6 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 07 maj 2020 11:59

NCC bygger Manglerud badhus i Oslo

 

 

 


Mangleruds bad- och aktivitetshus utanför Oslo planeras vara klart i juni 2022.

 

NCC Building har startat bygget av Mangleruds bad- och aktivitetshus utanför Oslo som byggs på uppdrag av Undervisningsbygg KF. Kommunstyrelsen i Oslo beslutade om byggstart den 6 maj i år. Ordervärdet uppgår till cirka 370 Mkr

– Vi har sett fram emot att komma igång med att bygga den här anläggningen, som kommer att bestå av tre bassänger och skapa utrymme för en rad fritidsaktiviteter.  Tillsammans med byggherren och dennes rådgivare har vi utvecklat ett projekt jag är övertygad om kommer att vara till stor glädje för stadens invånare, säger Roger Nygård, chef för NCC Building Norge.

NCC:s kunskap och erfarenhet av badanläggningar var avgörande för att få uppdraget. NCC började sin satsning på badanläggningar år 2005 och har ett väl beprövat koncept med lösningar, leverantörer och underentreprenörer, utöver egna specialiserade projektledare, yrkesspecialister och hantverkare.

– Under planeringsfasen har vi arbetat med att hitta de bästa lösningarna som tillvaratar kommunens intressen, med fokus på kostnader, kostnadskontroll och kvalitet, säger Gunnar Ulvestad, områdeschef och ledare för NCC:s satsning på badanläggningar i Norge.

Mangleruds bad genomförs som en totalentreprenad med samverkan under hela projektet. Under hela byggtiden kommer det att ställas hårda miljökrav, bland annat ska byggarbetsplatsen vara utsläppsfri och badanläggningen byggs efter passivhus-standarden.

Projektet planeras vara klart i juni 2022 och orderregistreras i affärsområde NCC Building Nordics i det andra kvartalet 2020.

 


 

 

 

 

 

Förändringar i Willhems styrelse skedde vid en årsstämma den 6 maj 2020, då Fredrik Wirdenius (bilden) valdes som ny styrelseordförande i Willhem. Han ersätter Per-Håkan Westin, ordförande i Willhems styrelse sedan närmare tio år, som har avböjt omval. Vid årsstämman valdes även Daniel Gorosch in som ny ledamot. Han ersätter Simon de Chateau som har avböjt omval.

Fredrik Wirdenius
, som är ny styrelseordförande, har tidigare varit vd för Vasakronan under tolv års tid och han har dessförinnan innehaft olika chefspositioner inom Skanska. Sedan 2020 driver han egen verksamhet där han är rådgivare, främst inom fastighetsbranschen. Övriga styrelseuppdrag som han innehar är i Scandic Hotels, Kungsleden, AxFast, 3 E Property och Hållbo.

Daniel Gorosch
, som är ny ledamot, har gedigen erfarenhet inom finans- och fastighetsbranschen och har tidigare varit vd för JLL i Sverige och SBF-koncernen. Han har även innehaft olika befattningar på Alfred Berg Fondkommission, H&Q och GE Capital Real Estate.

Vid årsstämman avtackades också Per-Håkan Westin som efter närmare 10 år som styrelseordförande valt att lämna Willhems styrelse. Även Simon de Chateau, som varit ledamot sedan 2016, har avböjt omval.

Willhems styrelse består nu av: Fredrik Wirdenius (ordförande), Lena Larsson Daag (ledamot), Johan Temse (ledamot), Christel Armstrong Darvik (ledamot) och Daniel Gorosch (ledamot).



 

 

 

 

 

Styrelsen i Slättö Förvaltning förstärks, genom att rekrytera Ann Grevelius (bilden t h) och Jan Litborn (bilden t v), i ett led i arbetet med att säkerställa förutsättningarna för fortsatt expansion. De nya ledamöterna valdes in vid bolagsstämman den 6 maj 2020.

– Slättö Förvaltning står inför en spännande tillväxtresa och har höga framtidsambitioner. Ann och Jan är två strategiska rekryteringar som med sin kompetens och erfarenhet förstärker styrelsens sammansättning och ger oss goda förutsättningar inför framtiden, säger Per Berggren, styrelseordförande, Slättö Förvaltning.

Ann Grevelius
har lång erfarenhet inom Asset Management med chefsbefattningar inom Handelsbanken och SEB. Som urval bland aktuella uppdrag sitter Grevelius i Stenvalvets styrelse, i Nasdaq Stockholms bolagskommitté samt i investeringskommittén hos Stiftelsen för Strategisk Forskning.

