6 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Riksbyggens projekt Galopphästen är beläget i Täby Park, norr om Stockholm. Det handlar om totalt 131 hyresrättslägenheter, varav sex LSS-lägenheter, som kommer att fördelas i två huskroppar med fyra respektive sex våningar. Projektet Galopphästen ingår i den bostadsportfölj som Riksbyggen sålt till Willhem. Entreprenadavtal har tecknats med NCC för genomförande av projektet. Bild: Sweco

 


Riksbyggen kommer att bygga 131 hyresrätter i Täby Park norr om Stockholm. Sammanlagt planerar Riksbyggen för cirka 800 nya bostäder i Täby Park och detta blir den andra etappen i området. Entreprenadavtal har tecknats med NCC för genomförande av projektet.

– Riksbyggen fortsätter nu sitt långsiktiga arbete med att skapa nya bostäder i Täby Park. Riksbyggen tar med sitt stora kunnande kring hållbar stadsutveckling i utvecklingen av Täby Park. Det innebär bland annat att vi bygger med olika boendeformer och att hållbarhet finns med genom hela genomförande fasen, säger Stefan Högman, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Projektet går under namnet Galopphästen och är belägen i Täby Park, norr om Stockholm. Det handlar om totalt 131 hyresrättslägenheter, varav sex LSS-lägenheter, som kommer att fördelas i två huskroppar med fyra respektive sex våningar. Innergården kommer främst bestå av gröna umgängesytor och bland annat innefatta en boulebana. Projektet Galopphästen ingår i den bostadsportfölj som Riksbyggen sålt till Willhem.

– Husen byggs för att klara högt ställda hållbarhetskrav enligt Miljöbyggnad Silver. Vi kommer också att underlätta för de boende att bli mer hållbara i sin vardag. Det kommer till exempel att finnas tillgång till både cykel- och bilpool samt parkeringsplatser med laddningsstolpar för elbil, berättar Stefan Högman.

Miljöbyggnad Silver som ställer höga krav på till exempel låg energiförbrukning, god innemiljö och bra materialval. Riksbyggen är den aktör med flest certifieringar i miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad.

Riksbyggen bygger sedan tidigare Brf Cykelverkstaden med 111 nya bostäder i Täby Park. Byggstart för Galopphästen sker i augusti 2020 och första inflyttning beräknas starta våren 2022.


– Under det senaste året har NCC byggt över 100 lägenheter i Täby Park – nu tar vi nästa steg. Det aktuella kvarteret ligger i utkanten av Täby Park och skapar en spännande övergång från områdets stadskvarter till intilliggande naturpark. Vi ser fram emot att sätta spaden i marken och skapa ytterligare bostäder i Täby tillsammans med Riksbyggen, säger Cathrine Velin, projektutvecklare, NCC Building Sweden.

 



 

 

 


Lansa Fastigheter uppför 69 lägenheter i Gideonsberg, i samarbete med JM. Här byggs yteffektiva 2-3 rums lägenheter med Svanencertifiering och stort fokus på hållbara materialval. Produktionsstarten av de nio respektive tio våningar höga husen, kommer att ske under våren. Inflyttningen är planerade till slutet av 2021.

 

 

 

Lansa uppför två nya hyreshus i samarbete med byggföretaget Consto, på det gamla industriområdet som just nu håller på att omvandlas till en helt ny stadsdel – Ängsgärdet. Hyreshusen, med tillhörande garage, kommer att certifieras med Miljöbyggnad silver. Byggstart är planerad till september i år och preliminär inflyttning till första delen av 2022.

 

 


Nu etablerar sig Lansa Fastigheter i Västerås, med att uppföra två nya fastighetsprojekt, dels med två hyreshus med en tydlig miljöprofil i den nya stadsdelen Ängsgärdet, dels med två hyreshus med 69 lägenheter i Gideonsberg.

– Västerås är en stad med framtidslöfte. Befolkningstillväxten är god och pendlingsavståndet till Stockholm gör staden extra attraktiv. Dessutom satsar kommunen på en hållbar utveckling, vilket ligger helt i linje med vår profil, säger Lansa Fastigheters vd Claes Malmkvist.

I Västerås har befolkningen ökat med cirka 15.000 personer de senaste tio åren, en siffra som fortsätter stiga stadigt. Idag har staden närmare 155.000 invånare, vilket gör den till Sveriges sjätte största.  I staden planeras för flera nya bostadsprojekt.

