6 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Pål Ahlsén, vd för Akelius Residential Property AB.

 

 

 

För första kvartalet 2020 ökade Akelius Residential Property hyresintäkterna till 118 MEUR,  en ökning med 6,7 procent för jämförbara fastigheter. Det innebar att driftsöverskottet steg till 62 MEUR,  en ökning med 11,7 procent för jämförbara fastigheter.

Fastigheterna hade en positiv värdeförändring om  42 MEUR, vilket motsvarade 0,4 procent (1,5). Det innebar att resultatet före skatt sjönk kraftigt till 26 MEUR (197).

Vid utgången av mars uppgick fastighetsbeståndets värde till 11.791 MEUR. Vid periodens slut ägde Akelius totalt 43.947 lägenheter, varav 21.440 i Europa, i Skandinavien 11.032 och i Nordamerika 11.316.

Soliditeten inklusive hybridkapital ökade till 53 procent och belåningsgraden sjönk till 37 procent.  Den säkerställda belåningsgraden minskade till 12 procent.  Likviditeten uppgick till 820 MEUR.

I en kommentar till rapporten säger vd Pål Ahlsén:
– Bolagets plan att minska belåningsgrad har lyckats. Belåningsgraden har sjunkit från 44 till 37 procent under de senaste 15 månaderna. Huvudförklaring är fastighetsförsäljningar till rejäla premier. Räntetäckningsgraden är på väg uppåt. Under kvartalet var räntetäckningsgraden 2,2, vilket är 0,4 högre än för ett år sedan.
Huvudförklaring är lägre belåningsgrad och högre intäkter i jämförbart bestånd.

Han tillägger:
– Det är för tidigt att uppskatta effekterna av Coronapandemin på fastighetsvärden. Vad som emellertid är helt klart är att fastighetsvärderingar under de kommande kvartalen kommer vara behäftade med större osäkerhet än normalt, eftersom transaktionsvolymer sjunker, minskar även jämförbara fastighetstransaktioner. Men, vad som också är helt klart är att efterfrågan på hyreslägenheter är krisresistenta. Våra lägenheter har aldrig varit så använda som under den senaste månaden när hyresgäster stannat hemma för att undvika smitta – till skillnad från hotell, butiker, kontor, köpcenter, skolor, restauranger som i stor utsträckning stått tomma. Hyresinbetalningar för aprilhyran var 3 procentenheter lägre än normalt, vilket är en trolig effekt av Coronapandemin.

 

 

 


 

 

 


Byggnaden för den nya transformatorstationen i Hammarby sjöstad är en nutida tolkning av den klassiska industriarkitekturen med tegelvalv i fasaduttrycket. Bild: Gatun arkitekter

 

 

 

Bygget av Stockholms nya urbana transformatorstation är igång. Gatun arkitekter skapar det ställverk, på hela 400kV, som ska utöka och stärka elförsörjningen i centrala Stockholm, och binder samtidigt samman Hammarby sjöstad med Södermalm.

Det är den ökande befolkningsmängden som ställer krav på en modernisering av kraftnätet i projektet “Stockholm Ström”.

– Det är ovanligt med ställverk placerade på så här pass centrala platser, särskilt i denna storlek, säger arkitekt Olof Philipson. Gestaltningen har därför varit särskilt viktig för att samspela väl med den urbana miljön.

Delar av byggnaden placeras under mark för att bespara stadsmiljön värdefull yta. Förbipasserande kommer få ta del av en modern tolkning av klassisk industriarkitektur med valv och tegel. Lekfulla ornament, valv i skiftande storlekar och slaget tegel i skiftande bränning skapar en lätt karaktär storleken till trots.

­– Vi har lagt extra omsorg på det minimala mötet mellan valv och mark för att ge byggnaden en känsla av lätthet trots byggnadens storlek och saknad av öppningar, berättar Keimann Pham, arkitekt & konstruktör, Gatun Arkitekter.

Mårtensdal är idag ett område där såväl ungdomsorienterade aktiviteter som industri och kontorsbyggnader samsas. Gatun Arkitekter har ambitionen att förstärka stadsdelens vitalitet med väl gestaltade stadsrum, grönytor och intresseväckande detaljering.

