19 maj 2024

Redaktionen

 

 


Projektet Södra Ribersborg i Limhamns Sjöstad omfattar 70 bostäder samt en ICA-butik, en restaurang och ett apotek om totalt 2.000 kvm.

 


Tornstaden har fått förtroendet att ansvara för totalentreprenaden av det kvarter som ICA Fastigheter och JM utvecklar tillsammans i Limhamns Sjöstad. Drygt 70 nya bostäder som möjliggörs genom en tredimensionell fastighetsbildning samt 2.000 kvm kommersiell verksamhet och tillhörande inomhusparkering ska byggas. De kommersiella delarna ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld och beräknas vara klara för inflyttning i slutet av 2022. Inflyttning i bostäderna planeras till första kvartalet 2023.

Med planerad byggstart i slutet av sommaren 2020 ska Tornstaden ansvara för byggnationen av drygt 70 bostäder, 2.000 kvm kommersiell yta innehållande en ICA-butik, en restaurang och ett apotek samt ett underliggande garage. Uppdragsgivarna är ICA Fastigheter och JM som tillsammans utvecklat detta blandstadsprojekt. De kommersiella delarna av fastigheten ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld och hela projektet beräknas vara färdigställt i början av 2023.

Området Limhamns Sjöstad i västra Malmö är under förvandling och när området står klart kommer det att innehålla cirka 4.000 – 5.000 bostäder.

– Jag tycker att vi har en bra dialog mellan alla tre parter där alla engagerar sig och ser till projektets bästa. Nu ska det bli otroligt roligt att följa hur denna viktiga pusselbit i Limhamns sjöstad äntligen kommer på plats, säger Lina Norman som är projektledare för JM Region Syd.

Lasse Åhsberg
är projektchef på ICA och ser fram emot det nya samarbetet. Han säger:
– Jag har fått ett mycket positivt intryck av Tornstaden hittills och känner ett stort förtroende. Vi är ett kompetent team och alla visar stort engagemang, så nu ser jag verkligen fram emot att få komma igång med byggnationen.

– Tornstadens verksamhet i region Syd fortsätter att växa och i Limhamn bygger vi just nu bostäder som ingår i det ramavtal som tecknats med MKB Fastighets AB. Genom delaktighet i detta spännande projekt tillsammans med JM och ICA Fastigheter får vi möjlighet att utveckla samarbeten med fler kunder i regionen, vilket känns mycket positivt, säger Erik Olofsson som är vd på Byggnads AB Tornstaden.

 

 


 

 


Den nya butiken för Zoo.se kommer att rymma en mindre veterinärklinik samt ett sortiment av foder, djurtillbehör, smådjur, fåglar och fiskar. Butiken omfattar drygt 1.500 kvm och öppnar i slutet av april.

 

 

Atrium Ljungberg har tecknat avtal med Zoo.se om drygt 1.500 kvm i Sickla. Zoo.se är en av Europas största djuraffärer med e-handel, veterinärkliniker och butiker. Nu expanderar Zoo.se och öppnar i Sickla, vilket blir den andra butiken i Stockholmsområdet.

Zoo.se är en av Europas största djuraffärer och har, förutom en omfattande onlineförsäljning, en stor butik i Bromma i Stockholm. Nu expanderar Zoo.se och öppnar sin andra butik i Sickla.

– Vi är mycket glada att en stor aktör som Zoo.se väljer Sickla när de öppnar ännu en fysisk butik. Zoo.se har ett brett sortiment och utbildade veterinärer på plats vilket blir ett starkt tillskott till Sicklas utbud, säger Charlotta Gustafson, Head of leasing på Atrium Ljungberg. Här i Sickla pågår just nu en mängd utvecklingsprojekt och det byggs både hotell, nya bostäder och flera kontor. Det kommer att bidra till en ökad mängd människor som vistas i området, något som även stärker handeln i Sickla, fortsätter Charlotta Gustafson.

Den nya butiken kommer att rymma en mindre veterinärklinik samt ett sortiment av foder, djurtillbehör, smådjur, fåglar och fiskar. Butiken omfattar drygt 1.500 kvm och öppnar i slutet av april.


– Sickla är helt rätt plats för oss nu när vi expanderar rent fysiskt. Med ytterligare en butik kan vi ge våra kunder ännu bättre service och ett personligt bemötande. Idag har vi besökare som reser från hela Storstockholm. Med en butik i Sickla så kommer vi närmare många av våra kunder, säger Suzanne Hulthén, vd för Zoo.se.