– Under april har vi gjort klart två nya fastighetsaffärer i Västerås. Dels inleder vi ett samarbete med byggföretaget Consto för att uppföra två hyreshus i den nya stadsdelen Ängsgärdet. I förra veckan blev det även klart att vi uppför 69 lägenheter i Gideonsberg, i samarbete med JM, säger John Ödman, utvecklingschef på Lansa.

I Gideonsberg kommer JM att utveckla och bygga medan Lansa kommer att äga och förvalta de nya hyreshusen. Här byggs yteffektiva 2-3 rums lägenheter med Svanencertifiering och stort fokus på hållbara materialval. Produktionsstarten av de nio respektive tio våningar höga husen, kommer att ske under våren. Inflyttningen är planerade till slutet av 2021.

Det andra fastighetsprojektet uppför Lansa i samarbete med byggföretaget Consto, på det gamla industriområdet som just nu håller på att omvandlas till en helt ny stadsdel – Ängsgärdet. Två nya hyreshus, med tillhörande garage, kommer att certifieras med Miljöbyggnad silver, vilket är den näst högsta miljöklassningen. Husen kommer att ha en tydlig miljöprofil med solceller på taket, byggas med CO2-reducerad betong och utrustas med bergvärme. Lägenheterna, i storlekar från ettor till fyror, är ljusa och med genomgående höga krav på materialvalen. Byggstart är planerad till september i år och preliminär inflyttning till första delen av 2022.

– De båda projekten stämmer bra överens med vår vision att bygga hållbara fastigheter med stort miljöfokus i kranskommuner runt storstäderna och i regioner där näringslivet har en stark tillväxt. Vår ambition är att bygga trygga hem för stolta hyresgäster, vilket kommer att återspeglas tydligt i våra nya fastighetsprojekt i Västerås, säger Claes Malmkvist.

Det gröna fastighetsbolaget Lansa Fastigheter har sedan starten för fyra år sedan byggt upp ett fastighetsbestånd bestående av 1.300 hyreslägenheter på 11 orter runt om i landet.

 

 

 


 

 

 


Stefan Wallander, vd för NREP i Sverige och Rickard Svensson-Dahlberg, NREP:s grundare och partner.

 

 

NREPs har varit pionjärer med flertalet nytänkande hållbarhetslösningar. Bland annat världens första byggnad med 100 procent återvunnen betong och ”UN17 Village” i Köpenhamn, världens första storskaliga byggnad som utvecklats i linje med samtliga av FN:s 17 hållbarhetsmål.

 

 

 

Nu stärks en av de största fastighetsinvesterarna i Norden, NREP, med en investering i miljardklassen från Novo Holdings. Kapitalet består dels av en företagsinvestering på ett tresiffrigt miljonbelopp, dels av en investering på mer än en miljard kronor i NREP:s nya fastighetsfond. NREP växlar därmed upp investeringar i teknik, hållbarhet och organisationen med målsättningen att bli en ledande fastighetsaktör internationellt.

Det är kombinationen av ett starkt, visionärt team och stabila, hållbarhetsorienterade investeringar som övertygat Novo Holdings att investera i NREP. Det tillskjutna kapitalet ska nu accelerera utvecklingen av kundorienterade och hållbara fastighetskoncept, men även stötta NREP:s ambition att förbättra den byggda miljön och ligga i framkant på internationell nivå.

NREP har utvecklat en rad innovativa fastighetsprodukter, främst inom fokussegmenten bostäder, samhällsfastigheter och modern logistik. Bolaget har haft en årlig tillväxttakt på cirka 30 procent under de senaste tio åren sett till omsättning, organisation och förvaltat kapital. I dag uppgår det förvaltade kapitalet till nästan 5 miljarder euro och bolaget omsätter motsvarande drygt 360 Mdr i Norden. I Sverige består NREP:s fastighetsbestånd av över en miljon kvadratmeter, inräknat både befintliga enheter och byggnader under utveckling. Nu tar NREP in sin första externa investerare i bolaget inför stora satsningar kommande å
r.

– Novo Holdings är en av världens största, oberoende investerare och inte minst väldigt välrenommerad. Deras värderingar går i linje med våra och Novo Holdings strävan efter att bidra till samhället har varit avgörande nu när vi för första gången välkomnar en extern minoritetsägare. Med deras stöttning växlar vi nu upp vår satsning mot att bli världsledande inom kundorienterade fastighetskoncept som gynnar samtliga av våra intressenter. Nu kommer vi att investera mer än någonsin i hållbarhet, teknik och en fördjupad förståelse för framtidens fastigheter, säger Stefan Wallander, vd för NREP i Sverige.

