30 april 2024

Redaktionen

onsdag, 27 mars 2019 14:52

KI: Högkonjunkturen bromsar in

 

Konjunkturinstitutets prognos fram till år 2024 förutsätter att Storbritannien inte lämnar EU utan ett avtal.

 

 

 

Svensk ekonomi har gått in i en fas av avmattning och BNP växer med 1,5 procent i år. Konjunkturen har toppat och investeringarna i näringslivet minskar något. Företag och framför allt hushåll har blivit mindre optimistiska. Samtidigt är resursutnyttjandet på arbetsmarknaden fortsatt högt. Trots det blir löneutvecklingen måttlig och inflationen blir lägre än 2 procent i år. Det framgår av Konjunkturinstitutets nya prognos som publiceras i dag.

 

De senaste årens kraftiga försvagning av kronan har ökat de svenska exportföretagens internationella konkurrenskraft och vinstläget är starkt i industrin. Samtidigt växer omvärldens efterfrågan på svensk export relativt långsamt. Det höga kapacitetsutnyttjandet liksom bristen på arbetskraft med efterfrågad kompetens bedöms därtill begränsa exporttillväxten.

 

På hemmamarknaden minskade bostadsinvesteringarna i fjol som en följd av det tidigare hastiga fallet i bostadspriserna. Priserna förefaller nu ha stabiliserats men antalet påbörjade lägenheter har fortsatt att minska jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Bostadsinvesteringarna sjunker därför även i år för att sedan stabiliseras nästa år. Svaren i Konjunkturbarometern visar att hushållen blivit mer pessimistiska. Både framtidsförväntningarna på den svenska ekonomin i stort och på den egna ekonomin är nu lägre än normalt. Trots det ökar hushållen konsumtionen i takt med uppgången i de disponibla inkomsterna.

 

De senaste åren har sysselsättningen ökat snabbt. Även om uppgången bromsar in består högkonjunkturen på arbetsmarknaden. Men löneutvecklingen blir måttlig och inflationen dämpad. Riksbanken väntas höja reporäntan vid årsskiftet men avvaktar sedan med ytterligare höjningar till 2021.

 

Det offentligfinansiella sparandet är lågt i år, trots ett högt resursutnyttjande, och hålls i viss mån uppe av konjunkturen. Om bilden står sig framöver kan det finansiella sparandet behöva stärkas för att värna överskottsmålet. Utrymmet för ofinansierade reformer i ändringsbudgeten i vår bedöms vara obefintligt, givet att överskottsmålet beaktas.

 

Prognosen förutsätter att Storbritannien inte lämnar EU utan ett avtal.

 

 

Castellums fastigheten Eminent i Hyllie, Malmö, omfattar 10.000 kvm fördelat på sju plan och inrymmer även bistro, gym, gemensamma konferenslokaler och coworking. 

 

Castellums nybyggda fastighet Eminent i Malmö är Nordens första WELL-registrerade kontorshus. Intresset för fastigheten har varit stort och mellan april och augusti flyttar Boozt, Mindpark, Pergo, Diaverum, Puls & Träning och Icopal in i på totalt 10.000 kvm – och därmed är fastigheten fullt uthyrd.

 

WELL-certifieringen utgår ifrån sju delar som alla påverkar hälsan: luft, vatten, ljus och ljud samt kost, motion och välbefinnande.

 

– Det är glädjande att allt fler arbetsgivare förstår värdet av att investera i sina medarbetares välmående. Vinsterna är många, som färre sjukskrivningar och stressrelaterade sjukdomar. Friska och nöjda medarbetare presterar bättre och höjer därmed företagets lönsamhet, säger Henrik Saxborn, koncernchef för Castellum.

 

Med enbart 15 minuters tågresa från Köpenhamns flygplats Kastrup och ett par minuter från Malmö Central är det snabbt och lätt att ta sig till Eminent, som ligger mitt i den expansiva stadsdelen Hyllie. För cykelpendlarna finns dessutom ett välutrustat cykelgarage med omklädningsrum och möjlighet att reparera sin cykel, för att helt i linje med WELL stimulera till vardagsmotion. Förutom WELL Guld är Eminent även certifierat med Miljöbyggnad Guld.

 

Fastigheten Eminent i Hyllie, Malmö, omfattar 10.000 kvm fördelat på sju plan och inrymmer även bistro, gym, gemensamma konferenslokaler och coworking. Dessutom har fastigheten en gemensam takterrass med odlingar till bistron och utearbetsplatser.

