18 maj 2024

Redaktionen

alt
Exploateringsnämnden har godkänt en avsiktsförklaring för Söderstaden Slakthusområdet mellan Exploateringsnämnden, Fastighetsnämnden, S:t Erik Markutveckling AB och Atrium Ljungberg AB.

 

Vid Exploateringsnämndens möte under måndagen den 8 oktober beviljades ett större antal markanvisningar.

 

1. Exploateringsnämnden godkänner slutredovisningen av utbyggnad för bostäder inom fastigheten Glädjen 13 i Stadshagen med PEAB Bostad AB. Projektet Glädjen ingår i utvecklingsområdet Västra Kungsholmen. Projektet innefattar cirka 110 bostadsrätter längs Hornsbergs strand i Stadshagen. Stadens arbeten har omfattat gatu- och ledningsarbeten och anläggande av nya kolonilotter.

 

Bakgrunden till anvisningen är att genomförandebeslut togs i mars 2006 och omfattade investeringsutgifter om 18 Mkr och investeringsinkomster om 29 Mkr. Investeringsutgifterna kalkyleras nu till 36,5 Mkr. Budgeten överskreds främst på grund av högre utgifter för anläggning av gata, park, flytt av ledningar och VA som till viss del beror på tidsfaktorn.

 

AB Familjebostäder erhöll i september 2002 en markanvisning på platsen för lägenheter med hyresrätt. Därefter kom staden och Familjebostäder överens om att markanvisningen skulle övertas av Fabege Storstockholm AB. Familjebostäder fick istället en markanvisning i Årstadal. Detaljplanearbetet resulterade i cirka 110 lägenheter och nybyggnad av kolonilotter. Överenskommelse om exploatering och tomträttsupplåtelse med Fabege godkändes i marknämnden i mars 2006. Tomträttsinnehavaren fick välja dels att bygga hyresrätter eller bostadsrätter, dels när bostadsbyggnationen skulle påbörjas.

 

Fabege överlät senare tomträtten och projektet till Peab Bostad AB.

 

2. Exploateringsnämnden har beviljat en markanvisning för handel, kontor och bostäder inom fastigheten Stubinen 2 och del av Liljeholmen 1:1 i Liljeholmen till Citycon Liljeholmstorget Galleria AB och Citycon Liljeholmen bostad AB. Inriktningsbeslut: Anvisningen omfattar totalt 200 bostäder, 20.000 kvm BTA samt 24.000 kvm för kommersiella projekt.

 

3. Exploateringsnämnden har godkänt en avsiktsförklaring för Söderstaden Slakthusområdet mellan Exploateringsnämnden, Fastighetsnämnden, S:t Erik Markutveckling AB och Atrium Ljungberg AB.

 

Söderstaden och Slakthusområdet ska bli Stockholms evenemangs- och nöjesknutpunkt och erbjuda nya etableringar inom bostäder, handel, kontor och service. För att kunna erbjuda ett varierat innehåll i det framtida Slakthusområdet, behöver ett samarbete etableras med en stark, engagerad och erfaren stadsutvecklare som får rådighet över en större del av området.

 

Atrium Ljungberg har presenterat ett idé-koncept i linje med stadens vision, program och inriktningsbeslut. Bolaget avser ta ansvar för att finna lösningar för de hyresgäster som inte kan vara kvar i området på grund av verksamheternas omgivningspåverkan. Bolaget är långsiktig fastighetsägare, förvaltare och stadsutvecklare och är väl förankrat i söderort.

 

Avtalet planeras att slutligen föreläggas kommunfullmäktige för godkännande våren 2019.

 

4. Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom del av fastigheten Skärholmen 2:1 till Mecon Bostad AB. Anvisningen omfattar en markanvisning motsvarande cirka 9.000 kvm ljus BTA inom Fokusområdet Vårbergsvägen. Fokusområdet ligger inom del av fastigheten Skärholmen 2:1 i Vårberg.

 

5. Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom fastigheterna Älvsjö 3:2-12 i Älvsjö till AB Familjebostäder. Planen är att uppföra 100 hyresrätter i form av Stockholmshus. Anvisningen kräver ny detaljplan.

 

6. Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder, kontor och industri inom fastigheten Påsen 7 i Södra Hammarbyhamnen till KB Påsen 7. Ännu finns inget publicerat beslut om omfattning av markanvisningen, eftersom Exploateringsnämnden nu begär att Stadsbyggnadsnämnden upprättar detaljplan för området.