– Slättö är ett bolag präglat av stort engagemang, fokus på tillväxt och starkt entreprenörskap. Jag ser fram emot att vara med på den fortsatt spännande resan, kommenterar Ann Grevelius.

Jan Litborn
är Managing Partner vid Advokatfirman Glimstedt Stockholm samt styrelseledamot i ett flertal noterade och onoterade bolag. Litborn är bland annat styrelseordförande i Fabege och I.A Hedin Bil AB samt styrelseledamot i Backahill och Wihlborgs.

– Det ska verkligen bli roligt att anta utmaningen att komma in i styrelsen i ett bolag som via en snabb men ordnad expansion klivit in i marknaden som en kreativ och beslutsfattande partner. Framförallt ska det bli roligt att fördjupa samarbetet med Johan Karlsson och hans medarbetare, vilka jag har uppfattat som snabba och konstruktiva i affärer, detta trots att man noga övervägt riskerna i respektive affär, säger Jan Litborn.

Slättö Förvaltning har sedan starten 2013 etablerat sig som en snabbväxande utmanare på fastighetsmarknaden. Totalt har Slättö utvecklat och förvaltat sju fastighetsfonder, genomfört över 70 transaktioner till ett värde om drygt 14 miljarder kronor och genererat en genomsnittlig årlig avkastning om 29 procent på investerat kapital i avslutade fonder. Från att inledningsvis enbart fokuserat på bostäder i Sverige har Slättö breddat sitt investeringsmandat till samtliga fastighetssegment med möjligheten att även investera på övriga nordiska marknader.


torsdag, 07 maj 2020 11:12

COBAB bygger Ekerös nya badhus

 

 

 


Det nya badhuset på Ekerö kommer uppföras i anslutning till Träkvistavallen. Angränsande finns Träkvistavallens idrottsplats som omfattar ishall, paddelhall och fotbollsplaner. Foto: COBAB

 


Ekerö kommun tilldelar kontraktet för badhuset till byggföretaget COBAB Planeringen inför badhuset på Träkvistavallen är i full gång. I mars 2020 beslutade tekniska nämnden att tilldela kontraktet till byggföretaget COBAB. Ett företag som specialiserat sig på badhus.

Ekerö kommun har valt ett för kommunen nytt sätt att driva projektet. Det ska ske i samverkan med COBAB, vilket innebär att kommunen beskriver funktionerna och berättar hur man vill driva badhuset, under det att COBAB ställer upp med erfarenhet och kunskap från andra badhus. Arbetet ska drivas med gemensamma mål. Det övergripande målet är ett badhus i enlighet med det program som har fastställt av kommunfullmäktige och inom beslutat budget.

Det nya badhuset kommer uppföras i anslutning till Träkvistavallen. Angränsande finns Träkvistavallens idrottsplats som omfattar ishall, paddelhall och fotbollsplaner.

– Upphandlingen av byggföretaget är ytterligare ett viktigt steg på vägen mot det av många efterlängtade badhuset som Ekeröalliansen har som mål att inviga byggstarten för under mandatperioden. Det kommer att bli en ny och uppskattad mötesplats för kommunens alla invånare i framtiden, säger Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande.

COBAB har specialiserat sig på badhus och håller för närvarande på att avsluta badhuset i Enköping. Förutom Ekerö har COBAB nyligen tecknat kontrakt för att bygga badhus i Täby.

– Badhuset är ett tekniskt komplicerat projekt och det är därför viktigt att tidigt få in en kunnig entreprenör med erfarenheter från liknande projekt. Att arbeta i samverkan tror vi på och det kan bli en arbetsform vi använder även i andra projekt, säger Tommie Eriksson, miljö- och stadsbyggnadschef, Ekerö kommun.

Under året ska handlingarna tas fram så att byggnationen kan påbörjas till nästa sommar, år 2021. Som ett förberedande arbete ska nya omklädnings- och mötesrum byggas. Det arbetet sätts igång inom kort och ska vara klart innan badhuset kan byggas. Badhuset väntas stå klart i slutet av 2022.


 


onsdag, 06 maj 2020 18:35

Ilija Batljan frigiven

 

 

 


Ilija Batljan satt endast häktad drygt 30 timmar.

