6 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Claes Malmkvist är vd för Lansa Fastigheter som ägs av åtta länsbolag inom Länsförsäkringsgruppen.

 

 

 

 

JM har tecknat avtal med Lansa Fastigheter AB om försäljning av två hyresrättsfastigheter som kommer uppföras i Gideonsberg, Västerås. Affären uppgår till 160 Mkr.

Fastigheterna som avyttras är Svärdsliljan 6 och 7, Västerås, innehållande två punkthus med 9 respektive 10 våningar. Projektet omfattar 69 yteffektiva, Svanenmärkta lägenheter.

Projektet produktionsstartas under det andra kvartalet 2020 och kommer frånträdas vid planerat färdigställande under det fjärde kvartalet 2021. Intäkter och resultat redovisas successivt under projektets genomförande inom affärssegment JM Bostad Riks.

– Vi är glada att tillsammans med Lansa Fastigheter genomföra detta fina hyresrättsprojekt i Västerås. Lansa Fastigheter är ett bolag inom Länsförsäkringsgruppen med ett långsiktigt investerings- och förvaltningsperspektiv, säger Per Johansson, regionchef region Öst, JM.


 

 

 


tisdag, 28 april 2020 18:05

Amasten köper av SBB för 1,5 Mdr kr

 

 

 


Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

 

 

 


Amasten tecknar avtal om förvärv av fastighetsportfölj för 1,5 Mdr kr, villkorat av finansiering, och avser att genomföra en riktad nyemission av stamaktier. Amasten Fastighets AB har, via dotterbolag, ingått ett avtal villkorat av finansiering med ett dotterbolag till Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, om att förvärva en fastighetsportfölj med ett underliggande fastighetsvärde om 1.500 Mkr. Fastigheterna är belägna i Karlstad, Tranås, Motala och Skövde och har en uthyrningsbar area om 104.513 kvm. Bostadsfastigheter utgör 85 procent av fastighetsvärdet och består av 1.259 lägenheter. Amasten ser en god potential i det förvärvade beståndet, bland annat genom uppgradering av lägenheter.

Förvärvet är villkorat av att Amasten erhåller nödvändig bankfinansiering och tillförs nytt eget kapital. Den preliminära köpeskillingen för fastighetsägande bolag i förvärvet uppgår till 20 Mkr. Därutöver ska Amasten på tillträdesdagen lösa de fastighetsägande bolagens bank- och koncernskulder.

Som en del i att finansiera Förvärvet och för att uppfylla villkoren i avtalet avser Amasten att genomföra en riktad nyemission om totalt 90 miljoner stamaktier. Nyemissionen är på förhand fulltecknad genom teckningsåtaganden från ett antal befintliga aktieägare inklusive Eiendomsspar AS, Helene Sundt AS, ICA-handlarnas Förbund, Länsförsäkringar Fastighetsfond, Odin Eiendom och SBB. Ingen ersättning eller garanterad tilldelning vid allokering erhålls i utbyte mot teckningsåtagandena. I tillägg till detta har ett antal ytterligare befintliga aktieägare uttryckt intresse att teckna aktier i Nyemissionen.

Bolaget har uppdragit åt ABG Sundal Collier att utreda förutsättningarna för efterfrågan från institutionella investerare att delta i Nyemissionen genom ett så kallat accelererat book building-förfarande. Nyemissionen ryms inom det bemyndigande som årsstämman beslutade om den 16 maj 2019. Skälen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är primärt att fullborda förvärvet och att genomföra en kapitalanskaffning på ett tids- och kostnadseffektivt sätt. En potentiell positiv följdverkan är även att Amasten adderar nya långsiktiga institutionella ägare.

Nyemissionen förutsätter bland annat att styrelsen i Amasten beslutar härom, vilket tillsammans med tilldelning beräknas ske innan handeln öppnar på Nasdaq First North Premier Growth Market klockan 9.00 den 29 april 2020. Bolaget kommer att informera om slutligt utfall av nyemissionen i ett pressmeddelande när book building-förfarandet har avslutats.

I syfte att underlätta leverans av aktier har Eiendomsspar AS, Helene Sundt AS och Bengt Kjell genom Expassum Invest AB erbjudit sig att låna ut aktier i samband med nyemissionen.

