6 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Det nya vårdhemmet som Skanska ska bygga i Bergen kommer att bli cirka 10.300 kvm stort och innehålla 100 boenden samt gemensamma funktioner som vardagsrum, kök, aktivitetsrum och läkarmottagning.


Skanska har tecknat avtal med Bergens Kommun om att bygga Åsane vårdhem i Bergen, Norge. Kontraktet är värt 370 MNOK, cirka 352 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det andra kvartalet 2020.

Det nya vårdhemmet kommer att bli cirka 10.300 kvm stort och innehålla 100 boenden samt gemensamma funktioner som vardagsrum, kök, aktivitetsrum och läkarmottagning. Projektet består av fyra byggnader som kommer att bli mellan tre och fyra våningar höga och byggs runt en gemensam kärna, vilket säkerställer både bra kommunikation mellan avdelningarna och kommer att skapa ett värdefullt utrymme för de boende utomhus. Högst upp på en av flyglarna byggs en takterrass.

Byggnaderna kommer att utrustas med en stor solcellsanläggning på taket och uppföras med omfattande användning av massivt trä. Projektet uppfyller passivhusstandard och kommer att miljöcertifierats enligt BREEAM-NOR.

Byggstart väntas ske i juni 2020 med färdigställande i september 2022.

Skanska omsatte cirka 70 Mdr kr i sin nordiska verksamhet och hade drygt 15.200 anställda under 2019.

 

 

 

 

 

 


I stadsdelen Strömsbro, norr om Gävle centrum, ska K-Fastigheter bygga fyra punkthus i sex våningar med totalt 88 hyresrättslägenheter samt stadsradhus med upplåtelseform bostadsrätt.

 

 

 

K-Fast Holding AB har förvärvat aktierna i två bolag inom Panghus-koncernen, vilket ger K-Fastigheter möjlighet att bygga 183 lägenheter i Gävle och Nyköping.

K-Fast Holding AB  har förvärvat aktierna i, Panghus platsoptimera Strömsbro 1 AB, med fastighet i Gävle samt resterande aktier i det sedan tidigare hälftenägda bolaget Pk Property AB, med fastighet i Nyköping.

Panghus platsoptimera Strömsbro 1 AB äger fastigheten Fredriksskans 2:17 i Gävle, ett markområde i den attraktiva stadsdelen Strömsbro, norr om centrum. På fastigheten avser K-Fastigheter att bygga fyra punkthus i sex våningar med totalt 88 hyresrättslägenheter och bruttoarea (BTA) om cirka 8.000 kvm,K-Fastigheter kommer att inleda bygglovsprocessen efter att ansökan om markavstyckning vunnit laga kraft. Förvärvet sker genom en bolagstransaktion och underliggande fastighetsvärde uppgår till 18,7 Mkr, vilket motsvarar  cirka 2.350 kr/kvm. På intilliggande byggrätter kommer Panghus att uppföra stadsradhus med upplåtelseform bostadsrätt.

K-Fastigheter har även tecknat avtal om förvärv av Panghus aktier i det tidigare samägda bolaget Pk Property, vars verksamhet består av utveckling av en byggrätt för cirka 95 hyresrättslägenheter i Nyköping på fastigheten Oppebygård 1:7. Bolaget söker bygglov för K-Fastigheters koncepthus Låghus och Punkthus med total uthyrningsbar area om 7.191 kvm.

 

Det samlade hyresvärdet bedöms uppgå till cirka 21,7 Mkr efter att de två projekten är färdigställda.

 

K-Fastigheter erbjuder omkring 1.700 bostäder på flera orter i Öresundsregionen, Småland och västra Sverige samt utvärderar nya marknader i takt med ökad produktionskapacitet. Koncernens fastighetsbestånd har ett bokfört värde om 4,4 Mdr kr med ett årligt hyresvärde uppgående till omkring 200 Mkr. Sedan november 2019 handlas bolagets B-aktier på Nasdaq Stockholm

 

 

 

 

 

 

 

 

Rekryteringen av Mikael Åslund (bilden) innebär att han blir ny chef för JM Fastighetsutveckling. Han tar samtidigt plats i JMs koncernledning från den 1 maj 2020.

