000 kvm.

tisdag, 10 juni 2014 16:53

Fasticon förstärker Malmökontoret

alt

                                                                                       

Som ett led i Fasticons fortsatta expansion i region syd, tillsätts Erik Sjöström (biden) som rekryteringskonsult vid bolagets kontor i Malmö. Han kommer närmast från Academic Search i Malmö och blir i sin nya roll samordningsansvarig för rekryteringsteamet.

 

För att ytterligare förstärka Fasticons fokus på region syd flyttar rekryteringskonsult Annika Loberg till Malmö från att tidigare utgått från bolagets kontor i Kungsbacka. Vidare ska Heléne Lindqvist, rekryteringskonsult inom området ”Drift och skötsel”, i större utsträckning fokusera på region syd.

alt

Unibail-Rodamco hyr ut 6 000 kvm till  Åhléns i Mall of Scandinavia.

 

Med 250 butiker och restauranger samt ett brett serviceutbud ska Mall of Scandinavia i Arenastaden, Solna, locka branschens mest tongivande aktörer att etablera och testa sina senaste koncept. En av dem som Åhléns etablerar sitt nya citykoncept på en yta av 6 000 kvm i bästa läge. I konceptet ingår bland annat Åhléns Wellness med 300 kvm träning, yoga och running för den aktiva kvinnan, samt det senaste inom dam, herr, barn accessoarer, hem och skönhet.

 

– Etableringen blir ett bra tillfälle för oss att visa vart Åhléns är på väg strategiskt och sätta standarden för varuhusets framtid.  Det gör vi genom att etablera vårt nya citykoncept, med det allra senaste sortiment från egna och externa varumärken, samt satsa på nya affärsområden, såsom Åhléns Wellness och vårt kafékoncept Café Å lait samt ett nytt barnkoncept, som kommer att rymma allt inom barnens värld såsom kläder, heminredning och leksaker, på samma ställe, säger Gregg Mowins, vd Åhléns.

tisdag, 10 juni 2014 16:47

240 nya studentbostäder i Tensta

alt

Studenthuset från väster längs Tenstagången. Illustration: Belatchew Arkitekter

 

I veckan väntas stadsbyggnadsnämnden i Stockholm anta detaljplanen för 240 nya studentbostäder i ett höghus vid Tensta centrum. Bostadshuset blir 18 våningar högt med lokaler i bottenplan, solterrass och cykelrum för 220 cyklar. Antalet bostäder har ökat med 30 stycken från det ursprungliga förslaget. Byggherre är Åke Sundvall Projekt AB.

 

– Vi måste se till att bygga bort bostadsbristen för studenterna i Stockholm. Därför är jag glad över att vi nu kan anta planen för 240 nya studentbostäder precis bredvid tunnelbanestationen i Tensta centrum, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

Hon fortsätter:

– Studentbostäderna är även viktiga ur ett integrationsperspektiv eftersom Tensta nu får en boendeform som ofta saknas i stadsdelar från 1960- och 1970-talen.

tisdag, 10 juni 2014 16:44

Niam säljer för 2 Mdr till Hemsö

alt

Johan Bergman, vd Niam.


Niam säljer en portfölj med samhällsfastigheter till Hemsö för 2 Mdr kr. Fastigheterna ligger i Solna, Stockholm, Malmö och Lund och största hyresgästerna i portföljen är Domstolsverket och Polismyndigheten. Den sammanlagda uthyrningsbara yta uppgår till cirka 73 000 kvm, varav 6 000 kvm är garageytor. Den genomsnittliga återstående hyresavtalslängden uppgår till cirka nio år. Frånträdet sker i september.

 

I affären ingår fastigheterna Tegen 6 (Solna), Bremen 3 (Stockholm), Von Conow 57 (Malmö) and Häradshövdingen 2 (Lund).

 

– Den här portföljen är ett utmärkt exempel på hur Niam adderar värde till redan stabila kassaflödesproducerande fastigheter. Vi har under vår innehavsperiod omförhandlat och tecknat ett nytt 15-årigt hyresavtal med Polismyndigheten, byggt ut Solna Tingsrätt och gjort betydande besparingar i driften av Förvaltningsrätten i Stockholm genom installation av en bergvärmeanläggning, säger Stefan Albinsson, Fund Manager på Niam

 

För Hemsös del genomförs förvärvet inom befintlig förvärvskapacitet, utan att ta i anspråk ytterligare eget kapital.

