7 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Fyra mil rör under Münchenbryggeriet och berget som lagringskälla Münchenbryggeriet med sina närmare 50.000 kvadratmeter, är en byggnad med behov av både värme och kyla under stor del av året.

 

 

 

Fastigheten Sockerbetan 1 utgör ett eget kvarter mitt i hjärtat av Söder vid Nytorget. I byggnaderna finns över 200 bostadslägenheter och ett flertal restauranger och butiker i entréplanen.

 

 

En del i AFA Fastigheters hållbarhetsstrategi är att löpande förädla och modernisera fastigheterna, vilket innefattar allt från enkla åtgärder till stora anläggningsinvesteringar. Nu installerar AFA Fastigheter geoenergiteknik i både den största bostadsfastigheten, Sockerbetan 1 vid Nytorget, och den i särklass största kommersiella fastigheten, Münchenbryggeriet, vid Söder Mälarstrand.

Fyra mil rör under Münchenbryggeriet och berget som lagringskälla Münchenbryggeriet med sina närmare 50.000 kvadratmeter är en byggnad med behov av både värme och kyla under stor del av året. Här har 54 energibrunnar, var och en 400 meter djup, samt drygt 4 mil rör för värmeväxling i brunnarna installerats. Värme- och kylpumparna ger möjlighet att flytta och återvinna energin inom fastigheten, berget under fastigheten utnyttjas som värme- och kyllager och pumparna drivs av 100 procent förnybar el. På taket planeras för installation av solceller. Den samlade energibesparingen beräknas uppgå till 63 procent.

– I detta projekt ser vi en fantastisk potential i att kunna återvinna och lagra den energi som vi tillför huset. Att använda berget som lagringskälla för att kunna spara energi och använda den när den behövs minskar kraftigt vårt behov av köpt energi, säger Stefan Hedengren, chef för teknik och projekt på AFA Fastigheter.

Logistikplanering är en utmaning för geoenergiprojekt i innerstaden

Fastigheten Sockerbetan 1 utgör ett eget kvarter mitt i hjärtat av Söder vid Nytorget. I byggnaderna finns över 200 bostadslägenheter och ett flertal restauranger och butiker i entréplanen. Projektet startade i augusti 2019 med borrning av sammantaget 24 energibrunnar på de två innergårdarna, varje brunn är cirka 380 meter djup. När arbetet avslutas i april försörjer den nya geoanläggningen fastigheten med hela det årliga behovet av uppvärmning och varmvatten. Anläggningen ger dessutom möjlighet till egenproducerad kyla.

– Det är en utmaning att genomföra ett geoenergiprojekt av den här storleken i en bostadsfastighet mitt i centrala Stockholm. Det är komplext, särskilt när det gäller tid- och logistikplanering. Lokalerna i fastigheten har varit i full drift under arbetets gång och vi har verkat för att arbetet ska ha minimal påverkan på de boende i fastigheten, säger Stefan Hedengren.

AFA Fastigheter
äger, förvaltar och utvecklar kontors-, hotell- och bostadsfastigheter främst i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Stockholms innerstad är AFA FAstigheter en av de större fastighetsägarna vad gäller kommersiella lokaler. Fastighetsbeståndet består av cirka 400.000 kvm till ett värde av cirka 36,5 Mdr kr. AFA Fastigheter är en del av kapitalförvaltningen på AFA Försäkring.

AFA Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 Mdr kr. En viktig del av verksamheten är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. AFA Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK

 

 

 

 

 


Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.

 

 

Under första kvartalet 2020 ökade Kungsleden intäkterna fmed 8 procent till 638 Mkr (589). Förvaltningsresultatet ökade med 16 procent till 310 Mkr (267). Ökningen förklaras främst av högre hyresintäkter i jämförbart bestånd.  Nyuthyrningen uppgick till 38 Mkr (46) och nettouthyrningen uppgick till 3 Mkr (2).