 

7. Exploateringsnämnden anvisar mark bostäder inom fastigheten Grimsta 1:2 i Hässelby Gård till AB Svenska Bostäder. Ännu finns inget publicerat beslut om omfattning av markanvisningen, eftersom Exploateringsnämnden nu begär att Stadsbyggnadsnämnden upprättar detaljplan för området.

måndag, 08 oktober 2018 15:47

Vd för Skellefteå industrihus AB sparkas

alt
Skellefteå industrihus vd Robert Lindberg har tvingas att avgå efter indikationer om att budgeten för projektet Fabriken överskridits.

 

Styrelsen för Skellefteå industrihus AB har vidtagit en rad åtgärder efter att fått en indikation om ett budgetöverskridande för projektet Fabriken. Skellefteå industrihus vd Robert Lindberg har valt att avsäga sig uppdraget som vd för Skellefteå industrihus. Han fortsätter dock som vd för Skellefteå Airport, men är för närvarande sjukskriven.


– Vi tar det här på stort allvar inte minst med tanke på vad som tidigare hänt i projektet. Vi har startat en utredning för att få klarhet i de uppgifter vi i styrelsen fått under hösten, säger Lorents Burman (S), ordförande i Skellefteå Industrihus.

 

Syftet med Fabriken är att samlokalisera flera kommunala verksamheter på Hedensbyn. Projektet är en viktig del i Skellefteå kommuns långsiktiga plan för stadsomvandling och målet att bli 80.000 invånare år 2030. I takt med att de kommunala verksamheterna flyttar in i de nya lokalerna friläggs attraktiva tomter i centrumnära lägen, för blivande Floraskolan, en ny friidrottshall, nya bostadsområden och nya etableringar.

 

Budgeten för byggprojektet har i ett tidigare skede utökats på grund av ökade kostnader för sanering och markarbeten. Styrelsen för Skellefteå industrihus vidtar nu ett antal åtgärder sedan den fått indikationer om att pengarna kanske inte räcker för att slutföra projektet.

Utredning tillsammans med entreprenör
Styrelsen för Skellefteå industrihus har startat en utredning för att granska projektet och varför projektets kostnader ser ut att bli högre än beräknat. Utredningen genomförs tillsammans med entreprenören. Den kommer pågå under ett antal veckor.

 

– Vi vet i dagsläget inga summor eller om projektet blir dyrare, men vi tar indikationen på stort allvar, säger Lorents Burman (S), ordförande i Skellefteå Industrihus.

 

Förändrad organisation
Skellefteå står inför en kraftig expansion med flera stora byggprojekt och styrelsen ser därför ett behov av att säkerställa att Skellefteå industrihus har en organisation är rustad för framtidens fastighetsutveckling.

Skellefteå industrihus vd Robert Lindberg har valt att avsäga sig uppdraget som vd för Skellefteå industrihus. Han fortsätter som vd för Skellefteå Airport, men är för närvarande sjukskriven.

 

Styrelsen har utsett Åsa Andersson, vd för Skebo, som tillförordnad vd för Skellefteå industrihus AB. Hennes uppdrag blir att säkerställa en robust projektorganisation som lever upp till de nya behoven och minskar sårbarheten i organisationen. Åsa Andersson fortsätter även som vd för Skebo.

 

– Vi är glada att Åsa tar sig an det här uppdraget. Utvecklingen som Skebo genomgått kommer att bli vägledande för hur vi ska ta Skellefteå industrihus till nästa fas, säger Lorents Burman (S), ordförande i Skellefteå Industrihus.

måndag, 08 oktober 2018 15:31

Pangea rådgivare i Fredrikstad

alt
Ett syndikat upprättat av Pareto Project Finance har köpt Vismas huvudkontor i Østfold.

 

Pangea har varit rådgivare i försäljningen av två moderna huvudkontorsfastigheter i Fredrikstad i Norge. Det är Terje Høili, grundare av Europris, som har sålt två kontorsfastigheter i Fredrikstad i Norge för 206 MNOK, cirka 226,5 Mkr, till ett syndikat som upprättats av Pareto Project Finance.

 

Den ena fastigheten byggdes år 2016 och fungerar som huvudkontor för Visma i Østfold, medan den andra fastigheten kommer att vara huvudkontor för det börsnoterade företaget Europris, när fastigheten färdigställs i mitten av 2019. Fastigheterna har en total yta om cirka 9.000 kvm och stängning för transaktionen kommer att vara den 9 oktober 2018.

