26 april 2024

Redaktionen

 

 

 


Sparven 15 ligger vid Drottninggatan i Malmö city och består av totalt 20.000 kvm fördelat på flera byggnader

 

Fortnox AB har tecknat ett hyresavtal med Wihlborgs om 1.050 kvm kontor i fastigheten Sparven 15 i Malmö city.

Fortnox är ett snabbväxande bolag som erbjuder en molnbaserad plattform för ekonomiadministration för småföretag, redovisningsbyråer, föreningar och skolor. I november flyttar företaget in i det röda tegelhuset på Drottninggatan som är en del av Sparven 15.

– Vi har i dagsläget väldigt låga vakanser i centrala Malmö. I Sparven 15 har vi nu möjlighet att välkomna Fortnox, ett företag som är i stark tillväxt och verkar inom en bransch som ligger i tiden. Det är roligt att kunna hjälpa dem att fortsätta sin framgångsrika resa i moderna, attraktiva lokaler i en anrik byggnad, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Sparven 15 ligger vid Drottninggatan i Malmö city och består av totalt 20.000 kvm fördelat på flera byggnader. Spelutvecklingsföretaget Massive Entertainment, en del av Ubisoft, har varit ensam hyresgäst på 4.000 kvm i den byggnad där Fortnox flyttar in. Massive expanderar och flyttar i slutet av maj flyttar till egna lokaler i en fastighet som bolaget förvärvat.

 

Nu ställer Wihlborgs om byggnaden för att kunna inrymma flera hyresgäster och samtidigt görs nya tekniska installationer som ger god komfort och ett lägre klimatavtryck.

 

 

söndag, 26 april 2020 20:38

AFA Fastigheter hyr ut i Klarabergshuset

 

 

 


AFA Fastigheter äger Klarabergshuset, omfattande 22.000 kvm, på Blekholmsgatan 6-8 vid Klarabergsviadukten intill Stockholms Centralstation.

 

 

AFA Fastigheter hyr ut till Doktor24 och förlänger avtalet med Kairos Future i Klarabergshuset på Blekholmsgatan 6-8/Klarabergsviadukten. Med bästa kommunikationsläge har Klarabergshuset, precis intill Stockholms Centralstation, en total uthyrningsbar yta om cirka 22.000 kvm. AFA Fastigheter har tecknat avtal med nya hyresgästen Doktor24 och förlänger avtalet med Kairos Future.

I juni 2020 flyttar Doktor24 in på plan 10 i Klarabergshuset. Totalytan är cirka 1.000 kvm och kontoret har en generös takhöjd och utsikt över centrala Stockholm.

Doktor24 är en digital vårdgivare som samarbetar med den fysiska vården. Dotterbolaget Platform24, som också kommer att sitta i lokalerna, bygger digitala vårdplattformar åt offentliga och privata vårdgivare. Doktor24 ägs av Investor och Apoteket AB.

Det internationella konsult- och analysföretaget Kairos Future flyttade in högst upp i huset 2015. Avtalet är nu förlängt till den 31 mars 2023.

 

 

 

 

 


På Linnégatan 2 i Stockholm, i en fastighet ägd av Humlegården, har Oscar Properties sitt huvudkontor med 24 anställda. Nu har Oscar Properties hyresskuld växt till 5 Mkr. Den moderna kontorsbyggnaden på Linnégatan uppfördes under åren 1963-66 av John Mattson på uppdrag av AB Vattenbyggnadsbyrån. Arkitekter var G Lindman & H Trygg på VBB.

 

 

Efter att flera medier har publicerat nyheten att Humlegården har lämnat in en konkursansökan mot Oscar Properties Förvaltning AB, se nedan, meddelar nu Oscar Properties att konkursansökan kommer att återkallas.

Oscar Properties har inte betalat sin hyra för de två senaste kvartalen för sitt huvudkontor på Linnégatan 2 till Humlegården Fastigheter, som
via sitt bolag Citygården, begär att ett dotterbolag inom koncernen Oscar Properties sätts i konkurs i en ansökan som lämnades in den 20 april till Stockholms tingsrätt. Hyresskulden har nu växt till 5 Mkr. Det skriver Svenska Dagbladet i dag. Varken Oscar Properties eller Humlegården Fastigheter har ännu inte kommenterat händelsen.

