7 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 23 april 2020 10:41

Humlegården hyr ut på Blasieholmen

 

 


Fastigheten Blasieholmen 55 är en av tre fastigheter som Humlegården äger på Blasieholmen. Foto: Åke E:son Lindman

 

.

 

 

Humlegården har tecknat avtal med den privata företagsgruppen Storskogen avseende lokaler i de två översta planen om cirka 760 kvm i fastigheten Blasieholmen 55 på Hovslagargatan 3 i Stockholm. Tillträdet sker i augusti 2020.

Humlegården äger tre fastigheter på Blasieholmen. Här kombineras närheten till vatten och grönska med ett mycket centralt läge, som gör intresset för platsen stort.

Storskogen är en privatägd företagsgrupp som förvärvar och utvecklar små och mellanstora bolag, primärt i Sverige. Bolaget har genomgått en stark tillväxt och behövde nya lokaler för sitt huvudkontor. Lokalerna på Hovslagargatan har renoverats till moderna kontorsytor där återbruk och hållbarhet står i fokus. Tillträdet sker i augusti 2020.

– Fastigheten har tidigare genomgått en totalrenovering med syfte att skapa kontorslokaler i toppskick. Resultatet blev en effektiv och modern kontorsfastighet där den gamla charmen finns bevarad. Vi är glada över att valet föll på Humlegården när Storskogen sökte efter en ny plats för sitt huvudkontor och vi tror att vårt kunderbjudande kommer passa dem väl, säger Peter Lind, fastighetschef på Humlegården.


 



 

 

 

 

 

Sveafastigheter satsar på utbildningsfastigheter genom att starta Sveafastigheter Bilda, ett bolag inriktat på att utveckla och långsiktigt äga innovativa utbildningslokaler. Verksamheten startas tillsammans med skolentreprenören Christer Holger (bilden), som också blir vd för Sveafastigheter Bilda.

Många skoloperatörer ser att det behövs nya effektiva lösningar inom utbildningslokaler som kan utmana det traditionella klassrummet. Däremot vet man inte alltid hur de nya lösningarna ska se ut. Sveafastigheter Bildas idé är att hjälpa skolföretag och kommuner att nå längre i sin kärnverksamhet genom att tillsammans med dem utveckla lokaler som stöttar verksamheten. Med stort eget verksamhetskunnande, en intensiv omvärldsbevakning och en nära designdialog med brukarna ska Sveafastigheter Bilda vara en partner som kan hjälpa kommuner och privata skolaktörer att öka träffsäkerheten i att utveckla innovativa funktionella lärmiljöer.

Christer Holger har tidigare bland annat startat och varit rektor för den fristående skolan Skapaskolan i Huddinge, där klassrummen har utformats för att stödja verksamhetens inriktning på ett aktivt, digitaliserat lärande. Som enda skolbyggnad nominerades Skapaskolan till ”Årets byggnad 2019” och skolan var en av landets mest besökta under 2019.

– På Skapaskolan har vi utvecklat unika klassrumsmiljöer som bereder rum för aktivt lärande. Vi märker att lokalerna hjälper lärare och elever att nå längre, både med traditionella mått mätt och med en vidare tanke på bildning och vishet. Många av de kommuner som kommer till Skapaskolan på besök har uttryckt en önskan om att bygga skolor med liknande kvaliteter. Sveafastigheter Bilda kommer att kunna bistå med det, säger Christer Holger, vd för Skapaskolan och Sveafastigheter Bilda.

– Vi är glada att ha knutit till oss Christer Holger, som är en av Sveriges främsta inom skolutveckling och lärmiljödesign. Sveafastigheter satsar på att bli en ledande hållbar samhällsutvecklare och det nya bolaget är helt i linje med våra värderingar om hållbarhet, innovation och digitalisering, säger Willem De Geer, ordförande för Sveafastigheter Bostad Group.

 

 


Credentia ska bygga 90 hyreslägenheter fördelat på fyra lamellhus i Bolkadalen, Norrtälje.



Credentia har förvärvat en fastighet, Kv.Skridskon av Greta Bostäder AB (Gar-Bo Försäkring AB), vilket innebär att Credentia utökar verksamheten genom sitt förvärv och satsar därmed på hyresrätter.

Bostäderna uppförs i det område i Norrtälje som kallas Bolkadalen. Kv.Skridskon består av cirka 90 hyreslägenheter fördelat på fyra lamellhus. De planerade bostäderna kommer att vara ett till fyra rum och kök. Gestaltningskonceptet bygger på att använda den sluttande södervända tomten där det kommer, utöver sutterängplan, att vara fyra våningar mot Arstabacken i väster och trappas ner till tre våningar för att möta bebyggelse i öster.