 

Hittills under i år 2018, har Pangea Property Partners varit rådgivare i nära 30 transaktioner med ett underliggande fastighetsvärde över 20 miljarder norska kronor, cirka 22 Mdr kr.

alt
Christer Edfeldt, vd för Bostadsförmedlingens i Stockholm.

 

Efter årets första åtta månader räknar Bostadsförmedlingen upp sin prognos för antalet förmedlade lägenheter till cirka 13.500 för helåret 2018. Detta skulle innebära över 1.000 lägenheter fler än de 12.384 som förmedlades under det tidigare rekordåret 2015 och nästan 2.000 fler än förra året.

 

– Jag är glad att så många bostadsbolag väljer att lämna sina lediga lägenheter till oss. Det är ju självklart det som i slutändan avgör hur många lägenheter vi kan förmedla till de som valt att stå i vår kö, säger Bostadsförmedlingens vd Christer Edfeldt.

 

Det finns flera faktorer som samverkar till ökningen. Nya partners bidrar till tillskottet, liksom flera stora aktörer som har ökat sin inlämning av lägenheter jämfört med samma period 2017. Dessutom har inlämningen av nyproducerade lägenheter varit stor. Bedömningen är att det kommer in cirka 2.800 nybyggda bostäder i år – 200 fler än förra året.

 

– Det här visar på en positiv utveckling. Ju fler lägenheter som lämnas till bostadskön desto fler lägenheter kommer alla bostadssökande stockholmare till del. Jag hoppas att antalet lägenheter som lämnas till bostadskön fortsätter öka kommande år, säger Ann-Margarethe Livh (V), ordförande i Bostadsförmedlingen.

alt
Mauro Gozzo, ordförande i Industrins Ekonomiska Råd (IER).


Industrins Ekonomiska Råd (IER) säger i en rapport att en nedgång på bostadsmarknaden utgör en risk för svensk industri och därför krävs det nu politiska åtgärder för att se till att det inte utvecklas till en kris.


Enligt en analys som IER gjort skulle en nedgång om ytterligare 10 procent på bostadsmarknaden i kombination med en 15-procentig nedgång för bygginvesteringarna leda till att industriproduktionen sjunker nästa år.


Rådets ordförande Mauro Gozzo sa på en pressträff att redan en liten nedgång på bostadsmarknaden kommer att få effekter på samhällsekonomin.

– Vi har något som ser ut som en kris i vardande. Det kan reverseras, men det kommer att krävas åtgärder, säger han enligt Direkt.


Enligt Gozzo måste bankerna se till att få igång utlåningen till hushållen och till ökat byggande. 

 

Enligt SCB var antalet påbörjade lägenheter i Stockholms län 42 procent färre under det första kvartalet av 2018 jämfört med samma kvartal i fjol. Under det första kvartalet 2017 utgjorde bostadsbyggandet i Stockholms län nästan 30 procent av Sveriges totala byggande.

alt

                                                                                                                                         

Fastator har rekryterat Christoffer Strömbäck (bilden t v) som ny CFO samt Emile Sohier (bilden t h) som ny transaktionsansvarig. Båda tillträder i januari 2019. Christoffer Strömbäck kommer närmast från JLL och har tidigare varit på bland annat Swedbank Corporate Finance. Rekryteringarna sker inför bolagets byte från Nasdaq First North till börsens huvudlista Nasdaq Stockholm.

 

Christoffer Strömbäck efterträder Svante Bengtsson som CFO på Fastator, som därmed helt kan fokusera på sin roll som COO.  

 

Emile Sohier var med när Fastator grundades och tillträder som transaktionsansvarig på bolaget. 

 

– Jag är mycket glad för att ha lyckats rekrytera både Christoffer Strömbäck och Emile Sohier till Fastator. Vi känner varandra sedan lång tid tillbaka, så det blir en flygande start. Med deras gedigna kompetens och erfarenhet av fastighetsbranschen innebär det här en strategisk förstärkning av teamet i Fastator. Rekryteringen kan ses både som en förberedelse för vårt framtida byte av börslista och ett sätt att säkra och förstärka Fastators höga tillväxttakt. På två år har våra tillgångar vuxit med 50 procent och med ett par vassa knivar till i lådan fortsätter vi i samma höga takt, kommenterar Joachim Kuylenstierna, vd på Fastator.

alt
Marc Pamin, fondchef för Aberdeen Standard och dess paneuropeiska bostadsfastighetsfond.