 


Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, har informerats att bolagets verkställande direktör Ilija Batljan är frisläppt efter anhållandet som skedde tisdagen den 5 maj. Ilija Batljan återgår i sin roll som verkställande direktör för SBB med omedelbar verkan.

– Styrelsen har fullt förtroende för Ilija. Jag har arbetat med Ilija sedan starten av SBB och har på nära håll sett hans oerhörda förmåga att bygga upp och driva detta bolag. SBB står fortsatt starkt, säger Lennart Schuss, styrelseordförande för SBB.

Enligt Ekobrottsmyndigheten är utredningen om Ilija Batljans insiderbrott inte nedlagd.
Myndigheten vill inte kommentera frisläppandet utan hänvisar till förundersökningssekretess. Ekomyndigheten  svarar heller inte på frågan om andra anhållna i samma undersökning har frisläppts.

Ilija Batljan talar inte med journalister om häktningen eller om ett eventuellt kommande åtal.

 

Efter en kartläggning som Dagens Industri har gjort erfar tidningen att personer i Ilija Batljans bekantskapskrets köpt stora aktieposter i Hemfosa strax före SBB:s miljardbud och därigenom tjänat mångmiljonbelopp på kursrusningen.

 

Efter pressmeddelandet om att Batljan är frigiven fick aktien ett mindre glädjeskutt då den steg 6,75 procent till 16,12 kr som senast betalt.

I en kommentar kan sägas att det är troligt att Ilija Batljan inte åtalas och att utredningen om insiderbrott läggs ned, eftersom han frisläpptes efter endast drygt 30 timmars häktning. SF

 

 

 

 

 

 


Masterplan för Övre Bryggårdsgärdet i Norrtälje där Arwidsro planerar att uppföra cirka 130 hyreslägenheter i storleken 1-4 rum och kök.

 

 

 

Arwidsro förvärvar mark för vård- och hyresbostäder i Norrtälje. Säljare är Arkensvik, ett JV mellan Arwidsro och Index Residence AB. Kv Förrådet 2 är centralt beläget i Övre Bryggårdsgärdet, en naturlig utveckling av Norrtälje Stad. Arwidsro planerar att uppföra cirka 130 hyreslägenheter i storleken 1-4 rum och kök.

Norrtälje är en snabbt växande kommun med fin äldre stadskärna. När stadens centrala delar växer är visionen att stadens tydliga identitet ska behållas genom att de nya bostadskvarteren utgörs av gröna lekfulla kvarter. Lekfullheten ska återspeglas både i arkitektur och trygghet i barnleken. Något som inte minst tilltalar Arwidsros projektansvarige Magnus Ekman.

– Inom Arwidsro Samhällsfastigheter utvecklar vi fastigheter för just samhället, och visionen för Övre Bryggårdsgärdet – de gröna lekfulla kvarteren i Norrtälje Stad – passar oss perfekt. Samtidigt vet jag, som Norrtäljebo, att behovet av hyresbostäder är stort här. Kommunens eget bostadsbolag Roslagsbostäder har cirka 10 års kötid för en ny lägenhet. Det känns kul att kunna bidra när behovet är stort, säger Magnus Ekman, marknadsansvarig, Arwidsro Samhällsfastigheter.

Detaljplanen har vunnit laga kraft och produktionen planeras starta runt årsskiftet 2020/2021 med inflyttning hösten 2022. Ambitionen är att certifiera fastigheten enligt Miljöbyggnad Guld. Arwidsro bedriver i nuläget även byggnation i Norrtälje Hamn, där ett äldreboende om 80 bostäder uppförs.

Törngren Magnell biträdde Arwidsro och Setterwalls biträdde Arkensvik.

 

 

 

onsdag, 06 maj 2020 14:58

Tufft för ett starkt Eurocommerial

 

 

 


Jeremy Lewis avgår i november som CEO för Eurocommercial.

 


I ett pressmeddelande skriver Eurocommerial att bolagets alla köpcentrum i Sverige har varit öppna under de senaste månaderna och med en hygglig handel trots cronapandemin. I Belgien, Frankrike och Italien har Eurocommercials alla butiker, utom livsmedelsbutiker och apotek, varit stängda sedan mitten av mars, men nu förbereds en gradvis återöppning av dessa centrumbutiker i mitten av maj.

Eurocommercial har arbetat med hyresgäster om uppskjutna hyror från tiden då köpcentrumen stängdes i mars månad. Alla bolagets styrelseledamöter har minskat sina basersättningar med 20 procent samtidigt som rörliga ersättningar har slopats.