– Amasten fortsätter sin tillväxt och genom affären når vi över 8 Mdr kr i fastighetsvärde. Vi stärker det löpande kassaflödet och förvärvet ger en positiv effekt på intjäningsförmågan per aktie. Därutöver finns goda möjligheter att utveckla de förvärvade bostadsfastigheterna genom uppgraderingar och därmed framtida hyreshöjningar, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

 

– För tredje gången på kort tid mitt under Corona-krisen gör vi en större försäljning vilket än en gång visar på den goda likviditeten i SBBs fastighetsportfölj. Vi är särskilt stolta över att framgångsrikt ha förädlat och höjt kvaliteten i denna portfölj under vår ägandetid genom ett stort antal värdehöjande renoveringar och ett aktivt fastighetsutvecklingsarbete. Vi kommer som en av Nordens största fastighetsutvecklare att även fortsättningsvis äga och utveckla byggrätterna som finns på fastigheterna i Motala och Karlstad och som bedöms generera upp till 40.000 kvm BTA byggrätter för bostäder och samhällsfastigheter, säger Ilija Batljan, vd för SBB.

 

Kort om Förvärvet

1.Totalt 22 fastigheter med en uthyrningsbar area om 104.513 kvm och ett hyresvärde om 106 Mkr

2. Fastigheterna är belägna i Tranås (48.114 kvm), Motala (36.436 kvm), Karlstad (18296 kvm) och
Skövde (1.667 kvm).

3. Underliggande fastighetsvärde om 1.500 Mkr, motsvarande 14.352 kr per kvm

4. Bostadsfastigheter utgör 85 procent av fastighetsvärdet och består av 1.259 lägenheter

5. Förvärvet finansieras med likvid från nyemissionen samt extern finansiering i form av banklån

6. Tillträde planeras ske den 1 juli 2020.Motiv till Förvärvet

Fastigheternas karaktär passar väl in i Amastens bestånd i termer av fastighetsvärde per kvadratmeter och genomsnittshyra. Förvärvets storlek skapar förutsättningar för stordriftsfördelar och därmed en effektivare fastighetsförvaltning. Omfattande renoveringspotential ger möjligheter till betydande hyresökningar


 

 

 

 

 


Anders Danielsson, vd för Skanska.

 

 

Skanskas resultat, enligt segmentsredovisning, var starkt i alla verksamhetsgrenar, under första kvartalet 2020, då intäkterna ökade till 41,2 Mdr kr (35,1), justerat för valutaeffekter steg intäkterna med 14 procent. Rörelseresultatet för perioden steg stort 2,9 Mdr kr (0,5), med ett resultatet per aktie om 5,78 (0,87) kronor.

Det operativa kassaflödet från verksamheten steg till 1,6  Mdr kr (–1,3) , enligt IFRS. Justerad räntebärande nettofordran (+) /nettoskuld (-) uppgick till 5,3 Mdr kr (31 december 2019; 3,2), enligt IFRS.

Orderingången i Byggverksamheten ökade stort till 41,3 Mdr kr (27,3), justerat för valutaeffekter steg orderingången med hela 48 procent. Orderstocken förbättrades till 199,0 Mdr kr (31 december 2019; 185,4).

Rörelseresultatet i Byggverksamheten ökade till 0,6 Mdr kr (0,4), liksom rörelseresultatet i Projektutveckling som steg stort till 2,5 Mdr kr (0,3).

Avkastning på sysselsatt kapital i Projektutveckling ökade till 14,8 (9,7) procent, liksom avkastning på eget kapital som steg till 27,0 procent (13,4).

I balansen steg tillgångarna till 131,5 Mdr kr (125,6,) liksom det egna kapitalet som stärktes till 34,8 Mdr kr (28,0), motsvarande en soliditet om 26,5 procent (22,3).

I rapporten säger vd Anders Danielsson:
– Skanska har, tack vare de strategiska initiativ som initierades 2018, förbättrat resultatet, minskat riskerna och kostnaderna samt stärkt balansräkningen och styrningen av bolaget. I tider som dessa står Skanska stark. För att se till att vi behåller den positionen på lång sikt vidtar vi åtgärder för att kunna anpassa oss till en framtid som kommer att se annorlunda ut efter Covid-19-pandemin.