– Detta projekt handlar om arkitektur anpassad till väldigt höga tekniska krav, säger Olof Philipson, arkitekt, Gatun Arkitekter. Behovet av en kompakt och effektiv byggnad har initierat många innovativa speciallösningar.

Det är ABB/Linxon tillsammans med Skanska som levererar stationen till Svenska Kraftnät. Gatun Arkitekter står för gestaltning och arkitektur. Drifttagning är planerad till 2022.

Med uppdrag inom kontor, bostäder, industri och publika miljöer skapar Gatun Arkitekter (tidigare Scheiwiller Svensson) nytänkande och human arkitektur baserad på lång och bred erfarenhet.

 


 

 


 

 

 


Malmös nya domstolsbyggnad kommer att omfatta 26.500 kvm nya lokaler. Fotograf: Henning Larsen Architects

 


Castellum startar byggnationen av Malmös nya domstolsbyggnad och investerar 1,3 Mdr kr. Malmös nya domstolsbyggnad i expansiva Nyhamnen i centrala Malmö innebär att området blir en av norra Europas största arbetsplatser för jurister. Bygglovet har nu vunnit laga kraft och byggstarten planeras att starta under andra kvartalet 2020.

När byggnaden är färdigställd kommer den att bestå av cirka 26.500 kvm moderna lokaler varav cirka 24.000 kvm kommer att hyras av Domstolsverket och inrymma Malmö tingsrätt, Förvaltningsrätten i Malmö och Hyres- och arrendenämnden i Malmö. Castellum avser att finansiera projektet med egna intjänade medel och outnyttjade krediter.

– Det är glädjande att bygglovet trätt i kraft så att vi kan påbörja byggnationen. Vi är stolta att få bygga denna fantastiska fastighet med statliga Domstolsverket som långsiktig hyresgäst. Det är extra roligt att vi samtidigt bygger E.ON:s huvudkontor mitt över gatan. Sammantaget är det investeringar på cirka 2,6 miljarder, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör, Castellum AB.

Byggtiden är beräknad till cirka 2,5 år och preliminär inflyttning blir under slutet av 2022. Hyresavtalet med Domstolsverket är tecknat på 20 år och börjar löpa vid inflyttningen. Diskussioner förs även med potentiella hyresgäster för de övriga cirka 2.500 kvm. Fullt uthyrd bedöms fastigheten generera en årlig hyresintäkt om cirka 81 Mkr. Byggnaden kommer certifieras enligt högsta miljöcertifieringsnivån Miljöbyggnad Guld med fokus på bland annat energieffektivitet och materialval.


 

 

 


 

 

 


Visionsbild från Riksbyggens kommande nybyggnation i kv Spårvagnshallarna i Helsingborg.

 

 

 

Kv. Spårvagnshallarna är Riksbyggens största utvecklingsområde i Helsingborg. För närvarande pågår byggandet av 188 hyresrätter i två 17-våningshus vid Spårvagnshallarna men Riksbyggen planerar nu för fortsatt byggande. Det kommer att bli en varierad bebyggelse där hyres- och bostadsrätter i flerbostadshus varvas med småskaliga radhuskvarter.

– Riksbyggen är en av de aktörer som tillfört flest nya bostäder i Helsingborg under senare år. Vi tror på Helsingborg och Riksbyggen vill fortsätta att bidra till kommunens tillväxt genom ett långsiktigt bostadsbyggande och i det arbetet är den fortsatta utvecklingen av kv Spårvagnshallarna med 700 nya bostäder en viktig del, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad.

Riksbyggen tar nu nästa steg och väljer att kalla det nya stadskvarteret, kv Spårvagnshallarna istället för Triangeln. Den första etappen i kv Spårvagnshallarna inleddes våren 2018 med två 17-våningars flerfamiljshus med totalt 188 hyresrätter och projektet går under namnet Sundsutsikten. Uthyrningen i Sundsutsikten har i dagarna startats och inflyttning beräknas börja hösten/vintern 2020. Området ligger där de gamla buss- och spårvagnshallarna tidigare låg.