 

– Genom förvärvet växer Hemsö i fastighetskategorin rättsväsende samt stärker den långsiktiga närvaron på strategiska svenska orter, kommenterar Per Berggren, vd för Hemsö.

tisdag, 10 juni 2014 16:41

AMF säljer för 950 Mkr till Niam

alt

Fredrik Ronvall, transaktionschef AMF Fastigheter.

 

Niam köper fastigheten Gårda 13:6 i Gårda i Göteborg från AMF Pensionsförsäkring AB. Fastighetens totala yta är 37 000 kvm och har TeliaSonera som enda hyresgäst. Tillträde sker den 30 juni och köpeskillingen är cirka 950 Mkr. Genom affären lämnar AMF Fastigheter Göteborg och koncentrerar sitt fastighetsinnehav till Stockholm.

 

– Vi är glada att ägandet av fastigheten nu övertas av Niam som är en etablerad aktör. Istället för att själva bygga upp en egen förvaltningsorganisation i Göteborg har vi nu valt att fokusera våra investeringar till Stockholmsregionen, säger Fredrik Ronvall, transaktionschef AMF Fastigheter.

 

Johan Bergman, vd Niam, framhåller i ett pressmeddelande att Niam är nöjda över att förvärva en fastighet med en stark hyresgäst och ett bra läge.
    – Vi tror på området som konstant ökar i attraktivitet på kontorsmarknaden i ett växande Göteborg, säger han.

tisdag, 10 juni 2014 15:26

Bruno: – Swedish House Metal

alt
Arkitekt Gert Wingårdh. Foto: Therése Särnbäck.

 

alt

Staffan Bengtsson, chefredaktör och Sophie Allgårdh, curator och konstkritiker.

 

alt

Det senaste numret av Bruno.

 

Den unga designtidskriften Bruno hade i tisdags en diskussionskväll på Berns med inbjudna gäster som bland annat var arkitekt Gert Wingårdh, konstkritikern och curatorn Sophie Allgårdh och entreprenören Emy Blixt, grundaren av de nya träskorna, Swedish Hasbeens.

 

I en artikel i Bruno 2/2014, skriver chefredaktören Staffan Bengtsson, känd från bland annat TV-serien K-märkt:

”Stockholm genomgår ett stålbad. Sten blir plåt. Fasad efter fasad i gnistrande rostfri riddarutrustning … Prestigebyggen i tegel och betong är ute, nu ska det vara mässing och aluminium för hela slanten.”

 

I artikeln finns foton på metallhus som Stockholm Waterfront, Sven-Harrys konstmuseum, House of Sweden i New York, Tele2 Arena, Waxholmsbolagets kopparstugor på Strömkajen och det vinnande förslaget på NobelCenter på Blasieholmen.

 

Uppenbart går meningarna isär om metallhus eller plåthus som Gerth Wingårdh kallade dem, vilket är en bra benämning eftersom det nu finns ett instiftat plåtpris och ett plåtseminarium.

 

Flera menar nu, inklusive Gerth Wingårdh, att plåtfasadernas tidsålder endast just har inletts. Fler plåtfasader är således att vänta.

 

Eftersom Bruno inte endast har artiklar om design och arkitektur utan även om konst var det passande med ett samtal mellan Staffan Bengtsson och Sophie Allgårdh.

 

Nu pågår en stor utställning med Nils Dardel på Moderna Museet fram till den 14 september. Sophie Allgårdh berättade på ett lysande sätt om den ombytlige Nils Dardel och det parisiska avantgardet i början på 1900-talet. SF

måndag, 09 juni 2014 16:45

Fabege säljer två tomträtter i city

alt
Duvan 6, Klara Södra Kyrkogata 1.

 

alt

Lammet 17, Korgmakargränd 2.

 

alt

Scandinavian Office Building omfattande hela 42 000 kvm.

 

alt

Alléhuset med 23 600 kvm snart klar för inflyttning i Hammarby Sjöstad.

 

alt

Uarda Hus C, omfattande 24 000 kvm.