Aberdeen Standard Investments har hittills gjort sin största investering för sin paneuropeiska bostadsfastighetsfond i ett förvärv av över 800 hyresrätter i Helsingfors.


Detta är fondens första förvärv i Finland, vilket innebär att fonden investerat 450 MEUR, cirka 4,7 Mdr kr för totalt 1.400 bostäder, i fyra europeiska huvudstäder.
 
Aberdeens förvärv ligger i storstadsområdet i Helsingfors och omfattar 824 moderna lägenheter med ett och två sovrum. Bostäderna har byggts med hög standard, och där majoriteten av lägenheterna är utrustade med bastu och balkong. Med en nuvarande total uthyrningsgrad om 96 procent omfattar lägenheterna 26 byggnader om totalt 45.678 kvm.
 
Fonden har också slutfört sin andra stängning, vilket ger fonden ytterligare 42,7 MEUR, cirka 447 Mkr, från investerare på Irland, i Sydkorea och i Nederländerna.


Fondens totala kapital har ökat sedan den lanserades i mars 2018 till nuvarande nivå om 398,2 MEUR, cirka 4.165 Mkr, vilket understryker investerarnas förtroende för den stabila, långsiktiga inkomstpotentialen för bostadsfastigheter.
 
Marc Pamin, fondchef för Aberdeen Standard och dess paneuropeiska bostadsfastighetsfond, säger:

– Helsingfors är ett utmärkt exempel på den ständigt höga efterfrågan på bra bostäder i viktiga städer där människor vill bo och arbeta. Vi har redan skapat en snabb start för fonden med andra nyligen förvärvade fastigheter i Köpenhamn, Paris och Wien, fastigheter som ger starka och stabila hyresintäkter.

alt
Standard & Poor's oroas över om Sverigedemokraterna kan påverka den nya svenska regeringen, vilket kan leda till sämre betyg för kommuner och landsting.

 

I ett pressmeddelande skriver S&P Global Ratings att för första gången sedan 1950-talet skulle en tvärpolitisk grupp kunna bilda Sveriges regering. Blocket Socialdemokraterna/ Vänstern/ Miljöpartiet och Blocket Moderaterna/Liberalerna/Krisdemokraterna fick ingen majoritet i valet den 9 september, blocken fick vardera cirka 40 procent av rösterna. Därför kan inte heller en majoritetsregering bildas. Även om ett block skulle bilda en minoritetsregering skulle det behöva stöd från andra partier för att få möjlighet att få lagstiftning genom parlamentet. Men då det populistiska högerpartiet Sverigedemokraterna håller nästan 18 procent av riksdagsplatser, har denna regeringsbildning blivit mer komplex än tidigare.

 

Det är därför rimligt att anta att regeringens beslut måste vara konsensusbaserade, vilket innebär en form av kompromiss mellan de två huvudpolitiska blocken under de närmaste åren.

 

Med detta sagt, jämfört med de senaste fyra åren under en socialdemokratisk/grön minoritetsregering, kommer viss politik sannolikt att förändras. Resultatet av de delikata förhandlingarna i riksdagen att fatta beslut om den nya statenkan påverka verksamheten i Sveriges kommuner och landsting. Den kommande administrationen kan revidera vissa aspekter av den institutionella ramen och andra funktioner som påverkar beslut i riksdagen såsom om utjämningssystemet och om privata företag och om välfärden.

 

Standard & Poor’s säger att även om den politiska scenen i Sverige fortfarande utvecklas på regeringsnivå efter det senaste riksdagsvalet, ser ratingsinstitutet stora förändringar i flera kommuner som det betygsätter. Potentiella förändringar i statspolitiken på nyckelområden kan påverka kommuner och landsting då det gäller hälso-och sjukvård. På Standard & Poor’s tror man att den starka institutionella ramen för närvarande kommer att vara kvar plats, för skydd Sveriges betydande kommuner och landsting.

 

Men en regering med en väsentlig avvikelse från den nuvarande finansiella politiken kan förändra Standard & Poor’s scenarier, och eventuellt ledande till betygsåtgärder. Men när det populistiska högerpartiet Sverigedemokraterna nu håller nästan 18 procent av alla riksdagsplatser platser, har Standard & Poor’s betygsättning blivit mer komplex än tidigare och den kan till en annan försämrad betygsättning.

