17 maj 2024

Redaktionen

 

De fyra fastigheter som HEBA säljer är från vänster, överst: Korsö 3, Storforsplan 1, Farsta. Byggår: 1960. Skrubbhyveln 5, Karmstolsvägen 14-24, Gubbängen. Byggår: 1949. Datumblocket 1, Skattegårdsvägen 49-55 i Vällingby. Byggår: 1954 och Sticksågen 1, Skrinvägen 1-11, Gubbängen. Byggår: 1947.

 

 

HEBA har tecknat avtal om överlåtelse av totalt fyra fastigheter till tre olika köpare. De överlåtna fastigheterna är Datumblocket 1 i Vällingby, Sticksågen 1 och Skrubbhyveln 5 i Gubbängen samt Korsö 3 i Farsta. Alla fastigheterna är upplåtna med tomträtt. Affärerna genomförs som bolagsaffärer med tillträden planerade under juni 2019.

 

Köpare av Datumblocket 1 är Brovalvet Förvaltnings AB. Byggnaderna på fastigheten omfattar 102 lägenheter om totalt 5.528 kvm och 876 kvm lokaler. Köpeskillingen för aktierna i det fastighetsägande bolaget är baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 180,0 Mkr och uppgår (preliminärt) till cirka 147,7 Mkr. På tillträdesdagen kommer HEBA utöver köpeskillingen att erhålla en återbetalning av lämnade lån från det fastighetsägande bolaget om 25,4 Mkr.


Köpare av Sticksågen 1 och Skrubbhyveln 5 är CELON AB. Byggnaderna på fastigheterna omfattar totalt 73 lägenheter om totalt 4.146 kvm och 248 kvm lokaler. Köpeskillingen för aktierna i de fastighetsägande bolagen är baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 130,0 Mkr och uppgår (preliminärt) till cirka 117,0 Mkr. På tillträdesdagen kommer HEBA utöver köpeskillingen att erhålla en återbetalning av lämnade lån från det fastighetsägande bolaget om 7,2 Mkr.


Köpare av Korsö 3 är Primula Byggnads AB. Byggnaden på fastigheten omfattar 74 lägenheter om totalt 5.509 kvm och 62 kvm lokaler. Köpeskillingen för aktierna i det fastighetsägande bolaget är baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 155,0 Mkr och uppgår (preliminärt) till cirka 139,2 Mkr. På tillträdesdagen kommer HEBA utöver köpeskillingen att erhålla en återbetalning av lämnade lån från det fastighetsägande bolaget om 9,1 Mkr.

 

Det sammanlagda underliggande fastighetsvärdet överstiger den externa värderingen per årsskiftet 2018/2019 med cirka 10 procent. Reserverad skatteskuld kommer att återföras och innebär en skatteintäkt om cirka 64,4 Mkr.

 

HEBA har ett omfattande ROT- och nybyggnadsprogram som medför stora investeringar.

– Genom försäljningarna får vi möjligheter till att ytterligare öka vår nyproduktion av bostäder och äldreboenden och samtidigt förbättra bolagets intjäningsförmåga, säger Patrik Emanuelsson, vd för HEBA Fastighets AB


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Liljeholmstorget Galleria invigdes i november 2009. I maj 2010 tilldelades Liljeholmstorget Galleria, Platinum, den högsta nivån av miljöcertifieringen LEED. Gallerian har 90 butiker och 900 parkeringsplatser under jord.

 

 

 

 

Liljeholmstorget Galleria och Högdalen Centrum fortsätter att utvecklas starkt. Förra året ökade Liljeholmstorget Galleria omsättningen med 5 procent till 1,89 Mdr kr. Antalet besökare ökade till 9,8 miljoner. Högdalen Centrum ökade försäljningen med 4 procent till 698 Mkr.

 

Liljeholmstorget Galleria har haft en 100-procentig uthyrningsgrad de senaste tre åren och försäljningen har fördubblats sedan gallerian slog upp dörrarna för tio år sedan. Förra året öppnade den danska heminredningskedjan Söstrene Grene och det prisbelönta hamburgerkonceptet Bastard Burgers i gallerian.