Projektet är i ett tidigt skede och är inne i en planeringsfas. En byggstart planeras till hösten 2020.

– Norrtälje är i stort behov av hyresrätter och vi på Credentia vill vara en aktiv aktör som bidrar till stadsutvecklingen. Vi ser fram emot att sätta spaden i marken och skapa fler bostäder i Norrtälje, säger Ronny Jansson, vd för Credentia AB.

Credentia i Norrtälje omsatte 415,3 Mkr med ett resultat om 121,5 Mkr för 2018 då bolaget hade 79 anställda. Under året ökade det egna kapitalet till 295,5 Mkr (174,0)

 

 



onsdag, 22 april 2020 11:55

320 nya bostäder i Orminge

 

 

Visionsbild över hur Rikshems kvarter södra Ormingehus kan komma att se ut. Bild: White arkitekter

 

 

 

 

Visionsbild över hur Röda längan kan komma att se ut. Bild: Wingårdh Arkitektkontor


 


Nacka kommunfullmäktige har antagit detaljplanen för Ormingehus. Totalt 320 lägenheter, i bland annat ett nytt höghus, är med i planerna. Kulturminnet Röda längan, en särskilt värdefull byggnad i området bevaras, men får tre nya våningar och inglasade balkonger.

Detaljplanen Ormingehus är en del av utvecklingen som pågår i Orminge centrum där 1.500 nya bostäder växer fram. Inom detaljplanen för Ormingehus planeras för cirka 320 nya bostäder i hus med fyra-sju våningar. Ett av husen ska enligt förslaget bli ett nytt landmärke i form av ett höghus med 16 våningar. Husen vid Kanholmsvägen och Edövägen, som Rikshem respektive Magnolia bygger, får lokaler i bottenplan för att skapa en levande gatumiljö.

Den befintliga fastigheten, kulturminnet Röda längan, ska bevaras men kompletteras med tre nya våningar, balkonger inglasade i veckat glasskikt och med cirka 55 nya lägenheter. Detta sker i ett spännande samarbete mellan bostadsrättsföreningen Betsövägen och Wingårdhs arkitektkontor som både har ritat och är med och bygger kvarteret.

– Ormingehus är en viktig pusselbit för den pågående utvecklingen av Orminge centrum. Här tillförs en ny årsring till den befintliga miljön med målet att Orminge ska bli ännu mer tillgängligt, attraktivt och tryggt, säger stadsutvecklingsdirektör Katarina Wåhlin Alm.

Utanför Röda längan ligger idag ett torg som övergår i kommunens regi och på sikt kommer att utvecklas till en naturlig mötesplats och bli en koppling mellan norra och södra delen av västra Orminge och centrumbebyggelsen.

Större delen av Ormingehus, där Boo vårdcentral bland annat ligger, kommer bevaras och den befintliga förskoleverksamheten kan fortsätta och även utöka sin verksamhet om det behövs.

Detaljplanen Ormingehus är en del av utvecklingen som pågår i Orminge centrum. Totalt 1.500 nya bostäder, lokaler för handel, utvecklad bussgata, nytt parkeringshus för infartsparkering och platser för rekreation är med i planerna.

Beslutet vinner laga kraft i maj under förutsättning att detaljplanen inte överklagas.

onsdag, 22 april 2020 11:23

Anna Nyberg, ny vd för ICA Fastigheter

 

 

 

 

 

Rekryteringen av Anna Nyberg (bilden) innebär att hon har utsetts till ny vd för ICA Fastigheter. Anna Nyberg kommer närmast från Vasakronan, där hon haft olika ledande befattningar sedan 2008, senast som Head of Business Development.

– Med Anna Nybergs breda fastighetskompetens och förmåga att skapa värden inom kommersiell fastighetsutveckling så ska vi fortsätta att säkra ICAs behov av rätt lokaler på rätt platser. Jag är väldigt glad att Anna Nyberg tackat ja, och hon är rätt person för att leda vårt arbete med att utveckla attraktiva handelsplatser vidare, säger Per Strömberg, vd för ICA Gruppen.