 

 


Beredningsnämnden för Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt, föreslår att Ingrid Bonde (bilden), född 1959, väljs till ny styrelseordförande vid överstyrelsens möte den 11 april 2019

 

Ingrid Bonde har tidigare bland annat varit vice vd och finansdirektör för Vattenfall AB, vd för AMF Pension och generaldirektör för Finansinspektionen. Hon sitter i ett flertal bolagsstyrelser, är styrelseordförande i Hoist Finance AB och ordförande i Klimatpolitiska Rådet.

 

– Ingrid Bonde har mycket relevanta erfarenheter från ledande positioner i både betydelsefulla företag och myndigheter, och från att delta i och leda styrelsearbete. Sammantaget är vi övertygade om att hon har de egenskaper som krävs för uppdraget som Alectas styrelseordförande, säger Kenneth Bengtsson, ordförande i Alectas överstyrelse och sammankallande i Alectas beredningsnämnd.

 

–Jag ser fram emot att leda Alectas styrelsearbete. Den trygghet som Alecta erbjuder genom kollektivavtalad tjänstepension är och kommer fortsatt att vara viktig för både privatpersoner, företag och samhället i stort, säger Ingrid Bonde.


Erik Åsbrink lämnar ordförandeskapet efter 19 år.

 

Utöver förslaget till ny styrelseordförande föreslås också åtta ordinarie styrelseledamöter för omval och tre för nyval. Följande personer föreslås för omval: Hanna Bisell, Cecilia Fahlberg Pihlgren, Petra Hedengran, Magnus von Koch, Martin Linder, Richard Malmborg, Kaj Thorén och Anders Weihe.


Nyval föreslås för Markus Granlund, Helena Hedlund och Jan-Olof Jacke.

 

 

Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 


Heimstaden gör flera stora affärer. Dels köper Heimstaden genom bolagsförvärv 536 bostadsfastigheter med totalt 9.544 lägenheter i Nederländerna för 1,4 miljarder EUR, cirka 14,6 Mdr kr. Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 805.900 kvm, varav cirka 79.800 kvm är bostadsyta och cirka 12.100 kvm kommersiell yta. Förvärvet är inte förenat med några tillträdesvillkor och tillträde beräknas ske den 1 maj 2019.

 

Dels överlåter Heimstaden genom försäljning av aktier i dotterbolag, förvaltade fastigheter och pågående fastighetsprojekt i Danmark och Sverige om 16.247 Mkr till Heimstaden Bostad.

 

De överlåtna objekten utgörs dels av fastigheter under förvaltning med ett fastighetsvärde om 4.797 Mkr, dels pågående och kommande fastighetsprojekt till ett värde om 11.450 Mkr, vid färdigställande. De överlåtna förvaltade fastigheterna är geografiskt utspridda över Danmark och projekten återfinns primärt i Sverige. Hyresintäkterna på de förvaltade fastigheterna uppgår årligen till 221 Mkr och driftnettot till 135 Mkr. Tillträde för förvaltningsfastigheter planeras till den 29 mars respektive 15 april 2019.

 

Heimstaden Bostad är ett koncernbolag i den koncern där Heimstaden är moderbolag. Heimstaden innehar för närvarande cirka 65 procent av antalet röster och cirka 63 procent av antalet aktier i Heimstaden Bostad och räkenskaperna för Heimstaden Bostad konsolideras i Heimstadenkoncernens räkenskaper. Övriga aktieägare i Heimstaden Bostad är Alecta, Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser.

 

Förvärvet sker genom förvärv av fastighetsägande dotterbolag från bolag förvaltat av Round Hill Capital. Finansieringen av förvärvet sker genom nya syndikerade kreditfaciliteter om 875 MEUR, efterställt aktieägarlån från Fredensborg AS om 100 MEUR, samt tillgängliga likvida medel.

 

– Detta förvärv är en uppenbar möjlighet för Heimstaden att etablera ett betydande avtryck i en marknad med starka grunder, som varit på vår radar en längre tid, och med operativa stordriftsfördelar från dag ett, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 

I syftet att upprätthålla finansiell beredskap för bland annat investeringar och förvärv, samt återbetalning av aktieägarlån som erhållits i samband med förvärvet, har Heimstaden gett Carnegie Investment Bank och Swedbank mandat att undersöka förutsättningarna för Heimstaden att emittera hybridobligationer i SEK, men där en del kan emitteras i EUR, med evig löptid samt med en första refinansieringsmöjlighet efter 5,5 år. Likviden från en eventuell emission skall användas för generella företagsändamål, inklusive förvärv, både inom både inom Heimstaden och Heimstaden Bostad samt deras respektive dotterbolag.