 

– Liljeholmstorget Galleria är ett bra exempel på att den fysiska handeln fortsätter att trivas i de bästa lägena. Gallerian utmärker sig om ett mycket välfungerande centrum med ett brett utbud av bland annat livsmedel, mode, service och vårdtjänster, i ett centralt läge vid tunnelbana, spårvagn och busscentral. Utbudet av livsmedel håller en mycket hög klass med bland annat en av Stockholms bästa och mest innovativa ICA Kvantum-butiker, säger Martin Kjellman, affärsområdeschef,på Citycon.

 

Även Högdalen Centrum med sitt utbud för vardagslivets behov har en hög uthyrningsgrad om 99,4 procent.

 

– Högdalen Centrum bjuder på småstadscharm trots närheten till Stockholms innerstad med sina många små butiker och ett starkt utbud av dagligvarubutiker. Centrumet erbjuder ett bra utbud av vardagsshopping och service, säger Martin Kjellman.

 

I januari utsågs Liljeholmstorget Galleria för sjunde året i rad till bästa stadsdelscentrum i Evimetrix årliga undersökning ”Stockholmarnas favoritcentrum”. Högdalen Centrum hamnade på tredje plats i kategorin årets klättrare.

måndag, 25 mars 2019 12:48

Sex byggherrar i Landvetter Södra

 

Landvetter Södra blir en helt  ny stad för minst 25.000 invånare. Visionsbild: Arkitekterna Krook & Tjäder

 


I ett strategiskt läge mellan Göteborg och Borås utvecklas Landvetter Södra – en helt ny stad för minst 25.000 invånare nära Göteborg Landvetter Airport. Nu har sex byggherrar valts ut att, tillsammans med Härryda kommun, driva utvecklingen. Första byggstart sker redan under nästa år, 2020.

De utvalda byggherrarna är: GBJ Bygg, Riksbyggen, Serneke Projektstyrning /Semrén & Månsson Arkitekter, Skanska Sverige/BoKlok Housing, Veidekke Bostad och Wallenstam.

– Intresset för Landvetter Södra är stort, vilket är oerhört roligt. Efter en lång och noggrann process med många intressanta och kompetenta aktörer som visat intresse är det fantastiskt att ha landat i de sex bolag vi nu har valt ut. Vi kan nu börja det spännande arbetet med att konkretisera och visualisera för den unika stad vi vill skapa med människan i centrum, säger Maria Ådahl, vd Landvetter Södra Utveckling AB.

Stort fokus i urvalet har lagts vid företagens ambition och kompetens att bygga hållbart i linje med Agenda 2030, innovativt, internationellt och mänskligt i samklang med naturen.

Landvetter Södra är av regeringen utsedd som en av nio intressanta stadsutvecklingsprojekt i Sverige. Ambitionen är att bli ett föredöme och en del av en nationell världsutställning för hållbart stadsbyggande från scratch.

– Vi är oerhört stolta och trygga med att nu ha beslutat om kärntruppen som ska göra nationellt och internationellt avtryck i framtidens stadsutveckling genom att skapa Landvetter Södra. Utöver de nu valda byggherrarna kommer flera av de andra aktörerna som visat intresse att involveras på olika sätt framöver, säger Per Vorberg (M), styrelseordförande Landvetter Södra Utveckling AB.

Nästa steg är att bilda konsortium för att tillsammans lägga strategin och plan för arbetet med att utveckla den första etappen av Landvetter Södra. Till att börja med är det 15 hektar, med blandad bebyggelse men främst bostäder, som ska byggas i nära anslutning till Landvetter samhälle och Göteborg Landvetter flygplats och Airport City. Detaljplanearbetet som blir exploatörsdrivet väntas påbörjas under kvartal tre och fyra 2019.  