Evert Jan van Garderen, för närvarande finansdirektör, blir ny verkställande direktör då Jeremy Lewis, 75, avgår vid bolagsstämman i november 2020. Lewis kommer inte att vara medlem i någon av bolagets styrelser utan han kommer att fortsätta i bolaget i en rådgivande roll som ska definieras.

Eurocommercial ökade hyresintäkterna med 1,7 procent under de senaste 12 månaderna fram till 31 mars 2020, där hyrestillväxten var störst i Sverige med 2,6 procent. För de tre senaste kvartalen visade ett Eurocommercial ett resultat om 87,6 miljoner euro, cirka 932 Mkr.

I ett pressmeddelande säger vd Jeremy Lewis:
– De första två månaderna av vårt tredje kvartal var starka men naturligtvis påverkade COVID-19-pandemin allvarligt omsättningen i andra halvan av mars. Trots detta var kvartalsresultaten övergripande solida. Ljuspunkten i vår portfölj är Sverige (med ett tillgångsvärde om 22 procent) där alla våra centra har varit öppna med bara cirka 25 procent minskad omsättning.

 

– Centrumen i Belgien, Frankrike och Italien har alla varit stängda och de respektive ländernas regeringar har alla infört olika system till stöd för detaljhandlare. Det verkar som stängningarna i Belgien, Frankrike och Italien kommer att upphöra i maj, men med skilda nationella restriktioner.

 

– Nivån på försäljningsomsättningen i våra centrum och därmed våra hyresintäkter under resten av året är mycket svåra att förutsäga, men våra nuvarande uppskattningar tyder på en liten sannolikhet för ekonomisk osäkerhet för koncernen med tanke på kvaliteten på våra centrum och våra låga kostnader.

 

– Det är alldeles för tidigt att noggrant bedöma hur stora hyresintäkter som ska erhållas för vårt fjärde kvartal, med tanke på att vi har erbjudit hyresgäster att göra månatliga betalningar i efterskott, i stället för kvartalsvis i förskott, samtidigt som statliga stöd ännu inte slutförts.

 

– Trots nuvarande marknadsförhållanden har våra starka långivare gjort det möjligt för oss att förlänga två långfristiga lån som löper ut under i juli 2020 med 50 miljoner euro för ett lån i Italien och med 45 miljoner euro för ett lån i Sverige. Under år 2021 förfaller lån endast om totalt 60 miljoner euro.


De totala fastighetsvärdet i Eurocommercials portfölj var vid årsskiftet 2019/2020 oförändrat med 4.148,1 MEUR, cirka 43,8 Mdr kr, med fastighetsvärden för Belgien om 623,8 MEUR, för Frankrike med 1.003,1 MEUR, för Italien med 1.606,4 MEUR och för Sverige med 914,8 MEUR. Se länk

 

 


onsdag, 06 maj 2020 14:03

Fastator ökade intäkterna

 

 

 


Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

 

 


För årets första kvartal år 2020 ökade Fastator intäkterna till 62,7 Mkr (36,7). Resultatet sjönk till –21,7 Mkr (83,9) efter att värdeförändringarna minskat till 7,5 Mkr (72,4).

I balansen ökade omsättningstillgångarna 3.139 Mkr (1.843) med räntebärande skulderna som minskade till 1.288,1 Mkr  (1.296,7 ). Fastighetsvärdet i koncernen steg vid periodens slut till 1 230,3 Mkr (1229,5). Det innebar att det egna kapitalet ökade 1.366 Mkr (989) med en soliditet som minskade till 43,8 procent (53,6).

Joachim Kuylenstierna, vd, säger i en kommentar till rapporten:
– Ett oroligt kvartal i följderna av coronaviruset där Fastator stått stadigt, och där vi står väl positionerade för framtiden. Det kan vi till stor del tacka vår affärsidé för. Som börsens enda investmentbolag inom fastigheter har vi spridit såväl risker som möjligheter inom olika segment med våra innehavsbolag. En fördel som kanske förbises i tider då alla pilar pekar uppåt, men som tydligt visar sin styrka i turbulenta tider som dessa. Med våra innehavsbolag vilar Fastator på flera ben samtidigt. Det ger oss förutsättningarna för stabil och långsiktig tillväxt, parallellt med snabba tillväxtmöjligheter när tiden är mogen.