Affärsenheten JM Fastighetsutveckling är JMs enhet för utveckling av hyresrätter, vård- och omsorgsboende, kommersiella lokaler samt JM@home. Mikael Åslund  kommer även att ansvara för förvärv i Stockholm.  Mikael Åslund har lång erfarenhet från bygg- och fastighetsbranschen och han har arbetat på JM i 20 år. Under de senaste 11 åren har han med framgång varit regionchef för JMs verksamhet inom regionen Stockholm stad.

– Jag är mycket glad att vi genom Mikael får en utmärkt person att axla ansvaret för JMs affärsenhet Fastighetsutveckling. Mikaels långa erfarenhet av såväl JM som vår affär innebär god kontinuitet för verksamheten framåt, säger vd och koncernchef Johan Skoglund.

Pär Vennerström, som hittills haft ansvaret för både affärsenhet JM Bostad Stockholm och affärsenhet JM Fastighetsutveckling, kvarstår som affärsenhetschef JM Bostad Stockholm och fortsätter att ingå i JMs koncernledning.

 

 

 


Beqabs projekt i Nacka ligger i hörnet Augustendalsvägen/Lokomobilvägen, Nacka strand. Projektet omfattar totalt 200 bostadsrättslägenheter.

 

 

 

Besqab meddelar att ett gott försäljningsresultat i kombination med färdigt bygglov innebär en produktionsstart för ytterligare 44 bostadsrättslägenheter i projektet i Nacka strand som totalt inkluderar 200 bostäder.

– Det är väldigt glädjande att kunna produktionsstarta ytterligare en etapp av detta fina projekt i Nacka, säger vd  Anette Frumerie, som nu arbetar sin sista vecka på Besqab. Det är verkligen roligt att kunna erbjuda högkvalitativa bostäder i ett högt och fritt läge med utsikt över Stockholms inlopp och samtidigt så nära stan.

– Vi har haft en väldigt bra marknadskontakt i det här projektet där vi redan sålt över hälften av de säljstartade bostäderna. På den stora visningsdagen den 10 maj kommer vi att lansera ytterligare 25 lägenheter, säger Lotta Niland, regionchef på Besqab.

Den första delen av projektet, Brf Verkstaden, omfattar totalt 90 lägenheter, varav de första 46 bostäderna produktionsstartades i december 2019. De återstående 110 lägenheterna, i kommande etapper, fördelas på två hus i högt läge med vid utsikt.

Fakta om projektet

1. Ligger i hörnet Augustendalsvägen/Lokomobilvägen, Nacka strand 2. Totalt 200 bostadsrättslägenheter i storlekarna 1-5 rum och kök. 3. Nära den nya T-baneuppgången. 4. Arkitekter: Kjellander Sjöberg. 5. Inflyttning från andra kvartalet 2022.

 

 

 

 

 

 


Benny Thögersen, vd för Catena AB.

 

 

 

Catena visade under det första kvartalet 2020 ett ökat förvaltningsresultat och bolaget konstaterar fortsatt stabila kassaflöden. Hyresintäkterna ökade med 7 procent till 315,1 Mkr (294,0). Driftsöverskottet steg med 12 procent till 249,1 Mkr (223,2). Förvaltningsresultatet ökade med 14 procent till 177,4 Mkr (155,9).

Periodens resultat minskade till 143,8 Mkr (245,8), motsvarande ett resultat per aktie om 3,81 kr (6,52), efter att värdeförändringar ingick med 5,4 Mkr (157,4) i resultatet. Substansvärde per aktie EPRA NAV ökade till 208,16 kr (178,50).


Väsentliga händelser under första kvartalet var att Catena förvärvade tre fastigheter i Danmark från PostNord till ett fastighetsvärde om 235 Mkr, varav två med tillträde i Q1.

I mitten av februari köpte Catena Magasinet 3 i Södertälje till ett fastighetsvärde om 130 Mkr.