– Vi har medvetet valt ut både större och mindre aktörer med olika styrkeområden sett till gestaltning, materialval och innovativt förhållningssätt. De vi nu valt ut kommer att bidra med både långsiktighet, stabilitet och dynamiskt arbetssätt, säger Patrik Linde (S), vice ordförande Landvetter Södra Utveckling AB. 
måndag, 25 mars 2019 12:39

Sollentuna kommun hyr hela The Factory

 

Sollentuna kommun har tecknat avtal med Wellstreet om att hyra The Factory i Häggvik mellan 2020-2022 då kommunhuset i Sollentuna centrum renoveras. Foto: Wellstreet

 

 

Nu är det klart att Sollentuna kommun flyttar större delen av sina verksamheter till The Factory, omfattande 14.000 kvm, i det gamla ABB-huset när kommunhuset i Sollentuna centrum evakueras, enligt Mitt i Sollentuna. Sollentuna kommunfastigheter AB har avtalat med företaget Wellstreet om att hyra delar av det välvda glashuset i södra Häggvik under renoveringen av det gamla kommunhuset i Sollentuna centrum under tiden 2020 och 2022.

 

– I lokalerna i The Factory får vi möjligen att fortsätta sitta samlat och det är något vi värdesätter högt eftersom det sker mycket samarbete mellan våra verksamheter. Dessutom ligger lokalerna bra till kollektivtrafiksmässigt med Häggviks pendeltågsstation på gångavstånd. Det här blir en mycket bra lösning för kommunen under ombyggnationen av Turebergshuset, säger Manfred Holmelin, tillförordnad kommundirektör, till kommunens hemsida.

 

Ersättningslokalerna i The Factory kommer att kosta omkring 25 Mkr per år. Därutöver tillkommer lokalkostnader för de verksamheter som behöver finnas närmare centrum. I dag betalar Sollentuna kommun 24,7 Mkr per år för kommunhuset.

 

Renoveringen av kommunhuset i Sollentuna centrum kommer att påbörjas 2020 och beräknas vara klar 2022. Kommunhuset ska renoveras och byggas om för 450–570 Mkr, enligt en grov uppskattning. Under tiden måste samtliga cirka 600 tjänstemän och förtroendevalda flytta ut ur huset.

 

Riskkapitalbolaget Wellstreet tecknade under 2018 ett avtal om att hyra hela det före detta ABB-huset av fastighetsägaren Centria för att förvandla det till en innovationshubb. Niam sålde år 2015 glashuset i Häggvik, tidigare ägt av Vasakronan, till Centria i Linköping.

 

 

 

 

IT-konsulten Tobias Lennér har antagit utmaningen att vara ny styrelseordförande i krisdrabbade Prime Living.

 


Peter Gustafson, styrelseordförande i Prime Living AB, har lämnat styrelsen. Som ny styrelseordförande har styrelsen valt Tobias Lennér. Övriga styrelseledamöter kvarstår i styrelsen och den kommer bestå av Jonas Andersson, Tobias Lennér och Mikael Wandt.

 

Valberedningen har informerats och förslag till styrelse kommer att presenteras inför årsstämman 2019.

 

– I och med brygglånet som kommunicerades igår och att obligationsförandena är genomförda har bolagets likviditet säkerställts i det korta perspektivet och styrelsearbetet går in i en ny och intensiv fas. I samband med det väljer jag att lämna styrelsen, säger avgående ordförande Peter Gustafson i en kommentar.

 

– Nästa steg för Prime Living att lösa den långsiktiga finansieringen. Sedan den nya styrelsen tillträdde i slutet av oktober har affärsrelationer med vissa tidigare underleverantörer avslutats och upprustning av befintligt fastighetsbestånd pågår. Bolaget har möjlighet att skapa stora utvecklingsvärden både genom att fortsätta exploateringen i Spånga med totalt 1136 lägenheter samt genom att fortsätta driva utvecklingen av bolagets fastighetsprojekt med upp till drygt 700 lägenheter på Irland vidare, säger Tobias Lennér i en kommentar.

 

Prime Living utvecklar studentbostäder med kortare produktionstider. Bolaget äger och förvaltar långsiktigt samtliga lägenheter som produceras. Bostäderna består av prefabricerade bostadsmoduler som tillverkas på fabrik i Kina, transporteras och monteras på plats i Sverige. Idag förvaltar Prime Living 1.038 lägenheter på fyra orter. Ännu finns ingen information om när det problemfyllda stora projektet vid Spånga station med 1.136 studentbostäder.