– ICA Fastigheter har utvecklats till en stadsbyggare med flera spännande projekt och etablerade joint-ventures och att få ta vid det arbetet efter Lena Boberg ska bli väldigt stimulerande och spännande. Engagemang och entreprenörskap präglar ICAs företagskultur vilket är en miljö som jag uppskattar och trivs i. Nu ser jag fram emot att tillsammans med mina nya kollegor utveckla ICA Fastigheters viktiga roll i samhället, säger Anna Nyberg, blivande vd på ICA Fastigheter.

Anna Nyberg ersätter Lena Boberg som slutar sin anställning under sommaren, för att bli vd för Aleca Fastigheter.

 

Anna Nyberg kommer att  ingå i ICA Gruppens koncernledning och rapportera till ICA Gruppens vd, Per Strömberg. Hon tillträder tjänsten den 17 augusti.

 

 


Inom Cushman & Wakefields nya affärsområde Valuation & Strategic Advisory, verkar nu från vänster: Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory, Annie Lilja, projektledare och Staffan Dahlén, Head of Strategic Advisory.

 


I turbulenta tider är det än viktigare för aktörer inom fastighetsbranschen att fatta rätt beslut – i linje med detta utökar Cushman & Wakefield erbjudandet för strategisk rådgivning inom värderingsverksamheten.
I samband med detta ökade fokus byter affärsområdet namn till Valuation & Strategic Advisory för att tydliggöra tjänsteerbjudandet.


Staffan Dahlén har utsetts till Head of Strategic Advisory och Annie Lilja är dedikerad projektledare inom enheten. Tillsammans med avdelningens övriga medarbetare pågår arbetet med antal mandat och under det senaste året har teamet framgångsrikt genomfört ett flertal strategiska projekt på uppdrag av fastighetsbolag, fastighetsutvecklare och kommuner.  

Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory, Cushman & Wakefield, säger:
– I en ständigt föränderlig värld så gäller det att hela tiden ha fokus på framtidens fastighetsfrågor och tillföra kunden nya insikter och idéer. Strategisk rådgivning är inget nytt utan något vi har lång erfarenhet av och redan arbetar med idag. Vi gör nu detta förtydligande i vårt tjänsteerbjudande för att behålla vår marknadsledande position och för att möta kundernas önskemål och behov såväl idag som i framtiden.

Staffan Dahlén, Head of Strategic Advisory, Cushman & Wakefield, säger:
– Vi ser ett ökat behov av kvalificerad strategisk rådgivning hos våra uppdragsgivare kopplat till våra värderingstjänster. Med vår breda kunskapsbas och erfarenhet som grund, tillför vi värde hos våra uppdragsgivare i deras strategiska frågeställningar. Allt i vår rådgivning syftar i grund och botten till att hjälpa våra uppdragsgivare att fatta trygga och väl underbyggda beslut.

Strategic Advisory erbjuder strategisk rådgivning inom bland annat:

1. Fastighetsutveckling: hur fastigheten nyttjas på bästa sätt med hänsyn till utvecklingspotential. 2. Investeringsrådgivning: hur kapital kan frigöras eller placeras genom fastighetsaffärer samt att identifiera vilka nya regioner och segment som är attraktiva för investeringar. 3. Strategisk rådgivning: samarbetsavtal och partnerupplägg vid utveckling av fastigheter och stadsdelar. 4. Etablering: hur områden kan utvecklas och attrahera nya verksamheter. 5.  Marknadsanalys: hur framtida utbud och efterfrågan ser ut inom ett segment eller på en delmarknad.


Cushman & Wakefield värderar årligen över 5.100 fastigheter till ett sammanlagt värde på över 1.400 miljarder kronor på den svenska marknaden. Dessutom utförs ett stort antal analyser av olika slag åt såväl privata som offentliga aktörer.

onsdag, 22 april 2020 10:30

Digital Inn i konkurs

 

 


En av Digital Inns hyresvärdar i Stockholm, BRF Vargen på Sveavägen 35, har också lämnat in en konkursansökan mot Digital Inn, eftersom den stora bostadsrättsföreningen på Sveavägen inte har fått någon hyresbetalning sedan juni 2019.

 

 


Efter flera stora problem och efter att en rekonstruktionsplan har underkänts  sätts nu Apple-återförsäljaren Digital Inn Holding AB och Digital Inn AB med totalt 9 butiker i Sverige i konkurs. Till slut hade butikerna inga varor att sälja efter att Apple sade upp avtalet med Digital Inn.

För ungefär två veckor sedan framkom det efter borgenärssammanträdet i Stockholms tingsrätt att möjligheten till att hitta en framtida lönsam verksamhet var små. Inte minst efter att bolagets största fordringsägare Ingram Micro, men även andra med stora fordringar som till exempel Skatteverket har meddelat att man inte ställde sig bakom en fortsatt rekonstruktion, skriver Computer Sweden.