 

Genom transaktionerna, samt inklusive tidigare under året tillträdda förvärv i Danmark, bedöms koncernen Heimstadens fastighetsvärde att uppgå till cirka 93 Mdr kr, motsvarande en ökning om cirka 16.727 Mkr (exklusive projektfastigheter) jämfört med ett fastighetsvärde om 76.249 Mkr vid årsskiftet 2018/2019. Nettobelåningsgraden bedöms att uppgå till 61,2 procent jämfört med en nettobelåningsgrad om 53,7 procent vid årsskiftet.

 

 

 

 

 

 

 



onsdag, 27 mars 2019 07:52

John Mattson utreder börsnotering

 

Siv Malmgren, vd för John Mattson Fastighetsföretagen AB.

 


John Mattson Fastighetsföretagen AB har initierat en process för att utreda förutsättningarna för en notering av bolagets aktier på Nasdaq Stockholms huvudlista. I samband med en eventuell notering kommer en ägarspridning av befintliga aktier att genomföras.

 

John Mattson har under en längre tid förberett sig för en framtid i noterad miljö, där huvudägaren kvarstår som en betydande ägare. En notering av bolagets aktier är ett logiskt och viktigt steg i bolagets fortsatta utveckling och tillväxt då det ökar kännedomen om verksamheten och stärker bolagets profil.

 

Med anledning av ovan har John Mattson Fastighetsföretagen AB anlitat Carnegie och Handelsbanken som finansiella rådgivare och Gernandt & Danielsson som legal rådgivare.

 

John Mattson är Lidingös största bostadsfastighetsägare med närmare 2.200 hyreslägenheter. Marknadsvärdet på John Mattsons fastighetsbestånd uppgick den 31 december 2018 till drygt 6 Mdr kr.

 


 

Med egenutvecklade och patenterade ZIP-Element, är Zenergys företagsidé att leverera bostadsmoduler och byggbodar över hela Sverige.

 

 

Den nu konkurshotade modulhustillverkaren Zenergy tecknade i juli 2017 ett ramavtal med K-fastigheter, Karlsson Equity Holding, om beställning och leverans av minst 750 modulbostäder. I detta avtal säger nu Zenergy att ett första projekt om 26 lägenheter i Ödåkra har påbörjats och vid godkänd slutbesiktning åligger det K-Fastigheter enligt ramavtalet att fullfölja beställningsåtagande om minst 750 lägenheter.


Men K-Fastigheter, ägt av Jacob Karlsson och Balders vd Erik Selin, har meddelat att de efter färdigställd byggnation i Ödåkra inte kommer fullfölja sitt beställningsåtagande på resterande bostäder och K-Fastigheter har därför krävt att Zenergy meddelar marknaden detta.

 

Det innebär, säger Zenergy i ett pressmeddelande, att bolagets styrelse lämnar därför denna information utan att ha analyserat situationen ytterligare, men bolaget har tillsatt en projektgrupp för vidare hantering av ärendet och bolaget utesluter inte att rättsliga åtgärder kan bli aktuella.

 

I januari i år ansökte Zenergy om företagsrekonstruktion som beviljats av Jönköpings tingsrätt för rekonstruktören advokat Johan Sölveland på Glimstedts Advokatbyrå. Moderbolaget Zenergy AB omsatte enligt senast tillgängliga bokslut endast cirka 38 Mkr med en förlust om hela 30 Mkr.

 

Noterade Zenergy, som har sitt säte i Skillingaryd i Jönköpings län och som grundades 2009, är en aktör inom utvecklingen av bostäder och andra byggnader baserade på modulär arkitektur. För snart två år sedan menade bolagsledningen i Zenergy att den hade landat ett kontrakt med K-Fastigheter värt cirka 700 Mkr under en femårsperiod. Men när nu detta kontrakt sägs upp under tisdagen av K-Fastigheter medförde det att aktien för Zenergy B rasade med hela 22,36 procent till endast 0,39 kr/aktie. Aktien noterades i januari 2016 på 20 kr.