De orealiserade värdeförändringar på fastigheter minskade till 243 Mkr (496), vilket motsvarar 0,6 procent. Värdeökningen förklaras till lika delar av ökade hyresintäkter samt en nedgång i det genomsnittliga avkastningskravet med 2 punkter. Resultatet efter skatt sjönk till 338 Mkr (526). Aktuellt substansvärde ökade till 92,58 kronor per aktie (83,20).

Efter investeringar om 359 Mkr samt värdeförändringar var fastighetsvärdet vid periodens utgång 38.912 Mkr jämfört med 38.310 Mkr vid årets ingång. Skulderna ökade till 22,7 Mdr kr (20,6) och en belåningsgrad om 45,6 procent (45,8). Under andra halåret 2019 höjdes Kungsledens kreditbetyg av Moddy’s till Baa3 med stabila utsikter.

Väsentliga händelser under och efter första kvartalet

1. Projekt Blästern i Hagastaden färdigställdes och Convendum tillträdde sina lokaler fullt ut i slutet av februari. 2. I februari invigdes B26, Västerås nya kreativa arena för co-working, med plats för mer än 550 personer i egna eller delade kontorsytor. 3. Ett nytt 12-årigt avtal har tecknats med Musikverket om cirka 2.900 kvm i fastigheten Stettin 6 på Gärdet. Hyresavtalet motsvarar ett årligt hyresvärde om cirka 12 Mkr. 4. Kungsleden beslutade att flytta huvudkontoret till The Rotterdam District i Värtahamnen och skapa ett nytt innovativt och inspirerande showroom. 5. Styrelsen i Kungsleden har beslutat att dra tillbaka sitt tidigare förslag till årsstämman gällande utdelning. Kungsleden har en stark finansiell ställning med god tillgång till likvida medel och outnyttjade kreditfaciliteter. Men mot bakgrund av covid-19 och den osäkra ekonomiska utvecklingen i marknaden och vår omvärld, avser styrelsen att avvakta tills konsekvenserna bättre kan överblickas.
6. Ylva Sarby Westman blir ny CFO på Kungsleden. Hon kommer fortsatt att vara koncernens vice vd.
7. Klustret Stockholm City Väst utökades genom förvärvet av kontorsfastigheten Gladan 4 som köptes för 428 Mkr. 8. Kungsledens första nyproduktion av kontor, projektet Eden by Kungsleden i Hyllie, Malmö, påbörjades. Investeringen uppskattas till 350 Mkr inklusive markförvärv. 9.  Satsningen på mångfald gav Kungsleden EPRA Diversity & Inclusion Award 2019. 10. Avtal har tecknats om uthyrning av 7.300 kvm i framtidsområdet Högsbo i Göteborg, 5 400 kvm till PDL Group och 1.900 kvm till Peabskolan.


I en kommentar till rapporten säger vd Biljana Pehrsson:
– År 2020 inleddes starkt. Vi ökade våra hyresintäkter med 8 procent och vårt driftnetto förbättrades med 11 procent jämfört med första kvartalet 2019. Detta tack vare färdigställda projekt, nyuthyrningar och omförhandlingar. Vårt förvaltningsresultat ökade med 16 procent till 310 miljoner kronor.

– Nyuthyrningen blev 38 miljoner kronor och nettouthyrningen 3 miljoner kronor. Under första kvartalet omförhandlade vi framgångsrikt befintliga hyresavtal till ett värde om 52 miljoner kronor som resulterade i en hyresökning om 13 procent i genomsnitt.

– I mars drabbades Sverige och Europa av viruspandemin covid-19 med mycket allvarliga konsekvenser för befolkningen och företag särskilt inom hotell, restaurang och besöksnäring. Första kvartalets resultat har inte i någon nämnvärd utsträckning påverkats av viruspandemin. Däremot har vi fått samtal från oroliga och ekonomiskt pressade hyresgäster inom hotell, restaurang och besöksnäring. Dessa företag har uppvisat intäktsbortfall på mellan 50 och 70 procent. Bortfall som kommer att bestå så länge restriktioner finns i landet.