Novo Holdings investerade i NREP:s fastighetsfonder första gången 2018. Till grund för beslutet att även investera i bolaget ligger den stabila affärsmodellen och en stark strategi mot 2025, kombinerat med en innovativ inställning till fastighetsprodukter. Utöver bolagsinvesteringen i NREP utökar Novo Holdings dess investering i NREP:s fastighetsfonder – 125 miljoner euro investeras nu i den nya fonden Nordic Strategies Fund IV som NREP nu reser.

– Vi har arbetat väldigt tätt med NREP och är övertygade om den långsiktiga hållbarheten i företagets koncept – finansiellt, socialt och miljömässigt. Vi står också redo att bidra med vår finansiella expertis och internationella nätverk i syfte att stötta NREP i nästa steg på tillväxtresan. Företagets innovativa affärskoncept, ekonomiska resultat, kundfokus och hållbarhetstänk kommer kunna stå ut även genom utmanande tider och vi kommer kunna ta tillvara på möjligheterna som ges, säger Morten Beck Jørgensen, Managing Partner för Financial Investments på Novo Holdings, som även tar plats i NREP:s styrelse.

Långsiktiga strategier och banbrytande hållbarhetslösningar

Trots att många marknader påverkas av Covid-19 ser Rickard Svensson-Dahlberg, NREP:s grundare och partner, med stor tillförsikt på bolagets framtid. Fastighetsinvesteringarna sker med långsiktiga perspektiv där bolaget noggrant följer både makrotrender och demografisk utveckling för att urskilja fastighetssegment där behoven är stora på sikt.

– Eftersom vi bygger våra investeringsstrategier runt makrotrender och demografi har vi en långsiktighet i vår affär. Vi ser fastighetsprodukter som den största produktkategorin i världen med en enorm potential genom hela värdekedjan, även i den nuvarande situationen. Genom att ta fram kundorienterade fastigheter med både teknik och hållbarhet i fokus skapar vi värde för såväl företag som för de individer som vistas i fastigheterna. Med Novo Holdings stöd kan vi nu utöka våra investeringar i syfte att leverera på våra långsiktiga ambitioner, säger Rickard Svensson-Dahlberg, NREP:s grundare och partner.

NREPs har varit pionjärer med flertalet nytänkande hållbarhetslösningar. Bland annat världens första byggnad med 100 procent återvunnen betong och ”UN17 Village” i Köpenhamn, världens första storskaliga byggnad som utvecklats i linje med samtliga av FN:s 17 hållbarhetsmål.
NREP har även förbundit sig till att övergå till 100 procent grön elektricitet i alla sina byggnader till år 2025. Andra energiprojekt inkluderar Nordens största solcellsanläggning på tak på en logistikfastighet utanför Göteborg, såväl som världens första djupgeotermiska brunn i Finland.

Genom investeringen blir Novo Holdings minoritetsägare med 25 procent av NREP som förblir majoritetsägt av dess partners. Inga förändringar sker i NREP:s ledning eller investeringskommitté.

 

 


måndag, 04 maj 2020 19:30

Restate ombildade 126 radhus i Hovsjö

 

 

 


Jonny Öhlander, ombildningskonsult på Restate.

 

 

Inför Valborg köpte Bostadrättsföreningen Kvarsta By genom hembud fastigheten Södertälje Litografin 3 av allmänyttiga Telge Hovsjö AB. Affären omfattade 126 radhus i Hovjö om totalt 12.233 kvm. Bostadsrättsföreningen företräddes av Restate och säljaren av Svefa och DLA Piper.

– Vi har valt att göra detta för att påverka utvecklingen i området på ett positivt sätt, berättar Ghandi Saado, ordförande i Brf Kvarsta By.

Föreningen bildades efter att Restate hjälpt Brf Varnbäcken att förvärva närliggande systerfastigheten Södertälje Gravyren 17 våren 2018. Intresset bland de boende har hela tiden varit stort. Genom att registrera en intresseanmälan enligt Lagen om rätt till fastighetsförvärv för ombildning till bostadsrätt eller kooperativ hyresrätt hos Lantmäteriet gavs Brf Kvarsta By möjlighet att genom hembud förvärva fastigheten när Telge Hovsjö AB förra året inledde en försäljningsprocess.