Humlegården Fastigheter har låtit en delgivningsman förgäves söka Oscar Properties vd Oscar Engelbert i hans bostad på Djurgården vid 5 olika tillfällen.

I en kommentar kan sägas att enligt Oscar Properties senaste rapport, bokslutet för 2019, har Oscar Properties 24 anställda på huvudkontoret på Linnégatan 2. Se länk. Varför inte Oscar Properties betalar sin hyresskuld är oklart? Bolagets egna kapital steg till 1.190,5 Mkr (1.026,1) med en soliditet som ökade till 37 procent (30), vid årsskiftet. SF

 

 

 

 

 

 

 

Styrelsen  i Sollentunahem, har efter en noggrann rekryteringsprocess, valt Anna Mellström (bilden), tidigare vd för Einar Mattsson Byggnads AB, som ny vd för Sollentunahem från den 1 oktober 2020. Det var i oktober 2019, som på initiativ av Martin Lindfors, som Sollentunahems styrelse och Martin Lindfors avtalade om att han lämnar rollen som vd för Sollentunahem den 31 oktober 2019. Sedan dess har processen för att rekrytera ny vd pågått med Manfred Holmelin som tillförordnad vd.

– Det är mycket glädjande att vi får Anna till oss på Sollentunahem. Med sin stora erfarenhet inom både verksamhetsutveckling och ledarskap samt sitt engagemang och driv kommer Anna att göra stor skillnad och lyfta Sollentunahem som ett ännu starkare bolag in i framtiden. Att Anna dessutom drivs av Sollentunahems värdeord; engagemang, omtanke och affärsmässighet känns tryggt i den fortsatta utvecklingen, säger Maria Stockhaus, ordförande i Sollentunahem.

–  Jag ser fram emot att få fortsätta leda utvecklingen av Sollentunahem. En förutsättning för utveckling av ett bolag är engagerade medarbetare och tillsammans med dem kommer vi skapa väl fungerande processer/arbetssätt som möjliggör att vi kan göra mer för de boende. Det ska bli spännande att vara med och bidra till 1.500 nya lägenheter och vi kommer också fokusera lite extra på Sollentunahems bosociala arbete med satsningar på att skapa områden som präglas av trygghet samt ordning och reda, säger Anna Mellström, tillträdande vd för Sollentunahem.

 

 

 


SLP, Swedish Logistic Property, köper Bergendahls huvudkontor och centrallager i Hässleholm.

 

Malmöbolaget SLP, Swedish Logistic Property, håller fortsatt högt tempo och har förvärvat Bergendahls huvudkontor och centrallager i Hässleholm. Bergendals driver bland annat parti- och dagligvaruhandel genom butikskedjan City Gross. Förvärvet omfattar en fastighetsarea om 162.000 kvm och en uthyrningsbar yta om cirka 50 000 kvm. I samband med transaktionen ingår Bergendahls ett 15-årigt hyresavtal gällande samtliga ytor. Förvärvet tillträds den 30 juni 2020.

– SLP:s förvärv av Bergendahls huvudkontor och centrallager följer vår förvärvsstrategi. Det är en bra belägen fastighet med goda utbyggnads- och utvecklingsmöjligheter. Genom affären utökas SLP:s fastighetsbestånd kraftigt och vi får ett hyresavtal med en långsiktig och stabil hyresgäst. Affären påverkar vår totala hyresduration i bolaget på ett mycket positivt sätt och gör oss dessutom starka i ett segment av lager- och logistikmarknaden som vi tror mycket på framöver, säger Peter Strand som är styrelseordförande i SLP.