– Vi har en god och nära dialog med våra värst drabbade hyresgäster för att på olika sätt stötta dem i det här läget. Det har resulterat i att vi har nått överenskommelser om månatlig hyresbetalning istället för kvartalsvis, motsvarande 32 miljoner kronor i kvartalshyra för andra kvartalet. Vi har också beviljat hyresrabatter om 21 miljoner kronor i andra kvartalet mot att vi i gengäld antingen har förlängt hyresavtalen eller höjt hyran på den resterande hyresperioden. Beviljade rabatter uppgår till 3 procent av den aviserade andra kvartalshyran. Vi har beviljat anstånd med hyresbetalning i andra kvartalet om 20 miljoner kronor mot en avbetalningsplan i 12 till 24 månader. Betalningsinflödet för andra kvartalshyran har varit god och - med beaktande av gjorda uppgörelser –  i linje med tidigare kvartal.

– Kungsleden står stabilt finansiellt. Kungsledens soliditet uppgick per den 31 mars till 43,9 procent och belåningsgraden till 45,6 procent. Vi har inga obligations- eller banklåneförfall under 2020. Samtidigt har vi kassa och tillgängliga faciliteter om 3 miljarder kronor för att kunna hantera samtliga återstående förfall på kapitalmarknaden under 2021.

– Kungsledens fastighetsportfölj utgörs till 75 procent av kontor och 15 procent av logistik, lager och industri. 4 procent av fastighetsvärdet utgörs av detaljhandel. Inom detaljhandel utgör livsmedel ungefär en fjärdedel av andelen.

– Vi har en väldiversifierad kundmix av god kvalité. Våra kunder representerar ett tvärsnitt av svenskt näringsliv. Våra tio största hyresgäster står för nära 25 procent av vårt totala hyresvärde. En fjärdedel av de tio största hyresgästerna är inom offentlig sektor. Den genomsnittliga återstående hyresperioden uppgår till 5,5 år för våra tio största hyresgäster. Ser vi till hela portföljen utgör hyresgäster inom offentlig sektor cirka 15 procent av hyresvärdet och den genomsnittliga återstående hyresperioden uppgår till 4,2 år.

– Skulle nedstängningarna i samhället fortsätta bortom juni kommer det ha stora negativa effekter på företag inom andra sektorer än de nu värst drabbade. Det i sin tur kommer inverka negativt på hela fastighetssektorn. Många marknadsbedömare talar dock nu om att nedstängningarna av verksamheter och länder skulle börja hävas om ett par månader, i juni, beroende på land och utveckling. Vi delar den bilden. Det är dock en väl optimistisk prognos att tro att allt ska återgå till det normala till hösten.

– Vi tror att återhämtningen blir försiktig och gradvis. Vi startar på en lägre nivå, med bland annat väsentligt högre arbetslöshet och negativ BNP utveckling på uppåt 7 procent enligt vissa bedömare. Vi följer marknadsutvecklingen noga, och har fokus på riskerna och hanteringen av dessa. Samtidigt ska vi ha med oss att de mest framgångsrika långsiktiga investeringarna ofta har gjorts när osäkerheten är som störst vilket vi tror kommer gälla även denna gång.

– Jag vill avsluta min vd-kommentar med att rikta ett stort tack till alla våra kunder och hyresgäster som kämpar på och jag vill tacka alla mina medarbetare för ert engagemang och arbete i dessa svåra tider!

 

torsdag, 23 april 2020 16:33

Nyfosa: Mycket osäkert om coronapandemi

 

 

 


Jens Engwall, vd för Nyfosa.

 

För första kvartalet 2020 ökade Nyfosa intäkterna till 430 Mkr (322) med ett resultat efter skatt som steg till 659 Mkr (160) främst på grund av att värdeförändringen på fastigheterna steg till 480 Mkr (-1)
Resultat efter skatt per aktie ökade 3,80 kr (0,96).


I balansen ökade värdet på fastigheterna till 24,8 Mdr kr (15,7). Skulderna steg till 16.241 Mkr (9,038) med ett eget kapital som steg till 11,8 Mdr kr (8,6) och till en soliditet som minskade till 42,0 procent (44,1).