I balansen ökade värdet på förvaltningsfastigheterna till 16.867,8 Mkr (15.075,7) samtidigt som de räntebärande långfristiga skulderna steg till 5.689,4 Mkr (5.079,9), liksom de kortfristiga skulderna vilka ökade till 3.525,6 Mkr (3.360,4). Det innebar att det egna kapitalet steg till 6.475,3 Mkr (5.557,3), vilket medförde att soliditeten blev 35,1 procent (35,6)

– Bedömningen är att Catena, med sin fokuserade inriktning mot logistikfastigheter, har ett stabilt utgångsläge, säger Catenas vd Benny Thögersen.

Han fortsätter
– Våra pågående projekt löper vidare helt enligt ursprungliga tidsplaner, aktiviteten är hög och större byggnationer sker bland annat på Logistikposition Sunnanå vid Malmö och på Logistikposition Tostarp vid Helsingborg.

– Marknadsförutsättningarna har förändrats, vi upplever marknaden som avvaktande för tillfället med färre förfrågningar än normalt. Mot bakgrund av det har vi också valt att pausa vår pågående diskussion med Coop Logistik AB avseende nybyggnation av ett automatiserat lager i Eskilstuna. Samtidigt kan vi konstatera att våra pågående projekt löper vidare helt enligt ursprungliga tidsplaner, aktiviteten är hög och större byggnationer sker bland annat på Logistikposition Sunnanå vid Malmö och på Logistikposition Tostarp vid Helsingborg.

– Under perioden har vi tecknat avtal om förvärv av en fastighet i Järna som omfattar drygt 66.100 kvm tomtareal intill det 1.000.000 kvm stora området Gerstaberg 1:7 som Catena avser utveckla genom det delägda bolaget Södertuna utveckling AB. Vi har även avtalat om ett förvärv av cirka 190 000 kvm mark i anslutning till Torsvik utanför Jönköping, ett av Sveriges större logistikområden.

Marknaden gillade rapporten då aktien steg med drygt 8 procent till 337 kronor som senast betalt. SF

 

 

 

onsdag, 29 april 2020 13:55

Pandox: Dystra förlustsiffor

 

 

 


Anders Nissen, vd för Pandox AB. Bild: Svenska Handbollslandslaget AB

 

 

 

Det krisdrabbade hotellfastighetsbolaget Pandox visar en förlust om – 668 Mkr (407) för första kvartalet 2020, med ett resultat per aktie som sjönk till dystra –3,63 kr (2,43).

Intäkter från fastighetsförvaltning minskade till 672 Mkr (685). Minskningen för jämförbara enheter var 11 procent justerat för valutakurseffekter. Driftnettot från fastighetsförvaltning sjönk till 561 Mkr (583). Minskningen för jämförbara enheter var 12 procent, justerat för valutakurseffekter.

 

I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar för förvaltningsfastigheter med -611 Mkr (131 Mkr för första kvartalet 2019 och för helåret 2019 var värdeförändringen 1.389 Mkr).

 

Tillgångarna ökade totalt till 68,43 Mdr kr (59,38). Vid utgången av perioden steg belåningsgraden netto till 47,2 (46,0) procent. Eget kapital hänförligt till moderbolagets aktieägare minskade till 26.237 Mkr (26.350). I slutet av perioden bestod Pandox fastighetsportfölj av 156 (144) hotellfastigheter med 35.018 (32.273) hotellrum i 15 länder, inräknat delmarknaderna England, Skottland, Wales och Nordirland.

I rapporten säger vd Anders Nissen:
För närvarande är beläggningsgraden på Pandox nyckelmarknader 5-25 procent, beroende på marknad och efterfrågesegment. Det är en bild som förväntas bestå genom hela det andra kvartalet. Huvuddelen av Pandox intäkter kommer därmed att utgöras av minimihyror och fasta hyror.

Framtiden för hotellmarknaderna är svårbedömd enligt Anders Nissen som menar att beläggningsgrad om 40 procent kan vara möjlig under fjärde kvartalet i år:

– Förmodligen består nuvarande låga beläggningsnivåer åtminstone fram till mitten av maj då många länder förväntas lätta på vissa restriktioner. Med ledning av utvecklingen i Kina – där hotellmarknaden nu växer från låg nivå – är det förmodligen först i juni—juli vi kan förvänta oss en viss ökning i beläggning och en gradvis öppning av hotell i Europa.