– Den närmaste framtiden är för närvarande väldigt osäker, och vi följer utvecklingen noga. Vi planerar för olika scenarios och vidtar försiktighetsåtgärder inom många områden. Att ta hand om våra medarbetare är naturligtvis vår främsta prioritet, men även att bibehålla en stark balansräkning och en god likviditet är av största vikt. Som tidigare kommunicerat drog styrelsen tillbaka utdelningsförslaget till årsstämman i mars med ambitionen att sammankalla en extra bolagsstämma under hösten, om omständigheterna tillåter, för beslut om utdelning. Som jag nämnde redan i början, Skanska står starkt, och vi är väl positionerade att stå
starkare när pandemin är under kontroll.

Marknaden gillade Skanskas rapport för Q 1 då aktien under dagen steg med 10,5 procent till 196 kr. SF

 

 

tisdag, 28 april 2020 14:16

Wihlborgs ökade resultatet till 344 Mkr

 

 

 


Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

 

 

För första kvartalet 2020 ökade Wihlborgs hyresintäkterna med 9 procent till 781 Mkr (718), vilket resulterade i ett driftsöverskott som steg med 11 procent till 555 Mkr (500). Förvaltningsresultatet ökade med 13 procent till 460 Mkr (406) med ett resultat efter skatt för perioden som steg till 344 Mkr (311), motsvarande ett resultat per aktie om 2,24 kr (2,02). I resultatet ingick värdeförändringar för fastigheter med 59 Mkr (73) och värdeförändringar för derivat med – 92 Mkr (–81).

I balansen ökade fastighetstillgångarna till 46.559 Mkr (43.839), med låneskulder som minskade till 24.264 Mkr (24.449). Det innebar att det egna kapitalet steg till 18.285 Mkr (15.853) med en soliditet om 38,3 procent (38,4).

I en kommentar till delårsrapporten säger vd Ulrika Hallengren:
– Jag är stolt över att även i en turbulent tid kunna presentera ett mycket bra resultat. Vi fortsätter att leverera och vi fortsätter att växa. Men samtidigt är detta inte ett vanligt kvartal. Effekterna från spridningen av det nya coronaviruset har drabbat hela världen. Vår exponering mot de segment som drabbats omedelbart är relativt liten, men för var och en av hyresgästerna kan situationen vara kritisk och vi tar varje diskussion utifrån kundernas individuella förutsättningar.

– Vi ska förstås vara ödmjuka inför de långsiktiga konsekvenserna av coronapandemin, men vi ser ändå tecken på framtidstro i Öresundsregionen. De senaste veckorna har flera uthyrningsdiskussioner återupptagits efter att ha varit pausade en tid, och från offentliga verksamheter har vi fått lokalförfrågningar i både Sverige och Danmark.

– Än är det för tidigt att sia om vilka konsekvenserna blir över tid, men vi har lagt en långsiktig plan för vårt agerande och för oss är det viktigare än någonsin att bidra till att vår region utvecklas på bästa sätt. Det gör vi framförallt genom att fortsätta investera för framtiden och därigenom medverka till att fler människor kan fortsätta ha ett arbete att gå till även i en omtumlande tid. Vi kommer att återgå till ett normalläge så småningom och då är vi övertygade om att vi, med en stabil finansiell bas och en region med goda förutsättningar, kommer att kunna skapa nya möjligheter och fortsatt växtkraft. 


 

 

 

 

tisdag, 28 april 2020 12:45

Ett stabilt JM

 

 

 


Johan Skoglund, vd för JM.

 


 

 

För första kvartalet 2020 ökade JM intäkterna till 3.814 Mkr (3.669) samtidigt som intäkterna, exklusive JM Entreprenad Region Hus under avveckling, steg till 3.768 Mkr (3.719).

Rörelseresultatet ökade till 483 Mkr (313). Rörelsemarginalen steg till 12,7 procent (8,5). Rörelseresultatet, exklusive JM Entreprenad Region Hus, minskade till 491 Mkr (506), med en rörelsemarginal som sjönk till 13,0 procent (13,6).