 

alt

Uarda Hus B, omfattande 18 000 kvm.

 

alt

Fabege Grönlander Södra 13 är blåklassat och kan ej bli hotell.

 

Fabege har sålt tomträtten Duvan 6 till Mengus och tomträtten Lammet 17 till Slussgården. Duvan är belägen på Klara Södra Kyrkogata 1, och omfattar en uthyrbar area om 9 670 kvm som i huvudsak består av kontor. Lammet är belägen på Korgmakargränd 2 och omfattar en uthyrbar area om 6 790 kvm (fördelat på 5 660 kvm kontor/ butiksyta och 1 130 kvm förråd).

 

Försäljningarna sker i bolag till ett sammanlagt underliggande fastighetsvärde om 853 Mkr och ger ett resultat om 25 Mkr före skatt, respektive 48 Mkr efter skatt, vilket kommer att redovisas under andra kvartalet 2014.

 

– Vi har valt att sälja dessa tomträtter för att fortsätta investera i vår projektportfölj som vi bedömer ger oss en högre avkastning, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege.

 

I en kommentar kan sägas att framgångarna för Fabeges projektverksamhet är stora. Det som övertygar med Fabege är värdetillväxten i den starka projektportföljen, framförallt i Arenastaden, men även i Stockholms innerstad och Hammarby Sjöstad.

 

Under Q 1 i år ökade nettouthyrningen med 17 Mkr vilket resulterat i en ovanligt hög överskottsgrad. Närmast kommer Fabege färdigställa Uarda Hus C i Arenastaden med fyra huskroppar om totalt 24 000 kvm BTA där Svenska Spel kommer att hyra 7 000 kvm.

 

Vidare står Alléhuset med 23 600 kvm snart klar för inflyttning i Hammarby Sjöstad.  En fastighet som innehåller hotell, handelsplats och kontorslokaler. Bakom hotellsatsningen ligger Tastsinns-koncernen som kommer att driva hotellet som ett designhotell till konkurrenskraftigt pris.

 

Ett annat stort projekt som kommer att byggstartas är Uarda Hus B om totalt 18 000 kvm. En fastighet som är enkel i sin form och utformad som bokstaven ”H”.

 

Fabege största framgång i år var när bolaget i april tecknade ett 15-årigt hyresavtal med TeliaSonera om att hyra hela Scandinavian Office Building, om 42 000 kvm i Arenastaden, Solna. Flytten beräknas till våren 2016 och berör alla TeliaSoneras medarbetare i Farsta och i Stockholms city. Hyresvärdet är drygt 98 Mkr per år exklusive tillägg och garage.

 

Ett annat projekt som är intressant Grönlandet Södra 13 (Riksförsäkringsanstalten) som uppfördes 1931 på Adolf Fredriks Kyrgogata och som ritades av Sigurd Lewerentz, en av Sveriges internationellt sett mest uppmärksammade arkitekter. Flera intressenter har velat öppna ett hotell i fastigheten, säger Christian Hermelin, vd Fabege i telefonsamtal. Men det går inte att bygga om fastigheten till hotell eftersom den är blåklassad. Blått är den högsta klassen och omfattar synnerligen kulturhistoriskt värdefull bebyggelse som motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen. Nu anpassar Fabege fastigheten till fler än en hyresgäst.

alt

Clarion Hotel Arlanda, ritat av Aros arkitekter, numera Sweco, färdigställdes i oktober 2012.

 

Swedavia säljer Clarion Hotel vid Stockholm Arlanda Airport till SPP Fastigheter Swedavia och SPP Fastigheter har nått en överenskommelse att förvärva samtliga aktier i bolaget som äger hotellfastigheten i anslutning till Stockholm Arlanda Airport. Överlåtelsen sker i linje med Swedavias fastslagna strategi att skapa och realisera värden för återinvesteringar i flygplatsernas konkurrenskraft. Transaktionen genomförs till ett underliggande fastighetsvärde om 1,1 mdr kr med möjligheter till en tilläggsköpeskilling.

 

DTZ har varit rådgivare till Swedavia vid försäljningen. SPP Fastigheter ägs av norska Storebrand.