– Som en del av transaktionen genomförs en nyemission om 100 Mkr till Bergendahl, som därigenom går in som ny delägare i SLP. Familjen Bergendahl får genom affären en möjlighet att gå in som delägare i ett intressant fastighetsbolag och ser fram emot att vara med på bolagets fortsatta tillväxtresa. Vi är övertygade om att SLP kommer att vara en utmärkt fastighetsägare till Bergendahls anläggning och ser även i den delen fram emot ett gott fortsatt samarbete, kommenterar Lars Ljungälv som är koncernchef i Bergendahls.

SLP har sedan starten i slutet av 2018 haft fastighetsprofilerna Erik Selin, Peter Strand, Mikael Hofmann och Greg Dingizian som huvudägare. Ägarna väljer genom affären att utöka ägarkretsen genom att erbjuda Bergendahls en mindre ägarpost i bolaget.


Peter Strand kommenterar:
– Sedan starten av SLP har vi fått frågor från ett stort antal intressenter som vill vara med och investera i bolaget. Under uppstartsskedet har vi varit tydliga med att vi först vill bygga en stabil grund med den ursprungliga ägarkretsen. I mars 2019 tillkom också Christian Berglund och Nicklas Schmidt som delägare. I samband med den aktuella affären har det känts helt rätt att utöka ägarkretsen med Bergendahls. Det är en stark och långsiktig ägare som kompletterar den befintliga ägarkretsen på ett bra sätt.




 

 

fredag, 24 april 2020 12:04

Castellum: 96 procent betalar hyra

 

 

 


Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB.

 

 

För första kvartalet 2020 ökade Castellum intäkterna till 1.476 Mkr (1.433 Mkr) med ett förvaltningsresultat som steg till 794 Mkr (726), motsvarande 2,91 kr  (2,66) per aktie – en ökning med 9 procent. Nettouthyrningen för perioden uppgick till 99 Mkr (-7).

Värdeförändringar på fastigheter minskade starkt  till 3 Mkr (689) och på derivat ökade den negativa värdeminskningen till -167 Mkr (-121). Det innebar att periodens resultat efter skatt sjönk till 482 Mkr (1.341), motsvarande 1,76 kronor (4,91) per aktie.

Det långsiktiga substansvärdet steg till 193 kr (178) per aktie – en ökning med 8 procent.

Under period ökade nettoinvesteringarna till 643 Mkr (-726), varav 75 Mkr (2.518) avsåg förvärv, 568 Mkr (777) avsåg  ny-, till- och ombyggnationer och 0 Mkr (4 021) avsåg försäljningar.

I balansen ökade fastighetsvärdet vid periodens utgång uppgick till 96,3 Mdr kr (89,2) samtidigt som de räntebärande skulderna ökade till 43.544 Mkr (40.566), finansierade till en snittränta om 2,0 procent (2,1). Det innebar att det egna kapitalet steg till 42.623 Mkr (39.457), vilket medförde att räntetäckningsgraden steg till 497 procent (465).

I en kommentar till rapporten säger Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB:
– Det första kvartalet har varit starkt och uppvisar ett förvaltningsresultat som stiger med 9 procent, vilket beror på kostnadskontroll, effektivt förvaltningsarbete liksom bidrag från färdigställda projekt samtidigt som pågående coronakris påverkat högst marginellt.

Han fortsätter:
– Mot bakgrund av coronakrisen är utvecklingen framåt svårbedömd, tidsfaktorn är helt avgörande för hur Castellum kommer att påverkas. Jag är ödmjuk inför att hela vårt samhälle påverkas men är trygg i att våra goda och stabila relationer med såväl våra kunder som finansiärer, samt våra medarbetares kompetens och engagemang, tar oss igenom dessa svåra tider. Extra glädjande är att vi kan fortsätta investera i viktiga stadsutvecklingsprojekt som E.ON:s nya huvudkontor och Domstolsverkets stora projekt i Malmö, och det ligger fler statliga projekt på ritbordet.