1. Under perioden genomfördes i maj en riktad nyemission vilket tillförde Nyfosa 601 Mkr före emissionskostnader. 2. Ett 10-årigt hyresavtal tecknades med Luelå kommun. 3. En fastighetsportfölj med 79 kommersiella fastigheter tillträddes till ett totalt värde om 4,2 Mdr kr. 4. I mars fastställdes nytt finansiellt mål och utdelningspolicy samt uppdaterad affärsidé och vision. 5. Med anledning av coronapandemin meddelades att förvärvet av fastighetsportföljer från SBB i Norden AB inte fullföljs enligt avsiktsförklaringen. 6. Av hyresfordringar för det andra kvartalet pågår hyresgästdialog, relaterad till coronapandemin, om fyra procent av kvartalets hyresintäkter.

I en kommentar till rapporten säger vd Jens Engwall:
– Nyfosa står stadigt. Vi redovisar ett starkt första kvartal med ökad intjäning, god likviditet och tillträde av fastigheter för 4,7 Mdr kr. Med Nyfosas bredd av hyresgäster inom ett flertal branscher har vi goda grundförutsättningar i rådande situation med pågående coronapandemi, men osäkerheten är mycket stor. Vi räknar med en negativ påverkan under den närmaste tiden. Hur mycket och hur länge är i nuläget omöjligt att bedöma. Vi gör det vi kan göra; förbereder oss för olika scenarier med nära kontakt med våra hyresgäster och löpande utvärdering av hur finansiering och transaktioner påverkas. När det är dags för affärer är vi redo och rustade för det.


 

 

 


Knut Rost, vd för Diös Fastigheter.


Under första kvartalet 2020 ökade Diös intäkterna med 5 procent och till 478 Mkr (457). Förvaltningsresultatet steg med 8 procent till 229 Mkr (212).

De orealiserade värdeförändringar på fastigheter minskade till 10 Mkr (60) och på derivat till 1 Mkr (0)

Resultat efter skatt minskade ill 189 Mkr (230), motsvarande ett resultat per aktie uppgick till 1,42 kr (1,71).

Fastigheternas värde steg till 23,2 Mdr kr (21,5) med en soliditet som minskade till 36,5 procent (36,9).

– Vi levererar ett väldigt starkt resultat för första kvartalet med den högsta överskottsgraden i bolagets historia. Påverkan av Covid-19 på vår verksamhet är svårbedömd. I det pressade läge som många hyresgäster befinner sig är det vår viktigaste uppgift att föra individuella dialoger för att kunna agera proaktivt och vidta stöttande åtgärder. Tillsammans tar vi oss igenom denna utmanande tid, säger vd Knut Rost.

Han tillägger i rapporten:
– Det råder fortsatt viss osäkerhet kring det av regeringen beslutade hyresstödet riktat till sällanköpshandel, restauranger och caféer, men vi väljer att vara proaktiva då vi är övertygade om att det kommer att betala
sig i framtiden. Vår kostnad utifrån hittills gjorda överenskommelser uppgår till cirka 8 Mkr.

 

 

 

 


Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner.

 

För första kvartalet 2020 ökade Fastpartner hyresintäkterna ökade med 13,1 procent till 447,8 Mkr (395,9). Driftnettot ökade med 18,3 pårocent och uppgick till 305,5 Mkr (258,3) , vilket gav en överskottsgrad om 68,2 procent (65,2).

Förvaltningsresultatet ökade med 25,7 procent till 220,9 Mkr (175,7), motsvarande  1,21 (0,97) kr per stamaktie av serie A    

Det rullande årliga förvaltningsresultatet ökade till cirka 950 Mkr (840). Fastigheternas marknadsvärde steg till 29 955,1 Mkr (28.172,4). Periodens orealiserade värdeförändringar på fastigheter minskade till 61,9 (576,9) MSEKResultat efter skatt minskade till 203,7 Mkr (579,1).

Den 5 mars tillträdde Fastpartner fastigheten Herrjärva 3 i Solna. Fastighetens årliga hyresintäkter uppgår till cirka 78 Mkr.