Hyresavtalet med Zoo.se är ett så kallat grönt hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.

 



 

 

 

 

 

Rekryteringen av Mikael Wallner (bilden) innebär att han ansluter till Colliers som Head of Leasing and Industrial & Logistics. Han har gedigen erfarenhet av ledande positioner från Jernusen där han var chef för Region Stockholm och Unibail-Rodamco-Westfield där han arbetade som Senior Shopping Center Manager. Han kommer senast från Effekt Svenska AB där han varit vd och affärschef.

Dan Törnsten
, CEO Colliers Sverige, säger:
– Vi är glada över att Mikael ansluter till Colliers. Vi har ett starkt uthyrningsteam, som under Mikaels ledning får möjlighet att växa ytterligare och ta marknadsandelar.

Colliers uthyrningsteam består idag av 6 personer som arbetar med uthyrning av kontor-, handel-, industri & logistiklokaler.

Colliers International svenska team består av cirka 35 experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster.

 

 


Det nya polishuset i Kristianstad kommer att omfatta cirka 18.600 kvm för cirka 400 medarbetare.

 


Intea Fastigheter har tecknat ett 15 årigt hyresavtal med Polismyndigheten för nya verksamhetslokaler i Kristianstad. Det nya polishuset kommer att uppföras nordost om centrum i anslutning till Kristianstad resecentrum. De nya lokalerna kommer att omfatta 18.600 kvm uthyrningsbar yta och hyresvärdet uppgår till 43,7 Mkr. Hyresavtalet är villkorat av regeringens medgivande.

Arbetet med detaljplan pågår och byggstart väntas ske i samband lagakraftvunnen plan. Byggtiden är beräknad till drygt två år och preliminär inflyttning är satt till halvårsskiftet 2024.

 

– Det är glädjande att få vara med och skapa nya moderna verksamhetsytor till polisen i Kristianstad. Polisen har under lång tid funnits i sina nuvarande lokaler, som tiden har hunnit ikapp både funktions- och storleksmässigt. I de nya lokalerna har säkerhetstänk och hållbarhet har varit genomgående under programarbetet och avspeglar sig i den robusta byggnationen som också kommer att miljöcertifieras enligt Breeam Excellent, säger projektchef Peter Jacobsson på Intea.

Polisverksamheten i Kristianstad tillhör Polisområde Syd och det nya polishuset kommer att rymma cirka 400 medarbetare.

Intea grundades 2015 och är inriktat på långsiktigt aktivt ägande av social infrastruktur. Fastighetsinnehavet uppgick per 31 december 2019 till 9,4 Mdr.
Portföljen består av projekt och fastigheter med offentliga hyresgäster inom rättsväsende, högskolor och sjukvård. Intea finansieras av svenskt institutionellt kapital.

 



 

 


Strömshuset på Kungsgatan 27-29 /Västra Hamngatan 12-16 /Vallgatan 12-14, i Göteborg, kommer att byggas ut med 1.800 kvm, till totalt cirka 11.000 kvm.

 


Veidekke har fått i uppdrag av Vasakronan att bygga ut Strömshuset i Göteborgs centrum. Projektet är en totalentreprenör som förväntas bli färdigställd i februari 2022. Kontraktets värde är cirka 185 Mkr.

– Vi uppskattar Vasakronans uppdrag och vi ser fram emot ett gott samarbete i detta projekt. Genom ett samspel och ett integrerat samarbete ska vi  leverera ett projekt av högsta kvalitet, säger Mattias Bylerius, regionchef för Veidekke Bygg Väst.

Projektet innehåller ett nybygge exteriört och även till största delen för alla kontorsytor. Alla centrala installationer för ventilation, värme, kyla och elektricitet ska ersättas. Totalt byggs Strömshuset ut med cirka 1.800 kvm. Fastigheten omfattar idag cirka 9.200 kvm, varav kontor 4.506 kvm, butik 4.138 kvm och övrigt 546 kvm.

Kontraktet har orderanmälts för första kvartalet 2020.

 

 


 

 


Wihlborgs bygger ut fastigheten Dubbelknappen 23 i Fosie, Malmö, med 1.200 kvm så att fastigheten kommer att omfatta totalt 5.200 kvm för hyresgästen,  grossist- och handelsföretaget Bevego.