– Vi vill ta med oss det historiska och det unika med platsens ursprung. Från sekelskiftets början var platsen ett centrum för järn- och spårväg med bland annat spårvagnshallar, säger säger Kristin van der Reep, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad.

En viktig del i utvecklingen av gamla spårvagnshallarna är att vi ska bygga ett stadskvarter för alla. Det innebär bostäder som vänder sig till många olika målgrupper och Riksbyggen kommer att kunna erbjuda olika boendeformer från hyresrätter, bostadsrätter till småskaliga radhuskvarter.

– Riksbyggen vill skapa ett stadskvarter som är attraktiv att bo i och som har cykelavstånd till både Råå och Helsingborg och ha siktet mot att skapa en enklare vardag och möjlighet att leva mer hållbart. Det blir ett nytt stadskvarter där det gamla möter det nya och som kommer kännas både globalt och lokal på samma gång, säger Theodor Alexandris.

Historik om området

Området låg ursprungligen utanför Helsingborgs stadsgräns, och bestod till största delen av tall bevuxna flygsandsängar. Tallar planterades kring sekelskiftet för att mildra den flygande sanden. För att binda samman stadsdelen med Helsingborg togs initiativet till en smalspårsbana mellan Helsingborg, Råå och Ramlösa.

År 1905 byggdes spårvagnshallarna som 1944-45 förseddes med ett nytt bågformat tak i samband att ett bussgarage byggdes längs Skogsgatan. Arkitekt var Erik Ivar Wihlborg. När spårvagnstrafiken lagts ner 1967 byggdes samtliga hallar om för busstrafikens behov. I början av 2000-talet upphörde epoken med kollektivtrafiken här på platsen, då allt flyttade till en ny anläggning på Väla.


 

 

 


 

 

 


Forum Medicum, om 16.000 kvm, har ritats av Henning Larsen Architects. Byggstart för projektet är planerad till maj 2020 och inflyttningen till försommaren 2023.

 

 

 

Akademiska Hus investerar cirka 820 Mkr i en ny byggnad vid Lunds universitet. Det nya Forum Medicum möjliggör en samlokalisering av medicinsk och hälsovetenskaplig utbildning och forskning och blir en viktig del i den Medicinska fakultetens framtida utveckling. Byggprojektet är en av de största satsningar som universitetet och Akademiska Hus någonsin gjort tillsammans.

Det nya Forum Medicum omfattar cirka 16.000 kvm och är en till- och ombyggnad av Biomedicinskt centrum (BMC) vid Sölvegatan i Lund. Syftet med den nya byggnaden är att tillgodose Medicinska fakultetens behov av moderna lokaler för utbildning, forskning och kontor och att ta till vara värdefulla möjligheter till nya samarbetsformer mellan fakultetens utbildningar i medicin, hälsa och vård. Forum Medicum kommer också att bidra till en önskad förtätning av stadsmiljön längs Sölvegatan och till utvecklingen av det så kallade Kunskapsstråket i Lund.

– Forum Medicum är ett mycket spännande projekt på flera sätt. Genom den nya byggnaden skapas ett sammanhållet medicinskt och hälsovetenskapligt kunskapscentrum som möter framtidens behov av flexibla, aktivitetsbaserade miljöer för forskning och utbildning. Samtidigt gör vi hela bebyggelsen och platsen vid Sölvegatan öppnare och mer inbjudande för alla Lundabor, säger Åsa Henninge, marknadsområdesdirektör vid Akademiska Hus.

Ombyggnadsdelen omfattar tre huskroppar och innehåller en av de större utmaningarna i projektet - en tilldockning till det befintliga BMC-komplexet samt en påbyggnad. Tillbyggnaden kommer att ha publika utrymmen i bottenplan och fem våningar för undervisning och kontor samt en mindre, indragen takvåning. Med café eller restaurang och entréer i olika riktningar skapas en välkomnande miljö för de som ska på föreläsning, till sin arbetsplats eller bara är sugna på en kaffe. I planeringsarbetet har stort fokus lagts på flexibilitet för kontors- och undervisningslokaler så att de enkelt ska kunna nyttjas och förändras utifrån lärosätets olika behov.