 

Det är därför rimligt att anta att regeringens beslut måste vara konsensusbaserade, vilket innebär en form av kompromiss mellan de två huvudpolitiska blocken under de närmaste åren.

fredag, 05 oktober 2018 16:52

Klövern lägger bud på Agora

alt
Rutger Arnhult, vd och storägare i Klövern och stor ägare i Agaora.

 

 

Klövern lägger genom sitt indirekt helägda dotterbolag Dagon Sverige ett kontantbud på samtliga aktier i A Group of Retail Assets Sweden AB (Agora). Klövern bjuder 30,00 kr för varje stamaktie av serie A respektive serie B samt 275,00 kr för varje preferensaktie, vilket totalt värderar aktierna till 1.023 Mkr. Aktieägare med cirka 76,0 procent av kapitalet och 89,8 procent av rösterna i Agora har ovillkorat förbundit sig att acceptera budet. Bland dessa märks M2 Asset Management, Kåpan Pensioner Försäkringsförening, Kvalitena och Balder. Dessutom har D. Carnegie & Co med cirka 8,4 procent av kapitalet och 3,6 procent av rösterna förklarat att de ställer sig positiva till budet. 

 

Budpremien beräknas till närmare 60 procent på Agoras stamaktier av serie A respektive serie B jämfört med senaste betalkursen på First North den 4 oktober och en premie om cirka 6,6 procent på senaste betalkursen för preferensaktien.

 

Agora bildades 2015 och förvärvades samma år av ett antal fastighetsbolag, varav Klövern genom var ett. Fastighetsbolagen förvärvade aktier i Agora genom apportemission där fastigheter till ett totalt värde om cirka 1,8 Mdr kr användes som vederlag. Det nybildade bolaget fokuserade på ägande och förvaltning av detaljhandelsfastigheter i svenska regionstäder. Dem 30 juni i år bestod

 

Agoras portfölj av 21 fastigheter med en uthyrningsbarbar yta om 242.049 kvm, ett hyresvärde om 422 Mkr och ett fastighetsvärde om 4.263 Mkr.

 

I spåren av ökande digitalisering och e-handel, har Agora inom sin uthyrningsverksamhet i högre utsträckning börjat fokusera på andra aktörer än traditionella detaljhandelsföretag för att successivt uppnå en bredare mix av hyresgäster inom kontor, utbildning, service, dagligvaror och restaurang.

 

En betydande del av Agoras fastighetsinnehav finns på orter där Klövern redan är verksamt, i Västerås, Malmö, Örebro och Kalmar/Växjö. Klövern har en stark och lokalt förankrad organisation på dessa orter som kan fokusera på uthyrningsarbetet och sedermera accelerera förändringsresan från renodlad handel till mötesplatser. De centralt belägna fastigheterna i Västerås har stor utvecklingspotential, vilket stärker Klöverns ställning som stadsutvecklare på orten. Förvärvet stärker även Klöverns position i Malmö, Örebro, Kalmar och Växjö. Agoras fastigheter på övriga orter avses Klövern sälja.

 

I och med att endast en styrelseledamot inte är förhindrad att delta i Agoras styrelses handläggning och beslut i frågor relaterade till budet ska  styrelsen därför att inhämta och offentliggöra ett värderingsutlåtande (s.k. fairness opinion), vilket enligt Takeover-reglerna ska offentliggöras senast två veckor före utgången av acceptperioden, dvs. senast den 26 oktober.

fredag, 05 oktober 2018 16:46

Catella satsar på logistikutveckling

alt
Thierry Bruneau ska leda Catellas satsning på logistikfastigheter.


Catella Property Investment Management etablerar Catella Logistic Europe (CLE) och fokuserar på utveckling av logistikfastigheter med utgångpunkt från krav från logistik- och industriföretag och institutionella investerare. Vd för verksamheten blir Thierry Bruneau, som närmast kommer från Concerto, logistikutvecklingsverksamheten inom det franska börsnoterade bolaget Kaufman & Broad.
    

– Etableringen av Catella Logistic Europe är ett logiskt steg i Catellas strategi eftersom vi redan har god erfarenhet av tidig utvecklingsverksamhet i Tyskland och Danmark inom bostads- och kommersiella fastighetssegment. Vi är nöjda över att ha rekryterat Thierry Bruneau som ger oss en unik branschkompetens inom detta område. Vi kommer också att skapa synergier mellan våra affärsområden, genom att Catellas rådgivande verksamhet i Frankrike kan stödja CLE med sin erfarenhet av försäljningsrådgivande transaktioner inom logistikområdet, säger Timo Nurminen, chef för Catella Property Investment Management.