 

Förutsatt fortsatta lättnader utan bakslag skulle de flesta hotell kunna vara öppna i september med en möjlig beläggningsgrad i Europa på cirka 25 procent eller möjligen något högre. Troligen börjar mötessegmentet för mindre grupper då också visa tecken på återhämtning. Förutsatt fortsatt lättade restriktioner utan väsentliga bakslag skulle en beläggningsgrad på cirka 40 procent eller möjligen något högre – beroende på marknad, läge och efterfrågeprofil – vara möjlig i Europa mot slutet av det fjärde kvartalet.

 

– Pandox förväntar sig att budget- och mellanklasshotell med inhemsk och regional efterfrågeprofil – i lägen som kan nås med bil eller tåg – kommer att utvecklas bäst när marknaden vänder. Det är också det segment där Pandox har majoriteten av sina hotellfastigheter. För internationella lyx- och premiumhotell kommer sannolikt återhämtningen att ta längre tid.

 

Under dagen rasade aktien i Pandox med nära 5 procent till 95,20 kr. Så sent som den 20 februari i år stod aktien i Pandox i optimistiska 224,50 kr. SF

 

 

 

 

 


Bostadsprojektet O2 Orminge är ritat av DinellJohansson och kommer att bestå av totalt nio flerbostadshus med stommar och fasader i trä.

 

 

Aros Bostadsutveckling startar försäljningen av 105 lägenheter, vilka utgör den andra etappen av bostadsprojektet O2 Orminge i Nacka.

Bostadsprojektet O2 Orminge är ritat av DinellJohansson och kommer att bestå av totalt nio flerbostadshus med stommar och fasader i trä. Första etappen, som är producerad av trähusspecialisten Lindbäcks, är färdig för inflyttning i maj i år. Produktionen av den andra etappen, som nu säljstartas, förväntas påbörjas under sommaren 2020.


Fredrik Möllerberg
, projektchef på Aros Bostad. säger:
– Vi är stolta över att vara del av utvecklingen i den här expansiva delen av Nacka kommun. Området runt Orminge Centrum kommer att bli väldigt trevligt med många nya bostäder och uppgradering av både kommersiella lokaler och infrastruktur. Våra första bostäder har tagits emot väl av marknaden så vi ser fram emot att snart kunna starta nästa etapp.

 

 

 

 

 


Dagens Moblia var fram till 1965 en textilfabrik som nu utvecklats till en levande stadsdel med 100 butiker, restauranger och service samt 350 hyreslägenheter och en förskola.

 

 

Mobilia i Malmö, ägt av Atrium Ljungberg, tar nya steg i utvecklingen till en levande stadsdel när det nu är dags för inflyttning för 74 hyresgäster i lägenheterna i det nya Torghuset. Fler boende i området och ett större utbud av mat och underhållning ökar aktiviteten i stadsdelen under kvällstid vilket leder till ökad trivsel och trygghet.

Nu börjar Torghuset på Mobilia färdigställas, med restauranger och butiker i bottenplanet samt barnkulturhuset Funnys Äventyr och Nordisk Films biograf. Sveriges största vertikala trädgård är planterad på fasaden och på torget utanför är vattenspelet och uteserveringarna igång. Nästan alla 74 lägenheter har balkong och de har tillgång till en stor takträdgård och cykelrum.

– Tänk att det var parkering här för bara några år sedan. Nu blir det istället ett av de mest levande och trevliga torgen i Malmö, säger Anders Murmark, fastighetschef för Atrium Ljungberg på Mobilia. Det har varit stor efterfrågan på hyresrätterna och vi ser fram emot att alla flyttar in.

Bostäder gör att området befolkas även på natten medan restauranger och kultur lockar på kvällstid. Kontor, förskola, vård och service ger, tillsammans med handeln, liv dagtid. Aktivitet och rörelse dygnet runt leder till ökad trivsel och trygghet och är en viktig del i Atrium Ljungbergs stadsutvecklingsstrategi.

– Ibland när jag kommer till en plats, både i Sverige och världen, får jag en extra härlig känsla. Gemensamt för de platserna är att det är mycket folkliv med människor som äter, umgås och leker. På en sån plats vill jag vara och det är så vi vill att man ska uppleva Mobilia, fortsätter Anders Murmark.