–  Säljaren Telge Hovsjö AB har haft en tydlig kravspecifikation på köparen för att säkerställa Södertälje kommuns önskade framtida utveckling av Hovsjö i samband med försäljningen av denna samt ett antal andra fastigheter i området. Ingen fastighetsägare är mer engagerad i området än den som bor där själv, kommenterar Jonny Öhlander, ombildningskonsult på Restate.

 

 

 

 

 

Stendörren Fastigheter har utsett Johan Malmberg (bilden) till ny transaktionschef.  Han har mer än 20 års erfarenhet av fastighetsrelaterad och finansiell rådgivning och han kommer närmast från en position som affärsutvecklingschef på bostadsföretaget Fastighets AB Förvaltaren. Dessförinnan har han bland annat arbetat på Tenzing, Catella, Swedbank och Hemfosa.

Johan Malmberg tillträder tjänsten senast den 25 augusti 2020 och han kommer därefter ingå i Stendörren Fastigheters ledningsgrupp.

– Det är mycket glädjande att vi kan hälsa Johan välkommen till Stendörren. Johans breda erfarenhet och kompetens inom finans- och fastighetsrelaterade affärer blir en värdefull förstärkning inför Stendörrens fortsatta utveckling och expansion, säger Erik Ranje, verkställande direktör.

– Jag ser verkligen fram emot att tillsammans med all personal på Stendörren få vara med och bidra till en fortsatt positiv utveckling av bolaget och dess fastighetsportfölj. Med Stendörrens affärsidé, starka ägare och duktiga organisation ser jag goda möjligheter till många spännande investeringar i framtiden, säger Johan Malmberg.

 

 

 


Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.

 

 

För första kvartalet 2020 ökade Vasakronan hyresintäkterna till 1.764 Mkr (1.724). I ett jämförbart bestånd var ökningen 4 procent (6). Nyuthyrningar har gjorts med 49.000 kvm (93.000) med en årshyra på 278 Mkr (327) och nettouthyrningen minskade till 143 Mkr (167)

Uthyrningsgraden uppgick till 94,2 procent (93,5) vid periodens utgång. Vakansen förklaras till 1,4 procentenheter (2,4) av vakans i pågående projekt och utvecklingsfastigheter

Driftöverskottet ökade till 1.287 Mkr (1 279). I ett jämförbart bestånd var ökningen 3 procent (8). Resultat före värdeförändringar och skatt minskade till 936 Mkr (968).

Värdeförändring på fastigheter uppgick till –1.786 Mkr (716), vilket motsvarar en värdeförändring om –1,1 procent (0,6). Värdenedgången avsåg väsentligen segmentet butiksfastigheter.  Resultat efter skatt minskade till –151 Mkr (816).


I balansen ökade fastighetsbeståndets värde ökade vid periodens utgång till 155.454 Mkr (139.381) och värdeförändring på derivat förbättrades till 666 Mkr (–627) samtidigt som de räntebärande skulderna steg till 68.852 Mkr (64.090). Det innebar att det egna kapitalet ökade till 70.007 Mkr (61.008) med en soliditet som steg till 41 procent (40) och en räntetäckningsgrad som minskade till 4,4 gånger (4,9).

Omförhandlingar och förlängningar har genomförts motsvarande 93.000 kvm (59.000) och en årshyra om 225 Mkr (181), som resulterade i en ny utgående hyra som översteg den tidigare med 10,0 procent (10,2). Under perioden genomfördes uthyrningar motsvarande 49.000 kvm (93.000), med en årshyra på 278 Mkr (327). I projektfastigheten Sergelhuset i Stockholm har EY hyrt 7.500 kvm och Amazon har hyrt 6.000 kvm, vilket innebär att uthyrningsgraden i fastigheten är 92 procent.

Kvartalet inleddes med stigande marknadshyror och hög transaktionsvolym på fastighetsmarknaden. Spridningen av Covid-19 och åtgärderna som har vidtagits för att stoppa viruset har resulterat i en kraftig nedgång i efterfrågan för företag framförallt inom sällanköpshandel och besöksnäringen. Pandemin har även orsakat oro på de finansiella marknaderna, börsen har fallit kraftigt och tillgången på kapital via obligationsmarknaden har minskat.