 

 

Wihlborgs har tecknat ett hyresavtal med Bevego för en ny produktionsanläggning om 1.200 kvm i Fosie, Malmö.  Investeringen för nybyggnaden uppgår till 23 Mkr och avkastningen beräknas till 7 procent exklusive markvärde.

Bevego är ett grossist- och handelsföretag inom byggplåt, teknisk isolering och ventilation. Företaget hyr sedan 2007 butiks- och lagerlokaler om 4.000 kvm på fastigheten Dubbelknappen 23 i Fosie. På samma fastighet kommer Wihlborgs nu att uppföra en produktionsanläggning om 1.200 kvm som Bevego hyr på ett tioårigt hyresavtal. Samtidigt förlänger Bevego hyresavtalet för de befintliga lokalerna med tio år.

– Vi uppskattar långsiktiga relationer med våra hyresgäster och är glada att kunna bidra till att skapa förutsättningar för fortsatt utveckling för Bevego. Med ytterligare en byggnad på samma fastighet kan gemensamma logistikytor utnyttjas effektivt och verksamheten får en bra helhetslösning, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

– Vi har under en längre tid planerat för en expansion i region Syd och då vår filial i Malmö utgör själva navet i regionen så var valet ganska enkelt. Det gläder oss att Wihlborgs kunde frigöra ytor för detta i direkt anslutning till vår nuvarande filial vilket ger oss en rad synergier. Det är så klart även glädjande att vi fortsätter att expandera och skapar ytterligare arbetstillfällen, säger Peter Hamberg, vd för Bevego.

Den nya byggnaden beräknas stå klar för inflyttning den 1 juni 2021.




tisdag, 21 april 2020 10:48

Index inviger nytt huvudkontor i USA

 

 


Rickard Haraldsson, vd för Index International.

 



Nu inviger Index Invest sitt nya huvudkontor för den amerikanska marknaden i Jupiter, Florida.

Anledningen är den spännande utvecklingen för Index Invest i USA med många stora projekt både i produktion och under utveckling.

– Vi satsar vidare i USA. Vi har rekordmånga projekt på gång där, säger Rickard Haraldsson, vd för Index Invest International.

Det nya huvudkontoret ligger på absolut bästa läge i Jupiter Inlet, precis på kajkanten. I direkt anslutning till fastigheten finns flera båtplatser. Fastigheten, som Index Invest utvecklat och byggt, innehåller förutom den egna lokalen, även exklusiva kontorsutrymmen och en populär restaurang.

– Det är ett premiumläge, med restaurangen 1000 North, precis vid vattnet. Den har vi startat tillsammans med bland annat basketlegenden Michael Jordan och restaurangen har redan blivit den mest populära i området, säger Rickard Haraldsson, och tillägger:

– Vi tror på Florida. Vi har flera riktigt stora projekt, i olika utvecklingsfaser, på gång där. Så för oss var det självklart att bygga vårt nya amerikanska huvudkontor i just Florida.

Index Invest har hittills producerat över 2.000 hyresrätter i Florida, och har idag över 800 lägenheter i fem olika projekt i produktion och utveckling i Florida.

Index Invest har gjort omfattande investeringar i såväl flerbostadshus, som kommersiella fastigheter i Florida. Allt från de centrala delarna av Florida till Floridas Keys.


 


tisdag, 21 april 2020 10:25

Gröna Lund byggs ut

 

 


Nya butiker, restauranger och caféer i gatuplan ska byggas på parkeringsplatser vid Gröna Lund som kan ge nytt småskaligt stadsliv året om.

 

Kommunfullmäktige i Stockholm har beslutat om detaljplanen för Skeppsholmsviken 6, som är en del av Gröna Lunds nöjesfält. Detaljplanen syftar till att ge möjligheter att utvidga Gröna Lund, skapa attraktiva publika platser kring nöjesfältet samt ett allmänt vattennära promenadstråk.

Det var i december 2017 som Stockholm stad sålde sin del av marken mellan Liljevalchs och Saltsjön, där det i dag bland annat finns en parkeringsplats, till nöjesparkens ägare Parks and resorts.
En del av det nya området ska vara en del av nöjesparken, medan en del ska vara öppen för allmänheten. Gröna Lund vill bygga om parkeringen till ytterligare ett tivoliområde som bland annat ska inhysa två stora nyheter, Skandinaviens häftigaste berg- och dalbana och en av Europas högsta attraktioner.

 

Att färdigställa det nya tivoliområdet för Skeppsholmsviken beräknades år 2008 att kosta 500 Mkr, då Parks and resorts ansökte om bygglov, vilket nu har gett en detaljplan.