– Vi kan också konstatera att vi vid kvartalsskiftet, när de flesta kunder förskottsbetalar tre månadshyror, fått in 96 procent av dessa hyror. Våra 5.700 kunder ger en mycket stark motståndskraft mot kriser. Kunderna är spridda över en rad olika branscher med offentlig verksamhet som en av mest framträdande. Endast 7 procent  av av värdet avser handelsfastigheter och 92 procent av fastighetsvärdet är i Sverige, fördelat på 17 orter i olika regioner.

 


fredag, 24 april 2020 11:22

Blodbad i Stockholms besöksnäring

 

 

 


– Det är tyvärr ett fullskaligt blodbad i besöksnäringen och fram till dess att ett relevant likviditetsstöd från regering och samarbetspartier kommer på plats lär tyvärr utvecklingen fortsätta, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

 

 

Konkurserna ligger på en historisk hög nivå: Totalt 1.259 i Sverige var av 422 lokaliseras till Stockholms län under aprils tre första veckor, visar dagsaktuell statistik, säger  Stockholms Handelskammare.

Hotell- och restaurang noteras för en ökning av konkurser med 358 procent jämfört med samma period föregående år.

– Det är tyvärr ett fullskaligt blodbad i besöksnäringen och fram till dess att ett relevant likviditetsstöd från regering och samarbetspartier kommer på plats lär tyvärr utvecklingen fortsätta, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Under de första tre veckorna i april har sammantaget 1.259 svenska företag gått i konkurs och 5.742 jobb försvunnit till följd av dessa konkurser. Motsvarande siffror i Stockholms län är 422 företag och 2.051 jobb.

Det innebär att april 2020 redan är den månad som genererat flest konkurser under 2000-talet, före mars 2004, och med största säkerhet också kommer passera december 2011 som den månad där konkurserna orsakade störst bortfall i jobb.

– Det är en mycket dramatisk utveckling och regeringens åtgärder, som i grunden är rätt tänkta, har tyvärr inte bitit. Med stor säkerhet blir april detta år en historiskt mörk månad för svenska företag, jobb och ekonomi, säger Stefan Westerberg.

Framförallt hotell- och restaurang sticker ut i negativ bemärkelse. Där har konkurserna ökat med 358 procent jämfört med motsvarande tidsperiod föregående år.

Stockholms Handelskammare har nyligen beräknat det ekonomiska bortfallet från enbart utländska turister till 36 miljarder kronor för tidsperioden 15 mars till 20 juni.

– Det är otroligt kämpigt för hela besöksnäringen och det återspeglas tyvärr i konkurssiffrorna. Om inte regering och samarbetspartier får ett ordentligt likviditetsstöd på plats relativt snart så kommer väldigt många små och i grunden sunda företag slås ut, säger Stefan Westerberg.

 

 


fredag, 24 april 2020 11:07

AF Gruppen bygger ny stadsdel i Halmstad

 

 

 


Kvarteret Stadsgården kommer att rama in en trivsam, delvis inglasad innergård. Bild: Fredblad arkitekter.

 

 


Nu bygger AF Gruppen de första bostäderna i kvarteret Stadsgården i Halmstads nya, centrala stadsdel Västra Förstaden. De nya hemmen planeras vara inflyttningsklara andra kvartalet 2022.

Stadsgårdens första etapp omfattar 63 arkitektritade bostadsrätter, med promenadavstånd till restauranger, butiker, naturen och havet. I kvarteret finns också tre så kallade town houses, radhus på två våningar som är integrerade i fastigheten.

– Efterfrågan på lägenheterna har varit god och vi är stolta och glada över att vara först ut i Västra Förstaden, säger Jonas Skingley, vd för AF Projektutveckling. Snart startar också försäljningen av grannlägenheterna i den andra etappen av Stadsgården.

AF Gruppen har tidigare utvecklat och byggt Glashuset i Halmstad, med en utformning som gjort succé bland Halmstadsborna.


Stadsgården har utvecklats i partnerskap mellan AF Gruppen och fastighetsutvecklarna Wood & Hill.

– Många har säkert sett att byggkranen redan är på plats i Stadsgården, säger Roger Persson, vd för AF Bygg Syd, som nu börjar bygga första etappen.