 

En av Digital Inns hyresvärdar i Stockholm, BRF Vargen på Sveavägen 35, har också lämnat in en konkursansökan mot Digital Inn, eftersom den stora bostadsrättsföreningen på Sveavägen inte har fått någon hyresbetalning sedan juni 2019

Digital Inn köptes av Ambia Trading Group i april 2019 och i januari i år 2020 köpte bolaget även konkursen Teknikmagasinet med 35 butiker för 41 Mkr.

Marcus Andersson, vd för Ambia Trading Group, utvecklar köpet av Digital Inn för Breakit.
– Förvärvet av Digital Inn gick ganska fort och ska man vara lite självkritisk i efterhand borde vi ha gjort en bättre kontroll av bolaget innan vi köpte det.

Digital Inn har 5 butiker i Stockholmsområdet på Götgatan 14, Kungsgatan 31, Sturegatan 35 i Sundbyberg, Löfströms allé 6 A i Sundbyberg, samt Sankt Eriksgatan 45. Vidare har Digital butiker på Kungsgatan 19 i Eskilstuna, Dragarbrunnsgatan 28 i Uppsala, Drottninggatan 22 i Örebro och Tanneforsgatan 3 i Linköping.

För helåret 2018 redovisade Digital Inn Holding med 108 anställda en omsättning på 398,4 Mkr med en förlust  om -40,0 Mkr. Bolaget hade då gjort förluster sedan år 2010. Som mest omsatte butikskedjan cirka 623,3 Mkr år 2016.
SF

 



 

 


Stefan Dahlbo, vd för Fabege AB.

 


I sin delårsrapport för första kvartalet 2020 säger Fabege att året började med nya rekordnivåer på hyror, fastighetspriser och avkastningskrav. Men under den andra halvan av kvartalet flög dock den svarta svanen covid-19 in och förmörkade världen. Trots detta kan Fabege lägga ett starkt första kvartal läggas till handlingarna.

Under perioden minskade hyresintäkterna till 711 Mkr (718). Minskningen berodde på fastighetsförsäljningar. I identiskt bestånd ökade intäkterna med cirka 6 procent (19). Nettouthyrningen ökade under perioden till 15 Mkr (-107).

 

Driftsöverskottet ökade till 520 Mkr (509). I identiskt bestånd ökade driftsöverskottet med cirka 9 procent (19). Överskotts­graden steg till 73 procent (71). Förvaltningsresultatet ökade till 369 Mkr (366).

De realiserade och orealiserade värdeförändringar på fastigheter steg till 1.854 Mkr (1.324), vilket medförde att periodens resultat efter skatt uppgick till 1.574 Mkr (1.148), motsvarande 4,78 kr per aktie (3,47).

De räntebärande skulderna minskade under perioden till 23.472 Mkr (26.414), finansierade till en genomsnittsränta om 1,93 procent,  vilket innebar att soliditeten stärktes till 55 procent (52) med minskad belåningsgrad  om 32 procent (36).

I en kommentar i rapporten säger vd Stefan Dahlbo:
– Självklart berörs vi av covid-19 pandemin och det som händer i samhällsekonomin, oavsett hur starka vi är. Vi är väl rustade för att, tillsammans med våra hyresgäster, ta oss igenom detta och att också kunna ta tillvara de möjligheter som en sådan här kris kan skapa. I dagens osäkra läge är jag tacksam att vi har långa och goda relationer till banker och övriga finansiärer. Vår strategi att sprida vår finansiering på fler källor är en verklig styrka idag.

Stefan Dahlbo tillägger i rapporten om Fabeges framtidsutsikter:
– Vi står tillsammans inför många utmaningar i form av konjunkturnedgång, sannolikt en recession, hög
arbetslöshet och utslagning av företag. Att regeringar och riksbanker snabbt agerar för att skapa stimulanser
är avgörande för att mildra effekterna.  Jag är glad och tacksam för att Fabege, som vi konstaterat, går in i detta starka. Vi är väl rustade för att, tillsammans med våra hyresgäster, ta oss igenom detta och att också kunna ta tillvara de möjligheter som en sådan här kris kan skapa. Vi skall dock göra det med stor respekt för situationen, individerna och samhället, samt med ödmjukhet. Vi arbetar, just nu framför allt från hemmen, för att bli än bättre och starkare när vi kommer ur krisen.