– Det första kvartalet är ett av våra starkaste hittills när det gäller driftöverskott, med en hög uthyrningsgrad både i våra projekt och i beståndet som helhet. Att vi kommer få negativa effekter av Covid-19 är helt klart och det kommer påverka vår affär på många olika sätt. Men vi är finansiellt väl rustade för att hantera en nedgång, även om den blir omfattande och drar ut på tiden, säger Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.

 


måndag, 04 maj 2020 14:12

HEBA ökade förvaltningsresultatet

 

 

 


Patrik Emanuelsson, vd för HEBA Fastighets AB.

 


För första kvartalet 2020 minskade HEBA hyresintäkterna till 95,4 (98,9) Mkr, med ett driftsöverskott som steg till 63,0 (61,0) Mkr, liksom förvaltningsresultatet som ökade till 42,3 (40,6) Mkr.

Efter att värdeförändringar på fastigheter minskade till 40,3 (95,5) Mkr sjönk periodens resultat till 48,1 (93,3) Mkr, motsvarande  0,58 (1,13) kr per aktie. Substansvärde (NAV) uppgick till 82,88 (75,21) kr per aktie, vilket motsvarade en ökning med 10,2 procent.

I balansen hade HEBA i utgången av perioden ett fastighetsbeståndet med ett värde om 10.367 Mkr. Närmare 600 lägenheter var under produktion, varav cirka 200 kommer att färdigställas under 2020.

 

Soliditeten ökade till 51,9 procent (49,3) med en belåningsgrad om 34,3 procent (36,2). Räntetäckningsgraden förbättrades till 4,6 gånger (4,4).

I ett pressmeddelande säger HEBA:
– Heba fortsätter att redovisa ett förbättrat förvaltningsresultat med en ökning om 4,2 procent. Detta trots att Heba avyttrade sex fastigheter under 2019 och därmed minskade hyresintäkterna med cirka 3,5 Mkr. Under perioden har Heba tillträtt en projektfastighet i Österåker och tecknat ett samarbetsavtal med Åke Sundvall Byggnads AB om ett bostadsrättsprojekt i Bredäng. Vidare har hyresgästerna i ungdomsbostäderna i Hökarängen flyttat in. Heba har även fortsatt arbetet med utvecklings- och ROT-projekt. Den totala investeringen för perioden motsvarar 191,2 Mkr. Per utgång av perioden hade fastighetsbeståndet ett värde om 10.366,8 Mkr. Efter delårsperiodens utgång har Heba tecknat avtal om ytterligare ett nybyggnadsprojekt innehållandes 143 hyreslägenheter i Norrtälje med färdigställande under våren 2021. Närmare 600 lägenheter är därmed under produktion, varav cirka 200 kommer att färdigställas under 2020.

I en kommentar till rapporten, säger Patrik Emanuelsson, vd för Heba Fastighets AB.
– I ett läge där hela världen står stilla och håller andan på grund av coronaviruset, fylls vår projektportfölj på löpande, både i form av förvärv och egna markanvisningar. Trots den brutala verkligheten vi har runt omkring oss ser framtiden för Heba ljus ut. Vår bedömning, i nuläget, är att bolagets lönsamhet inte i något väsentligt kommer att påverkas av de nuvarande restriktionerna.



 


 

 

 


Green Storage planerar att utveckla en ny selfstorage om 4.500 km på industrifastigheten Söderbymalm 7:14 i Handen med plats för cirka 500 förråd för privatpersoner och företag.

 


New Property Transaktion har agerat rådgivare i samband med försäljningen av Söderbymalm 7:14, en
industrifastighet i Handen, till Green Storage AB. Fastigheten har en uthyrbar yta om cirka 1.000
kvm med en tomtareal om 3.500 kvm. Säljaren är en egenanvändare.


– Det är fantastiskt roligt att trots rådande marknadsklimat kunna genomföra affärer och säkerställa
att våra uppdragsgivares förväntningar möts enligt plan. Båda parter är mycket nöjda med affären
och köparen tillträder en fastighet med hög utvecklingspotential,  säger Fredrik Leifland, vd för New
Property.

Green Storage planerar att utveckla en ny selfstorage anläggning på 4.500 kvm med plats för cirka 500 förråd för privatpersoner och företag. Byggnationen påbörjas under sommaren. Den nya anläggningen förväntas öppna under Q1 2021 och blir då Green Storage sjätte anläggning.

 

Green Storage har utvecklat en smart operativ plattform och är Europas första helt digitala selfstorage där allt bokas online och Appen är den digitala nyckeln till anläggningen och förrådet.