Fastpartners räntebärande skulder uppgick vid periodens utgång till 14.461,1 Mkr (13 395,1)
av vilket 3.941,8  Mkr (3.097,2) eller 27,3 procent (23,1)utgörs av grön finansiering. De räntebärande nettoskulder uppgick till 13.840,5 Mkr (12. 729,2), motsvarande 46,2  procent (45,2) av fastigheternas marknadsvärde per 31 mars 2020. Räntebärande bruttoskulder till banker ökade till  8.991,1 Mkr (8.135,1), motsvarande 30,0 procent (28,9) av fastigheternas marknadsvärde per den 31 mars 2020. Återstående bruttoskuld, motsvarande 18,3  procent (18,7)  av fastigheternas marknadsvärde bestod av börsnoterade obligationslån om 4.200,0 Mkr (3 800,0) samt företagscertifikat om 1 270,0  Mkr(1.460,0) . Medelräntan för samtliga lån steg per 31 mars 2020 till 2,0 procent (1,9).  

Fastpartner erhöll från ratinginstitutet Moody’s ett höjt kreditbetyg till Ba1i december 2019. Soliditeten i koncernen var vid periodens slut till 41,1 procent (42,1).

Fastpartner har redan uppnått ställda mål för år 2020. I bokslutskommunikén 2019 meddelade bolaget att nya mål skulle presenteras i denna delårsrapport. Med anledning av rådande situation som Sverige och övriga världen befinner sig i kommer nya mål att presenteras när marknadsläget efter Covid-19 har stabiliserats.

I rapporten säger vd Sven-Olof Johansson om Covid-19-pandemin:

– Vi befinner oss för närvarande i en exceptionell tid när en hel värld till stora delar har stängts ner för att i så stor utsträckning som möjligt begränsa effekterna av Covid-19-pandemin. Det tycks som de vidtagna åtgärderna börjar få viss effekt då dödstal och spridning verkar ha nått en platåfas och är på väg nedåt i stora delar av de mest drabbade områdena. Förutom det stora mänskliga lidande somCovid-19 orsakat så är effekterna på den globala ekonomin väldigt omfattande där framförallt hotell, restauranger och sällanköpsvaror drabbats hårt. Fastpartners exponering mot de denna kategori av hyresgäster är relativt begränsad och utgör mindre än 5 procent av bolagets totala hyresintäkter. Dock kommer allt företagande att påverkas av den rådande situationen och det kommer att krävas stora insatser från oss inom näringslivet för att begränsa effekterna av pandemin.

 

 

 

 

 


Lautruphøj 8-10 är en av Wihlborgs större fastigheter på centralt läge i Lautrupparken i Ballerup – ett av Storköpenhamns mest attraktiva och välfungerande företagsområden.

 

 

Wihlborgs har tecknat ett nytt hyresavtal med det danska försvaret som innebär en utökning med 4.600 kvm.

Försvarsmakten hyr sedan tidigare drygt 10.000 kvm i fastigheten Lautruphøj 8-10 i Ballerup. Nu har den danska Försvarsmakten utökat sin förhyrning med ytterligare ytor om 4.600 kvm med inflyttning 1 juli 2020. 

Lautruphøj 8-10 är en av Wihlborgs större fastigheter på centralt läge i Lautrupparken i Ballerup – ett av Storköpenhamns mest attraktiva och välfungerande företagsområden. Fastigheten ligger i direkt anslutning till ringvägarna, har god tillgång till kollektivtrafik och ligger endast 16 kilometer från Rådhusplatsen i Köpenhamn. 