– Gröna Lund är ett av Stockholms största och viktigaste besöksmål. Den planerade utbyggnaden av nöjesfältet kommer att skapa liv och rörelse på det som i dag är en parkeringsplats. Den föreslagna bebyggelsen kommer att anpassas i skala och karaktär till Djurgårdsstaden och planen möjliggör en utveckling av området med butiker, restauranger och caféer i gatuplan som kan ge nytt småskaligt stadsliv året om, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad.

– Inom planförslagen skapas även ett nytt promenadstråk i vattnet som är tillgängligt och öppet för allmänheten året runt. Vi tycker att planförslaget är väl genomarbetat och tror att det kommer utgöra ett positivt bidrag till stadsutvecklingen i Stockholms stad, avslutar Joakim Larsson.

 

 

 


 

 


Liljewalls förslag innefattar cirka 300 lägenheter med varierad upplåtelseform i Västra Erikslid för Magnolia Bostad, norr om Skellefteå centrum. Situationsplan, Västra Erikslid, Skellefteå. Bild: Liljewall

 

 

 

Tillsammans med Magnolia Bostad har Liljewall utvecklat det vinnande bidraget för fastigheten Skellefteå 5:1. Förslaget innefattar cirka 300 lägenheter med varierad upplåtelseform i Västra Erikslid, norr om Skellefteå centrum. Det är ett hållbart bygge med fokus på social- ekologisk- och ekonomisk hållbarhet och en stor portion trä.

Projektet kommer utformas som flerbostadshus i trä med en blandning av friliggande hus och kvarterstruktur med Derome som totalentreprenör. Visionen är att skapa ett tryggt område med stark identitet och gemenskap.

I området planeras i delar aktiva bottenvåningar för att skapa liv och rörelse under dygnets alla timmar samt en omsorgsfull ljussättning av stråk, entréer och gårdar. Arkitekturen är tänkt att knyta an till Skellefteås bebyggelse men med uttryck från samtiden.

– Bostäderna byggs av hållbara och traditionella material, i huvudsak trä, vilket känns självklart då Skellefteå både har en lång historisk tradition av träbyggande och antagit en träbyggnadsstrategi för staden. Vi är glada att få bidra till detta, säger Tove Svensson, ansvarig arkitekt i tävlingsskedet på Liljewall. Vi arbetar nu vidare med att skapa en trygg, hållbar och kvalitativ boendemiljö för Skellefteåborna.

Stort fokus har lagts på hållbara och smarta mobilitets- och energilösningar genom miljöklassade hus, låsbara cykelparkeringar under tak och yta för bilpooler. Här planeras byggnader som producerar sin egen el genom solceller och möjligheten för de boende att tids- eller närvarostyra sin el.


Fastigheten har lagakraftvunnen detaljplan och produktionsstart beräknas ske under andra halvan av 2020 med beräknad inflyttning cirka ett år senare.




 

 


måndag, 20 april 2020 15:04

SPG säljer förskola i Oslo

 

 


SPG säljer en förskola som är centralt belägen precis mellan Ensjø och Helsfyr, ett spännande utvecklingsområde i Oslo.


 

 

Scandinavian Property Group (SPG) har avyttrat fastigheten Fyrstikkalléen 19 belägen i Ensjø i Oslo till Union Core Real Estate Fund.

Fastigheten är cirka 2.000 kvm och uthyrd med ett långt hyresavtal till förskoleoperatören Ulna AS.

– Fastigheten är centralt belägen precis mellan Ensjø och Helsfyr, ett spännande utvecklingsområde i Oslo, säger Knut Holte, Managing Partner i SPG. Vi signerade ett 25-årigt hyresavtal med Ulna Förskolor 2012 och efter åtta års ägande var det naturligt för oss att avyttra fastigheten.

– Vi är extremt nöjda med att transaktionen genomförts med en professionell och långsiktig fastighetsägare, avslutar Holte.

Akershus Eiendom var säljarens rådgivare i processen.

Scandinavian Property Group är ett fastighetsbolag som grundades 2004 och som verkar på den skandinaviska marknaden.  Organisationen består av 20 anställda med kontor både i Oslo och Stockholm.

SPG är en industriell aktör inom tre specifika områden, bostäder, samhällsfastigheter, samt projektutveckling av kontor och handel.

SPG har sedan 2004 genomfört fastighetstransaktioner för över 60 Mdr kr.