– Offentliga Hus är vårt absolut största innehavsbolag och verksamt inom samhällsfastigheter med solida intäkter från stat, kommuner och regioner. Den nya ledningen, som tillträdde vid årsskiftet, började med en rivstart och har fortsatt i samma takt. Det handlar om ytterligare förvärv, förstärkt organisation med fastighetschef och utökat transaktionsteam samt ett gediget arbete inför börsnotering senare under 2020. Dessutom har bolagets styrelse utökats med Mari Broman och Magdalena Schmidt, vilket ger Offentliga Hus expertis inom hållbarhet – ett område som blir allt viktigare för såväl fastighetsbransch som samhället i stort.   

– För Point, vars fokus ligger på centrumutveckling, och Industrisamhället, som fokuserar på stadsnära industrifastigheter, har den coronapandemi som präglat kvartalet inte inneburit några omedelbara effekter. Hyresgästerna för båda bolagen representerar mycket diversifierade verksamheter, vilket i sammanhanget naturligtvis är en styrka, samtidigt som bolagen nogsamt fortsätter att följa utvecklingen och föra en fortlöpande dialog med hyrestagarna. I arbetet med hyresgäster och att se framtida möjligheter och lösningar kan hela Fastatorgruppen luta sig mot Nordic PM, vårt förvaltningsbolag som finns över hela landet på plats där hyresgästerna finns. Således är Nordic PM en trygghet för såväl hyresgästen som våra innehavsbolag.

– Jag vill även passa på att välkomna Eva Hamilton som framtida styrelsemedlem i Fastator. Eva har stor erfarenhet av precis det som landet behöver framigenom – att leda och utveckla verksamheter som gagnar samhället.

– Fastator står stadigt. Även om framtidens konturer må vara suddiga, ser jag desto skarpare konturer för Fastator: stabilitet och möjligheter för tillväxt.


 

 

 

 

 


Den nya psykiatribyggnaden i Kristiansand, Norge, kommer få en yta om 10.750 kvm med 80 bäddar.

 

 

Skanska har tecknat avtal med Helse Sør Øst om att bygga ett nytt psykiatrisjukhus i Kristiansand, Norge. Kontraktet är värt 530 MNOK, cirka 509 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för andra kvartalet 2020.

Den nya psykiatribyggnaden kommer få en yta om 10.750 kvm med 80 bäddar, varav 10 platser är avsatta för barn- och ungdomspsykiatri, öppenvård, behandlingsrum samt kök/matsal och tekniska rum.

Byggnaden är designad och utvecklad för att stimulera vården och bidra till att ge den bästa behandlingen för patienterna genom en ”helande arkitektur”, goda arbetsvillkor för de anställda samt genom en effektiv drift. Byggnaden kommer att uppföras enligt energiklass A med ett reducerat koldioxidavtryck.

Projektet startar omgående och byggnaden förväntas vara färdigställd i april 2023.

Skanska är ett av de ledande projektutvecklings- och byggföretagen i Norden, med verksamhet inom husbyggnation och infrastrukturbyggande i Sverige, Norge och Finland samt utveckling av bostäder och kommersiella fastigheter på utvalda hemmamarknader. Kommersiell fastighetsutveckling sker även i Danmark. Skanska omsatte cirka 70 miljarder kronor i sin nordiska verksamhet och hade drygt 15.200 anställda under 2019.

 

 

 

 

 


Rickard Haraldsson, vd för Index Residence.

 

 

Index Residence säljer sin del i byggrätten Juvelen 2 (Kv Förrådet 2) i centrala Norrtälje till Arwidsro. Index Residence har ägt byggrätten genom Arkensvik, ett joint venture mellan Index Residence och Arwidsro.

– Vi vill fokusera på de projekt vi redan har i produktion i Norrtälje Hamn, samt större satsningar i norrförort till Stockholm, säger Rickard Haraldsson, vd för Index Residence.

Index/Arkensvik färdigställde redan 2017 grannfastigheten Juvelen 1, som bestod av 186 bostadsrätter.

Nu planerar Arwidsro att bygga 130 hyreslägenheter i storleken 1 - 4 rum på Juvelen 2.

Detaljplanen har vunnit laga kraft och produktionen planeras starta runt årsskiftet 2020/2021 med inflyttning hösten 2022.


– Vi har länge drivit ett samriskbolag tillsammans med Arwidsro, så för oss var det självklart att låta Arwidsro driva projektet vidare, säger Rickard Haraldsson.