– Vi är glada att kunna fortsätta utveckla vårt goda samarbete med försvarsmakten och den danska staten. Vi har totalt sett en stor andel offentliga hyresgäster och vi är måna om att kunna medverka till fortsatt utveckling av dessa verksamheter, precis som med våra kommersiella hyresgäster, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.


torsdag, 23 april 2020 13:51

Trianon bygger hybridkvarter i Arlöv

 

 


Trianon utvecklar och bygger i kvarteret Hanna intill Burlöv Centralstation ett hybridkvarter som samlar cirka 150 bostäder samt kontor, sport, träning och mobilitet på en och samma yta. Bild Fojab


I december 2019 bjöd skånska Burlövs kommun in till en markanvisningstävling för att utveckla och bebygga kvarteret Hanna intill Burlöv Centralstation. Nu står det klart att Trianon tillsammans med arkitektbyrån Fojab vunnit markanvisningen för kvarteret Hanna med konceptet Stadsbruket. Projektet passar väl in i Trianons strategi med lokal närvaro och fastigheter i Malmö med omnejd.

Markanvisningen avser ett nytt exploateringsområde i centrala Arlöv, alldeles intill stationsområdet och närliggande Kronetorpstaden. Trianon utvecklar och bygger här ett hybridkvarter som samlar cirka 150 bostäder samt kontor, sport, träning och mobilitet på en och samma yta. Kvarteret Hanna är tänkt att bli ett landmärke och en levande mötesplats för Burlöv – här möts, umgås och trivs besökare och tågresenärer tillsammans med invånare i en spännande mix av verksamheter och inbjudande arkader som på ett effektfullt sätt flyter ihop med stationstorgets offentliga rum.

– Vi är mycket glada över att få vara med och skapa en ny och hållbar stadsdel med ett stationsnära läge åt Burlövs kommun. Trianon kommer här på ett aktivt och engagerat sätt kunna bidra till både utveckling och attraktionskraft med både hyres- och bostadsrätter samt ytterligare lokaler, så att konceptet Stadsbruket och kvarteret Hanna blir den centrala pusselbit i Burlövs framtida stationsområde som kommunen efterfrågar, säger Anna Heide, affärsutvecklingschef Trianon.

Byggstart väntas ske första kvartalet 2021.

Trianons fastighetsbestånd omfattar 75 fastigheter om 344.000 kvm i uthyrningsbar yta, fördelat på cirka 75 procent bostads- och samhällsfastigheter och 25 procent kontors- och handelsfastigheter. Fastighetsbeståndet hade ett marknadsvärde per 31 december 2019 om cirka 8,0 Mdkr. Huvudkontoret finns i Malmö. Trianons aktie är noterad på Nasdaq First North Premier Growth Market.

 

 



 

 

 

 

 

Rekryteringen av Karin Barck-Holst (bilden) innebär att hon har anställts som affärsutvecklare på Atrium Ljungberg. Hon tillträder sin tjänst den 23 april och hon kommer att ansvara för bolagets utvecklingsarbete i Slussen, Stockholm.

Karin Barck-Holst
kommer närmast från Folksams kapitalförvaltning där hon ingått i fastighetsverksamhetens ledningsgrupp som projektchef, bland annat med ansvar för utvecklingen av Katarinahuset, en fastighet som Atrium Ljungberg förvärvade av Folksam 2018. Tidigare har  hon arbetat som marknadsområdeschef på Sweco Management och som projektchef på Borätt och Seniorgården.

– Jag är väldigt glad att Karin börjar hos oss på Atrium Ljungberg. Hennes tidigare erfarenheter kommer att vara mycket värdefulla för oss i vårt arbete med att utveckla våra projekt i Slussen, säger Daniel Kvant Suber, affärsutvecklingschef, norra och centrala Stockholm på Atrium Ljungberg.

Atrium Ljungberg är en av de största fastighetsägarna i Slussen
. Förutom Katarinahuset äger bolaget fastigheterna Glashuset och Sjömansinstitutet. Efter en överenskommelse med Stockholms stad, där Atrium Ljungberg återlämnat markanvisningen Hamnmästaren för att möjliggöra uppförandet av Nobel Center, har bolaget även flertalet markanvisningar i området.

Kvarteret Ormen
är en byggrätt där ett hotell planeras att uppföras ovanpå nuvarande tunnelbaneuppgång.

Bolaget ska även utveckla den kommande handelsplatsen under Södermalmstorg samt, sedan tidigare, Mälarterrassen som blir en publik byggnad med utblick över Gamla Stan och vattnet.