– Det är mycket glädjande att bygget av Forum Medicum äntligen kan påbörjas. Det här innebär att vår vision om ett hus där de medicinska och hälsovetenskapliga verksamheterna förenas blir verklighet. Vi stärker härmed även den hälsovetenskapliga forskningen som får tillgång till toppmoderna lokaler i Forum Medicum, säger Erik Renström, dekan vid Medicinska fakulteten.

 

 



 

 

 


Consto ska bygga av två byggnader med hyreslägenheter och garage åt Lansa Fastigheter i nya stadsdelen Ängsgärdet i centrala Västerås.

 

 

 


Consto och Lansa Fastigheter tecknade nyligen ett kontrakt för att uppföra två nya hyreshus i Västerås. Husen kommer att ha en tydlig miljöprofil och certifieras med Miljöbyggnad silver.

Byggföretaget Consto och Lansa Fastigheter har tecknat ett totalentreprenadsavtal om cirka 160 Mkr. Projektet består av två byggnader med hyreslägenheter och garage i nya stadsdelen Ängsgärdet i centrala Västerås. Byggstarten är planerad till september i år och inflyttningen i de ljusa lägenheterna, i storlekar från ettor till fyror, sker preliminärt första halvåret 2022.

– Projektet har en tydlig miljöprofil, med solceller på taket, bergvärme och CO2-reducerad betong, vilket gör att det kommer att certifieras med Miljöbyggnad silver. Här vill vi skapa ett tryggt boende, med lummiga innergårdar, där våra hyresgäster känner en stolthet att bo, säger Lansas vd Claes Malmkvist.

Området Ängsgärdet ligger cirka en kilometer öster om Västerås centrum, med gång- och cykelavstånd till allmänna kommunikationer, handel och nöjen. Det tidigare industri-och handelsområdet är nu på väg att omvandlas till en stadsdel med möjligheter att på sikt uppföra närmare 600 bostäder i området. Här planeras även för matvarubutik och hotell.

– Vi har tidigare samarbetat med Lansa i projekt Rottweilern, Örebro. Det blev ett lyckat projekt med ett väldigt bra samarbete, detta har vi nu tagit med oss för vidare samverkan i kommande projekt. Vi ser fram emot att arbeta med Lansa igen, säger Christer Lund, vd för Consto Sverige.

Under de senaste tio åren har Västerås ökat sin folkmängd med över 15.000 personer. År 2017 passerades gränsen 150.000 invånare, vilket gör att staden kvalar in som sjätte största i landet. Den snabba expansionen kräver fler bostäder och Ängsgärdet är en av de stadsdelar med närheten till centrum som nu projekteras och utvecklas.
Samarbetet börjar omgående med projektering och planering. Lansa Fastigheter äger fastigheten och Consto står som entreprenör för att uppföra byggnaden.

 



 

 

 


Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 


För det första kvartalet 2020 ökade Heimstaden hyresintäkterna till 1.566 Mkr (1.023) med en uthyrningsgrad för bostäder som minskade till 97,2 procent (98,9). Periodens driftnetto ökade till 857 Mkr (521) med ett förvaltningsresultatet, rensat för orealiserade valutaeffekter, som steg till 467 Mkr (236).

Värdeförändring i fastigheter ökade till 1.914 Mkr (1.761), vilket medförde att periodens resultat efter skatt steg till 1.665 Mr (1.202), efter ett avdrag om aktuell skatt om –146 (–94) och uppskjuten skatt –559 Mkr (–324).


Det totala antalet lägenheter ökade till 97.792 (40.065). Av den total uthyrningsbara arean om 6,69 miljoner kvm (2,88) utgjorde andelen bostadsytan 93 procent (89).

I balansen ökade värdet på förvaltningsfastigheterna stort till 134.971Mkr (83.889) med en total låneportfölj om 71.006 Mkr (61.946), varav 40 procent (34) var obligationslån, 32 procent (32) realkreditlån och 28 procent (32) var traditionella banklån. De totalt outnyttjade kreditlöftena steg till 11.453 Mkr (10.269).