 

Noterbart är att Zenergys styrelse förstärktes nyligen med tre personer som adjungeras in i bolagets styrelsearbete intill ordinarie årsstämma den 6 maj 2019. Dessa är Stefan Attefall, före detta bostadsminister, Johan Lind, före detta vd för Hökerum Fastigheter och Christian Brännström, som har erfarenhet från ledande befattningar inom industriell småhustillverkning. SF


tisdag, 26 mars 2019 15:16

Fastator köper för 220 Mkr

 

Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

 


Aktiebolaget Fastator har via dotterbolag i tre separata transaktioner förvärvat och tillträtt fem centrala fastigheter i Bollnäs, Ludvika och Sala. Det totala underliggande fastighetsvärdet uppgår till 220 Mkr med ett totalt årligt hyresvärde om 27,7 Mkr.

I förvärven, som finansieras med eget kapital och banklån, ingår en total uthyrningsbar yta om 24.328 kvm och därutöver 337 p-platser. Den ekonomiska uthyrningsgraden uppgår till 89 procent och den genomsnittliga återstående kontraktstiden uppgår till 2,7 år. Största hyresgäst är Skatteverket som står för 11 procent av hyresvärdet.

– Vi är mycket nöjda att ges möjlighet att förvärva dessa fem centrala fastigheter med strategiska lägen för respektive ort och vi ser mycket fram emot att vara med och utveckla dessa orter och fastigheter, säger Joachim Kuylenstierna, vd på Fastator.


 

Henrik Einarsson, etableringschef, och Peter Warda, analytiker på Business Region Göteborg.

 



Göteborgsregionen fortsätter att gå bra trots internationella orosmoln. Personbilsexporten växer starkt, företagens lönesumma ökar klart mer än genomsnittet för riket, jobbtillväxten ser urstark ut och arbetslösheten är alltjämt lägst bland storstadsregionerna i Sverige. Det framgår av Business Region Göteborgs första konjunkturrapport för året.

– Konjunkturen i världen har saktat ner fast det märks inte fullt ut här än så länge. Exporten går spikrakt uppåt, företagens lönesumma ökar vilket betyder att sysselsättningen har ökat och den växer betydligt bättre än riket i övrigt. Den har inte varit så här stark sedan 2012, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

Sveriges BNP ökade med 1,2 procent under det fjärde kvartalet 2018 jämfört med tredje kvartalet samma år. Störst bidrag till uppgången mellan kvartalen hade exporten. För helåret 2018 ligger BNP-tillväxten i linje med den genomsnittliga tillväxten för 2000-talet vilket motsvarar 2,3 procent.

– Alla prognoser pekar på att tillväxten kommer dämpas framöver. Frågan är dock om det kommer dämpas så mycket att det innebär lågkonjunktur. Jag tror inte det, säger Peter Warda, analytiker på Business Region Göteborg.

Han tror att den utplanade effekten inte slår igenom kan bero på att företagen hittat en marknadspenetrering som balanserat upp handeln. Trots att exempelvis bilexporten gått ner i USA med 30 procent på årsbasis ökar den totala handeln, framför allt genom ökad export till Kina, Finland och Norge.

– Vi vet inte men det kan vara så att företagen är mer medvetna i dag. Är man ett globalt företag har man mycket tillgång till information, man har analytiker och marknadskunniga agenter som studerar marknader och som kanske kan flagga tidigare när konjunkturer viker. Det gör att företagen kan ställa om, både vad gäller marknadsföring och marknadsval för att dämpa effekten, säger Peter Warda.

Samtidigt pekar Peter Warda och Henrik Einarsson på en rad internationella faktorer som kan skapa oreda för näringslivet: ökad protektionism med biltullar och ståltullar, Brexit och Kinas ekonomiska läge. Enligt en rapport från World Trade Institute i Bern kan 3.500-4.000 jobb i Sverige försvinna om biltullar införs av USA. Närmare hälften av jobben inom den svenska bilindustrin finns koncentrerade i Göteborgsregionen med omnejd.

Av konjunkturrapporten framgår också att bostadspriserna verkar ha stabiliserats på senare tid. Däremot syns tydliga signaler på att försäljningen av bostadsrätter går fortsatt trögt.

– En följd av att försäljningen går trögare är att man nu verkar dra ner på produktionen av bostadsrätter något, vilket i sin tur kan bidra till att prisbilden stabiliseras. Men behovet av bostäder är fortsatt stort i regionen, avslutar Peter Warda.