Resultatet före skatt ökade till 462 Mkr (291) med ett resultat efter skatt som steg till 364 Mkr (228).


Räntabiliteten på eget kapital för de senaste tolv månaderna uppgick till 23,3 procent (18,4). Resultatet per aktie under första kvartalet ökade till 5,20 kronor (3,30).

Koncernens kassaflöde inklusive nettoinvestering i fastigheter minskade till 188 Mkr (468).

Antal sålda bostäder ökade under perioden till 805 (667), liksom antalet produktionsstarterna som steg till 637 bostäder (406).


Antalet disponibla bostadsbyggrätter sjönk vid utgången av första kvartalet till 35.900 (36.400), varav 21.100 (21.400) redovisas i balansräkningen. Kapitalbindningen i byggrätter för bostäder minskade till 8.575 Mkr (8.872).

Under första kvartalet har JM köpt exploateringsfastigheter för bostäder om 273 Mkr (737), varav 168 Mkr var för JM Bostad Stockholm, 105 Mkr för JM Bostad Riks och för 0Mkr för JM Utland.

I balansen sjönk tillgångarna totalt 17,4 Mdr kr (17,5), med långfristiga skulder som steg till 4.167 Mkr (43.069), medan de kortfristiga skulderna minskade till 5.686 Mkr (6.346). Den räntebärande nettoskulden, inklusive pensionsskulden, ökade till 198 Mkr (130) vid periodens utgång.  Det innebar att det egna kapitalet steg till 7.561 Mkr (7.083) med en starkare soliditet om 43 procent (40).

I en kommentar till kvartalsrapporten säger vd Johan Skoglund:
– Vi har sett en fortsatt god efterfrågan för JMs bostäder från kunder i Stockholm under kvartalet där dock amorteringskrav fortsatt påverkar. Inte minst har vi haft mycket god efterfrågan för de ägarlägenheter som vi har i pågående produktion.

– Den gradvisa förbättringen av marknaden har givit en positiv boknings- och försäljningsutveckling i Stockholm med 347 sålda bostäder under det första kvartalet jämfört med 238 samma period föregående år och 353 under det fjärde kvartalet 2019.

– Inför det andra kvartalet ser vi en försiktighet, hänförligt till covid-19, från våra kunder i Stockholm som förväntas minska efterfrågan under en period. Vi ser samtidigt positivt på att Finansinspektionen nu medger amorteringsfrihet till och med juni 2021.

– Bostadsverksamheten i Stockholm har haft en fortsatt god lönsamhetsnivå och god nivå produktionsstarter under kvartalet. Tidigare fördröjda produktionsstarter av projekt i avvaktan på myndighetsbeslut har kunnat startas under kvartalet till höga bokningsnivåer.

 

 

tisdag, 28 april 2020 12:03

CBRE signerar nytt förvaltningsuppdrag

 

 

 


Håkan Larsson, Head of Property Management, CBRE.

 

 

CBRE meddelar att företaget har fått uppdraget att förvalta cirka 300 nyproducerade lägenheter, inklusive tillhörande garage, i Malmöområdet. I uppdraget ingår även förvaltning av en förskola.

Håkan Larsson, Head of Property Management, CBRE, kommenterar:
– Vi är glada över att signera just det här uppdraget, men även att signera uppdrag under dessa annorlunda tider vi alla verkar i just nu. Nu ska vi planera och strukturera arbetet kring det här nya uppdraget vilket vi ser fram emot.

CBRE börjar förvaltningen av fastigheterna i april 2020.

 


 

 

 

 

 

Rekryteringen av Jennie Kenani (bilden) innebär att hon har anställts av Atrium Ljungberg som ny fastighetschef i Göteborg. Hon tillträder sin tjänst den 1 maj och hon kommer att ansvara för bolagets tre kontorsfastigheter, om totalt 70.000 kvm, på Lindholmen. Hon kommer närmast från ett flera år långt uppdrag som inhyrd projektledare på Volvo.

Från att ha varit ett gammalt varvsområde, är Lindholmen idag ett stort internationellt kunskaps- och ingenjörskluster, som lockar allt fler multinationella företag, och utvecklingen kommer att fortsätta.