 



 

 


Aros Bostad startar produktionen av 116 bostadsrätter för Ordonnansen V i korsningen Furusundsgatan och Värtavägen i Stockholm. Bild: Semrén & Månsson Arkitekter

 


Aros Bostad startar produktionen av bostadsprojektet Ordonnansen V i korsningen Furusundsgatan och Värtavägen i Stockholm. I enlighet med tidigare kommunikation har Peab anlitats för byggentreprenaden.

Projektet, som är ritat av Semrén & Månsson Arkitekter, omfattar två byggnader med totalt 116 bostadsrätter i varierande storlek. Försäljningen av bostäderna, vilka beräknas vara inflyttningsklara under våren 2022, har påbörjats. Aros Bostad har tecknat entreprenadavtal med Peab för uppförande av bostadsprojektet Ordonnansen V i korsningen Furusundsgatan och Värtavägen. Kontraktssumman uppgår till 283 Mkr.

 

Men det har tagit många år för Aros att sjösätta Ordonnansen V, eftersom projektet som tidigare hette Minecrafthusen, stoppades av Mark- och miljödomstolen i mars 2016. Det var boende i området som hade överklagat planerna, då de menade att de nya husen var för höga och att de hade en arkitektur som avvek för mycket mot övrig bebyggelse på Gärdet.  Aros överklagade beslutet och i februari 2017 upphävde Mark- och miljööverdomstolen de tidigare domslutet, vilket gav Aros rätt att bygga enligt den tidigare antagna detaljplanen för kvarteret från våren 2015. Se länk.

I en kommentar kan sägas att Gärdet är populärt.
I januari i år meddelade Aros att bolaget hade sålt samtliga 114 lägenhet på ritning i bostadsprojektet Tegeludden 16 på Östhammargatan 70 på Gärdet i Stockholm. Se länk. Projektet, som närmade sig färdigställande, är Aros Bostads tredje bostadsprojekt inom samma geografiska område. Priser för Tegeludden 16 på Östhammargatan 70 var för 2 rok om 32 kvm cirka 3,28 Mkr med en avgift om 1.849:-/månad till 10,2 Mkr för 4 r o k om 116 kvm med en avgift om 5.294:-/månad. SF

 




 

 


Mikael Granath, vd för Willhem.

 


Willhems års- och hållbarhetsredovisning för 2019 finns nu tillgänglig i digital form. I redovisningen summeras ett år som varit starkt med ökande driftnetto, stigande fastighetsvärden och nöjdare kunder.

Koncernens intäkter uppgick till 2.256 Mkr (2.152), vilket innebär en ökning med 4,8 procent. Driftnettot uppgick till 1.368 Mkr (1.272), en ökning med 7,5 procent. Ökningen i jämförbart fastighetsbestånd var 6,0 procent.

Marknadsvärdet på fastigheterna uppgick till 40.075 Mkr (36.265). Den orealiserade värdeutvecklingen på fastigheter uppgick till 2.620 Mkr (2.015), vilket motsvarar en ökning om 7,0 procent.

Arbetet med ständiga förbättringar av servicen till hyresgästerna resulterade i en höjning av serviceindex med 2 procentenheter, från 77,1 till 79,1 procent, vilket är ett resultat av ett målmedvetet förbättringsarbete.

Willhem är fortsatt aktiva på kapitalmarknaden och bibehåller det utmärkta ratingbetyget A- Stable Outlook från Standard & Poor’s. Den totala finansieringen uppgick till 23.326 Mkr, varav obligationer 14.912 Mkr, certifikat 4.675 Mkr och banklån 3.739 Mkr.

Willhem har under året förvärvat 201 lägenheter i Malmö till ett avtalat fastighetsvärde om 277 Mkr. Utöver det har 162 nyproducerade lägenheter i Helsingborg och Stockholm tillträtts med ett totalt avtalat fastighetsvärde om 419 Mkr. I september tillträddes en fastighet i Täby med 178 lägenheter, som är under produktion, med ett avtalat fastighetsvärde om 473 Mkr.

I början av 2020 har hela världen påverkats av en pandemi där viruset covid-19 spridit sig. Pandemin kommer att få stor påverkan på världsekonomin och samhället. Det är i dagsläget svårt att förutse alla konsekvenser. Willhems huvudsakliga verksamhet är uthyrning av bostäder vilket innebär att exponeringen mot särskilt utsatta branscher bedöms vara låg. Det, tillsammans med Willhems finansiella styrka, gör att Willhem bedömer att pandemin får en begränsad påverkan på bolaget.