Mobilia
Mobilia ägs och förvaltas av Atrium Ljungberg som är ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag. Fram till 1965 var det textilfabrik i lokalerna som nu utvecklats till en levande stadsdel med 100 butiker, restauranger och service samt 350 hyreslägenheter och en förskola. Här finns 1.600 parkeringsplatser, varav 75 laddplatser och 700 cykelparkeringar. Mobilia är arbetsplats för 1.100 personer.

 

 

 

onsdag, 29 april 2020 12:10

Kivra flyttar in i Klara Omega

 

 

 


Lagern 11, om cirka 7.000 kvm på Klara norra kyrkogata 29, 31 och 33 i Stockholm, ägs av LO och förvaltas av Hestia Fastighetsförvaltning.

 

 

 

Kivra, leverantör av digitala brev och kvitton, expanderar och flyttar in i nya lokaler. Företaget har nu tecknat ett nytt hyresavtal om cirka 1.700 kvm kontorsytor i LO:s fastighet Lagern 11, på Klara norra kyrkogata 29-33, i centrala Stockholm.

Projekt ”Klara Omega” är en storsatsning från LO:s sida. I samarbete med JLL totalrenoveras och omvandlas cirka 7.000 kvm till ljusa och flexibla kontor i åtta plan. I början av april flyttade EQT-ägda Karo Pharma in och nu följer alltså Kivra, som tar hela plan 6.


– Efterfrågan på digitala lösningar för post och kvitton är stor. Det gör att vi nu växer snabbt. I Klara Omegas fantastiska lokaler får vi en stark hemmabas, där vi kan fortsätta effektivisera verksamheter och underlätta människors vardag, säger Kivras vd Anna Bäck.

Mer än 3,7 miljoner svenskar använder idag Kivra för att få post och kvitton digitalt från tiotusentals anslutna företag och myndigheter. Största ägare är Karl-Johan Persson (H&M) och Wallenbergstiftelserna (FAM).

– Vi är väldigt glada över att Kivra väljer Klara Omega som utgångspunkt för sin fortsatta tillväxt. Vi utvecklar lokalerna efter deras behov och ser fram emot ett långsiktigt samarbete, säger Frank Henriksson, vd för LO:s bolag Kungslagern.

JLL har uppdraget att utveckla och hyra ut fastigheten, som ligger i attraktivt läge mellan Kungsgatan och Norra Bantorget, bara några minuters promenad från Centralstationen och Arlanda Express.

– Kivra är ett spännande och innovativt företag som passar perfekt in i hyresgästmixen vi skapar i Klara Omega. Nu fortsätter arbetet med att utveckla och förbättra fastigheten, där fokus just nu ligger på att förnya fastighetens innergård och allmänna ytor, säger Erik Skalin, Head of Agency på JLL.


 

 


 

 

 


Stoneridge Electronics hyr 3.600 kvm kontor i Fastpartners fastighet på Gustav III:s Boulevard 26 i Solna.

 

 


Stoneridge Electronics har tecknat en förlängning om fortsatt hyresförhållande om cirka 3.600 kvm kontor på Gustav III:s Boulevard 26, i Solna, hos fastighetsägaren Fastpartner.

Colliers har agerat rådgivare åt Stoneridge sedan försommaren 2019 och omförhandlat deras hyresavtal vilket bland annat innebär en förhyrning av omfördelad yta i fastigheten. Colliers har även företrätt Stoneridge i projektledning av anpassning av deras nya lokaler tillsammans med fastighetsägaren Fastpartner och byggentreprenören. Stoneridge,som arbetar med design och tillverkning av färdskrivare för fordonsindustrin, tillträdde den nya delen av lokalen i slutet av Q1 2020.

Thomas Jalde, Director på Corporate Solutions, Colliers, har varit ansvarig projektledare:
– Jag är nöjd med att se det slutliga resultatet, och det fina samarbetet med Stoneridge, fastighetsägaren och byggentreprenaden. Några av fördelarna med anpassningen som skett av lokalen är att verksamhetsanknyta den nya fina demoytan för fordon i direkt anslutning till de nya mötes- och konferensrum som tillskapats, och nu därmed bättre kunna nyttja de nya fina lokalerna.