 

Prime Living gjorde storförlust under 2018 med ett resultat efter skatt om –587 Mkr (142), motsvarande –39,8 kr (9,6) per stamaktie. Försvagningen berodde främst på sjunkande fastighetsvärden om –341 Mkr (222) och reaförluster i samband med fastighetsförsäljningar om –83 Mkr (0). I rörelseresultatet ingick kostnadsöverdrag med –166 Mkr, varav –80 Mkr var en reservering för kommande kostnader, för färdigställandet av projekt Ferdinand, bestående av 1.054 lägenheter i Spånga. Se länk:

 

Frågan är om någon vill finansiera Prime Living långsiktigt? Av det extremt dåliga brygglånet från den 21 mars om 39,3 Mkr erhåller Prime Living endast 29,5 Mkr och lånet ska återbetalas redan den 30 juni. Som säkerhet har Prime Living pantsatt aktierna, aktier som har blivit allt mindre värda. Under måndagen sjönk kursen med 7,5 procent till 1,70 kr. I januari 2017 stod Prime Livings aktiekurs i 122,50 kr. SF

 

 

 

 


 

 

 

 

Stockholm Business Region, SBR, har utsett Staffan Ingvarsson (bilden) som ny vd från den 1 april.

 

Han har sedan 2015 varit vd för Stockholms stads IT-infrastrukturbolag, Stokab, och dessförinnan har han varit biträdande stadsdirektör med ansvar för stadens strategiska digitaliseringsarbete.

 

– Jag ser fram emot att få jobba med att skapa de bästa av förutsättningar för både det lokala näringslivet och internationella företag, talanger och besökare som vi arbetar för att attrahera till Stockholmsregionen, säger Staffan Ingvarsson.

 

Som vd för koncernen Stockholm Business Region får Staffan Ingvarsson övergripande ansvar för de två dotterbolagen Invest Stockholm och Visit Stockholm.

 

Anna Gissler – som har varit tillförordnad vd för Stockholm Business Region sedan 1 juli 2018 då vd Olle Zetterberg gick i pension – återgår som vd för Invest Stockholm.

 

fredag, 22 mars 2019 15:13

Belma Rejnefelt i ny roll på Sisab

 

 

Skolfastigheter i Stockholm AB, Sisab, har utsett Belma Rejnefelt (bilden) till chef för fastighetsutveckling och som ny medlem i ledningsgruppen. Hon tar över efter Olle Åberg som ny avdelningschef för fastighetsutveckling. Belma Rejnefelt var tidigare förvaltningsområdeschef på Sisab och tidigare arbetade hon på Coor Service Management som Site manager. Olle Åberg, som har arbetat på Sisab i 16 år i olika ledande befattningar, går nu i pension.

 

– Belma, med sin personlighet och mycket goda ledaregenskaper, kommer bidra till såväl ledningsgruppens som Sisabs utveckling. Hennes avdelning ansvarar för en av våra viktigaste framtidsfrågor och Belma passar perfekt i denna roll, säger Claes Magnusson, vd för Sisab.

 

Fastighetsutvecklingsfrågorna blir allt viktigare. Behovet av elevplatser är större än det finns mark att bygga på. Då måste Sisab hitta alternativa lösningar och fastigheter.

 

– Jag kan inte tänka mig ett viktigare uppdrag. I en stad som växer, växer också behoven av bostäder, platser för rörelse och lek, samhällsfunktioner och inte minst behovet av nya förskolor och skolor, säger Belma Rejnefelt.

Hon fortsätter:

– Ett exempel på detta är Stockholms största gymnasieskola, Anna Whitlocks gymnasium på Hantverksgatan. Där är Balder fastighetsägare, Sisab hyr fastigheten och förvaltar den för utbildningsförvaltningens verksamhet. Tidigare var detta ett kontor för Länsstyrelsen men är sedan augusti ifjol ombyggd till ett skolpalats med plats för 2.200 elever.

 

Keith Skeoch, CEO för Standard Life Aberdeen.

 


Heng An Standard Life (HASL), ett joint venture mellan Standard Life Aberdeen och Tianjin TEDA International, har fått tillstånd att etablera ett pensionsförsäkringsbolag i Kina. Det är det nionde försäkringsbolaget i Kina och det första joint venture-företaget som har fått detta tillstånd.