 

Clarion Hotel Arlanda, ritat av Aros arkitekter, numera Sweco, vid Stockholm Arlanda Airport, färdigställdes i oktober 2012. Hotellet har 414 hotellrum, 44 möteslokaler och två restauranger med direktanslutning till flygplatsens terminaler.

 

– Vår uppgift är att vidareutveckla flygplatserna och därigenom stärka förutsättningarna för svensk tillgänglighet. Samtidigt som vi nu genomför ett mycket viktigt steg i det arbetet välkomnar vi Storebrand/SPPs engagemang vilket kommer stärka flygplatsens erbjudande gentemot resenärer ytterligare, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.

 

– Förvärvet av hotellfastigheten ligger inom vår strategi att investera i fastigheter i tillväxtregioner med stabila kassaflöden. Hållbarhet är en viktig fråga för oss och fastigheten är Green Building certifierad. Vi är mycket glada över möjligheten att få genomföra den här affären tillsammans med Swedavia, säger Marita Loft, vd Storebrand Fastigheter.

 

För Swedavia innebär försäljningen att ytterligare utrymme för exploatering av flygplatsnära fastigheter möjliggörs, där kontorsbyggnader intill den nu aktuella hotellfastigheten är nästa naturliga steg. Parallellt skapas också förutsättningar för att omhänderta den långsiktiga tillväxten av resenärer vid flygplatsen

 

Tillträdet är planerat till den 18 juni 2014.

alt

År 2010 invigdes nya Sollentuna Centrum, ritat av White, med 140 butiker

i två plan och en dagligvarubutik på 4 000 kvm.

 

I fredags avtalade Steen & Ström att sälja fem svenska köpcentrum, om totalt 123 218 kvm. Leimdörfer har varit ensam rådgivare till Steen & Ström.

 

 – Vi är stolta över att fått förtroendet att företräda Steen & Strøm i en av årets största fastighetsaffärer i Sverige. Steen & Strøm är ett av Skandinaviens ledande köpcentrumbolag, och i den direkta och indirekta ägarkretsen finns såväl holländska APG som är en av världens största institutioner, franska Klépierre, ett av Europas ledande köpcentrumbolag, samt USA:s största fastighetsbolag Simon Property Group, säger Erik R. Eliasson, partner och CEO på Leimdörfer.

 

De fem centrum som säljs är Familia (Hyllinge, 15 769 kvm), Etage (Trollhättan, 16 604 kvm), Mirum (Norrköping, 39 122 kvm), Mitt i City (Karlstad, 16 010 kvm) och Sollentuna Centrum (Sollentuna, 35 713 kvm).

 

Transaktionens totala fastighetsvärde är cirka 3 250 Mkr.

 

Köpcentrumen köps av ett dotterbolag till Olav Thon Eiendomsselskap ASA, som är en del av Olav Thon Group (Norges största privata fastighetsägare).

 

I ett pressmeddelande säger Olav Thon de fem centrumens årsomsättning under 2013 var cirka 3,6 Mdr kr.

 

Olav Thon Gruppen ägde eller förvaltade vid årskifter 2013/2014 2014 totalt 95 köpcentrum, varav 3 i Sverige. Av dessa 95 centrum är 68 hel- eller delägda och 27 förvaltas åt externa ägare. Underår 2013 omsatte de norska centrum 55 miljarder NOK och de svenska 6,4 Mdr kr.

 

Försäljningen av portföljen är knuten till Steen & Ströms strategi att stärka gruppens finansiella position och frigöra kapital för framtida utvecklingsprojekt, som planeras i Norge, Sverige och Danmark under de kommande åren. Överenskommelsen är inte villkorad, övertagandet sker i början av juli.

 

Steen & Ström är ett av Skandinaviens ledande köpcentrumbolag med 34 köpcentrum i Norge, Sverige och Danmark.

 

Steen & Ström ägs av det franska köpcentrumbolaget Klepierre (56 procent) och den holländska pensionsfonden APG (44 procent).

 

Klepierre är ett ledande köpcentrumbolag i Europa med en portfölj värderad till 14,1 miljarder euro, i huvudsak bestående av stora köpcentrum i 13 länder i kontinental Europa. Klepierre, är en fransk REIT (SIIC), noterad på Euronext Paris TM.