Det egna kapitalet ökade till 65.595 Mkr (59.942), vilket gav en soliditet om 45 procent (47). Förändringen i eget kapital under perioden avsåg primärt nyemission av aktier samt hybridobligationer.

I en kommentar till rapporten säger vd Patrik Hall:
– Heimstaden tillhandahåller bostäder, något vi alla behöver oavsett konjunktur. Det finns också ett bostadsunderskott på de marknader där vi verkar. Att tillhandahålla bostäder i attraktiva lägen, till hyror som de allra flesta invånare kan efterfråga, är en fantastisk och flexibel produkt.

– Heimstaden har också den ekonomiska möjligheten och styrkan att i utmanande tider fortsätta vår tillväxtresa samt genom fortsatt nyproduktion lindra en kanske allt större brist på just det kapitalfria boendet, nämligen hyreslägenheter.

– Coronapandemins ekonomiska påverkan på Heimstaden av våra totala årliga hyresintäkter på 6,8 Mdr kr (baserat på intjäningsförmågan per den 31 mars) kommer drygt 6 procent från våra kommersiella hyresgäster, varav en betydande del är offentliga hyresgäster samt livsmedelsbutiker, apotek och banker. Detta är verksamheter som hittills påverkats i begränsad omfattning av krisen. I våra ”räddningsinsatser” för de lokalhyresgäster som däremot drabbats av krisen beräknar vi en minskad hyresintäkt för Q2 om  15-17 Mkr totalt inom koncernen. Detta motsvarar cirka 1 procent av de totala hyresintäkterna för kvartalet.

– Vi ser ingen ökning avseende obetalda hyror bland våra bostadshyresgäster och förväntar oss inte detta heller. Däremot kan det uppstå något ökad vakans kortsiktigt med anledning av att visningar av uppsagda
lägenheter ska hanteras med social distans eller helt digitalt. Det tar längre tid och kortare vakanser kan därför uppstå i samband med hyresgästbyten.


 

 

 

 

 

Mariette Hilmersson (bilden), vd region väst i Castellum, är ny ledamot i Tyréns styrelse.  Hon har lång erfarenhet från samhällsbyggnadssektorn med särskilt fokus på stadsplanering, bostads- och fastighetsutveckling.

– Tyréns är ett nyfiket och innovativt företag med en stark värdegrund och en tydlig ambition att ta en tätposition inom samhällsbyggnad. Det ska bli fantastiskt spännande att bidra till företagets arbete och utveckling, säger Mariette Hilmersson.

Mariette Hilmersson är för närvarande vd region väst i Castellum och hon har tidigare varit vd för koncernen Framtiden. Hon har också haft flera ledande positioner inom Göteborgs stad, där hon bland annat arbetat med att koordinera stora stadsutvecklingsprojekt som Västsvenska paketet, Älvstaden och Arenafrågan.

Mariette Hilmersson valdes till ny styrelseledamot på Tyréns årsstämma den 29 april och hon ersätter Mikael Vatn som lämnar styrelsen efter drygt tio förtjänstfulla år som ledamot.

Tyréns styrelse består av Johan Dennelind, ordförande, ledamöterna Marita Hellberg, Mårten Lindström,
Eva Nygren och Mariette Hilmersson. Arbetstagarrepresentanter är Lars Hultgren, Sofia Oskarsson Ljungqvist,  och Lena Carlsson.


Tyréns har cirka 3.000 medarbetare med verksamhet i Sverige, Danmark, England, Estland och Litauen.

 

 

 


Västra Sjöstaden sträcker sig längs Trelleborgs kust, väster om nuvarande hamnområde. Området avgränsas i väster av strandpromenaden, i öster av hamnområdet, i söder av havet och i norr av bebyggelsen norr om E6. Längre österut, i hamnens nuvarande västra del, stäcker sig sedan den kommande Sjöstaden. Bild: Kanozi Arkitekter

 

 

Kanozi Arkitekter har fått i uppdrag av Trelleborg kommun att omvandla ett industriområde i Trelleborg till en ny stadsdel med uppåt 1.500 bostäder, caféer, restauranger och handel. Dessutom anläggs en 600 meter lång sandstrand längs med hela stadsdelens sträckning.