 

Kina har länge identifierats som en strategisk marknad för Standard Life Aberdeen. Tillståndet att gå vidare med utvecklingen av ett pensionsförsäkringsbolag för HASL speglar styrkan i förslaget och de relationer företaget har byggt i regionen.

 

HASL bildades år 2003 och erbjuder en omfattande serie av hälso-, livs- och sparprodukter i Kina. I ett antal år har HASL haft ambitioner att erbjuda pensioner i Kina, vilket speglar den potential som erbjuds av Kinas snabbt utvecklade pensionsmarknad.

 

Kina utgör ett viktig marknad för både försäkringsbolag och investeringsförvaltare. Kina har en åldrande befolkning, med över 250 miljoner människor som förväntas vara över 60 år 2020, och med allt färre i arbetande ålder som kommer att stödja det växande antalet pensionärer. Som ett resultat av detta förväntas det kinesiska långsiktiga systemet av sparande övergå från nuvarande statliga pensionsavsättningar till mer på yrkesmässiga och individuella sparprodukter.

 

En långsiktig politisk reform – inklusive utvecklingen av skatteplanerade besparingar – pågår i Kina för att stödja landets demografiska utveckling, vilken överensstämmer med andra marknader över hela världen där Standard Life Aberdeen har stor erfarenhet och kompetens.

 

Keith Skeoch, CEO för Standard Life Aberdeen, säger i en kommentar:

– Eftersom pensionsmarknaden i Kina ser ut att utvecklas med grundläggande reformer för att möta utmaningarna av en åldrande befolkning är Heng An Standard Life exceptionellt väl positionerat för att stödja kinesiska pensionssparare. Genom vårt långsiktiga förhållande med Tianjin TEDA International har vi nu byggt en infrastruktur, en distribution och en lokal kunskap för att utveckla vårt viktiga strategiska partnerskap med världens näst största ekonomi. Ett partnerskap som bygger på Standard Life Aberdeens långa historia i Kina.

 

Sir Gerry Grimstone, ordförande för Heng An Standard Life, tillägger:

– Beskedet idag som markerar kulminationen på ett betydande arbete av teamet hos HASL – det första utlandsinvesterade joint venture-företaget som beviljats detta godkännande, är ingen liten prestation. Det är ett testamente för vårt samarbete som visar djupet av den kompetens som vi har både inom industrin och den lokala marknaden. Jag ser fram emot att vi bygger framgång och genom att utöka våra investeringsförslag på marknaden.


Standard Life Aberdeen plc är ett ledande globalt investmentbolag med kontor i 27 länder och cirka 6.000 medarbetare. Bolaget hanterar och administrerar globala tillgångar om 551,5 miljarder pund, cirka 6.725 Mdr kr.


Standard Life Aberdeen plc, med huvudkontor i Skottland, har över en miljon aktieägare och är ett FTSE 100-bolag som är noterat på börsen i London.

fredag, 22 mars 2019 11:54

Hotel Gamla Stan öppnar i ny kostym


Hobelinska huset på Skeppsbron är uppkallat efter handelsmannen Johan Paul Hobelin och uppfördes ursprungligen 1670, baserat på arkitekten Nicodemus Tessins ritningar.

 




¨
Ett av rummen i Hotel Gamla Stan.

 


Efter en tids omfattande renovering välkomnar nu Hotel Gamla Stan i Stockholm de första gästerna till ett inbjudande, charmigt och personligt hotell. Inrymt i tre unika byggnader i Hobelinska huset på Skeppsbron 22, presenterar hotellet 81 inbjudande rum med tidstypiska detaljer från 1600-talet till nutid. För interiör, ritning och idé till den omfattande ombyggnationen av hotellet, med sina tidigare 67 rum, står hotell- och fastighetsägaren Vi Invest.

– Med det fantastiska läget är Hotel Gamla Stan hittills vårt mest strategiskt placerade hotell och ytterligare ett komplement i Gamla Stans utbud. Runt hörnet finns allt inom räckhåll. Vi har satsat på att bevara det gamla och historiska och samtidigt gjort det modernt och bekvämt. Här ska våra gäster trivas och de får möjligheten att vid nästa besök upptäcka ett nytt charmigt rum säger, Martin Hosseini, ägare och grundare Vi Invest.