– Vi är både glada och stolta över att ha rekryterat Jennie Kenani till oss. Vårt arbetsgivarvarumärke är starkt och vi har haft många intressanta och kompetenta sökande till tjänsten som fastighetschef, säger Camilla Klint, regionchef på Atrium Ljungberg. Jennies långa erfarenhet av att arbeta internationellt kommer bli viktigt för oss för att ännu bättre kunna möta de internationella företagens behov och arbetssätt, och de krav som därmed kan komma ställas på lokalerna.

– Jag är otroligt glad och stolt över att få vara en del av Atrium Ljungberg. Ser fram emot att ta vid och fortsätta leda den positiva utvecklingen tillsammans med teamet i Göteborg, säger Jennie Kenani.

Atrium Ljungberg har funnits på Göteborgsmarknaden sedan 2015 och äger, utvecklar och förvaltar idag tre kontorsfastigheter på Lindholmen. I fastigheterna finns hyresgäster som till exempel CEVT, Ericsson och AKQA.


 

 

 


Den nya stadsdelen Lötängen i Kista har varit på samråd, vilket innebär att Archus, tillsammans med fastighetsägarna Svevia, Amymone och Industrifastigheter, är ett steg närmare att påbörja utvecklingen av Ängbys industriområde till en levande och aktiv stadsdel med 1.000 bostäder. Bild: Archus

 


Nu har detaljplanen för den nya stadsdelen Lötängen varit på samråd, vilket innebär att Archus, tillsammans med fastighetsägarna Svevia, Amymone och Industrifastigheter, är ett steg närmare att påbörja utvecklingen av Ängbys industriområde till en levande och aktiv stadsdel. Den nya integrerade stadsdelen, med sitt kommunikationsnära läge och närhet till naturmark, är ett led i den övergripande visionen om att levandegöra en större del av Knivsta tätort. Den nya bebyggelsen kommer kännetecknas av trygghet, trivsel och hemkänsla. Arkitektonisk kvalitet ska samspela med funktion och livskvalitet.

Knivsta kommun växer fort och allt fler söker sig till den trygga välmående kommunen. I Knivsta satsas det mycket för att höja invånarnas livskvalitet och det byggs bland annat nya skolor, förskolor och idrottsanläggningar. Dessutom kommer spårkapaciteten för pendeltågstrafiken att byggas ut från två till fyra spår vilket kommer göra pendlingsmöjligheterna för de boende ännu bättre.

– Vi vill utnyttja det kollektivnära läget och skapa en attraktiv stadsdel som är en integrerad del av Knivsta. Vi jämför oss inte med andra men ser att det finns en stor efterfrågan på bostäder i den här typen av läge, där man får mer tid för sig själv och sin familj. Därför känns det väldigt roligt att få vara med att utveckla Knivsta och att genom att bygga upp till 1 000 bostäder möta den stora efterfrågan som finns, säger Michael Larsson, vd för Archus Development.

Archus har fått uppdraget att som fastighetsutvecklare driva utveckling och detaljplaneprocess som leder till tillskapandet av byggrätter, samtidigt som bolaget har arkitektuppdraget att samordna bebyggelsestruktur, gestaltning och landskapsarkitektur.

– Att vara med i processen att utveckla ett område där människor verkligen vill bo är alltid givande. Knivsta är en spännande plats där det satsas på invånarna och där många samtidigt har råd att bo. Du får mycket livskvalitet för pengarna helt enkelt, säger Michael Larsson.

 

 

 

 


Bjarne Borg, Executive Chairman och CEO, Index Investment Group, som är svenska Index Invest internationals systerkoncern i USA.

 

Bygget av The Pointe on Westshore i södra Tampa, Florida, med sex femvåningshus om totalt 444 lägenheter, två pooler, exklusivt aktivitetshus och träningscentra, beräknas vara klart för inflyttning under första kvartalet 2021.

Projektet omfattar totalt 63.000 kvm och har en budget på drygt 1 Mdr kr. Det är Index Investment Group, med sitt lokala huvudkontor i Jupiter, Florida, som står bakom projektet.