Slutligen har Atrium Ljungberg även kvarteret Ryssbodarne, en markanvisning delvis framför Katarinahuset, placerad ovan både Stadsgårdskajen och Saltsjöbanan med kontor och publika verksamheter i bottenvåningen. 

– Slussen är en fantastisk plats och en viktig knutpunkt i staden som berör och engagerar många människor. Det är med stor ödmjukhet och glädje som jag tar mig an uppdraget att tillsammans med teamet hos Atrium Ljungberg fortsätta bidra till en spännande stadsutveckling, säger Karin Barck-Holst.

 

 


På bilden syns Joachim Svedberg, tillförordnad chef för kapitalmarknader i Colliers Sverige.

 

 


Återhämtningen för investeringar i fastigheter världen över kommer snabbare efter COVID 19-krisen än vad den gjorde efter den globala finanskrisen, säger Colliers International i ett pressmeddelande.

Joachim Svedberg, tillförordnad chef för kapitalmarknader i Colliers Sverige, säger:
– Efter en stark transaktionsstart under första kvartalet 2020 så kommer Sverige, i likhet med övriga Europa, att ha en kraftigt minskade transaktionsvolym under kvartal två och tre. Min bedömning är att det väntas ta ny fart en bit in i höst med en sedvanlig hög aktivitet i kvartal fyra. Bostäder, samhällsfastigheter och logistik kommer stå sig starkt under krisen. Tillgång på kapital kommer såklart vara en nyckelfaktor för att transaktionsmarknaden skall fungera någorlunda normalt när krisen väl lagt sig.

Återhämtningen av investeringar i global fastighet förväntas bli skarpare och snabbare efter COVID-19-krisen än perioden efter den globala finanskrisen (från mitten av år 2007 och till början av år 2009), enligt Colliers International.


Colliers konstaterar att även om en global lågkonjunktur kan förväntas, finns det hopp enligt de senaste inköpschefsindex – PMI, Purchasing Managers Index, från Kina.

Uppgifter från Oxford Economics visar att efter en minskning av den globala BNP med 1,8 procent under det första kvartalet 2020 och ytterligare en minskning med 0,3 procent för det andra kvartalet.Det innebär att minskning borde bli cirka 1,5 procent respektive 1,8 procent för det tredje och fjärde kvartalet 2020.

Tony Horrell
, CEO för Colliers International Storbritannien och Irland, säger i en kommentar:
– Nivån på chocken för de globala marknaderna är exceptionell och vi ser en stor påverkan över hela världen, inklusive i ekonomier som var relativt orörda under den globla finanskrisen, som Kina och Australien. Nedgången i den globala BNP går tillsammans med andra faktorer, inklusive restriktionerna för globala resor för handel och turism, ett oljeprisfall och volatilitet på aktiemarknaderna. Den goda nyheten är att nedgången som vi förväntar är relativt kort och återhämtningen är inställd på att vara snabb.

Colliers konstaterar att de årliga investeringsvolymer globalt i kommersiella fastigheter i allmänhet har varit på en uppåtgående bana sedan den globala finanskrisen. År 2018 investerades i fastigheter med nytt rekord globalt om 1,8 biljoner dollar och med 1,7 biljoner dollar för år 2019. I år har investeringsvolymerna, enligt preliminära uppgifter för mars som indikerar en nedgång med cirka 70 procent för att uppgå till 48 miljarder dollar, jämfört med 144 miljarder dollar i mars 2019. Q1-siffran på 250 miljarder dollar är den svagaste sedan andra kvartalet 2012.

Det har varit en viss positivitet på enskilda transaktionsmarknader för fastrigheter under första kvartalet. Aktiviteten i USA nådde 113 miljarder dollar, nära nog oförändrat med 116 miljarder dollar för ett år sedan, medan Storbritannien noterade en ökning med 9 procent från 16,9 miljarder dollar till 18,4 miljarder dollar under samma period, till stor del orsakad av försäljningen av iQ-studentportföljen för 6 miljarder dollar.