Originaldetaljer som vackra trätak, stuckaturer, en smidestrappa och Stockholms stadsmur med vackra originalmålningar, återfinns i byggnaden och har bevarats. Samtidigt har byggnaden moderniserats för att erbjuda en hotellupplevelse utöver det vanliga i Stockholms äldsta kvarter. På hotellets entréplan ligger Sparadiset Gamla Stan och husets källare har byggts om till en mysig frukostrestaurang.

– Det har varit roligt och lärorikt projekt. Det är en utmaning att bygga om så gamla fastigheter, som har byggts om många gånger om innan vi tog över 2013. Vi har rivit lager på lager och knackat fram det gamla varsamt. Vi har prioriterat tillgängligheten genom installation av en modern hiss i industriell stil, som bryter av mot arkitekturen, i ljusgården och som länkar ihop våningar och rum, tillägger Nicke Bergström, samordnare Vi Invest och projektledare Hotel Gamla Stan.

fredag, 22 mars 2019 09:20

Nordika blir Amastens största ägare

 

Jonas Grandér, vd för Nordika Fastigheter, som blir Amastens största ägare före Sterner Stenhus och Tvättbjörnen Förvaltning.

 


Amasten Fastighets AB tillförs 175 Mkr genom en riktad nyemission, där investeraren är Nordika III Fastigheter AB. Amasten informerade den 27 februari om dess avsikt att genomföra en emission, vilket styrelsen nu fattat beslut om. Teckningskursen fastställdes till 4,20 kr.

 

Kapitalet stärker bolaget finansiellt och ger förbättrade tillväxtmöjligheter framåt. Amasten har med dess nya ledning sjösatt en ambitiös tillväxtplan för de kommande åren. Med nytt kapital från Nordika har parterna skapat förutsättningar för att det förändringsarbete som inletts av ledningen kan genomföras.

 

– Vi har med spänning följt den omdaning som ledningen under Jan-Erik Höjvall påbörjat. Nordika ser att det förändringsarbetet skapat ett dådkraftigt bolag med tydlig riktning framåt. Genom att tillföra nytt kapital till Amasten skapas bättre förutsättningar för bolaget att växla upp i volym och på så sätt ta steget upp till Nasdaq Stockholm Mid Cap. Det är en enormt driven organisation och vi har en stark tilltro till att bolaget kommer lyckas med sitt förändringsarbete att skapa ett starkt och välskött bostadsbolag på börsen, säger Jonas Grandér, vd för Nordika.

 

– Vi välkomnar Nordika som ny delägare till Amasten. Det är bra att vi får in kapitalstarka och kunniga investerare i Amasten. Nordika är en investerare som ser att det arbete vi gjort sedan vi kom in i bolaget är rätt väg framåt. Med det nya kapitalet får vi en bra plattform att växa vidare samtidigt som vi stärker finansieringen som helhet i bolaget, säger Jan-Erik Höjvall, vd förAmasten.

 

Amasten har, med stöd av det bemyndigande styrelsen erhöll på årsstämman den 17 maj 2018, beslutat om en riktad nyemission av 41.66. 666 stamaktier av serie A till en teckningskurs om 4,20 kronor per aktie. Teckningskursen motsvarar en rabatt om cirka 7,6 procent mot genomsnittlig volymviktad stängningskurs under de 30 senaste handelsdagarna. Då teckningskursen har fastställts med sedvanlig rabatt är det av styrelsens bedömning att teckningskursen har säkerställts marknadsmässigt.

 

Genom den riktade nyemissionen tillförs Bolaget 175 Mkr före emissionskostnader. Genom den riktade nyemissionen kommer det totala antalet aktier i bolaget att öka med 41.666.666 aktier från 177.684.005 till 219.350.671 aktier.

 

Avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att diversifiera ägarbasen på ett tids- och kostnadseffektivt sätt samt att stärka bolagets finansiella ställning och skapa förutsättningar för fortsatt tillväxt.

 

Advokatfirman Glimstedt har varit rådgivare till Amasten. Roschier och Nordanö agerade rådgivare till Nordika.