The Pointe on Westshore ligger centralt i södra Tampa, med närhet till centrum och flera stora arbetscenter.

Dessutom ligger etableringen direkt i anslutning till en nationalpark och i rakt västerläge med direkt och ohotad utsikt över Tampa Bay.

– Ett oerhört bra läge, och solnedgång i havet. Dessutom ligger det väldigt centralt i en region som är en av de snabbast växande i USA, säger Bjarne Borg, executive chairman och CEO, Index Investment Group, som är svenska Index Invest internationals systerkoncern i USA.

Intresset för projektet är stort, och då regionen förra året hade en nettoinflyttning på 51.000 personer, så är behovet av bostäder omfattande

– Erfarenheten har lärt oss att det finns ett stort intresse för hyresrätter i Florida, i rätt läge, säger Bjarne Borg.

Projektet Pointe on Westshore innefattar lägenheter med ett till tre sovrum. I området finns två pooler, en för simträning och en för vattenaktiviteter. Dessutom finns stora sociala utrymmen, som en aktivitetsklubb och ett stort träningscenter.

– Allt runt själva boendet är här viktigt och skapar ett unikt exklusivt boende. Både för äldre som bosätter sig i Florida efter pensionering, men även för yrkesverksamma. Här bor man inte bara, här lever man, gott, säger Bjarne Borg.

Index Investment Group har gjort omfattande investeringar i såväl flerbostadshus, som kommersiella fastigheter i Florida. Allt ifrån de centrala delarna av Florida till Floridas Keys.

 

 

 

 

 


Eric Bergström, vd för Regio och Partner Brunswick Real Estate.

 

 

Fastighets AB Regio har förvärvat en portfölj med fyra fastigheter i stadsdelen Fyrislund i Uppsala. Regio har ingått aktieöverlåtelseavtal avseende fyra fastigheter med kontors- och verksamhetslokaler i Uppsala. Total uthyrningsbar area uppgår till cirka 11.500 kvm, med möjlighet att utveckla ytterligare byggrätter inom fastigheterna.

Portföljen har förvärvats genom två separata affärer. Fastigheten Gnista 6:3 förvärvades av Mellansvenska Logistiktransporter AB (”MLT”) och tillträddes i mitten av april i år. Fastigheten är under utveckling till nytt huvudkontor för MLT.

Säljare till övriga fastigheter i portföljen är det Uppsalabaserade fastighetsutvecklings- och förvaltningsbolaget Reimnor. Fastigheten Danmarks-Säby 12:3 tillträddes av Regio i mitten av mars. Danmarks-Kumla 14:3 och Gnista 6:1, som båda är under uppförande, tillträds senare under 2020 efter färdigställande.

I samband med förvärven har Regio startat ett samarbete med Reimnor som lokal förvaltningspartner enligt Regios LAMP-modell. Reimnor, som blir delägare i portföljen, kommer att förvalta och vidareutveckla portföljen framåt.

Eric Bergström, vd för Regio och Partner Brunswick Real Estate, säger:
– Från Regios sida är vi glada över att utöka vårt fastighetsbestånd i Uppsala och samtidigt hälsa Reimnor välkommen som ny lokal förvaltningspartner. Vi letar kontinuerligt efter ytterligare investeringsmöjligheter inom våra utvalda marknader och avsikten är att fortsätta växa den nu förvärvade portföljen.

Efter förvärvet uppgår Regios totala förvaltningsvolym i Uppsala till cirka 45.000 kvm uthyrningsbar area.

Fastighets AB Regio äger och förvaltar kommersiella fastigheter i växande större regionstäder och storstädernas ytterområden. Visionen är att vara den bästa hyresvärden genom en aktiv lokal och regional närvaro. Bolagets affärsidé är att skapa en stabil avkastning till sina ägare genom långsiktigt ägande och en aktiv, lokalt förankrad förvaltning.

 

Idag äger bolaget fastigheter med en uthyrbar area om cirka 500.000 kvm. Regio är ett samägt fastighetsbolag som startades av Tredje AP-fonden och Brunswick Real Estate under 2015. Brunswick förvaltar det samägda bolaget där AP3 är majoritetsägare.