Aktiviteten under första kvartalet var särskilt stark i Tyskland med 35 procent högre än den under första kvartalet 2019, Italien med 43 procent högre än den under första kvartalet 2019 och Spanien med 46 procent högre än den under första kvartalet 2019.

Colliers ekonometriska modell antyder att de globala investeringsvolymer under andra kvartalet kommer att ligga på en nivå som liknar de svaga Q1-siffrorna. Även om aktiviteten har återvänt i Kina är de ekonomiska aktiviterna stängda i många delar i landet och affärsaktiviteten kommer därför att förbli dämpad under de kommande veckorna. Modellen förutspår dock en betydande återgång under Q3 och Q4, med globala volymer som återgår till nivåer före utbrottet av COVID-19.

Oliver Kolodseike
, Associate Director in the Research Team at Colliers International, säger:
– Det är omöjligt att förutsäga den kortsiktiga banan för transaktionsvolymer för kommersiella fastigheter på grund av den snabba  spridningen av COVID-19, men jag tror att det finns ett par skäl till försiktig optimism. Regeringar och centralbanker har reagerat mycket snabbare och i större skala än vad de gjorde under den globala finanskrisen och kapitalens globala vikt är mycket större än för ett decennium sedan. Investerare kommer att vilja diversifiera sina portföljer. Vår modell förutspår att det kommer att bli betydande återhämtningar under andra halvåret efter en kort lågkonjunktur, men detta är baserat på nuvarande prognoser för en stark ekonomisk återhämtning och det är värt att notera att prognosen bör ses med viss försiktighet.




torsdag, 23 april 2020 10:51

Profi Fastigheter öppnar C/O i Älvsjö

 

 


Profi äger fastigheten Älvsjö360 med utmärkt kommunikationsläge utmed Älvsjövägen och ett hundratal meter från kollektivtrafiknoden Älvsjö station. Fastigheten, som ursprungligen uppfördes för Ericsson 1996, består av sex huskroppar med en uthyrningsbar area på 22.000 kvm kontorsyta, egen lunchrestaurang och 350 parkeringsplatser i varmgarage.

 

 

Profi Fastigheter utökar kontorskonceptet C/O till bolagets fastighet Älvsjö360. C/O i Älvsjö360 kommer omfatta 1.500 kvm kontor och blir Profi Fastigheters femte anläggning för cowork och flex office i Stockholm. Samtidigt har avtal tecknats med läkemedelsbolaget Recipharm som hyr 450 kvm. Inflyttning planeras under kvartal 3.

Avtalet med Recipharm och beslutet att investera i ytterligare ett C/O-kontor innebär också startskottet för Profi Fastigheters utökade erbjudande där större kontorshyresgäster blir en del av C/O.

I och med etableringen i Älvsjö360 driver Profi Fastigheter över 7.500 kvm C/O i egen regi. Övriga C/O-kontor finns i Kista, Haninge, Bredden och Norrviken.


Fastigheten Älvsjö360 är strategiskt belägen med utmärkt kommunikationsläge utmed Älvsjövägen och ett hundratal meter från kollektivtrafiknoden Älvsjö station. Fastigheten, som ursprungligen uppfördes för Ericsson 1996, består av sex huskroppar med en uthyrningsbar area på 22.000 kvm kontorsyta, egen lunchrestaurang och 350 parkeringsplatser i varmgarage. Bland övriga hyresgäster finns bland annat Rejlers, Sigicom AB och Schneider Electric.

Thomas Jonasson
, uthyrnings- och marknadschef, säger:
– Såväl initiativet att investera i en ny C/O som uthyrningen till Recipharm ligger helt i linje med visionen för Älvsjö360 och vår utvecklingsplan för C/O. Älvsjö är en mycket intressant delmarknad där vi har stor efterfrågan på kontor, såväl stora som små. Att integrera större kontorshyresgäster i vårt C/O-koncept, vilket innebär att man delar gemensamhetsytor som mötesrum, kök och lounger, är både spännande och hållbart.