Västra Förstaden i Halmstad kommer att växa successivt under en femårsperiod till omkring 450 nya bostäder.

AF Gruppen har lång erfarenhet av bostadsutveckling och är en av Norges största bostadsutvecklare. AF Projektutveckling är dotterbolag i AF Gruppen Sverige och är koncernens svenska bolag för utveckling av bostäder och kommersiella fastigheter.

 


fredag, 24 april 2020 10:49

Wihlborgs hyr ut på Bulltofta i Malmö

 

 

 


Wihlborgs hyr ut 4.600 kvm i fastigheten Flygledaren 9 på Bulltofta i Malmö. Fotograf: Alexander Olivera

 


Wihlborgs har tecknat avtal med två nya hyresgäster om 1.000 kvm kontor och 3.600 kvm lager i Flygledaren 9 på Bulltofta i Malmö.

I augusti flyttar teknikkonsultbolaget Vinnergi in på 1.000 kvm moderna kontorslokaler som nu anpassas för företagets verksamhet. Vinnergi erbjuder tjänster inom samhällsinfrastruktur med fokus på områdena energi, kommunikation och fastighet.

I samma fastighet flyttar Creative Technology i maj in på 3.600 kvm höglager. Creative Technology är en av världens största leverantörer av AV-teknik och digital utrustning för sport, underhållning och andra större evenemang.

– Det är roligt att få välkomna två spännande företag som nya hyresgäster hos Wihlborgs. På Bulltofta får de ändamålsenliga och moderna lokaler på ett lättillgängligt kommunikationsläge för både kollektivtrafik, bil och godstransporter, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.


 

torsdag, 23 april 2020 17:35

SFV sänker hyror med 50 procent

 

 

 


Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

 

 

Statens fastighetsverk, SFV,  ger hyresgäster inom sällanköpshandel, hotell och restaurangverksamhet samt vissa övriga verksamheter tillfällig hyresrabatt med 50 procent under coronakrisen.

– Jag är glad att Statens fastighetsverk kan stötta våra lokalhyresgäster och erbjuda hyresnedsättning inom ramen för regeringens förordning om hyresrabatt. För att underlätta finns också möjlighet att erbjuda månadshyra istället för kvartalshyra och anstånd med hyresinbetalningen, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

Den första hyresgästen som Statens fastighetsverk kunde göra ett avtal med om hyresrabatt är Teater Galeasen på Skeppsholmen.

– Vi är väldigt tacksamma över den nödvändiga hyresnedsättningen som vi nu har fått för kvartal två. Det betyder mycket i en tid då vår bransch är hårt ekonomiskt utsatt troligen för en lång tid framöver, säger Sophia Artin, teaterchef för Teater Galeasen.

Under den pågående coronakrisen har regeringen beslutat om flera åtgärdspaket för att stötta företag i utsatta branscher. Ett sådant initiativ är den tillfälliga rabatten för fasta hyreskostnader. Förutsättningarna för stöd för en tillfällig rabatt regleras i förordning (2020:237), som också reglerar vilka branscher som berörs samt maximala ersättningsnivåer samt vilka övriga villkor som gäller.

Den maximala hyresrabatten enligt regeringens beslut är 50 procent. Hyresgäst som var i ekonomiska trångmål den 31 december 2019 omfattas inte av hyresrabatten. Statliga myndigheter är generellt undantagna i förordningen inklusive de som har kostnadshyra.

– Den samhällskris som just nu pågår, innebär en stor belastning på många företag och genom detta skapas en risk för samhällets uthållighet. Statens fastighetsverk har som statlig myndighet och hyresvärd ett stort ansvar för att regeringens åtgärder snabbt ska kunna nå de stödberättigade hyresgästerna. Hanteringen av hyresrabatten, är en prioriterad uppgift för hela myndigheten, avslutar Ingrid Eiken Holmgren.

Statens fastighetsverk kommer att bevilja de hyresgäster som uppfyller regeringens krav och som ansöker om 50 procent hyresrabatt för perioden 1 april – 30 juni 2020.