 


 

 

 


Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige.

 


Fastighetsägare har tecknat över 3.200 avtal om tillfälliga hyresrabatter med lokalhyresgäster i utsatta branscher sedan den 23 april 2020. Det visar en sammanställning som Fastighetsägarna gjort.

Regeringens stödpaket till lokalhyresgäster i utsatta branscher fastställdes av regeringen i mitten av april. Fastighetsägarna lanserade en avtalsmall den 23 april 2020 för att underlätta tecknandet av hyresavtal. En sammanställning som Fastighetsägarna gjort visar att antalet nytecknade avtal om hyresrabatt tagit rejäl fart.

– I snitt har det tecknats över 500 avtal per dag om tillfälliga hyresrabatter. Det är ett otroligt högt antal avtal. Vi har sedan stödet offentliggjordes sagt att fastighetsägare kommer att teckna avtal med sina kunder så snart reglerna blir kända och vår sammanställning visar tydligt att fastighetsbranschen är villig att bidra, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige.

– Utöver de avtal om hyresrabatter som tecknats med Fastighetsägarnas mall har många fastighetsägare redan innan förordningen var på plats kommit överens med sina kunder om hyreslättnader. Flera fastighetsägare genomför omfattande åtgärder och ger rabatter under längre tid och till fler lokalhyresgäster än vad regeringens stödpaket omfattar, säger Reinhold Lennebo.

 

 

 

måndag, 04 maj 2020 12:54

Flest konkurser i Stockholm

 

 

 


Värst drabbat är Stockholm där 54 företag, verksamma i hotell– och restaurangbranschen, gick omkull under perioden. Det motsvarar en ökning med 286 procent jämfört med motsvarande veckor förra året. Stockholms handelskammare beskriver den senaste tiden som ”en mörk och destruktiv månad”. Foto: Visit Stockholm

 

 

 

Fler och fler företag tvingas till konkurs – i april beskrivs ökningen som dramatisk. Trots larm om trånga uteserveringar kämpar Sveriges hotell och restauranger för sin överlevnad.

Hotellrum står tomma och restauranger försöker så gott det går att bedriva sin verksamhet inom ramarna för Folkhälsomyndighetens restriktioner och rekommendationer. Under de tre första veckorna i april gick totalt 183 företag i branschen i konkurs.


Värst drabbat är Stockholm där 54 företag, verksamma i hotell– och restaurangbranschen, gick omkull under perioden. Det motsvarar en ökning med 286 procent jämfört med motsvarande veckor förra året
. Stockholms handelskammare beskriver den senaste tiden som ”en mörk och destruktiv månad”.

– Vi har ett allvarligt ekonomiskt läge just nu och många företag kämpar för sin överlevnad. Dessvärre kan vi se att många företag inte lyckas, säger Stefan Westerberg, ekonom på handelskammaren.

Många förlorar jobbet

Kanske än mer talande för det allvarliga läget är antalet personer som förlorat sina jobb till följd av konkurserna i Stockholms län. Under samma period förra året blev 44 människor arbetslösa till följd av konkurser i branschen – i år rör det sig om 696 personer.

Stockholms handelskammare har analyserat bortfallet av konsumtion från utländska turister mellan den 15 mars och midsommar – och uppskattar att det rör sig om 36 Mdr kr.


Det senaste beskedet från regeringen och samarbetspartierna är ett så kallat omställningsstöd på 39 miljarder kronor, riktade till landets företagare. Stefan Westerberg tycker att stödpaketen som hittills presenterats är bra men inte tillräckliga.

– Vi tror att det här kommer att fortsätta över sommaren och framåt. Det betyder att regeringen sannolikt behöver återkomma i frågan och sjösätta ytterligare räddningspaket, säger Stefan Westerberg.

Stockholm står för 30 procent av de totalt 183 rapporterade konkurserna, men coronarelaterade konkurser förekommer över hela landet. Under aprils tre första veckor gick 24 företag i Västra Götaland i konkurs och i Skåne 32 bolag.

 

– Vi förväntar oss dessvärre att det kommer att bli besvärligt för den här branschen under rätt lång tid. Ska man säga något positivt i det eländet är att en del av de företagen ändå är ganska lätta att starta upp igen, säger Per Tryding, vice vd på Sydsvenska industri- och handelskammaren.

 

Västernorrland och Östergötland är de enda regionerna som inte rapporterar några företag i konkurs under aprils tre första veckor.