–  Genom Västra Sjöstaden vill vi skapa en plats för alla. Det här ska inte bara vara en plats för boende, utan för hela Trelleborg, säger Daniel Hohenthal, arkitekt och delägare på Kanozi Arkitekter.

Projektet ingår i Kuststad 2025, och är ett av två parallella projekt ska knyta Trelleborg närmare havet. I det ena projektet, Sjöstaden, kommer den befintliga stadskärnan att växa i riktning mot vattnet. Kopplat till detta ska alltså den nya stadsdelen Västra Sjöstaden uppstå.

– Genom arkitekturen vill vi bygga vidare på Trelleborgs lite brokiga karaktär. Staden präglas av en varierad stadsbild där ett högre hus kan ligga strax intill ett lägre och där gammalt samsas med nytt. Det bidrar till att skapa ett dynamiskt och levande intryck som vi vill ta vara på, säger Daniel Hohenthal.

På sommartid kommer det strandnära läget tillsammans med uteserveringarna att dra till sig människor, men Kanozi Arkitekter har också valt att planera för blåsiga dagar. Genom att forma platser och stråk som ligger i lä kommer Västra Sjöstaden att vara attraktivt året runt.

– Vi har valt att jobba med att skapa gator och torg där man kan röra sig skyddad från vinden. Strandpromenaden gör att det per automatik är där man vill vara under sommaren, men vi vill också bygga för dom som ska cykla till jobbet en höstmorgon, säger Daniel Hohenthal.

Västra Sjöstaden kommer också att påverka bilden av Trelleborg. Stadsdelen bidrar inte bara till stadens siluett utan är även det första man ser när man närmar sig staden från väst.

– Det är viktigt vad vi gör i den västra delen som möter de som kommer till Trelleborg. Det får gärna vara ikoniskt och igenkännbart, säger Daniel Hohenthal.

Visionen är också att E6 ska omvandlas till en stadsgata med övergångsställen för att på så sätt koppla ihop stadsdelen med befintliga bostadsområden. Byggstart för de första bostäderna beräknas till 2021/2022 med inflyttning 2023/2024.

 

 

 

 

 


Täby Park ligger nära Täby Centrum. I överkant på bilden, på andra sidan E18, ligger Näsby Park, Viggbyholm och Stora Värtans strandlinje. Täby Park byggs på en central plats i Täby på mark där galopp­tävlingarna pågick i över femtio år.

 

 

 

Wallenstam tar för första gången steget in i Täby kommun genom att köpa tre fastigheter i Täby Park av Trygghem. Wallenstam betalar Trygghem 185 Mkr för de tre fastigheterna Täby Tibble 10:8 och 10:9 samt Täby Bergkristallen 1. Tillträdet skedde den 29 april för den detaljplanelagda marken som omfattar 40.500 kvm ljus BTA. Säljaren Trygghem har haft Pangea som rådgivare.

Inom kort startar Wallenstam arbetet med projektering och målsättningen är att kunna byggstarta de första projekten under det första kvartalet 2021. Förutom vanliga bostäder kan projekten även komma att innefatta äldreboende, lokaler för coworking, företagsbostäder och garage.

– Vi ser väldigt mycket fram emot samarbetet med Täby kommun. Det känns också väldigt roligt att vi i den här byggnationen kan få med flera olika delar från vår verksamhet, och flera olika boendeformer, säger Hans Wallenstam, vd.

JM och Skanska har utvecklat Täby Park, på det före detta Galoppfältet i flera år. Svensk Galopp sålde Hästen 1, Täby Galoppbana, omfattande cirka 50 hektar, till Skanska och JM i maj 2011 för cirka 2 Mdr kr.

Redan nu våren 2020 flyttar de första invånarna till nyproducerade bostadsrätter och hyresrätter uppförda av Skanska, JM, Riksbyggen, Viktor Hansson, Einar Mattsson och Titania. Totalt förväntas cirka 6.000 invånare flytta till Täby Park under de kommande åren.