 

Riksbyggen uppför 138 hyresrätter i Marieberg i den norra delen av Nyköping. Området ligger nära E4-påfarten, det tar ungefär en timme till Stockholm och 40 minuter till Södertälje. Sträckan går även att resa med SJ. Stadsbussen trafikerar området och en promenad utmed ån in till stadens centrum tar cirka 15 minuter.

 


Riksbyggen bygger 138 hyreslägenheter i Marieberg, Nyköping, med beräknad inflyttning under våren 2020. De kommer att förmedlas både av Riksbyggen själva och Bostadsförmedlingen i Stockholm. Det är första gången som Bostadsförmedlingen och Riksbyggen samarbetar i Nyköping.

För Riksbyggen innebär samarbetet med Bostadsförmedlingen att bostäderna blir synliga för hela gruppen bostadssökande i bostadskön.

– Vi har sedan tidigare ett bra samarbete med Bostadsförmedlingen i Stockholm. När vi nu bygger nya hyresrätter i Nyköping, en stad som Bostadsförmedlingen vill satsa på, såg vi dem som en naturlig samarbetspartner, säger Carl-Johan Hansson, affärsområdeschef på Riksbyggen.

Förbättrade kommunikationer har gjort Stockholm och Mälardalen till en allt mer sammanhållen region och Bostadsförmedlingen har sett ett växande intresse även för orter på lite längre pendlingsavstånd från Stockholm. Ifjol förmedlades lägenheter i 23 av länets 26 kommuner och dessutom för första gången i Västerås, Håbo och Strängnäs. Med en timmes avstånd till Stockholm och ungefär 40 minuter till Södertälje är Nyköping en plats med liknande förutsättningar.

Tidigare har Bostadsförmedlingen och Riksbhyggen samarbetat för uthyrning av hyresrätter i Stockholmområdet, till exempel i Porslins-kvarteren i Gustavsberg.

– Vi är glada för det fortsatta förtroendet från Riksbyggen och ser fram emot det här samarbetet. Vi strävar alltid efter att kunna erbjuda de bostadssökande ett så brett utbud som möjligt. Att vi nu etablerar oss i Nyköping stärker Stockholms växande arbetsmarknadsregion, säger Christer Edfeldt, vd för Bostadsförmedlingen.
tisdag, 26 mars 2019 11:10

Wihlborgs bygger nytt i Helsingborg

 

Den nya anläggningen som Wihlborgs bygger på fastigheten Musköten 20 på Berga i Helsingborg åt försvarsbolaget MilDef, omfattar 2.700 kvm kontor och 1.700 kvm produktions- och laboratorielokaler

 


Wihlborgs har tecknat ett tioårigt avtal med försvarsbolaget MilDef för 4.400 kvm nybyggda kontors- och produktionslokaler på Berga i Helsingborg.

 

Helsingborgsföretaget MilDef utvecklar stryktåliga datorer och elektronik för försvarstillämpningar och är hyresgäster hos Wihlborgs på Berga redan idag. Företaget befinner sig i stark tillväxt och med den nya anläggningen mer än dubblerar man sin yta genom en utökning från 1.900 till 4.400 kvm.

 

– Vi är mycket glada att få möjlighet att fortsätta relationen med MilDef och hjälpa dem med nya, toppmoderna lokaler i närheten av de nuvarande. Helsingborg har ett spännande näringsliv med företag inom vitt skilda sektorer och MilDef är ett utmärkt exempel på hur man tar vara på den entreprenörsanda och den spetskompetens som finns i staden och regionen, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

 

– MilDefs internationella expansion accelererar, och det ställer nya krav på vår verksamhet i Sverige. Behoven framåt handlar dels om utökad storlek och kapacitet men ännu mer om framtidssäkrade lokaler anpassade för vår verksamhet. Vårt mångåriga samarbete med Wihlborgs har under detta kreativa projekt fördjupats ytterligare, säger Björn Karlsson, vd för MilDef Group.

 

Den nya anläggningen som byggs på fastigheten Musköten 20 på Berga omfattar 2.700 kvm kontor och 1.700 kvm produktions- och laboratorielokaler och certifieras enligt Miljöbyggnad Guld. Investeringen beräknas till 97 Mkr. Byggstart sker under april och inflyttning planeras till 1 oktober 2020.